Witam
Z góry przepraszam jeżeli pytania będą banalne lub idiotyczne, elektronika ani tym bardziej programowanie to zupełnie nie mój konik (grafik), ale pasja do wirtualnego latania i majsterkowania jest

Przeleciałem z grubsza temat i jeżeli pytania się gdzieś powtarzają to bardzo przepraszam, umknęło mi to. Chciałem zbudować sobie pedały, bo skrętne joysticki doprowadzają mnie do szewskiej pasji powoli, ale jak zobaczyłem, że każdy dostępny kontroler na rynku dla domowych pitbuilderów obsługuje 8 osi i multum przycisków to żal zostawić, żeby się marnowały

W sumie mógłbym sobie kupić te pedały, ale 400zł za wątpliwej jakości produkt wykonany z trzeszczącego plastiku (najtańsze pedały Saitek'a lub CH) to w moim odczuciu kiepski biznes.
- czy jest możliwość, żeby zamiast dużej ilości przycisków kontroler obsługiwał 4 lub 5 HAT'ów 4-kierunkowych+kilka przycisków?
- czy można bez problemu podłączyć potencjometry HALL? Myślałem o montażu potencjometrów posiadających odczyt 90 stopni dla pedałów i podobnie dla trimów i ew. przepustnicy (chociaż tam chciałbym zamontować zbliżeniowy czujnik magnetyczny i samą przepustnicę wrzucić na szynę na łożyskach jednak nie jestem jeszcze do końca pewien skąd go wezmę

w ostateczności wybebeszę z rosyjskiej przepustnicy Gametrix ECS - byłaby idealna gdyby nie fakt, że potrzebuję podwójną przepustnicę

)
- jak jest z opóźnieniami?
- czytałem, że jest plan aby zrobić budowę modułową - czy jest szansa aby poszczególne moduły wedle potrzeb podłączać bezpośrednio do siebie i aby całość działała na 1 kablu USB (oczywiście tak długo jak wszystko będzie zgodne z HID, czyli bodaj 8 osi i 32 przyciski?)
- czy jest możliwość zamówienia mini-płytki, która obsługiwała by tylko 3 osie?
- czy długość kabli od osi/przycisków do płytki ma wpływ na ogólną jakość działania kontrolera?
- płytka obsługuje określoną liczbę przycisków - czy jest możliwość stworzenia przełącznika trybów? Jeżeli tak to ma ktoś pojęcie jak to wykonać? Chodzi mi o taki "bajer" dostępny w większości sklepowych joysticków - np. w Saitek Aviator jest to pokrętło , które można przestawić w 3 tryby, w Defender Cobra M5 jest to zwykły 3-pozycyjny suwak, itp. dzięki którym te same przyciski odpowiadają za kolejne funkcje
Poza tym jak tam progres? - ostatni update w temacie był ponad 3 miesiące temu. Kiedy będzie można zamawiać? Jakie ceny? Chciałem złożyć swój "kokpit" przed premierą IŁ2: Battle of Stalingrad. Teraz latam głównie IŁ2 1946 oraz Rise of Flight, z kolei DCS czy FSX rzadziej.
Zamysł jest na razie taki (czy taki będzie do samego końca okaże się w praniu, bo jeszcze nie namierzyłem miejsca sprzedaży wszystkich potencjometrów, przycisków, enkoderów i HATów, których chciałbym użyć):
- joystick chciałem zbudować na bazie bebechów Defender Cobra M5 (lata na sensorach magnetycznych, posiada 2-stopniowy spust, 1 "dolny spust", 2 przyciski i 3-pozycyjny przełącznik funkcji - całkowicie pozbyłbym się podstawy, a elektronikę wsadził do nowej, własnej produkcji + wymieniłbym plastikowy gimbal na swoją metalową konstrukcję na łożyskach - z czasem wymieniłbym też "rękojeść" na drążek ~30-40cm - nie jestem jeszcze pewien, bo nie wiem jak wygląda płytka w Cobrze w środku drążka, a nie mam za bardzo dostępu do precyzyjnej lutownicy - przy sprzęcie który posiadam równie dobrze mógłbym to próbować zrobić młotkiem albo spawarką...)
- pedały (3osie)
- przepustnicę (7 osi, 3x HAT 4-kierunkowy, 2x HAT 2-kierunkowy, z 5 przycisków)
- przystawkę do przepustnicy (8 osi; przycisków ile wlezie, może jakiś enkoder tu i ówdzie)
Jeżeli chodzi o możliwość wykonywania elementów mechanicznych i/lub obudów to użytkownik jednego z for zaoferował swoją pomoc, ma dostęp do ekstrudera polipropylenu homopolimerowego więc jak zrobię odpowiednią formę (z tym akurat dam sobie radę, wreszcie te wszystkie lata rzeźby i innych totalnie zbędnych dziedzin przez które musiałem przebrnąć się przydadzą) to pewnie będzie można na kilogramy tego trzaskać za niewielką opłatą

Pierwszy prototyp wydziergam najprawdopodobniej z drewna lub wyrzeźbię z gliny i wykonam wydmuszkę z masy papierowej, na polipropylen przyjdzie czas jak już wszystko zostanie skonfrontowane z rzeczywistością i dopracowane - jeżeli pomysł wypali to dwóch znajomych chętnie zakupi dodatkowe płytki i materiały na własne egzemplarze.
Za projekt mam zamiar pełną parą wziąć się w lutym i do końca wiosny go skończyć, niemniej już teraz muszę sobie wszystko dokładnie rozplanować żeby wiedzieć na czym stoję, stąd moje pytania.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Gildart