Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 20, 2013, 13:01:05 »
Musisz poczekać na powrót Damosa do kraju i go zapytać na priv o informację. Ja jestem tylko "testerem".

« Odpowiedź #286 dnia: Marca 21, 2013, 20:19:03 »

o zawsze mozna skorzystac z adaptera TQFP-44 na DIP.
Koledzy Chinczycy produkuja przynajmniej kilka roznych typow tego adaptera dla tego zlacza.
Obawiam sie, że taki adapter podwoił by koszt projektu :)
Chetnie zakupilbym gotowe plytki ale pewnie koszty przesylki bylyby wyzsze niz same plytki poniewaz mieszkam za kaluza.
W takim przypadku optymalne wydaje się wysłanie płytek bez pin-headereów. Te każdy sam może sobie przylutować a paczka będzie mniejsza i mniej podatna na uszkodzenia.

DMKeys8 może już być rozpowszechniany do stosowania.
Soft na PC należy pozbawić komunikatów diagnostycznych i można myśleć o dystrybucji. Kilka okien powinno być bardziej "user friendly".

« Odpowiedź #287 dnia: Maja 24, 2013, 22:12:19 »
Witaj Damos.

Myślę o rozbudowie mojego hadware'u, to co potrzebuję docelowo, to obsłużenie dziesięciu osi, kilkudziesięciu enkoderów (min 25 sztuk) ok 35 przełączników hebelkowych ON-OFF, ON-OFF-ON, ok 30 przełączników obrotowych oraz od groma przycisków (na pewno więcej niż 150).

Mam prośbę o małą radę w temacie oraz o możliwość zrealizowania tego za pomocą Twoich płytek i softu.

Obecnie mam kontrolery:
Saiteka - obsługujące wolant, orczyk, hamulce, przepustnice i rewersy, speedbraki, klapy - jak zrobię we własnym zakresie sterownice - cały Saitek poza pedałami pójdzie do pudełka i pewnie na Allegro.
M-joy16 - obsługujący 3 kolejne osie - sterowanie przednią golenią, ruder i aileron trim
Ponadto do m-joya podłączone są dwie płytki dla enkoderów oraz trochę przycisków i przełączników

Mam dylemat, czy skorzystać całkowicie z nowego, Twojego hardware'u (np. 2 x DMJoy8) , czy np. zostawić m-joya oraz użyć dla nieobsłużonych jeszcze przycisków,przełączników i enkoderów DMJoy8.

Tu małe info - do X-plane'a nie potrzeba SVmappera - symulator ma wbudowany mapper

Od razu mam prośbę, czy jest już możliwość zakupienia np. dwóch DMJoy8 (nie dam rady poklecić we własnym zakresie). Czy nie ma problemu z obsługą w pełnym zakresie tych kontrolerów razem w jednym czasie pod windą 7 64bit itp.

Z góry dziękuję za info

PS (jak coś to spadam na tydzień na urlop ;))

