Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 73304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 04, 2011, 18:47:19 »
Odpaliłem, na najniższych detalach dało się grać, ale co to za gra, w której wszystko wygląda jakby z d**y.

Cóż, a miałem nadzieję, że na XP i 9600gt uda mi się przetrwać 2011 w grach.

Ale 1946 działa pięknie i DCS też działa :D

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 04, 2011, 20:16:19 »
Cóż, a miałem nadzieję, że na XP i 9600gt uda mi się przetrwać 2011 w grach. Ale 1946 działa pięknie i DCS też działa :D

I RoF też działa na takim zestawie, na low-middle...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 04, 2011, 20:55:49 »
A ja pieszo moge zajść nawet na koniec Świata ale wolę jeździć swoim samochodem!
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 05, 2011, 07:45:12 »
Czołem,

Na początku byłem odrobinę zniesmaczony i jednocześnie zdałem sobie sprawę jak dobrym tytułem jest RoF :) Zniesmaczyło mnie już samo wydanie gry, gdy w pudełko zobaczyłem jedynie karteczkę z numerem seryjnym. Żadnej, podstawowej nawet instrukcji...
Moje negatywne z początku nastawienie powoli jednak zmieniło się. Przyznam się bez bicia, że nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem serii Ił-2. Ot, miałem tytuł, ale priorytetem zawsze był FSX, RoF, TW, czy nawet DCS. Dlatego też musiałem się najpierw przebić przez typową dla wcześniejszego tytułu klawiszologię i przypisanie funkcji do joysticka, ewentualnie zmiany, itd.
Co mi się bardzo nie podoba ?
Pomijając "problemy wieku dziecięcego" związane z płynnością i wydajnością, to irytuje mnie fatalny User Interface i niechlujstwo autorów. To wygląda jak darmowy mod do jakiejś gry, a nie nowy tytuł! Wiem, pisaliście o tym nie raz, ale musiałem o tym napomnieć. Co jeszcze ? Chociażby miniaturki samolotów przy konfiguracji misji. Przydałoby się jakieś małe rozróżnienie poszczególnych typów, a nie jedynie podpisanie ich (lub też nie). Przeszedłem sobie misje treningowe. Co jak co, ale ten moduł powinien być zrobiony porządnie, żeby przybliżyć nowemu graczowi specyfikę tytułu. Niestety, srodze się zawiodłem. Kiepska odprawa, bardzo słabe ikonki i pomoce nawigacyjne. Kampania treningowa RoF to przy tym coś fantastycznego.
OK, dosyć narzekania. Co mi się podoba ? Ano podoba mi się ogrom możliwości konfiguracyjnych związanych z uzbrojeniem. Na mnie, pierwszowojenniaku to robi wrażenie. Podobnie jak opcja z zapalnikami, czy obsługą celownika bombardierskiego, którą muszę rozpracować w dalszej kolejności. Fajne są kalkomanie, oznakowania jednostek, czy tekstury zużycia płatowców. Dla mnie bomba. Kokpity robią też niesamowite wrażenie. Klikalne elementy są bardzo fajne, choć musiałem się przyzwyczaić do całego systemu rozglądania i przełączania trybów kamery. Dobrze, że trzeba pilnować parametrów silnika. No i na koniec - strzelanie powietrzne i obsługa celownika wraz z tymi wszystkimi podświetleniami. Muszę się wszystkiego nauczyć od podstaw :)
Reasumując, mam nadzieję, że za kilka miesięcy tytuł będzie w pełni grywalny i znikną problemy wydajnościowe. Na moim i5 750 z 4GB ram i ati 5850 gra jakoś tam sobie działa na średnich ustawieniach i można toczyć pojedynki z udziałem do 10 maszyn. Track też działa w miarę dobrze - spodziewałem się czegoś gorszego. Gra ma bardzo duży potencjał i chyba tylko presja wydawcy, terminy i kasa zmusiły twórców to wydania tytułu z taką liczbą niedopracowanych rzeczy. W każdym razie, podchodzę do niej z optymizmem, a w razie czego i tak zawsze mam RoF :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 05, 2011, 10:46:36 »
lucas
miałem te same odczucia co Ty po otwarciu pudełka (chodzi o instrukcję) poczułem się trochę jakbym dostał grę jako dodatek do Wyborczej a nie kupił ją za 80zł co gorsza instrukcji nie ma też na płycie moim zdanie to totalne olanie klienta. To teraz już trzeba kupować wersję kolekcjonerską żeby otrzymać instrukcję?! Ciekaw jestem czy to wina polskiego wydawcy czy w każdym kraju tak było.
Co do samej gry to jej głównym problemem jest model terenu w zasadzie nad wodą latam z ustawieniami na HIGH i prawie cały czas utrzymuje się 35 klatek (a nie mam jakiejś wypasionej karty tylko Radeona 4870 512Mb) i wszystko wygląda super ale jak tylko znajdę się nad lądem to klatkowanie spada w okolice 15 nawet przy wszystkich ustawieniach na niskie. Poza tym teren wygląda fajnie ale tylko przy wysokich ustawieniach, przy innych wygląd terenu jest żenujący i chyba gorszy od zmodowanego starego iłka. Mam nadzieję że uda im się to poprawić/zoptymalizować. Ale i tak uważam podobnie jak część osób tutaj że gra ma ogromny potencjał a także kilka smaczków (pewnie jeszcze nie wszystkie odkryłem) ale zdarzyło mi się np że po przelocie przez chmury cała owiewka zaszła szronem i nic nie było widać niby detal a cieszy. Innym razem wpadłem do morza przy niskiej prędkości, samolot nie rozleciał się ale zaczął tonąć aż mi się udzieliło to klaustrofobiczne uczucie gdy dookoła owiewki otaczała mnie woda.

« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 05, 2011, 11:15:21 »
Instrukcja jest ale w formie elektronicznej w folderze gry. Dokładnie w katalogu o nazwie manual.
Tak czy inaczej faktycznie za 80-90zł byłaby miła papierowa, przynajmniej w wersji angielskiej, a wersje językowe na płycie :) .
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 05, 2011, 11:27:04 »
Po tych kilku dniach za największy babol tej gry i to niewybaczalny uznaję całość GUI. Wystarczyło dopracować to co mamy w 1946 a tak mamy nieprzejrzyste menu. Ustawienia klawiszologii wołają o pomste do nieba. Co coś przypiszę to mi nie działa albo uruchamia nie to co ma uruchamiać. Takiego chaosu się nie spodziewałem. A to przecież podstawa gry. Zmiana rozdzielczości też spieprzona. Kilku innych rzeczy nie chce mi się już wymieniać. W zsasadzie ten sim ratuje tylko to co dzieje się w powietrzu i engine managment oraz grafa poza lądem. Resztę muszą poprawić.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 05, 2011, 13:58:24 »
MASAKRA!
Co prawda nie mam super sprzętu, bo moja karta grafiki to GTX250, ale nawet zmiana ustawień na niższe nie poprawia zbytnio sprawy.
Jak zjadę z ustawieniami w dół to niby wydajność trochę się poprawia ale pojawiają się jakieś dodatkowe bazowe tekstury w kokpicie. I mam np. dwa wolanty, jeden ładny a drugi brzydki  :007:. Ktoś chciał zgarnąć szybko kasę i tyle. Dodatkowo dość duże opóźnienia sygnałów osi analogowych, np. jak zmienię ustawienia przepustnicy to efekt na ekranie jest widoczny z opóźnienim ok. 0,5s.
Takiego produktu nie powinni wypuszczać na rynek. Jakby byli uczciwi to mogli zrobić pre-order z opcją dostępu do bety, tak jak to było w przypadku DCS: A-10C.

I to GUI. Koszmarne.
Na razie ta gra ma tyle minusów, że przysłania mi plusy.

Zobaczę jak pójdzie na nowej karcie graficznej, bo ze względu na DCS'a i na mój biurkowy kokpit kupiłem sobie GTX560Ti jako pierwszy punkt rozbudowy mojego PC'ta.
Ale nawet jak na nowej karcie będzie chodzić OK, to tak nie powinno być. Użytkownik powinien mieć możliwość zmiany ustawień gry tak aby była ona grywalna na minimalnych wymaganiach podanych przez producenta. A tak w tym wypadku nie jest.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 05, 2011, 23:35:44 »
Witam!Na początek chciałbym przeprosić wszystkich tych,którzy czują się urażeni moją wypowiedzią za którą zostałem ukarany urlopem.Przepraszam!Choć może dzięki temu,powtarzam może, rozmowa weszła na właściwe tory.Tak czy siak jeżeli chodzi o Bitwe o Anglię jedyną alternatywą, która niema sobie na razie równych jest BoB 2:Wings of Victory z patchem 2.11 i dodatkiem Multiskin 2.11.Normalnie dżwięk i klimat toczonych tam walk bije wszystkie inne produkcje drugowojenne na łeb a grafa dzięki temu dodatkowi jest naprawdę spoko i nie razi po oczach swym leciwym już wiekiem.Cliffs Of Dover nie dorasta mu do pięt swą grywalnością bo wciąż jej nie ma.Niestety wciąż zdarzają się wywałki do Windowsa może raz na godzinę albo półtorej ale jest naprawdę DOBRZE.Tak czy inaczej odstawiam tego gniota jakim jest CoD na półkę i nie chcę na niego patrzeć.Ale dzięki wam będę śledził jego losy za co naprawdę dziękuję i jeszcze raz przepraszam.Pozdro logan76.   

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 06, 2011, 11:15:20 »
Wczoraj ukazała się nowa gra ze stajni Paradoxu, Darkest Hour, na enginie HoI 2. Gra zawierająca dwie mega kampanie - Wielkiej Wojny oraz DWS. Odpuszczę sobie więc chwilowo żyłowanie się na nowy PC i walkę z CoD a poświęcę tą odrobinę czasu, którą mam na próbę zapobieżenia rewolucji lutowej i październikowej ;). Z przyjemnością natomiast poczytam o Waszych zmaganiach z CoD.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 06, 2011, 21:14:34 »
Odnalezione na forum 1C, mała rzecz a cieszy:

« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 06, 2011, 21:41:00 »
Mówisz o zagiętym śmigle czy o komunikacie ERROR w lewym górnym rogu zrzutu ekranu? :D
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 06, 2011, 21:42:10 »
A zdartych opon nikt nie widzi? :)

« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 06, 2011, 21:43:26 »
Ooo faktycznie :D :D
Pozdrawiam.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 06, 2011, 21:44:57 »
Przy przelocie przez chmury mamy oblodzenie na owiewce  :020: