Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 72991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 27, 2011, 17:32:33 »
Wiesz Rutkov ja tam w żadnym towarzystwie nie jestem, wszystkie tytuły traktuję na równi przy okazji mam możliwość sprawdzenia tego i owego. Pod tym względem ta gra wypada słabo i to są moje najpoważniejsze zarzuty.

Dlatego też bliżej mi do zgodzenia się z tym co Some1 napisał niż Ty. A przeglądając się dość z boku całej tej sprawie mam wrażenie, ze ktoś gwoździe od trumny za słabo przybił, bo to powtórka z rozrywki bagienka z FB czy też FC, chociaż tu było mniejsze ale pod względem działania było podobnie :).

Decyzję o graniu pozostawiam każdemu z osobna i to jego indywidualna sprawa nie moja. To tyle na temat pierwszego wrażenia  z grą.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 27, 2011, 17:55:43 »
Rutkov, bez napinania :-) To temat o pierwszym wrażeniu.

#3. Pewien jegomość siedział nad szklanką moczu, aż poczuł, że to ciepłe piwo ;-).

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. Mnie po prostu fascynuje działanie ludzkiej psychiki, która podlega autosugestii i zbiorowym złudzeniom. Były na to doświadczenia. Ja natomiast widzę w tym i innych tematach, że po miesiącu gra się NIE ZMIENIŁA ale ludziom powoli ZMIENIA się zdanie na jej temat. To tak jakbym od wpatrywania się w ciepłego sika nabrał po miesiącu przekonania, że to niepasteryzowany browar, tylko na podstawie tego, że nieco skwaśniał (zaputhował).

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 27, 2011, 18:01:03 »
Coś tam kolega wspomniał o HistoModzie i adoracji więc czuję się wywołany.
Kumple z iłka zostali bo nie powymierali a czy będą latać ze mną w Histo, czy RoFa, czy nawet będę biegać z nimi w ARMA II to nie ma dla mnie takiego znaczenia (bo to świetni kumple są).
Nie mam jakiegoś parcia na II wś i będę grał w każdą grę która przypadnie mi do gustu ale pozwoli skupić się na walce a nie na walce z grą.
Jak znam życie CoDa kieeeeeedyś pewnie też kupię (che che z koszyka za 10zł),
ale jest tyle innych rewelacyjnych propozycji że nie wyrywam sobie włosów z głowy i nie gryzę poduszki w nocy w oczekiwaniu na kolejne paczki z myślą: Może to już może to jest w końcu symulator  latania a nie nauka grzebania w konfigu...
Jak Some1 powie kupować to polecę kupić nawet dwie na zapas.... :118:
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 27, 2011, 18:18:09 »
Jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś kto pisze tutaj pozytywnie o CLoD rwał sobie włosy o patche. Seryjnie.
Czy powymierali czy nie? Otóż wg. mnie powymierali. Mogę z pamięci wpisać dziesiątki nicków, które widywałem na HL przez lata. Próżno ich teraz tam szukać.
I nie - nadal jestem osobistego zdania - tego co dawały nam VF'y w Iłku i tej atmosfery na ventlu nie da mi żaden ROF, DCS, Histomod (tak wiem - to mod do Iła) czy inne gry. To po prostu nie to. Jestem dzieckiem Iłka. Gdzieś w tym łajnie musi być koń  :118:
Spokojnie czekamy tu na wydarzenia związane z CODem. W międzyczasie jest tyle innych ciekawych pozycji na PCta oraz pozycji...nie na PCta  :004: :020:, że jakoś nie rwę włosów z głowy i nie czekam na mesjasza w postaci CLOD.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 27, 2011, 18:48:45 »
Decyzję o graniu pozostawiam każdemu z osobna i to jego indywidualna sprawa nie moja. To tyle na temat pierwszego wrażenia  z grą.

Mazak - masz rację.
Bynajmniej jak ja obierałem grę od Herr Rutkova - nie miał w reku służbowego Lugera przystawionego do mojej głowy.
Kupiłem, gram na tyle na ile "stary" ił i sprzęt pozwala. Nie powaliła mnie ta gra na kolana, ale najnormalniej na świecie zaczęła wciągać.
Staram się dostrzec pozytywne aspekty tej gry i powolutku je znajduję. Ot tak, po prostu.
A ponieważ nie kręci mnie latanie A-10, Blacksharkiem czy LO (a i owszem posiadam - ładnie komponuje się na szafce z pudełkiem od RoF) - to jestem skazany na CoD'a. Nie moja wina, ze na dzień dzisiejszy w temacie II wś w symulatorach powietrznych jest posucha. Jest jeden nowy i jeden stary.Owszem, było by nieźle jak za czasów EAW i WW II Fighters - bo były dwa i w odróżnieniu do czasów teraźniejszych  - od innych producentów, no ale cóż ... taki los.
Ta gra zaczyna mi jak żywo przypominać historię z RoF  :004:
Tez z początku było nie najlepiej - ale później już to tylko "ach" i "och". CoD'a zainstalowałem 3 kwietnia. Jeśli mnie pamięć nie myli - to dziś mamy 27-go kwietnia. 24 dni w obiegu. Dwa oficialne patche poprzez steam i jeden beta do samodzielnego "montażu".
Że się tak wyrażę o twórcach gry : "Mają rozmach skurw###ny".
RoF był "flyable" po jakiś trzech (? a może to było więcej) miechach (min. w końcu dorobili krzywe do regulacji joy'a i jakies sensowne multi). Zatem jeśli Lucyfer i spółka utrzymają tempo patchowania w sensownym kierunku (bugi i optymalizacje kodu, a nie uproszczenia w sterowaniu) - po sześciu miechach bedziemy mieli perełkę w rekach.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 27, 2011, 18:55:24 »

.
RoF był "flyable" po jakiś trzech (? a może to było więcej) miechach (min. w końcu dorobili krzywe do regulacji joy'a i jakies sensowne multi).
Ja tylko w kwestii formalnejTM RoF był flyable od samego początku. Owszem, wielu rzeczy w nim brakowało, ale gra działała, dało się latać zarówno single, jak i multi (wiem co mówię, od samego początku latałem coopy multi na dość przeciętnym sprzęcie). Porównanie do CloDo w tej kwestii jest mocno przesadzone, ponieważ ten drugi w momencie wydania nie działał płynnie na żadnej konfiguracji i przy żadnych ustawieniach.

Porównanie takie uważam również za krzywdzące dla teamu 777. Ich jest coś koło 10 osób, i nie robili tej gry (RoF) przez 7(!) lat

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:29:01 »
Dokładnie jak wieszcz Vibo mówi, na takiej konfiguracji jak było napisane na pudełku mogłem sobie pograć bez większych przeszkód, a komputerek miałem leciwy. Dlatego te rzeczy w RoFie nazwał bym "chorobą wieku dziecięcego" (a robili go od zera po tym jak Olo nie dał silnika) natomiast tutaj jest masa niedoróbek które powinny być wychwycone na poziomie bety. W RoFie i innych grach nikt nie zapomniał o suwakach od dźwięku itp. wpadkach :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:46:46 »
Ja Wam nie bronię grać w CoD'a, bo tak jak napisałem nie ma dla niego alternatywy. W końcu nie każdego interesują pierwszowojenne szmatoloty, współczesne latające komputery czy latanie bez uzbrojenia z punktu A do B. Ale kubeł zimnej wody Wam się przyda, bo zaraz bugi zaczniecie traktować jako ficzery dodające smaku rozgrywce. :P

Właśnie problem w tym, że premiery CoD'a nie da się z niczym porównać, bo jest to jedna z najbardziej niedorobionych gier nie tylko w branży symulatorów, ale ogólnie wśród wszystkich gier komputerowych. Zwłaszcza tych, za którymi stoi duży wydawca i duża kasa. RoF pod tym względem był kompletnym przeciwnieństwem: był mocno okrojony, ale to co w grze było - działało jak należy, a grafika, fizyka i FM wyznaczyły nową jakość. Fakt faktem, że miłośnicy szybkiego doga w multi nie mieli specjalnie na początku czego w tej grze szukać.
FSX też miał poważne problemy z wydajnością, ale po obniżeniu detali działał całkiem płynnie i dało się go używać, bo reszta była ok. W CoD nawet po odjęciu problemów z wydajnością, do poprawy jest praktycznie cała gra.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:52:45 »
Whirlwinds over Vietnam  :021:

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 27, 2011, 19:57:21 »
Jak już napisałem wcześniej ,gierka typowa „ruska” robota ,na hurra i wszystko.
Czy ruscy potrafią zrobić grę inaczej .Myślę że tak –World of Tanks jest takim tytułem ,wyszedł za darmochę i jak go dopracowano zaczęto ściągać kasiure .Oleg poszedł inną stroną ,poleciał po bandzie ,otworzył bar ze ściekami na pustynni wiedząc że ludzie i tak będą kupowali jak mineralkę :-(
Niemniej trzymam stronę Ramma i Rutkova .Rof mnie zawiódł ,kiedy napisano że nie potrafią rozwiązać problemów komputerów z procesorem dual core bo wina leże po stronie Intela .
A tu proszę kolejny patch i już mamy płynniejszą grafę , obsługę procesorów wielordzeniowych ,FF- który BTW jest w ostatnim beta patch’u do szczęścia brakuje mi tylko Crossfire aby rozwiną skrzydła nad Londynem. Można było lepiej ,ale nie płaczemy nad rozlanym mlekiem .Kto chce kupi ,kto nie- poczeka aż będzie za 20 zł .I tak twierdzę że gra rozwinie skrzydła jak się wezmą za nią moderzy ,bo to my tworzymy końcowy produkt  …   
Darth Worm aka White_Wolf_PL

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:03:00 »
. Niegdyś pływając po morzach i ocenach mój dobry druh wylądował na bezludnej wyspie z niewiastą przedziwnej szpetoty. Wyspa była niewielka i pozbawiona wszelkich atrakcji, jednak on wyposzczony i karmiony wizjami pięknych ciał kobiecych leżących na pięknych plażach. Po miesiącu kolegę odnaleziono i jakież było zdziwienie moje i moich kompanów, gdy okazało się, że kolega mój i owa dama są już parą, a w drodze jest dzieciątko o imieniu Puth

NN: może był przez ten okres szczęśliwy (a przynajmniej szczęśliwszy niż bez) - przynajmniej miał bzykanko i obiadek i się ustatkował  :002:. Jako bystry obserwator ludzkiej psychiki to na pewno zdajesz sobie sprrawę, że piękno i brzydota, to rzeczy umowne i na dodatek zależne od pukntu odniesienia. W przypadku rzeczonego rozbitka w porównaniu z własną łapką, owa niewiesta była skończoną pięknością? Wszystko jet iluzją, jak mawiali starożytni czechoslowacy.

Gra ma sporo niedoróbek i rzeczywiście (jak wcześniej napisałem) czułem się nieco oszukany (mogli od razu na pudełku napisać wymagania minimalne i5 2500K GTX 560i), ale na tym etapie zaczyna być wciągająca i zaczyna się odczuwac klimat jak z guncamów (moim skromnym zdaniem fajniejszy niż w ROF). Wierzę Mazaku, że można było to zrobić lepiej i szybciej , ale jest jak jest - dobrze że wogóle jest. Moim skromnym i wielce subektywnym zdaniem, już w tej chwili Clod jest lepszy od Iłka z Histomodem i Wings of Pray, i myślę,że jeszce się poprawi. Klikanego kokpitu, po prostu nie używam (za cienki jestem).

Naszczali na twarz, to mi goście , co obiecywali, obniżenie podatków, zmiejszenie administracji, zmniejszenie sejmu, likwidację senatu, jednomandatowe okręgi wyborcze, zwiększenie nakładów na nauke i oświatę, drogi ....itd, a zrobili dokładnie odwrotnie, a nie jakiś producent gry, w którą mogę po prosu nie grać.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:05:17 »
I tak twierdzę że gra rozwinie skrzydła jak się wezmą za nią moderzy ,bo to my tworzymy końcowy produkt  …   
To co ja kurde kupiłem ? Wydałem pieniądze, dostałem płytę z grą, a teraz się dowiaduję, że to nie jest "końcowy produkt" ? Że dopiero jacyś moderzy go będą robić ? Co to, jakiś weksel, czy co ?
Wypraszam sobie, grę zakupiłem w przeświadczeniu, że zainstaluję i będę sobie latał, a nie czekał aż jakiś modder łaskawie zacznie się bawić kodem.

Ja już KUPIŁEM KOŃCOWY PRODUKT.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:13:26 »
Ale kubeł zimnej wody Wam się przyda, bo zaraz bugi zaczniecie traktować jako ficzery dodające smaku rozgrywce. :P

A nie sądzisz, że już wystarczy ? Ile tych kubłów można wylać ? Trzy, pięć, dziesięć a może jeszcze za mało ?
Bo mam nieodparte wrażenie, ze "plucie" i  "psioczenie" na COD'a nalezy do dobrego tonu i jest mile widziane w "towarzystwie".

Ja Wam nie bronię grać w CoD'a, bo tak jak napisałem nie ma dla niego alternatywy.
Nie bronisz nikomu grać w CoD'a ? To bardzo dobrze świadczy o Tobie, ale tak jak napisałem wcześniej - nikt nikogo do zakupu gry nie zmuszał, nie groził, że jak jej nie kupisz to Oleg rzuci się z mostu, czy żona Luthiera bedzie miała wypadek z udziałem Kamaza (albo na odwrót, lol  :002: ). Kupiłeś ? To, że się tak wyrażę  - Twój problem. Możesz próbować go rozwiązać na trzy sposoby:
1- wspierając i motywując ludzi do tego aby poprawili co trzeba.
2- grać jednocześnie akceptując to co jest
3- nie grać i dorobić się nastepnego kolorowego pudełka na szafce.
 :002: :002: :002:

I oczywiście, wiem, że jestem "dzieckiem iła" czy jakoś tak :-P   

Ramm
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:19:04 »
I tak twierdzę że gra rozwinie skrzydła jak się wezmą za nią moderzy ,bo to my tworzymy końcowy produkt  …   
Nie wiem, skąd pewność, że się wezmą. Przyczyny są dwie. Pierwsza to fakt, że tym razem zakodowano produkt pewnie jeszcze mocniej niż starą serię Ił-2. Mało kto wie, że to nie jest tak, że pierwszy lepszy twórca modów mógłby sobie sam i niezależnie rozkodować SFSy. Większość ludzi korzysta z jednych narzędzi, które w nieznanych mi okolicznościach ujrzały kiedyś światło dzienne. Nikt nie stworzył alternatywnego rozwiązania i ludzie do tej pory korzystają z tych samych dobrodziejstw co lata temu. Nieliczni wiedzą, że alternatywnych programów do zmiany pliku "buttons" za bardzo nie było. Gdy Ranwers i Loku opublikowali P.24 z częścią programową wykonaną przeze mnie, to zrobili to wbrew trzymającemu wówczas władzę na AAA Jollemu i bez jego pilnie strzeżonego Graala do edycji "buttons". Zrobili tak, bo włożyłem sporo pracy w to, żeby mieć swoje narzędzie. Ale nie byłbym w stanie tego zrobić, gdyby ktoś wcześniej nie wymyślił programu do zrzucania klas javy i ich deszyfrowania (bo z moją wiedzą nie byłbym w stanie tego zrobić, a uczyć się tego nie czułem potrzeby). Podobnych ograniczeń związanych z kodowaniem części programu przez Olega było sporo więcej. Np. pliku uzbrojenia w katalogu "cod", które poza Daidalosem chyba tylko my, czyli ja i Loku, potrafimy odczytywać i kodować ponownie.
Czyli dopóki coś nie wypłynie, albo nie znajdzie się jakiś napalony spec od asemblera, to raczej mody nie ruszą.
Druga i to ważniejsza sprawa, to fakt, że wybrano sprytnie Steam jako platformę dystrybucji. Było już na forum poruszane to, że zapowiedziano banowanie za mody. Wyłączono pewne ich typy spod kary, ale gdy przypominam sobie dawną politykę Olega w tej kwestii, to sądzę, że będzie dość aktywnie tępił mody. To nie w jego interesie, żeby ktoś grzebał mu w kodzie i grafice, a przez to wyciągał różne brudy, które tak sprytnie próbował zamieść po dywan. Skąd my to znamy? ;)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 27, 2011, 20:34:28 »
Pewnie chcą, by modderzy korzystali z SDK, które zapewne będzie odpowiednio okrojone i mocno pilnowane, by ktoś się za bardzo nie wychylał. Nie liczyłbym na możliwość zrobienia mapy Polski choćby.

Polatałem parę godzin w clodo, nie powiem, od pierwszego patcha gra nawet chodzi płynnie, lata się przyjemnie, światło i cienie w kabinie są rewelacyjne. Problem w tym, że mi się w to grać nie chce. Kampania z tutorialem dodana do RoF od samego początku jest o wiele lepsza niż tutorial z nowego iłka. Misje też takie sobie. Ciężko mi po prostu znaleźć w tej grze gameplay.

Pozdrawiam,
Dziecko FSXa.