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #288 dnia: Maja 25, 2013, 09:03:04 »
Damos odpowie na temat możliwości realizacji DMKeys8 oraz DMJoy oraz związanych z nimi pytań. Ja mogę tylko przedstawić swoją konfigurację, w której są sterowniki Damosa. Swój kokpit rozbudowywałem w ciągu paru lat, dlatego powstał pewien bałagan sprzętowy, który próbuję teraz uporządkować. Rozpocząłem od MJoy 16 tak jak wszyscy. Były na początku pewne ograniczenia, ale pojawienie się SVMapper zwiększyło możliwości kontrolera. Następnie dokupiłem sterowniki od OpenCockpits, gdzie były także możliwości podpięcia przełączników. Kokpit się rozbudowywał i trzeba było dołożyć kolejny MJoy 16. Dołożenie dwóch ramek MFD uniemożliwiło zastosowanie programu SVMapper, ponieważ ma on pewne ograniczenia, polegające na tym, że widzi tylko 4 kontrolery. U mnie był Cougar, dwie ramki MFD oraz MJoy 16. Pojawienie się platformy HSC codeking z naszego forum rozwiązało problem zastosowania drugiego MJoy 16. W tym momencie ta konfiguracja wystarczyła do sterowania mojego kokpitu. Kokpit był nadal rozbudowywany i brakło wejść dla sterowania przyciskami. Pojawił się na naszym forum nowy sterownik zrobiony przez codeking SimOUT oraz SimIN. Zastosowałem u siebie obydwa sterowniki i miałem problem rozwiązany do momentu awarii jednego z MJoy 16. W tym momencie postanowiłem wymienić MJoy 16 na DMKeys8 oraz DMJoy. W chwili obecnej mam u siebie dwa DMKeys8 oraz jeden DMJoy. Dlaczego o tym piszę. Jeśli ktoś jest na etapie początkowym projektu to dobrze jest mieć koncepcję całości a nie robić to etapami tak jak w moim przypadku.
Dobrym przykładem jest dreju, który kupił gotowe rozwiązanie sterowania kokpitu F16. Wracając do twojej konfiguracji to jeśli MJoy 16 pracuje poprawnie i nie jest sterowany z SVMapper to można go zostawić ma 8 wejść analogowych. DMKeys8  Damosa jest widziany jako klawiatura i nie potrzebuje wsparcia programowego. Na dzień dzisiejszy DMKeys8 nie obsługuje analogów i odwrotnie DMJoy nie obsługuje przycisków i enkoderów. Ja jestem zadowolony z sterowników Damosa. Tyle moich uwag na resztę odpowie autor projektu.

« Odpowiedź #289 dnia: Czerwca 12, 2013, 10:24:51 »
Witaj Damos.

Myślę o rozbudowie mojego hadware'u, to co potrzebuję docelowo, to obsłużenie dziesięciu osi, kilkudziesięciu enkoderów (min 25 sztuk) ok 35 przełączników hebelkowych ON-OFF, ON-OFF-ON, ok 30 przełączników obrotowych oraz od groma przycisków (na pewno więcej niż 150).

Mam prośbę o małą radę w temacie oraz o możliwość zrealizowania tego za pomocą Twoich płytek i softu.
Dwa DMKeys8 powinny dać radę.

Mam dylemat, czy skorzystać całkowicie z nowego, Twojego hardware'u (np. 2 x DMJoy8) , czy np. zostawić m-joya oraz użyć dla nieobsłużonych jeszcze przycisków,przełączników i enkoderów DMJoy8.
Można zacząć od DMkeys8 ze starym MJoyem.

Od razu mam prośbę, czy jest już możliwość zakupienia np. dwóch DMJoy8 (nie dam rady poklecić we własnym zakresie). Czy nie ma problemu z obsługą w pełnym zakresie tych kontrolerów razem w jednym czasie pod windą 7 64bit itp.
Płytki da się załatwić.  Są identyczne zarówno dla do DMKeys jak i DMJoy. Pracują bez problemów pod Windows 98, XP 32/64, Vista, Windows 7(32/64), Windows 8, MacOS, Linuxem.

Na dzień dzisiejszy DMKeys8 nie obsługuje analogów i odwrotnie DMJoy nie obsługuje przycisków i enkoderów.
Mam już wersję DMJoy, która obsługuje nieco przycisków i własnie dodaję enkodery.

« Odpowiedź #290 dnia: Czerwca 28, 2013, 17:11:32 »
W związku z zainteresowaniem sterownikiem DMKeys8 chciałbym uzupełnić swoje post związane z rozdzielaczami sygnałów o których pisałem w tym wątku. Na początek małe przypomnienie organizacji matrycy w DMKeys8. Tworzy ją 16 kolumn oraz 10 wierszy co daje 160 pozycji do zaprogramowania. Jest to pokazane na załączonym rysunku.

