Autor Wątek: SimOUT jako sterownik silników krokowych.  (Przeczytany 17129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 22, 2010, 07:51:49 »
Rozumiem, że chodzi o ten środkowy.
Masz rację chodzi o ten środkowy.Zauważyłem seeb ,że masz swoją stronę.Domyślam się,że także budujesz kokpit.Moje gratulacje.Czy możesz coś powiedziec na temat swojego projektu.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 22, 2010, 13:28:13 »
No mój projekt jest nieco nietypowy jak na polskie warunki. Obecnie na świecie jest niewiele HBC B747-400 a taki buduję. To pociąga za sobą pewne komplikacje w szczególności dotyczy to wymiarów poszczególnych elementów. Na razie większość działających już rzeczy jest oparte na M16 i płytkach encoderów. Właśnie rozważam czy pchać się w simOUT XL czy lepiej w skalarki (ostatnia cena dużej 700 PLN troszkę straszy). Przy odrobinie szczęścia za kilka lat wybuduję w końcu mój dom a tam w projekcie uwzględniono pomieszczenie na full motion simulator z ekranem 7,8 mx2,5m. Jako baza prawdopodobnie zostanie użyta platforma od symulatorów planetarnych (znanych z wesołych miasteczek coś w stylu Astroliner) kiedy będzie dom i platforma to pewnie ktoś dostanie robotę (z utomatyki) na sprzężenie tego z FS lub PS1/PSX (powstaje nowa wersja). Niektóre rzeczy zostały wykonane z drewna prototypowo a docelowo będzie to blacha i plexi. Bazą fs jest PMDG 747-400X Queen of the Skies. Obecnie pracuję nad zmianą w TQ głównie chodzi o poprawę awaryjności zestawu 6 potów (speed breake, throttle[4 szt], klapy). Muszę znaleźć jakiś program do liczenia zębatek bo wymieniam liniowe suwaki na obrotowe poty ale nie chce utracić i tak już dupowatej precyzji... To chyba tyle co mogę obecnie napisać o tym co spędza sen z oczu mojej połowie ...

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 22, 2010, 14:36:57 »
No to gratuluję ambitnych planów i życzę ich realizacji.Dla mnie jest to optymistyczne,ponieważ takich zapaleńców jest więcej.SimOUT jest bardzo dobrym sterownikiem,projekt Skalarki ma większe możliwości.Niezależnie jaki projekt wybierzesz i tak musisz zastosować HSC,tak myślę.Mogę się mylić,ponieważ nie jest to Falcon.Tutaj nie jestem kompetentny.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 22, 2010, 17:32:35 »
W pewnym sensie możesz mieć rację z tym HSC co niekoniecznie musi być prawdą. Próbuję zainteresować Codekinga ps1 (precision simulator 1.3_4EE) w celu zbadania komunikacji simout/skalarki z tym symulatorem. Zasadniczo od jego zdania uzależniam prace nad rozwojem ps1 czy tez rozwijać się w kierunku fs-pmdg. Dla mniej wtajemniczonych to precision simulator był pierwowzorem (również w sensie ludzkim) precision manuals (PMDG), które powstało z awantury wewnątrz ps :)

Do ps1 można wybłagać od Matta Sheila wsparcie merytoryczne z platformą (jego maszynka jest zrobiona na ps1 z wizualizatorem FS2004)
http://www.worldflightgroup.com/jovid.html (video HD), http://www.hyway.com.au/747/747.html (stronka Matta) - działa poprawnie w IE (FF nie chodzi jak należy ... ) no i wykorzystał właśnie taką platformę z wesołego miasteczka.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 22, 2010, 19:10:50 »
Projekt robi wrażenie.Teraz wiem dlaczego znasz się na silnikach.Jest tam tego dużo.Wygląda jak prawdziwy symulator.Pytanie tylko czy jesteś w stanie to ogarnąć.Wiem z własnego doświadczenia,że bez pomocy innych nie ma szans.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 22, 2010, 19:43:17 »
Dlatego też napisałem ze znajdą pewnie zatrudnienie inne osoby ... niestety na to (też) trzeba najpierw zapracować :)

Pamiętaj, że zdaję sobie sprawę z tego iż pełnię zastosowania ma tu stare polskie powiedzenie o studni ... bez dna:)
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2010, 19:51:16 wysłana przez seeb »

« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 17, 2010, 16:32:02 »
Pierwsze koty za płoty :) Wspomniany wcześniej przeze mnie silnik krokowy podłączyłem do sterownika LED, oczywiście wcześniej zmieniłem wsad na szybko napisany wsad z funkcją kręcenia silnikiem w prawo lub lewo o wskazaną ilość kroków. Wynik - działa :) Słabej jakości potwierdzenie: http://www.youtube.com/watch?v=FzorcTV6LfU

Teraz przede mną trudniejsza część czyli napisanie docelowego wsadu, obsłużenie czujnika pozycji zero i dodanie obsługi do HSC. Do tego chcę spróbować jeszcze innego silnika, który kiedyś z EGHI znaleźliśmy (pierwszy silnik (PM20S) na stronie http://www.futurlec.com.au/StepperMotors.jsp).

Silnik od Wobit robi 15 stopni na jeden krok, do tego ma zamontowaną przekładnię 76:1 co daje niecałe 0.2 stopnia na krok. Przy pierwszym uruchomieniu silnik ani drgnął, ściągnąłem przekładnię i ruszył. Problem tkwił zapewne w słabym zasilaniu (4 akumulatorki AA). Jednak ponowne założenie przekładni nie jest łatwe i nie udało mi się to zrobić na tyle dokładnie aby silnik działał bez przeszkód - co chwilę blokował się. Będę jeszcze próbował to zrobić.

Dodatkowo sprawdziłem jaką prędkość mogę uzyskać na tym silniku i wyszło 250 kroków na sekundę bez przekładni więc wychodzi na to, że nie uda się uzyskać 1 obrotu na sekundę. Może inny silnik temu podoła. Dlaczego o tym wspominam. Jeśli będziemy chcieli zrobić wskaźnik, który bardzo szybko będzie zmieniał swoje położenie to silnik nie da rady na tyle szybko się kręcić aby wskaźnik dobrze pracował (bez opóźnień). Myślę, że graniczne uznać można zrobienie jednego obrotu w ciągu 2 sekund.

Oglądając filmik wydaje się, że obrót o 360 stopni silnik robi bardzo szybko. To prawda, nawet mocno zwolniłem prędkość silnika żeby kamera w telefonie uchwyciła choć trochę ruch. Należy jednak pamiętać, że dokładność tych obrotów to jedyne 15 stopni, a powyższe dywagację dotyczą dokładności rzędu 1 stopnia.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 17, 2010, 18:53:32 »
Brawo codeking.

Czegoś nie rozumie..
 Jeśli silnik robi 15 stopni na jeden krok, co daje 24 kroki na jeden pełny obrót, przy 250 na sekundę silnik obróci się ponad 10 razy. Możesz to potwierdzić?

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 17, 2010, 18:57:49 »
Tak, ale przy dokładności 15 stopni. Czyli trzeba dorobić przekładnię 15:1 żeby jeden krok był równy 1 stopniowi. Reasumując, 24 (kroki bez przekładni) * 15 (tyle razy trzeba "skrócić" jeden krok) daje nam wiadome 360 kroków na 360 stopni (jeden krok = jeden stopień). Jeśli w ciągu sekundy silnik wykona 250 kroków to kąt wyniesie 250 stopni, brakuje jeszcze 110 stopni. Więc 360 stopni (pełny obrót) z przekładnią 15:1 potrwa więcej niż 1 sekundę (niecałe 1.5 sekundy).

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 17, 2010, 19:25:44 »
Czyli prędkość jaką można uzyskać na danym silniku jest kluczowa.
Pytanie, co ogranicza maksymalną prędkość silnika, a raczej jak można uzyskać większa? Czy to jest max na który parametry silnika pozwalają, czy wynika to z ograniczeń SimOut?
Jeszcze jedna sprawa, rozumie, że chcesz uzyskać jeden krok na stopień. Ale przy odpowiednim doborze przekładni, z 250 kroków można uzyskać 360*/s. Z tym, że będzie ponad jeden stopień na krok. To może odbić się na precyzji, ale watro zrobić taki test. Właściwie, wszystko zależy od sterowania ;), więc połowa sukcesu w module HSC.

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 17, 2010, 19:37:39 »
Ograniczeniem jest silnik, simOUT może napędzać silniki (wystawiać napięcie na odpowiednie piny) dużo szybciej. Sprawdzałem to po prostu robiąc coraz mniejsze przerwy czasowe pomiędzy impulsami, przy 4ms silnik działał (1000ms / 4ms = 250 - ilość kroków na 1 sekundę). Wartości < 4ms i silnik już tylko drgał, nie zdążył zrobić na tyle dużego obrotu aby kolejny impuls pociągnął go dalej. Dlatego warto spróbować inne silniki.

Chcę osiągnąć dokładność 1 stopnia na 1 krok, prosty przykład: Heading Indicator, dobrze byłoby gdyby taki wskaźnik miał właśnie dokładność 1 stopnia (chociaż przydałaby się jeszcze większa :) ).

Trzeba popytać o zastosowane silniki osoby, które wykonały już takie wskaźniki.

Edycja: Zapomniałem dodać, można zastosować jeszcze sterowanie półkrokowe (da się chyba nawet sterować 1/4 i 1/8 kroku), wtedy będzie można dać mniejszą przekładnię.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 17, 2010, 20:04:35 »
Uprzedziłeś mnie z półkrokami. To może być rozwiązaniem na te brakujące 110*.
Co do silników z Australii ( te w linku, który podałeś) jest jeszcze gorzej pod względem ilości kroków i stopni. 20 kroków na obrót, 18* krok. Możliwe, że mają większą prędkość. Trzeba je przetestować.
Jeśli chodzi o wskaźniki takie jak Heading czy Airspeed, prędkość silników nie musi być tak duża jak np. przy Altimeter. Tak sądzę, ale wszystko wyjdzie "praniu" ;)
Tymczasem wziąłem na "deskę kreślarską" takie coś:

Musi powstać jakiś prototyp do testów ;).

PS. Mogę zamówić te australijskie silniki, tylko wskaż które ?

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 17, 2010, 20:56:06 »
Moje gratulacje codeking.Wskazówkę napędza silnik a licznik będzie sterowany z np.z sterownika 7segLED.Czy dobrze myślę?

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 17, 2010, 23:33:04 »
EGHI, zamówiłem PM20S, napiszę jak dotrą do mnie i potestuje.

Tymczasem zobaczcie jakie cuda gość robi (wykorzystuje właśnie silniki PM20S) http://home.exetel.com.au/flightsim/flight_instruments.htm

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 18, 2010, 00:04:38 »
Znam tą stronę, facet robi niesamowite gaugesy.
Zrobiłem mały, przykładowy schemat prostego wskaźnika Altimeter:

Tak to widzę, teoretycznie. Nasuwa się szereg pytań odnośnie sterowania. Regulacja prędkości, ilość kroków lub półkroków, skalowanie w całym zakresie (360*). To co przedstawiłem na rysunku, to tylko pomysł. Dużym uproszczeniem będzie zamieszczenie silnika na osi wskaźnika, jeśli pojawi się taka możliwość.

Jedno jest pewne, da się zrobić takie cuda na silnikach krokowych, czego przykładem jest to:
http://www.youtube.com/watch?v=vZXRTnASodA
To prawdopodobnie jest oryginalny wskaźnik, jednak widziałem dzieła stworzone od podstaw przez amatorów gdzie efekt był podobny.