Autor Wątek: ASG - czy są wsród nas pasjonaci ?  (Przeczytany 13435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: ASG - czy są wsród nas pasjonaci ?
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 26, 2011, 21:16:08 »
Czy w Polsce ludzie bawią się w strzelanie dynamiczne w wersji ASG?

Kolejna impreza, choć to wciąż nie rejony, o które Ci chodzi
http://wmasg.pl/pl/news/show/98701
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 27, 2011, 17:01:52 »
Moim zdaniem bardzo fajna impreza.
Niestety zbyt daleko. Mimo wszystko nie jest to wydarzenie typu Air Show, gdzie człowiek się turla nawet do Krakowa.
Trochę żal, że trójmiejskie środowisko ASG nie jest tak prężne. Jest w Gdyni fajny park rozrywki, na ciekawym terenie. Urządzane są tam zawody łucznicze, wiatrówkowe, rowerowe, pokazy wspinaczki, a o ASG cisza.

Tak jako przykład popatrzcie tutaj:
http://parkurstrzeleckigdynia.blogspot.com/

Zobaczcie ile informacji jest o wiatrówkach, a ile o ASG.

« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 28, 2011, 17:10:03 »

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 29, 2011, 18:33:35 »
Imponujące, nie powiem... <zazdrości>

Z innej beczki, wybiera się ktoś na Good Morning Vietnam 3?

http://www.dzikusy.com.pl/gmv3.html

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 29, 2011, 23:14:48 »
Fajna impreza niestety za daleko, zresztą mojej ekipie zajawka na ASG powoli przechodzi... :(

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 14, 2011, 13:18:08 »
Ktoś ma do czynienia z długimi gaziakami ?

Rozglądam się za repliką M4A1, wymagałbym blokowania zamka po ostatnim pocisku i możliwości użycia magazynków z kapsułkami CO2. Cena też raczej niska, ale żadnych chińskich replik-replik ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 14, 2011, 16:46:51 »
[..]wymagałbym blokowania zamka po ostatnim pocisku[..]

Cecha obecna chyba we wszystkich dostępnych replikach GBB.

i możliwości użycia magazynków z kapsułkami CO2. Cena też raczej niska [...]

Ten warunek podsuwa chyba tylko jedno rozwiązanie: WE.

Nie wiem jak repliki M4, ale SCAR od WE wymaga pewnych inwestycji, bo ponoć łatwo się uszkadzają elementu zespołu spustu, okolica zawiasu kolby.
Ja swego jeszcze nie eksploatowałem na tyle, aby mi coś siadło, ale i tak już zakupiłem do niego zestaw "open bolt".

Warte rozważenia M4+ upgrade RA-Techa, co łącznie i tak wyjdzie mocno ponad 1000zł.
Ale ten odrzut przy strzelaniu, działający "bolt catch" - nawet strzelając "na sucho" gęba się sama szczerzy :D

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 15, 2011, 08:20:39 »
Zwiódł mnie ten śmieszny przełącznik na magazynkach, widzę, że WE każdy blokuje zamek po ostatnim strzale. WE M4A1 z AWSS wygląda ciekawie i ma sensowną cenę - szczególnie sprowadzając z HK. Ale nie widzę Open Bolta konwersji do niego, tym bardziej takiej wersji z miejsca dostępnej.

Wygląd AWSS mi nie przeszkadza więc na Open Boltcie mi nie zależy aż tak bardzo, ale ciekawi mnie ile Ciebie kosztowała konwersja do SCARa ?

Zakup planuję na przełom marca/kwietnia, wszystko przez to, że w elektryku kolejna część padła - tym razem zębatka urwała tylną część tłoka (pryz sprężynie M110!) już mnie drażni, że co 20 strzałów muszę drania rozbierać bo coś siada, a pieniędzy w replikę już sporo poszło i przyszedł moment by powiedzieć dość i szukać innych rozwiązań. Co zastanawiające - w Coltcie 1911A1 od Bella, mimo iż jest chińską tandetą problemów praktycznie nie mam - prócz czasami nieszczelnego magazynka, a bawię się nim ostro - już modyfikowałem zespół spustu, instalowałem inną dźwignię bezpiecznika chwytu, przerabiałem łożysko zamka na ciaśniejsze itp. itd. I działa bez zająknięcia, chociaż też w planach jest zakup KJW na CO2 (wala mi się tych kapsułek sporo po domu).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 15, 2011, 14:36:48 »
Zwiódł mnie ten śmieszny przełącznik na magazynkach

Fakt, potrafi zastrajkować, ale chyba na YTubie widziałem filmik jak łatwo temu zaradzić lekko podszlifowując korpus magazynka od wew. strony.

...widzę, że WE każdy blokuje zamek po ostatnim strzale.

Miałem na myśli wszystkie GBB, nie tylko od WE. Także ICS, KJW, WA, GP mają tą funkcję (dałbym sobie za to rękę uciąć, jakkbym miał 3 ;) )

WE M4A1 z AWSS wygląda ciekawie i ma sensowną cenę - szczególnie sprowadzając z HK. Ale nie widzę Open Bolta konwersji do niego, tym bardziej takiej wersji z miejsca dostępnej.

Hmm.. Faktycznie, na razie brak konwersji do M4.
Głównym minusem wersji AWSS SCARA był beznadziejny Hop-Up - nietypowa gumka, mała, łatwo się uszkadzała i nie dawała stabilności strzału. W "open bolt" gumka wygląda identycznie jak z systemu VSR Tokyo Marui. Ponoć zdecydowanie poprawiła się celność. Nie wiem, jak wygląda Hop-Up w M4 AWSS..

Wygląd AWSS mi nie przeszkadza więc na Open Boltcie mi nie zależy aż tak bardzo, ale ciekawi mnie ile Ciebie kosztowała konwersja do SCARa ?

Mnie również nie zależało na wyglądzie, ale na poprawie działania. Jeśli Hop-Up w M4 nie sprawia takich problemów jak w SCAR, to wersja AWSS może być wystarczająca.

Koszt zestawu open bolt + dodatki (zapasowe gumki HU, 4 zestawy do konwersji magazynków AWSS na open bolt, dysza NPAS do open bolt) + przesyłka to około 176$ (sama przesyłka EMS Express Mail 43$, w ciągu 6-7 dni w domu).

I to był jedyny koszt jaki poniosłem!

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 11, 2011, 17:41:14 »
Jakby ktoś jednak chciał się wybrać na Good Morning Vietnam vol. 3, to ruszyła rejestracja:

http://dzikusy.com.pl/rejestracja3.html

« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 16, 2011, 20:50:20 »
ASG zabiło we mnie umierającego i tak Iłka  :003:. Kupiłem CoD, rozglądam się po forum i znajduję ten temat  :002:. A co mi tam walnę dotychczasowo moim zdaniem najlepszą "lansfotkę"  :020: :
https://picasaweb.google.com/105577848872261444978/IIUrodzinyStraszydA?authkey=Gv1sRgCM3OnKbEztv1KQ#5594012315404140578

Jeśli o porady co do replik to żadnego chinola, naciąłem się na samym początku i unikam (poza CM030 czyli Glock`iem 18C czyli dobrą bronią boczną). Karabinek na fotce to M16A4 od G&P, z dobrą batką (od ICS) ma takiego ROF`a, że najstarszym znanym mi asgejom  :003: opadają szczeny. Dodatkowo lufa wewnętrzna to Prometheus 6,03 czyli skupienie wprost znakomite jak na AEGi.
Jeśli chodzi o wyposażenie to u Krakman`ów http://www.taiwangun.com/ , można kupić tani chiński szpej o w sumie przyzwoitej jakości (w stosunku do ceny).
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 17, 2011, 13:38:01 »
Multicam rządzi :D

Czaję się teraz (czyt. zbieram kasę) na M16A3 KWA. Kumpel kupił niedawno i w pełnym stocku zasięg 60 m (trafienia w sylwetkę 6/10 strzałów), po wsadzeniu precki 6.03 i mocniejszej batki kulki lecą jeszcze 10 metrów dalej.