W tym wątku http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.255.html  #263 przdstawiłem swoją propozycję organizacji rozdzielaczy sygnałów dla tej matrycy. W pierwszym rzędzie pokazany jest schemat ideowy, montażowy (poglądowy) oraz model płytki nazwanej umownie MasterDMKey zrobionej na druku uniwersalnym. Jak widać na zdjęciach kolumny oznaczone C1-C16 są wyprowadzone na 5 łączówek 16 pin. Wiersze (row1-row10) są wyprowadzone z sterownika na łączówkę JP6 i pogrupowane po 2 oraz wyprowadzone na złącza 2 pin.
Płyta ozn. umownie MasterDMKey łączy się z 5 córkami poprzez sznur 16 pin oraz dwa przewody do złącza 2 pin.
Schemat ideowy i montażowy córki umownie nazwanej DMKeyOut jest pokazany na kolejnych 2 rysunkach. Do każdej córki można podłączyć np 32 przyciski. Do wszystkich córek (pięciu) można podłączyć 160 przycisków. Podłączamy jeden koniec przycisku do wyjść ozn. Out 0 - Out31 a drugi koniec do RA lub RB. Proponowana organizacja rozdzielacza daje rozdzielenie 160 sygnałów na 20 mniejszych grup po 8 sygnałów (diody są już na córkach). Można to inaczej zorganizować w zależności od własnych potrzeb.
W innym miejscu w tym wątku #274 umieściłem DMKeys8 na płytce, na której mam wyprowadzenia 16 kolumn na złączu 16 pin oraz 10 wierszy na złączu 10 pin. Dodatkowo mam wyprowadzone sygnały dla ICP, które potrzebuje tylko 25% pojemności matrycy.
Na koniec kilka ogólnych uwag. Przedstawione przykłady pokazują jak można praktycznie zorganizować matrycę stosując sterownik DMKeys8. Można to zrobić na kilka sposobów w zależności od potrzeb i wiedzy użytkownika. Można np. zamiast powielać sygnały C1-C16 na łączówkach w MasterDMKey zrobić to na taśmie 16 żył zaciskając łączówki 16 pin coś podobnego jak w pc. Można także zamiast połączeń przewodami DMKeys8 i MasterDMKey zrobić to przy pomocy "odpowiedniej podstawki" lub lutując piny wprost do druku (piny w DMKeys8 lutowane z drugiej strony, tylko jeden rząd). Jak widać można zrobić rozdzielacz sygnałów na wiele sposobów. Mam nadzieję, że nie zamieszałem.
Sposób łączenia przełączników 2, 3 pozycyjnych, obrotowych i enkoderów wynika z sposobu konfigurowania DMKeys8. Tutaj Damos może to lepiej wyjaśnić. Dodam tyko, że jest to lepiej zrobione niż w SVMapper.

« Odpowiedź #291 dnia: Czerwca 29, 2013, 11:11:39 »
Dzięki Vito.
Wreszcie zaczynam rozumieć o co w tym chodzi.
Zaczynam widzieć światełko w tunelu ;D i po woli klaruje mi się końcowa wizja elektroniki.

Np komputer pokładowy CDU posiada 78 przycisków (plus ewentualnie 2 dodatkowe). DMkeyOut można wprojektować bezpośrednio w płytkę z przyciskami lub w zespół płytek z przyciskami i taśmą ze stosunkowo niedużą liczbą przewodów połączyć z "matką" i DMkeys8

Kurcze - niesamowite możliwość.

« Odpowiedź #292 dnia: Czerwca 29, 2013, 12:12:48 »
Kurcze - niesamowite możliwość.
O to właśnie chodzi, że można elastycznie rozwiązać problem rozprowadzania sygnałów. Ja założyłem minimalną grupę sygnałów z mapy matrycy równą osiem. Można w danym punkcie kokpitu wykorzystać tylko np. 5 a w innym pozostałe 3 robiąc odpowiednio sznur 10 pin.
Zobaczysz zalety DMKeys8 po zaprogramowaniu uP.  Uruchamiając kokpit można  zapomnieć, że istnieją w systemie DMKeys8. Jest to zaleta, w moim przypadku muszę uruchomić kolejno kilka programów aby wystartował symulator.

