Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 09, 2011, 13:17:30 »
To ty masz jeszcze starą wersję. Ta "nowa" ma już ponad rok :)
Drugi switch jest od siłowego wprowadzenia układu w tryb DFU (programowania).
Twoja płytka jest OK dla DMKeys. Dla DMJoy "średnio" się nadaje.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 09, 2011, 13:23:55 »
No o zmianach w hardware to specjalnie mnie nie informujesz ;)

« Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 09, 2011, 14:31:54 »
Były zrobione razem z XMega - tymi podłużnymi do schowania w rączce. Na pewno Ci mówiłem :)

« Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 09, 2011, 16:59:36 »
Koledzy,

Tak sledze Wasza dyskusje i mam pytanie bo nie ukrywam, ze z zainteresowaniem czekam na wypuszczenie gotowego projektu...

Jak zamierzacie rozwiazac dystybucje schematu, sprzetu i oprogramowania dla zwyklych uzytkownikow? Czy bedzie mozna na przyklad zamowic u damosa okreslona liczbe egzemplarzy DMKeys / DMJoy lub ewentualnie gotowych plytek? I co z programem konfigurujacym?

Pozdrawiam i trzymam kciuki bo sie przymierzam do budowy wlasnej tablicy oprzyrzadowania :-) ale nie ukrywam, ze czekam na zakonczenie Waszych prac...

« Odpowiedź #214 dnia: Grudnia 09, 2011, 17:24:10 »
Moją intencją jest darmowe udostępnienie zarówno schematu płytki jak i wsadów oraz oprogramowania na PC.
Jednak w przypadku braku możliwości samodzielnego złożenia (lutowanie SMD nie każdego musi bawić) mogę rozważyć odpłatną pomoc.

« Odpowiedź #215 dnia: Grudnia 09, 2011, 18:09:38 »
Damos,

Dzieki za odpowiedz... Wydaje mi sie, iz prawie pewno wykonanie plytki drukowanej trzeba bedzie komus zlecic podobnie jak bylo w przypadku MJoya...

Pozdrawiam...

« Odpowiedź #216 dnia: Grudnia 09, 2011, 19:14:52 »
Wydaje mi sie, iz prawie pewno wykonanie plytki drukowanej trzeba bedzie komus zlecic podobnie jak bylo w przypadku MJoya...
To na 100%. Płytka jest dwustronna, z metalizowanymi otworami. Samodzielne wykonanie i spasowanie warstw niemal niemożliwe.
Myślałem o montowaniu płytek "minimum" - z zamontowanym uC i koniecznymi elementami (rezonator, rezystory, dławiki, złącze USB) bez lutowania goldpinów.
To była by najtańsza opcja. Drugi wariant to "full-wypas" - zamontowane wszystko.

« Odpowiedź #217 dnia: Grudnia 09, 2011, 20:41:50 »
O ile dobrze pamiętam -Viker może tu pomóc, ponieważ ma bogate doświadczenie z pracy w przemysłowym środowisku pełnym zakłóceń.

Niestety, nie mogę tego potwierdzić. To nie ja  :003:

Odnośnie zakłóceń.
W MJoyu mam z tym spory problem, chociaż przewody nie mają więcej niż 20 cm (przewody mikrofonowe 6mm, 2 żyły + ekran - ponoć super).
Wychylenie jednej osi powoduje drgania innej osi, a czasem nawet znaczne wychylenia i to osi która jest nieaktywna (zmostkowana).

« Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 10, 2011, 08:59:02 »
Domyślam się, że uP ma odzielny pin na zasilanie przetwornikow analogowych i tam dałeś jeden z dławików. Z tego co napisaleś to jest zalecane zasilanie pots z jednego z pin DMJoy8. Mam także wersję Sun tzn. bez dławików.
Po stronie potencjometru ekran nie może być podłączony do niczego i pod żadnym pozorem nie powinien pracować jako przewód masy!
Z tym się zgadzam.
Oczekiwane najmocniejsze zakłócenia do sygnał 50Hz i jego harmoniczne
To też jest prawdą.
Z mojej pracy zawodowej pamiętam, że największe problemy mieliśmy przy projektowaniu nowych urządzeń z zakłóceniami oraz przesłuchami. Tutaj jest potrzebna  teoria i doświadczenie (zasilanie bateryjne, filtry zew. na 50Hz oraz harmoniczne, ekranowanie, prowadzenie przewodów, rozprowadzanie masy - tak aby nie powstaly pętle itd.). W naszych warunkach domowych to raczej będzie problem chociaż można próbować minimalizować zakłócenia. Zobaczymy w praktyce jak to będzie wyglądać. Już testy dadzą pewien pogląd.
nie ma możliwości skorelowania danych przesyłanych przez urządzenie z zapisem z oscylografu.

Zastanawiałem się także nad tym problemem. Kiedyś kolega zajmował się przetwornikami i zagadnieniami z tym związanymi. Używaliśmy je do przetwarzania muzyki i przesyłania sygnału cyfrowego przez łącza. Były to trochę inne zagadnienia oraz inne problemy, ale problem zakłóceń zawsze jest ten sam. Ponieważ sygnał był nadawany i odbierany przez taki sam przyrząd to nie bylo problemu z pomiarami w ukladzie A-A, A-D czy D-A.
W naszym przypadku mamy problem. Jeśli sygnał wejściowy będzie stały to dla małych wartości są to mV można to wyliczyć z max. wartości amplitudy oraz dokladności przetwornika (myślę, że jest to 10 bitowy przetwornik) pomiar tego sygnału będzie problemem. Może lepiej zrobić pewne założenia na wartość minimalną sygnału co w jakiś sposób ogranicza rozdzielczość czy raczej liczbę poziomów kwantyzacyjnych. Z tego co wiem to Sun ma ambicję zrobienia dokładnego joja a to może być problemem. Myślę, że dla takego zastosowania to zew. przetwornik byłby lepszym rozwiązaniem.

« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 26, 2012, 16:41:02 »
Pytanie do kolegow wytwarzajacych/testujacych nastepce MJoy-a o postep prac... Jakos temat ucichl a sadze, iz kilka osob z niecierpliwoscia czeka na sygnal, iz prace zostaly ukonczone :-)

Pozdrawiam...

« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 27, 2012, 13:27:15 »
Można by powiedzieć że cały świat czeka na następcę MJoy'a, chociaż jeszcze o tym nie wie :004:
Cierpliwości  :002:

« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 27, 2012, 14:49:54 »
Postępy w DMKeys były dość duże pod koniec roku, jednak DMJoy wymaga kilku zmian zarówno po stronie PC jak i firmware. Muszę jeszcze wysłać Sundownerowi i Vito_zm (Eghi chyba też jest na liście wysyłkowej) nowe płytki do testów- a te najpierw należy złożyć z zamówionych części, które dotrą :)
Wszystko rozbija się o czas...
Tak więc mogę jedynie prosić o cierpliwość :)

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:25:32 »
DMKeys realizuje conajmniej 80% możliwości MJoya, dlatego można go stosować. Nie realizuje tylko osi analogowych tzn. nie można podłączyć do niego potencjometrów. Jeśli ktoś nie ma potrzeby realizacji analogów to może zastosować DMKeys.

« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 31, 2012, 15:28:20 »
Koledzy, dziekuje za odpowiedz...

Czekamy dalej... Prosimy tylko, abyscie chociaz wrzucili krotkie podsumowanie od czasu do czasu... Jeszcze raz pozdrawiam...

« Odpowiedź #224 dnia: Maja 23, 2012, 02:56:59 »
Wygląda na to, że projekt DMKeys8 został ukończony na etapie umożliwiającym jego używanie.
Ok. 80% czasu zajęło zaprojektowanie i stworzenie programu konfigurującego i działającego na PC. Samo programowanie układu scalonego było dość proste.
Vito_zm przeprowadzi jeszcze nieco testów i podzieli się spostrzeżeniami. Ja nieco później opiszę działanie całego układu.

A teraz biorę się za DMJoy8. Mam nadzieję, że uda się go zrobić szybciej niż DMKeys (znów gros pracy to soft na PC, ale już prostszy - mam nadzieję).
Ostatni dzwonek na podawanie propozycji funkcjonalności! :)