Na taiwangunie kupiłem ostatnio chest rigg ak vietnam style, do stylizacji na GMV po stronie NVA.

Dobry szpej też mają w specshopie- tylko ceny spore.

« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 18, 2011, 07:45:04 »
Multicam rządzi :D

Dobry szpej też mają w specshopie- tylko ceny spore.

Noom rządzi teraz ale gdy się obficie zazieleni to nawet mocne face camo :P nie pomoże. Trzeba będzie wyciągnąć starego poczciwego woodlanda i dopiero wtedy wio do lasu na wymianę kompozytu ;).
Jest kilka dobrych sklepów, a ceny różniste. Za swoją preclufkę dałem 280 złociszy (MadOnion) podczas gdy ASGShop oferował ją za 210 przy czym nie była ona dostępna ;). Generalnie taiwangun jest najtańszy z produktami trzymającymi jeszcze zadawalający poziom jakości.
Coignet

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 18, 2011, 08:35:03 »
Zależy jak się do tego podchodzi, jak się wychodzi z założenia, że szpej ma przeżyć przeciągnięcie przez wrota piekieł, trzy razy, tam i z powrotem, to ta chińszczyzna nie nadaje się do niczego. Z kumplem zakupiliśmy w Taiwangunie kopie rodezyjczyków i po dwóch weekendach szwy puszczały dosłownie w każdym miejscu. Obszyłem wszystko nićmi aramidowymi, przy okazji poprawiając gumy w ładownicach (były tylko dla ozdoby) i 3 weekendy później materiał zaczął się pruć.

Kupiłem przechodzoną ALICE i różnica ogromna, chociaż pewne modyfikacje trzeba wprowadzić aby to spełniało dzisiejsze standardy. Obecnie mam nadal pas LC2 i ładownice z niej, ale doczepiona kamizelka ETLBV i buttpack IIFS, a do pasa "comfortpad" MIWO. Sprzęt nie do zdarcia.

Swoją drogą muszę zmienić kaburę. Póki co mam Bianchi M12, ale przy .45, nie zapewnia uzyskania dobrego chwytu przy wyciąganiu. Safariland i Raven trochę drogawe jak na wykorzystanie hobbistyczne, BH Serpa może by działała, tylko za dużo w piachu się tarzam, a przy nim jej mechanizm lubi się zacinać, może kupię uniwersalna kaburę 5.11. Na bawienie się samemu z Kydexem nie mam czasu, kopiłem go trochę aby zrobić ładownice na magazynki do krótkiej, ale leży już pół roku i nadal nie znalazłem czasu by się za to zabrać.

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 18, 2011, 20:17:21 »
Zależy jak się do tego podchodzi, jak się wychodzi z założenia, że szpej ma przeżyć przeciągnięcie przez wrota piekieł, trzy razy, tam i z powrotem, to ta chińszczyzna nie nadaje się do niczego.

Owszem, przy czym u krakmanów można kupić np. magi Boyi, z którymi (jakieś 10 szt.) nigdy nie miałem problemu :). Jeśli chodzi o oporządzenie to faktycznie np. ładownica na radio to szajs, dobrze że nie zgubiłem pmr`ki, ale po drobnej modyfikacji nie jest tak źle. Ciekawy przykład mamy tu:
1. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_67&products_id=1004
2. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_67&products_id=741

Kamizelki niby bardzo podobne tyle że w 2 podany jest materiał, a w 1 już nie. Podejrzewam, że wariant ACM to nylon 600D (taki jak większość oporządzenia u krakmanów) czyli słabiutki materiał. Jeśli jednak ktoś nie ma kasy to musi uważać ;) - tylko co to za przyjemność patrzeć na kamizelkę żeby jej nie uszkodzić...
Sam jestem na etapie rozglądania się za nową kamizelą  - obecny chest rigg zdradza już objawy zmęczenia ;) i tak sobie myślę, że poczekam ciut dłużej i kupię coś 2 razy droższego ale z gwarancją tego, że bardzo szybko nie pożałuję wydanej kasy. 
Coignet