« Odpowiedź #293 dnia: Lipca 03, 2013, 09:19:20 »
Hi.

Wczoraj zrobiłem kilka pierwszych płytek drukowanych - powiem szczerze, że jest to znacznie prostrze, niż mi się do tej pory wydawało.
W wielu tematach był to dla mnie psychiczny blocker, przed pójściem dalej.
Co prawda na razie zrobiłem płytki do panelu autopilota - mają one łączyć: diody - SimOUT oraz wyjścia na enkodery i przyciski do DMkeys8.
W sumie 18 przycisków w tym 5 w enkoderach, 6 enkoderów i 13 par diod.

« Odpowiedź #294 dnia: Lipca 03, 2013, 10:49:08 »
Czy zrobiłeś tylko pcb czy masz już gotowe fizycznie płytki zrobione metodą domową. Czy robiłeś sam pcb jeśli tak to w jakim programie. Moje robiłem w Eagle (free), który ma niestety ograniczenia 100x80mm.

« Odpowiedź #295 dnia: Lipca 03, 2013, 11:22:46 »
Gotowe płytki - w sumie cztery sztuki - jedna jest już powiercona i ma wlutowany enkoder i switch.
Płytki robiłem w PCB Artist - bardzo prosty program, ale ma wiele ograniczeń, albo funkcjonalności, których nie potrafię użyć. Być może w wersji free są one nieaktywne. Na początek wystarczy: http://www.4pcb.com/

Muszę tego Eagla rozpracować - dla dalszych elementów powierzchnia 100x80 będzie wystarczająca.

« Odpowiedź #296 dnia: Lipca 03, 2013, 11:44:02 »
Rozumiem, ze masz wersję free. Czy jest w tej wersji ograniczenie wymiarów projektowanej płytki tak jak w Eagle.

« Odpowiedź #297 dnia: Lipca 03, 2013, 17:14:37 »
Muszę tego Eagla rozpracować - dla dalszych elementów powierzchnia 100x80 będzie wystarczająca.
W tym mogę Ci pomóc, jeśli będzie trzeba.

« Odpowiedź #298 dnia: Lipca 04, 2013, 00:02:35 »
Hi.

Vito - ten program w wersji za free nie ma ograniczeń co do powierzchni - nie rozpracowałem jeszcze innych funkcji - na razie tylko proste ścieżki.
Z pod programu drukuje się bardzo prosto, można normalnie, można w odbiciu lustrzanym, wg wyboru warstw, itp.

Damos - wielkie dzięki - na pewno się przyda wszelka pomoc.

Co do moich dzisiejszych i wczorajszych prac domowych - walczę z panelem autopilota. Na razie jestem na półmetku, może w 1/3. Więcej jak zwykle na blogu i na Imgurze.
Na razie przetestuję na Mjoyu - dodatkowo w płytkę są wlutowane zielone diody (po 2 na każdy przycisk) na razie 4 sztuki. One będą podłączone do SimOUTa.
http://i.imgur.com/S2gHFG0.jpg
http://i.imgur.com/1r068Zb.jpg
http://i.imgur.com/AhWa5eV.jpg

« Odpowiedź #299 dnia: Lipca 05, 2013, 22:18:57 »
Ostatnio postanowiłem zrobić joystick (3 osie) na bazie ATmega8 i bibliotek z obdev do USB. Właściwie wszystko już działa, ale naszła mnie pewna wątpliwość dotycząca kwestii pomiarów z ADC. Mianowicie, co pomiar z poszczególnego kanału zapisuje wynik i zmieniam kanał na kolejny. I tu moje pytanie do osób zajmujących się DMJoy. Uśredniacie wyniki pomiarów? Analizujecie je pod jakimkolwiek kątem? Czy po prostu, to co dostaniecie z ADC trafia "bezpośrednio" do PC?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów