Autor Wątek: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)  (Przeczytany 55535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 23, 2011, 18:38:54 »
Chłopaki z VFR wbrew krążącym plotkom nie siedzą obecnie na plaży St. Maarten i nie podziwiają panienek topless z przerwami na duże odkurzacze przelatujące nad głowami. ;) Obecnie nad nowym installerem, więc spokojnie, coś się dzieje.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 28, 2011, 09:09:05 »
Oj chyba siedzą ;)

Tymczasem mamy już uzupełnienie scenerii od kolego z DAF dla FSX. Władysławowo X.

http://www.youtube.com/watch?v=PPakjesvlj8&feature=player_embedded

Z newsa: Może jeśli chodzi o stronę VFR Poland to na razie można nazwać to co się dzieje "chwilową posuchą" (brak newsów oraz nowych części scenerii, już od paru miesięcy). Jednak za to na nieoficjalnej stronie (Digital Air Force) wspierającej projekt mamy znów coś nowego do FSX. Autor www wstawił bowiem scenerię nazwaną Władysławowo X. Władysławowo X jest scenerią bezpłatną przeznaczoną do programu Flight Simulator X. Sceneria dopasowana jest do dodatku VFR Poland oraz Ultimate Terrain X - Europe version 1.4.0. W skład dodatku wchodzą: sceneria miasta i portu Władysławowo, sceneria z obiektami sportowymi Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Cetniewie, AFCAD lądowiska EPJA w Jastarnii wraz ze scenerią (jeśli posiadasz AFCAD EPJA z mego pakietu do VFR Poland - musisz usunąć go), autogen roślinny i zabudowań Władysławowa, Jastarnii oraz okolic, sceneria z zamkiem w Rzucewie i przylegającym do niego Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych, sceneria z pałacem von Below w Sławutówku, farma wiatrowa, zespół 25 elektrowni wiatrowych, znajdująca się na południe od Władysławowa, sceneria restauracji Tu-134a w Chłapowie, a więcej informacji jest w zamieszczonym w folderze Władysławowo X przewodniku.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 28, 2011, 21:58:27 »
Z newsa: Może jeśli chodzi o stronę VFR Poland to na razie można nazwać to co się dzieje "chwilową posuchą" (brak newsów oraz nowych części scenerii, już od paru miesięcy).

Są dwa wyjścia... Albo zdali sobie sprawę że ich to przerasta  albo  robią od razu całość  i wypuszczą monolit. Chodź fakt troche to dziwne że taka cisza.

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 28, 2011, 22:07:43 »
Pracują dalej, nie popadajcie od razu w skrajny pesymizm. Dalej grzebią przy installerze, jest pisany praktycznie od nowa, co "chwilę" zajmuje. 
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 15, 2011, 09:48:17 »
Strona działa na nowo http://www.vfrpoland.com/

z tym, że moje hasło już nie oraz przypomnienie też źle, bo dosłane hasło dalej powoduje, że nie można się zalogować. Jak u Was ?

Są ponoć nowe scenerie:

100-419 Ustka
100-420 Rowy
101-418 Koszalin
101-419 Sławno
101-420 Słupsk
101-421 Bytów
101-422 Kartuzy
102-422 Kościerzyna
103-422 Tuchola
104-422 Bydgoszcz
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 15, 2011, 10:15:33 »
Oto świeże VFR:

Mi się podoba... choć problemem jest dla mnie, brak możliwości ustalenia ścieżki docelowej dla pobieranych plików.
Mimo wszystko jest dobrze, a sam manager jest dużo bardziej "user friendly" niż poprzedni.

Pozdr.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 15, 2011, 10:33:54 »
Zalogowałem się, wszystko gra. Każda z istniejących wcześniej scenerii jest też w nowej wersji. Ciekawe, bo nie zdążyłem sprawdzić, czy troszkę przesunęli obecność śniegu w kraju. Wojtek Krzywda swego czasu mi pisał, że będą chcieli to poprawić.
Mnie nadal irytuje to 30-40 metrowe przesunięcie VFR Poland wg UTX czy naszych starych scenerii kompilowanych np. Sbuilderem. Wojtek pisał, że mają swoje, dokładniejsze programy i nie patrzą się na interpretację fsx.
O ile dodatkowa sceneria z własną fototeksturą będzie się jeszcze w miarę prezentowała (o ile kolorystyka jest zbliżona), o tyle scenerie bez fototekstury, czy wersje Demo scenerii DD sprawiają już problem, bo obok widać pas startowy z fototekstury (np. Rębiechowo). :(
Dla mnie d...a, bo albo się chce mieć VFR ze zgranymi lub nie lotniskami, albo FSX + UTX, gdzie wszystko pasuje. Dla mnie nie może tak być, choć pewnie wszystkie części addonu zakupię...

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 15, 2011, 10:39:34 »
Ale Olsztyńskie lotnisko ładnie się zgrało z VFR... przynajmniej u mnie ;) A Rębiechowo niestety nie działa jak należy (korzystam z demo - może full jest poprawny), bo textura znika, gdy samolot znajdzie się odpowiednio blisko lotniska :(

« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 15, 2011, 16:53:17 »
Ja również zalogowałem się bez żadnych problemów. Pobrałem, jak na razie okolicę bazowego dla mnie EPGD i podobnie jak lukas mam zastrzeżenia do "dualizmu" pasów startowych.  Niezależnie od tego bardzo się cieszę, że VFRPoland wrócił i przyniósł nowe obszary.
Mam jakieś uprzedzenia do "sztucznych" odwzorowań terenu typu UTX, rozumiem zasadność tego dodatku dla lotów liniowych i przelotów długodystansowych, jednak dla lotów turystycznych i VFR fototekstura jest niezastąpiona.  Mam zamiar zakupić całość i mam nadzieję na samej fototeksturze się nie skończy - mam nadzieję na taki add-on jak Treescapes UK oraz na lotniska i ich okolice z fototeksturą o rozdzielczości nie gorszej niż 1m.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 15, 2011, 17:06:56 »
Wilku, czy nie piszesz aby o Elblągu ? Olsztyn się chyba jeszcze nie załapał na pokrycie VFR Poland ? Za to EPEL faktycznie całkiem nieźle się spisuje.
Według mnie twórcy powinni zintegrować produkt z tym co jest już wykonane pod względem scenerii. Co do tych ostatnich i tego co pisałeś, to wiem, że posiadają źródła o rozdzielczości 2m/pix, dlatego też raczej nie byliby w stanie wykonać takich dodatków bez dodatkowych zakupów fotoscenerii w wyższej rozdzielczości. Poza tym, pojawia się tu wspominany problem przesunięcia, który strasznie mnie wkurza. Zakładam, że chcę zrobić sobie scenerię lotniska z fototeksturą. Co teraz ?
- Wariant 1 - sceneria nakładająca się z VFR Poland z kolorystyką VFR Poland
- Wariant 2 - sceneria kompatybilna z "resztą" addonów do fsx i kolorystyką/sezonami wpasowanymi pod domyślny FSX

To trochę rozwala kwestie scenerii i fajnie, jakby Twórcy zamieszczali od razu na witrynie dostępne dodatki do danej komórki VFR.
Wiem, czepiam się. Ale z drugiej strony bardzo się cieszę, że w końcu serwis ruszył i ma nowe obszary do zaoferowania :)
Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 15, 2011, 17:15:30 »
Wilku, czy nie piszesz aby o Elblągu ? Olsztyn się chyba jeszcze nie załapał na pokrycie VFR Poland ? Za to EPEL faktycznie całkiem nieźle się spisuje.

No faktycznie :D Mój błąd.

A wariant 1 jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy :) Nakładając swoją fotomapę na default i tak nie zobaczysz różnicy, bo wszystko i tak jest (tak jak już wspominałem przy innej okazji) powycinane z bazy Landclass.

A z tymi sceneriami to już z deka przesada, bo to podchodzi pod naruszenie praw autorskich twórców tych scenerii. No wiadomo, nikt sapać nie będzie, ale VFR_PL jako jednostka komercyjna, przypuszczam, będzie musiała uzyskać zgodę na publikację takich treści... bo wiadomo, co komu do łba nie strzeli? ;)
VFR_PL ryzykowałoby również głową, bo i scenerie, które tworzymy opierają się na zdjęciach (np. Google), na które nie mamy wykupionej licencji.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 15, 2011, 17:57:38 »
Zawsze mogą sami zrobić dodatki VFR (bo swoją drogą, to ich na terenie Polski nie ma zbyt dużo), a przynajmniej zrobić poprawnie AFCAD do lotnisk aeroklubowych. Nie lubię sprzedawania czegoś w postaci "zróbcie to sobie sami"...
Poza tym przyznam, że nie za bardzo rozumiem dyskusję z położeniem lotnisk. Jest AIP i tam każde lotnisko ma ładnie zaznaczony na mapie punkt odniesienia ze współrzędnymi określonymi do jednej setnej sekundy kątowej - jakieś inne sztuczki służące określaniu położenia nie przemawiają do mnie, a już na pewno wmawianie, że tak jest lepiej.

Jeśli chodzi o latanie po Polsce VFR z UTX, to nie wychodzi tak źle. Od pewnego czasu uprawiam to namiętnie z mapami Jeppesena 1:500 000, bez GPS i nie mam problemów z orientacją (może jakiś wspólny rajd?). Wręcz te mapy mnie denerwują, bo nie mają wystarczająco szczegółowej sieci drogowej.

Z drugiej strony fajnie, że dodatek VFR się rozwija, ale chyba jeszcze sporo zostało do etapu, kiedy będzie mi bardzo zależało na jego pozyskaniu. Gdy przypominam sobie początkowe poruszenie i chyba dość spore ambicje autorów, to czuję się nieco zawiedziony.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 15, 2011, 18:08:06 »

Jeśli chodzi o latanie po Polsce VFR z UTX, to nie wychodzi tak źle. Od pewnego czasu uprawiam to namiętnie z mapami Jeppesena 1:500 000, bez GPS i nie mam problemów z orientacją (może jakiś wspólny rajd?). Wręcz te mapy mnie denerwują, bo nie mają wystarczająco szczegółowej sieci drogowej.

Potwierdzam... mam mapę Jeppesen na potrzeby szybowcowe i... nie zabieram jej na lot, bo zwykła mapa drogowa za 10 złotych jest o niebo lepsza... Oprócz ubogiego pokrycia drogami, mapy Jep. nie oddają kształtu małych miejscowości; jest tylko kropka i podpis, a to za mało ;/

Z drugiej strony fajnie, że dodatek VFR się rozwija, ale chyba jeszcze sporo zostało do etapu, kiedy będzie mi bardzo zależało na jego pozyskaniu. Gdy przypominam sobie początkowe poruszenie i chyba dość spore ambicje autorów, to czuję się nieco zawiedziony.

Nie masz chyba po co być zawiedzionym , bo to dopiero początek drogi. Chyba dopiero teraz VFR_Team może skupić się nad dorabianiem klocków... na rzeczywistą ocenę pracy, myślę, że przyjdzie poczekać około roku.
A ja pamiętam obietnice o nowym VFR_Landmarks i full autogenie... trzymam za słowo i czekam na rozwój sytuacji.

Pozdr.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 15, 2011, 18:45:07 »
Mały OT... w sprawie map Jeppesena - mapy drogowe nie mają podziału przestrzeni i stref. Jak sobie z tym najłatwiej poradzić, jeśli chce się latać wirtualnie na podstawie powiedzmy mapy z google, czy innej? Jest jakieś dobre źródło, z którego łatwo można przenieść strefy? Jak to jest w krajach sąsiednich?

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 15, 2011, 18:53:35 »
Ja sobie radzę w ten sposób, że mając mapę jeppesen i drogową, przerysowuję strefy na drogówkę i jest po sprawie. Najszybciej i najprościej, bo nie ma co sobie komplikować życia + zapamiętujesz rejon, właśnie dzięki takiemu aktywnemu uczeniu się jak rysowanie stref :)