Autor Wątek: [DCS] Propozycje kolejnych maszyn w serii  (Przeczytany 167543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: [DCS] Propozycje kolejnych maszyn w serii
« Odpowiedź #1140 dnia: Stycznia 18, 2025, 21:12:36 »
Kiedyś nie było takich problemów (F-117A Stealth Fighter) ;) :

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1141 dnia: Stycznia 18, 2025, 21:16:14 »
:) :) :)
Kiedyś był procesor 286 lub może 386, dyskietki 5,12`i monitor o rozdzielczości 320x200, 640x480 to już był wypas, więc żart fajny, ale nie do końca trafny ;)

« Odpowiedź #1142 dnia: Stycznia 18, 2025, 22:03:24 »
Tylko żeby subskrypcja się sprzedawała, trzeba regularnie dostarczać świeży kontent. Nie wystarczy, że dostaniemy coś dwa razy w roku. Zresztą, jeśli ED wydaje jeden moduł na kilka miesięcy, a mnie (i zapewne większość) interesuje może co trzeci, to już wolę wydać te $70-80 raz niż płacić kolejny haracz co miesiąc.

Myślę, że subskrypcja sprzedawałaby się już z tego względu, że taki abonament w założeniu dawałby dostęp do większości, jeśli nie do wszystkich maszyn (problematyczna kwestia z modułami 3rd party).

Sam nie wiem. Tak głośno myślę... W QA nie padło chyba pytanie o subskrypcję, ale padło pytanie o przyszłość biorąc pod uwagę, że ilość potencjalnych modułów nie jest przecież nieskończona. Ale Wags stwierdził, że mają jeszcze robotę na lata. Widać zakładają, że to będzie się sprzedawać tak by dalej to wszystko finansować, więc może na razie nie ma tematu.

Trochę nie rozumiem tego ostatniego lamentu jaki wylewa się na ED. Siedzę w simach już od ładnych 25 lat i w nigdy nie sądziłem, że doczekam podobnego symulatora. Goście robią robotę w niszowej branży, rozwijają swoje produkty na miarę możliwości, ciągle coś poprawiają, dodają (oczywiście że też chcą na tym zarobić), tworząc w zasadzie jedyny tego typu symulator na rynku. Poziom skomplikowania tematów, które przy okazji muszą ogarnąć, pewnie nawet nie jest Wam znany. Bawię się w DCS świetnie, jakim magicznym cudem nie widzę tych wszystkich blokujących grę bugów, latam tylko w single, za to większość w kampanie. Maszyn do latania DCS jest od zatrzęsienia, map też. Liczba możliwych do rozegrania scenariuszy w zasadzie nie do wyczerpania. Wyjdą nowe pewnie kupię, bo lubię i chce wesprzeć ED w ich dalszej pracy. Skok na kasę, skok na kasę wszyscy krzyczą! Nie chcesz, nie kupuj, nikt ci nie karze. 10% niedokończonych mniej istotnych systemów w samolocie to taki problem? Mniej tekstur na pewnym obszarze kilkuset kilometrowej mapy uniemożliwia zabawę? Serio? Zrobią F-35, stwierdzisz że to science fiction, to go odpuść. To gra, zabawa, ma dawać radochę z wirtualnego latania daną maszyną ludziom, którzy w realu nigdy nie mieliby takiej możliwości. Za 50-70 USD raz na pół roku/rok dostajesz setki godzin zabawy. Czy to dużo nie mnie oceniać. Są bardziej kosztowne hobby. Póki co innej alternatywy dla wojskowego symulatora na podobnym poziomie zaawansowania nie ma.

Nikt tutaj nie lamentuje, nikt nie krzyczy. To, że Ty patrzysz na DCS przez różowe okulary nie znaczy, że każdy musi mieć taki sam punkt widzenia i też bić pokłony. Nie każdy też traktuje DCS tylko jako grę. Są osoby, dla których przede wszystkim ma to być "study sim". I krytyka wyboru F-35 bierze się stąd, że nie trzeba czekać na jego wydanie by stwierdzić, że to będzie science-fiction. To można stwierdzić już dziś, bo na czym niby mają się opierać przy jego tworzeniu? To jest jedna z najnowszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie konstrukcji po stronie zachodniej. Wszystko jest tajne przez poufne. Więc dla ludzi nastawionych na symulację, a nie na grę, ten moduł będzie miał raczej niewielką wartość. Natomiast całościowo od strony finansowej jak najbardziej rozumiem tę decyzję, mimo że nie jestem jej fanem.

« Odpowiedź #1143 dnia: Stycznia 18, 2025, 22:35:48 »
Nikt tutaj nie lamentuje, nikt nie krzyczy. To, że Ty patrzysz na DCS przez różowe okulary nie znaczy, że każdy musi mieć taki sam punkt widzenia i też bić pokłony. Nie każdy też traktuje DCS tylko jako grę. Są osoby, dla których przede wszystkim ma to być "study sim". I krytyka wyboru F-35 bierze się stąd, że nie trzeba czekać na jego wydanie by stwierdzić, że to będzie science-fiction. To można stwierdzić już dziś, bo na czym niby mają się opierać przy jego tworzeniu? To jest jedna z najnowszych i najbardziej zaawansowanych technologicznie konstrukcji po stronie zachodniej. Wszystko jest tajne przez poufne. Więc dla ludzi nastawionych na symulację, a nie na grę, ten moduł będzie miał raczej niewielką wartość.

Sam Wags określa DCS jako 'game' a ja świadomy jestem bolączek trapiących DCS. Za to Ty już wiesz, że F-35 to będzie bajka i fikcja, choć jak dotychczas wiemy tyle, że planują go zrobić w perspektywie kilku lat 😉. Jeśli część systemów będzie jedynie przybliżoną wersją tego co w realu to co? Ano nic. Nie chcesz nie kupujesz, latasz w Falcona, Ił-2 czy co tam jeszcze lubisz. Jak coś mi pozwala mi spędzić czas dobrze się bawiąc to temu kibicuję. To jest naprawdę niszowe zajęcie (w sensie gry - symulatory) więc nie ma co drążyć dziury w całym.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #1144 dnia: Stycznia 18, 2025, 23:34:43 »
Sam Wags określa DCS jako 'game' a ja świadomy jestem bolączek trapiących DCS. Za to Ty już wiesz, że F-35 to będzie bajka i fikcja, choć jak dotychczas wiemy tyle, że planują go zrobić w perspektywie kilku lat 😉.

Oceniam, że będzie bajka i fikcja z powodów, które opisałem wyżej. To będzie radosna twórczość nie bazująca na żadnych danych rzeczywistych, bo te są tajne. I osobiście szczerze wątpię, żeby w tym projekcie mogli uczestniczyć piloci (czynni czy z rezerwy). To po prostu nie ma prawa mieć miejsca z uwagi na poufność tych informacji (jeszcze przez długie lata). Tak więc, tak, na tej podstawie ja przyjmuję, że ten moduł to będzie fikcja w zakresie realizmu (w znaczeniu realizmu na poziomie pozostałych modułów). A Ty na jakiej podstawie ocenisz, że jest inaczej? Własnego doświadczenia w pilotowaniu F-35? :roll:

Ja nie mam problemu z DCS. Też sprawia mi masę frajdy. Niech wypuszczają co chcą, ja będę kupował co chcę (uświadamianie mi tego przez Ciebie jest naprawdę zbyteczne). Modułów mam aż nadto, w większości nawet nieruszonych. Natomiast stwierdzenie, że ten moduł to skok na kasę, które dla Ciebie jest jakąś wielką obrazą majestatu ED, jest po prostu stwierdzeniem faktu. Został wybrany moduł, który ma potencjał zapewnić największy przychód, mimo obowiązujące dotychczas standardy sugerowały, że taki moduł na razie nie ma żadnej racji bytu w DCS.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1145 dnia: Stycznia 18, 2025, 23:37:53 »
Tu nie trzeba patrzeć przez żadne różowe okulary. To, że ED cacka się z wieloma modułami i wydaje kolejne, no cóż. Hobby Nicka Grey'a dużo kosztuje (chyba mu zresztą przykręcono nieco kurek) więc to studnia bez dna i na to można sobie ponarzekać i się nawet zbuntować :), jak kto woli, ale zakładając dziś, że model który wyjdzie to jest sience fiction to raczej strzał w stopę sobie samemu z shotguna. Uczestniczyłem dokładnie w czymś takim: https://youtu.be/1oyCzT6sB_4?si=ydd26Sz5iEmPy2h6, ja, powiedzmy szarak, a co dopiero ludzie z dojściami i kontaktami. Powiem tak - nie należy mierzyć wszystkiego wokół swoją miarką. Po drugie, jak można oczekiwać za 80$ i symulatora przeznaczonego dla cywili realizmu 1:1? Chyba bajki musiałoby się pomylić. Przecież dziś mamy (idąc tą ścieżką) pełno fikcji w DCS, przykład pierwszy z brzegu - AN/ALQ-184 long, short, AN/ALQ-131 dla F-16C lub system AN/ALQ-144. To są mrzonki. FM, systemy, obsługa uzbrojenia, uzbrojenie - będzie zrobione ok, na obecnym poziomie modeli FF (i tu niewiadomo jakich tajemnic nie ma), to powiedzmy z 85% modułu. Elementem kontrowersyjnym będzie część sensorów i element wykrywalności, ale tu przypuśćmy ograniczą go do 20% obecnego odbicia i kto im to udowodni, że tak jest albo nie jest? To samo mamy już dziś w wielu przypadkach w DCS.

Cytat z porównania F-16 do F-35 (źródło pominę):

Szacuje się, że odbicie radarowe F-35A w jego najbardziej optymalnym ustawieniu (czyli od frontu) wynosi około 0,001-0,005 m², co jest porównywalne do wielkości małego ptaka lub piłki golfowej.
Odbicie radarowe F-16C szacuje się na poziomie od 1 do 5 m², co oznacza, że jest znacznie bardziej wykrywalny przez radary w porównaniu do F-35A. Wielkość RCS może się różnić w zależności od kątów obserwacji, zamontowanego uzbrojenia i innych czynników.
Porównanie:
F-35A: ~0,001-0,005 m²
F-16C: ~1-5 m²

Więc do ogarnięcia.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2025, 23:48:14 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1146 dnia: Stycznia 19, 2025, 13:01:08 »
Tak sobie myślę że przy planach na F-15 i F-35 nie zobaczymy Su-27 lub MiG-23 wcześniej niż po 2030 roku, więc projekt F-35 jak najbardziej jest skokiem na kasę, ale wiadomo biznes jest biznes. Mam nadzieję że HB dostarczy nam w dalszej perspektywie FF Drakena bo mapa Kola o niego woła.😊
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1147 dnia: Stycznia 19, 2025, 13:39:51 »
Wrzucam cytat od IndiaFoxtecho (PL) na temat F-35A:

Po zaskakującym ogłoszeniu DCS:F-35 otrzymaliśmy kilka wiadomości z pytaniami, czy braliśmy udział w rozwoju.
Odpowiedź brzmi NIE: NIE BIORĄ UDZIAŁU W TYM PROJEKCIE, chociaż lata temu oczywiście rozmawialiśmy o przeniesieniu naszego MSFS F-35 do DCS.
Szczerze mówiąc, aby stworzyć realistyczną symulację F-35, całkowicie zrozumiałe jest, że ED zdecydowało się opracować ją samodzielnie jako oficjalny moduł „pierwszej strony”, ponieważ w rdzeniu symulacji konieczne jest wprowadzenie szeregu zmian/ulepszeń, aby to zadziałało.
Jednakże widzieliśmy wiele błędnych dyskusji na temat potencjalnego „realizmu”, jaki może osiągnąć ED, ponieważ oświadczyli, że jest to moduł „pełnej wierności”, a my chcielibyśmy wyjaśnić, że uważamy, że mogą wykonać DOSKONAŁĄ pracę pod względem realizmu: wbrew powszechnemu przekonaniu, większość wymaganych informacji na temat samolotu F-35 jest publicznie dostępna (np. prace naukowe) i istnieją dziesiątki filmów z symulatorami kokpitu, pokazujących awionikę i interfejs pilota w bardzo szczegółowy sposób. Ponadto, wiele oficjalnej dokumentacji samolotu jest NIEUJAWNIONE (chociaż jest ZASTRZEŻONE).
Krótko mówiąc, F-35 jest w rzeczywistości lepiej udokumentowany, niż większość ludzi myśli - i JEST lepiej udokumentowany niż F-22, a nawet (w znacznie mniejszym stopniu) niż Eurofighter.
Istnieją jednak pewne krytyczne obszary w rozwoju, takie jak rzeczywista wydajność radaru i czujników (która jest TAJEMNA) i rzeczywisty przekrój radaru (który można w pewnym stopniu symulować za pomocą dostępnych komercyjnie narzędzi, takich jak HF-SS lub CST).
Tak więc tak, będą obszary, w których ED będzie musiało zgadywać pewne rzeczy - więc nie będzie (OCZYWIŚCIE) w 100% RZECZYWISTE.
Ale (spoiler) ŻADNA SYMULACJA NIE JEST W 100% RZECZYWISTA.
Czy może to zaburzyć równowagę gry? Zdecydowanie TAK.
Ale to jest to, co F-35 może zrobić również w prawdziwym życiu

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1148 dnia: Stycznia 19, 2025, 13:59:06 »
Tak głośno myślę...

W sumie jeden obszar gdzie widziałbym subskrypcje to misje, kampanię, a w przyszłości scenariusze dla kampanii dynamicznych. To jest obszar gdzie dedykowany, niewielki team byłby w stanie coś dodawać regularnie i jednocześnie coś, czego w DCS brakuje. Nie każdy lubi grzebać godzinami w edytorze. Ale już chyba za bardzo odbiegam od tematu...

Jeśli chodzi o nowe samoloty to F-15C się spodziewałem i w sumie chętnie kupię. Może bardziej się wkręcę niż w przypadku F-14, gdzie jednak ten Jester psuje mi immersję. F-35 się kompletnie nie spodziewałem i raczej nie kupię. Do zrzucania JDAMów mam już sam nie wiem ile maszyn.

« Odpowiedź #1149 dnia: Stycznia 20, 2025, 19:54:05 »
Aktualizacja od Red Star Simulations - DCS: MiG-17F Wing Design and Module Stalls

https://youtu.be/uZfMH8NmFbw

« Odpowiedź #1150 dnia: Stycznia 29, 2025, 14:09:17 »
Nick Grey odpowiedział pod filmem z wyprzedażą, że PTO w Q2 2025:

« Odpowiedź #1151 dnia: Stycznia 31, 2025, 18:59:31 »
Na deceesowych "soszialach" jest info, że na pięćdziesięciolecie oblotu Su-25 szykują uaktualnioną wersję tegoż jako darmowy samolot obok Su-25T i TF-51D. W standardzie FC oczywiście.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1152 dnia: Stycznia 31, 2025, 19:40:31 »
Tu trochę screenów: https://www.digitalcombatsimulator.com/en/downloads/screenshots/572/. Ja to bym wolał Su-25 ale jak FF. Generalnie obstawiam, że tak będzie i jest to nie pytanie czy, ale kiedy.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1153 dnia: Lutego 01, 2025, 18:36:58 »
Na Su-25 w wersji pełnej, ja czekam bardzo. Nie wierzę, że robią nowy model 3D tylko po to by wypuścić go jako darmową maszynę na poziomie FC3. BTW jako darmowa maszyna lepszy byłby A-10A, a nie kolejny Su-25 (choć lepiej, że tym razem ten właściwy, a nie ten wynalazek, który powstał w liczbie kilku sztuk).

« Odpowiedź #1154 dnia: Lutego 07, 2025, 17:05:53 »
Całkiem niezły pakiet aktywów przyjdzie z Marianami, z ff DCSa.
Wraz z utworzeniem bezpłatnej współczesnej mapy wyspy Mariany ogłosiliśmy zamiar stworzenia scenariusza II wojny światowej, który obejmuje doniosłe wydarzenia na Wyspach Marianach z lata 1944 roku. Oprócz niemal całkowitego odtworzenia mapy opartej na naszych najnowszych narzędziach map i wieloletnich badaniach historycznych, tworzyliśmy na ten okres i lokalizację również jednostki powietrzne, lądowe i morskie AI z marynarki wojennej Stanów Zjednoczonych oraz cesarskich japońskich sił zbro Jest to równolegle z samolotami sterowanymi przez gracza, takimi jak DCS: F6F Hellcat.
W ramach operacji Forager scenariusze te dostarczą najważniejszych rodzajów misji w epoce, w tym powietrze-powietrze, powietrze-ziemia i antystatki rozprzestrzeniające się na bitwach o Saipan, Guam, Tinian i Bitwę o Morze Filipińskie.
Wyspy Mariany 1944 – Mapa i Pakiet Pacyfiku II wojny światowej
Chociaż udało nam się wykorzystać część siatki elewacyjnej ze współczesnej wersji mapy Marian, to zdecydowana większość została przerobiona, aby uwzględnić prawidłowe budynki, lotniska, rolnictwo, drogi i szyny, porty i tereny miejskie. Przeteksturowaliśmy również całą powierzchnię mapy, aby poprawić jakość i dokładność. Bazując na naszych doświadczeniach z nowoczesną wersją, starannie zapewniamy również dobre wykonanie.
Detalicznie ogromnej ilości jednostek dla tego teatru wydłużyło okres rozwoju i tym samym wydanie Hellcat. Równolegle tworzyliśmy duży pakiet aktywów PTO, w tym bombowiec nurkowy SBD-5 Dauntless, A6M5 Zero, bombowiec torpedowy Nakajima B6N Jill i bombowiec nurkowy D4Y Judy dla japońskiej marynarki wojen
Operacje marynarki wojennej będą naturalnie stanowiły krytyczny aspekt operacji Forager i rozwijamy wiele statków rozmieszczonych na różnych typach Dla USN mamy lotniskowiec USS Enterprise, pancernik klasy Iowa, lekki krążownik klasy Cleveland i niszczyciel typu Fletcher, a dla IJN mamy obecnie lotniskowiec Shokaku, niszczyciel klasy Yugumo, pancernik Kongo i krążownik Mogami.
Ponieważ bitwy naziemne pomiędzy amerykańskim Korpusem Piechoty Morskiej a Cesarską Armią Japońską szaleją w Saipan, Guam i Tinian, będziemy w tym włączać wiele czołgów, pojazdów płazowych, artylerię, przeciwlotnicze, broń i piecho
Planujemy więcej samolotów takich jak SB2C Helldiver, TBF Avenger i Catalina dla USN oraz D3A Val i B5N Kate dla Japończyków. Wszystkie te oraz znaczna liczba innych aktywów i jednostek sztucznej inteligencji będą dostępne w DCS: Pakiet Pacyfiku II Wojny Światowej. Informujemy, że właściciele istniejącego pakietu aktywów II wojny światowej skorzystają z 30% rabatu.
Zrzuty ekranu rozwojowego: https://www.digitalcombatsimulator.com/.../screenshots/

"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"