Autor Wątek: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę  (Przeczytany 11813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 28, 2011, 16:07:45 »
Wynika z tego,że ten symulator ma mechanizm pozwalajacy na export gaugesów.Pytałem z ciekawości,ponieważ w Falconie znam dwa programy służące do exportu MFD oraz pozostałych gaugesów.Ja nie mam DCS A-10C,ale intreresuję się tego typu problemami.Zastanawiałem się teoretycznie jak ja bym rozwiązał problem,który Ty próbujesz rozwiązać.Na viperpits jeden gość przymierza się do budowy kokpitu pod ten symulator,ale jest to dobiero wstępny projekt.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 28, 2011, 18:21:14 »
vito_zm a patrzyłeś na ten program HELIOS firmy SC Simulations? Tam na stronie piszą, że wspierają Open Falcon i Falcon AF, ciekawe jak rozwiązali export MFD, bo Ty miałeś z tym kłopoty z tego co pamiętam...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 28, 2011, 18:34:14 »
Przyjrzę się temu programowi.Ja mam problemy z synchronizacją w opcji 2D.W 3D dla wersji OF działa dobrze,ale spadają fps.Jest to cena za posiadanie MFD w kokpicie.

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 28, 2011, 19:08:17 »
Pobieżne przejrzałem.Jeśli chodzi o Falcona to można zrobić HSI,ADI,ICP oraz ramki dla MFD.Nie można przechwycić obrazu na MFD.Trochę to przypomina program Tanga44 FalconGauges,gdzie można było implementować wszystkie gaugesy z wyjątkiem MFD.Przełom nastąpił o ile mnie pamięc nie myli 3 lata wstecz,kiedy Lightning stworzył program MFD-E w którym można definiować wszystko.
Co do DCS A-10C to ten program umożliwia przechwytywanie MFD tak mnie się wydaje.Jest dosyć tani.Z filmów video widać,że to działa tak,że ryzyko jest niewielkie.Pozostaje problem fps,to może być problemem.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 28, 2011, 20:51:19 »
FPS'y na pewno trochę spadną. Ja już mam problemy z fps'ami jak wyeksportowałem 2x MFD na drugi monitor.
Ale podczas eksportu w DCS'ie zauważyłem mały "feler". Mianowicie na drugim ekranie, tam gdzie są wyświetlane MFD'y, na czarnym tle są wyświetlane tekstury padającego deszczu (bo moja testowa misja była z opadami  :001:). Tak być nie powinno i być może to też powoduje spadek fps'ów. Ciężko to stwierdzić, bo samo wyłączenie opadów poprawia fps'y ale czy fakt, że opady są też zbędnie generowane na drugim ekranie też wpływa na fps'y to już nie wiem.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 28, 2011, 21:52:33 »
Osobiście siedzę na tyle blisko monitora, nawet 27'', że z łatwością mógłbym wciskać wszystko na panelu LCD, w takim przypadku taki monitor zastąpiłby tego typu pomysły. Pewnie jak coś takiego się pojawi to możliwe, że kupię właśnie do simów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 28, 2011, 22:28:26 »
To się odsuń bo sobie wzrok zepsujesz. :121: Ale fakt, w Twoim przypadku to rozwiązanie byłoby super.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline mj

• *
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2011, 02:13:44 »
Podczepię się pod temat... Myślałem o stworzeniu jakiegoś uniwersalnego minikokpitu z możliwością przekształcenia dla innych samolotów, wstępnie dla Falcona. Chciałbym wykorzystać ramki MFD z ekranami 8" (niemal idealnie pasują do ramek, a powyżej będzie jeszcze miejsce na DED, RWR itp) i jako główną część ekran dotykowy - najlepiej 10", ale zobaczymy na co fundusze pozwolą. Na tym ekranie domyślnie wyświetlałaby się środkowa część kokpitu (albo ICP + mix istotnych funkcji). Pozostałe panele byłyby przełączane w obrębie ekranu dotykowego. Będzie to wymagało pewnych kompromisów, ale może uda się zrobić coś funkcjonalnego. Na razie chcę sprawdzić, czy w touch-buddy można zrobić na jednym ekranie kilka paneli wyświetlających różne przyrządy. Pojawił się niestety pierwszy problem i w związku z tym prośba o pomoc:

Nie mogę sobie poradzić z MFD-Extractor. Podłączyłem drugi monitor, przeciągnąłem obydwa MFD, dodałem HSI i RWR. Za pierwszym razem w czasie gry na ekranie zostały tylko te ostatnie. Falcon (AF) zmienia rozdzielczość przy uruchamianiu i przy wczytywaniu gry i wtedy MFD-E na chwilę się pojawia i znika. Nie wiem, dlaczego Falcon "rusza" oba ekrany. Efekt jest taki, że jak włączy się lot MFD-E nie ma na ekranie (inne programy są). Mam Win7-64, ekrany ustawiłem na "rozszerz". Można grać w oknie, ale tego nie chcę (pracuję z grafiką i nie mogę skakać ciągle 16-32bit).

I jeszcze druga sprawa: czy nie ma ktoś z Was F4Glass albo FalconGauges? Nie mogę nigdzie ich znaleźć, a chciałem sprawdzić różne programy.

pozdr.
mj

Offline mj

• *
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2011, 03:16:08 »
Chyba nie da się edytować wiadomości... a znalazłem wyjaśnienie i rozwiązanie problemu ("przeniosłem" ekran w lewo). Spróbuję teraz to wstawić na panele touchbuddy. Nadal aktualna prośba o jak najnowsze wersje F4glass i FalconGauges. Te ostatnie znalazłem w wersji 4.0.

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2011, 04:36:35 »
Nadal aktualna prośba o jak najnowsze wersje F4glass i FalconGauges. Te ostatnie znalazłem w wersji 4.0
To już historia,ale możesz zapytać autora FalconGauges Tango44 na stronie viperpits http://www.viperpits.org/smf/index.php

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 30, 2011, 19:32:01 »
Zastanawiałem się nad tymi MFD ale szczerze, to nie bardzo miałem gdzie je wrzucić, więc wybór padł na emulowaną klawiaturę od X-Keys. Potrzebowałem klawisze od 1-12 oraz na radia (na Hotas mam tam akurat widoki w DCS). Sprawdza się bardzo fajnie, podświetlenie też pasuje. Jest tutaj 16 programowalnych klawiszy. Gadanie z JTACiem stało się prostsze :) (normalnie klawiatura leży dość daleko na biurku, dlatego potrzebowałem substytutu).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 30, 2011, 21:12:34 »
Ja też mam ten sam problem, mało miejsca na biurku... Ale zleciłem szwagrowi zrobienie z płyty wiórowej (takiej, z której robi się meble) takiej podstawki pod monitor. Chcę tam umieścić trzy panele Saitek'a (radio, autopilot i ten mały ekranik LCD) a po bokach chcę dać panele TM MFD.
Ale na początek (i nie wiem czy tak nie zostanie) chcę sobie dokupić trzeci monitor. Wtedy główny, środkowy monitor będę miał 23", a po lewej i prawej będę miał dwa monitory 17", na które przykleję panele TM MFD. Taki stary monitor można kupiś za ok. 150zł. To w tej chwili jest najtańsze rozwiązanie w moim przypadku.  A najlepiej jakby udało mi się kupić monitor dotykowy, tylko chciałbym aby miał ok. 17" (4x3), wtedy można już coś pokombinować  :003:.
Pomysł z dużym monitorem dotykowym na razi odpada, to temat na kokpit do garażu  :002:

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 31, 2011, 08:05:49 »
Temat mnie interesuje dlatego pytam.Nie mam DCS 10A-C,dlatego moje pytania są związane z moimi doświadczeniami z Falconem.
1.Czy robiłes testy z MFD na zewnętrzym monitorze?Jeśli tak to czy w 2D oraz 3D?Jaki spadek fps?
2.Jeśli można przechwycić MFD w 3D to znaczy,że obrazy na MFD nie odwzorowują obraz ekranu.Czy możesz to potwierdzić?Jest to bardzo ważne.W FalconieAF dla 2D jest tylko odwzorowanie obrazu z ekranu,dlatego dla AF nie ma sensu robić zew.MFD.W OF jest o.k.
3.Z poprzednich post wynika,że w DCS 10A-C są dwa sposoby przechwytywania gaugesów oraz MFD.Można to robić korzystając z możliwości samego symulatora lub z zew.programu.Czy możesz to potwierdzić?
Na koniec prośba,czy możesz pisać o postępach w Twoich testach.Mnie ten temat interesuje.Szkoda,że w DSC nie ma F16.
Twoja koncepcja ma sens.Ramki działaja bardzo dobrze i łatwo je programować.Jeśli wstawisz 17'' to można oprócz MFD upchać inne gaugesy.Ja też rozpoczynałem od kokpitu na biurku.W moim przypadku o budowie  pełnego  kokpitu zadecydował Cougar.Gdyby pomyśleć o modyfikacji biurka pod kątem Hotasa oraz ergonomicznego fotela to można darować sobie full kokpit.Kokpit biurowy z ergonomicznym umiejscowieniem Hotasa oraz fotela daje złudzenie 3D (mam na myśli fizyczną przestrzeń) a jednocześnie łatwy dostęp do przełączników itp.
W full kokpicie już nie ma złudzenia.Aby zrobić ram start to trzeba się obrócić w lewo,podobnie z obserwacją np RWR czy MFD (patrzymy w innym kierunku w stosunku do ekranu).Latanie w full kokpicie różni się od tego w symulatorze bez kokpitu.Dlatego moim zdaniem taki kompromis ma sens mam na myśli kokpit biurowy.
Trochę się rozpisałem,ponieważ podoba mi się idea takiego mini kokpitu.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 31, 2011, 10:21:24 »
1. W DCS nie istnieje opcja 2D. Do testów fps nie trzeba posiadać nawet dodatkowego monitora bo można wpisać większą rozdziałkę w lua i po prostu wyświetli się tylko jej część.
2. Chyba musisz odrzucić całkowicie doświadczenia z Falcona jeśli masz zamiar dłubać przy DCSach.
3. Są nawet trzy. Można sobie ustawić w samym symulatorze podstawowe konfiguracje wielomonitorowe, dla leniwych jest opcja oddzielnego programu, a jak chcesz mieć po swojemu możesz zawsze skonfigurować wyświetlanie w pliku. Każdy element kokpitu jest od czasów Lock Ona oddzielnym bytem który można przy odrobinie chęci wyeksportować.
4. Ale będzie najprawdopodobniej F-18C.
5. Jeżeli A-10C jest zoptymalizowany w połowie tak dobrze jak Ka-50 pod względem konfiguracji wielomonitorowych to nie ma tu co testować tylko trzeba kupować sprzęt i działać:).
Dla przykładu standardowa konfiguracja LMFCD+Monitor+RMFCD:
_  = function(p) return p; end;
name = _('MFCD');
Description = 'Left MFCD on the left monitor,Right MFCD on the right and camera on the center'
Viewports =
{
     Center =
     {
          x = screen.width / 3;
          y = 0;
          width = screen.width / 3;
          height = screen.height;
          viewDx = 0;
          viewDy = 0;
          aspect = screen.aspect / 3;
     }
}

LEFT_MFCD =
{
     x = 0;
     y = 0;
     height = screen.height;
}

RIGHT_MFCD =
{
     x = screen.width *(2 / 3);
     y = 0;
     height = screen.height;
}

UIMainView = Viewports.Center
Masa kodu co? :121: Programowanie w lua to naprawdę fajna sprawa.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 31, 2011, 11:20:52 »
Tu jest trochę więcej na temat wykorzystania wielu monitorów w DCS Black Shark;
http://vaaf.net/wiki2/index.php?title=Black_Shark_MultiMonitors