Autor Wątek: Pierwsze wrażenia  (Przeczytany 73157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_michal

• Gość
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #300 dnia: Października 09, 2011, 18:10:31 »
Cliffs of Dover jest grywalny na średniej klasie sprzęcie, ma baboki jak każdy sim, które sukcesywnie są poprawiane. Dla każdego kto lubi latać wirtualnie (IIWŚ) pozycja obowiązkowa.

Właśnie to jest problem z Twoimi postami. To nie są opinie tylko prawdy objawione, Ty wiesz lepiej, a ten kto się z Tobą nie zgadza 'przeklepuje' to co inni piszą. No i te 'informacje potwierdzone'. Przez kogo, może amerykańskich naukowców?

Nie zauważyłeś, że większość piszących tutaj ma ten sim i latała w niego?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #301 dnia: Października 09, 2011, 18:20:07 »
Cliffs of Dover jest grywalny na średniej klasie sprzęcie...

To ja mam sprzęt ze średniej półki i nie jest grywalny. Teraz dobrze? :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #302 dnia: Października 09, 2011, 18:25:36 »

Właśnie w tym problem że nie zauważyłem i tu leży chyba problem.

To ja mam sprzęt ze średniej półki i nie jest grywalny. Teraz dobrze? :)

Myślę że trochę więcej czasu wspólnie spędzonego i będziesz miał tytuł grywalny.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Października 09, 2011, 18:29:03 »
Wygląda na to, że Noe działa jak uzdrowiciel. Może o tym świadczyć również jego obrazek profilowy z wyciągniętą ręką a'la Zbigniew Nowak. Wystarczy jego obecność, a symulator na Twoim sprzęcie zacznie działać o 100% wydajniej. Też tak chcę!

_michal

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: Października 09, 2011, 18:36:35 »
Właśnie w tym problem że nie zauważyłem i tu leży chyba problem.

No to jeszcze raz, tym razem wyraźnie. Mam tę grę. Zainstalowaną. Latałem parę godzin, ostatnio dziś rano z wszystkimi betapuczami i betahotfiksami i z modem FXAA. Nie jestem usatysfakcjonowany ani wydajnością, ani zawartością (Kampania ssie. Mocno. Misje też.). Graficzne niedociągnięcia to jedyna rzecz w tej grze która mi praktycznie nie przeszkadza.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #305 dnia: Października 09, 2011, 18:54:59 »
To tylko że gra będzie grywalna nie wystarczy do dobrej zabawy...

Np. do iłka zniechęciło mnie mnogość modów -- od takiego "symulatora strzelankowego" oczekiwałem że jak mam chęć polatać i postrzelać to siadam i latam i strzelam a tu się okazywało że po 3 tygodniowej delagecji nie mogę wejść na HL bo już jestem parenaście modów do tył.. nie miałem już ani chęci ani siły śledzić tych ciągłych zmian...Jeszcze tylko Histo był na jakiś czas powiewem świeżości ale jak się wykruszyli koledzy to i mnie się przejadło...

Fenomenu frontów gdzie się wiedziało po co się leci i te latanie miało smaczek i sens (i chciało się nawet  po 30-40 min poczekać aby razem polecieć) chyba długo nic nie powtórzy...

CoD chyba nie poskoczy właśnie powyżej latania w kilku jakieś swoje misje.
Tak jak LockOn swojego czasu po 500 locie nad tą samą mapą i z zadaniem wystartuj i zestrzel też miało się dosyć...

Ja pragnę dobrej gry i chcę za nią zapłacić ale to musi być przynajmniej na poziomie RoFa o ile nie na lepszym za Fiata CR32 w CSW zapłacę każde pieniądze.:)
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #306 dnia: Października 09, 2011, 19:54:01 »
To nie dokońca tak jest! Ja mam ten sim ale nie latałem w niego tylko próbowałem
latać, a lądowanie zawsze wygląda tak samo Ctrl+Alt+Delete.
Przyznaje że po postach Noego za-instalowałem najnowszego patcha ale
wiecie co?
Znowu G@#%o!!!
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #307 dnia: Października 09, 2011, 21:22:45 »
Heh, nie było mnie dwa dni, a tu proszę, temat uzdrowionej Kłody tak nam się ślicznie rozwinął. Jako, że nie odpisałem do tej pory chętnie podam parę przykładów, bo coś z merytoryką cieńko po zadanych przeze mnie pytaniach:

Yoyo ani jeden z powodów który wymieniłeś jako wady nie wpływa na brak możliwości latania. Więc dlaczego rezygnować z gry skoro mimo wszystko jest grywalna? Daje radość z latania. Czytam wiele for nie tylko polskie i nie tylko 1C wszędzie są malkontenci ale jaki jest cel tego marudzenia?
Mylisz się i jak wcześniej zauważono mówisz tylko o Sobie. Dla Ciebie 25 fps i takie stawianie sprawy w wielu płaszczyznach wystarczy. Mi nie. Latać to mogę też i w Google Simulator i też działa i latać mogę mimo wielu przeciwności, pytanie czy Google Simulator mi wystarcza. Tobie taki CoD wystarcza, mi nie. Pytania po tej cudnej becie nie wymieniłem bez celu. Po co marudzenie? Choćby po to, że po IL-2 wszyscy spodziewali się czegoś więcej, że nie będzie to IL-2 bis, tylko nowy tytuł. Skoro to IL-2 bis to rzecz jasna, jak robię kolejne ulepszenie to idę do przodu, a nie się cofam. A chcesz wiedzieć jak wyglądała premiera? Wróć na stronę pierwszą i weź linki do rosyjskich for, które nawet nie są cenzurowane jeśli chodzi o wyrazy. Słowa super czy miód po rosyjsku tam nie uświadczysz. Wydano grę nieskończoną, zadrwiono z graczy, z osób które się przywiązały do tej serii i które.... czekały od 5 lat na ten tytuł (a który powstał najprawdopodobniej w 1,5-1 albo i mniej). Mieliśmy dobre auto, miał być Prosiak, dostaliśmy z tego samego salonu po premierze malucha, który do tego od razu pojechał do serwisu. Pasuje?

Wady które wymieniłeś są faktycznie błędami gry które spieprzyli ale jak dobrze pamiętasz z iłkiem było podobnie patch za patchem i czekaliśmy po 6 miesięcy na kolejny.
Nic podobnego. Nie czekało się na patche naprawiające engine gry i podstawy by w ogóle działał jako tako. Gdzieś Ty to wyczytał? Ja miałem wtedy jakiś Intel300 i iłek działał jak cud malina, a to był sprzęt z niskiej półki. Prośby userów dotyczyły prawd historycznych (jak np. zasięg, demage model, tuningu niktórych FM – czyli tym czym powinni się zajmować, a nie „stary, ta gra mi nie działa” . 1C za to do tego dodawało co raz to nowe maszyny i tyle podsycajac klimat. Jak wyszła Rata, wszyscy latali na Racie, jak coś innego, testowaliśmy ekipą nowy Bf-110 itp. Produkt na dzień dobry, stary iłek, był na czas w jakim wyszedł tytułem wybitnym, płynnym, dającym frajdę online, poruszający zupełnie inny temat niż wciąż piłowany wszędobylski BoB. Ludziom i mi kopara opadała jak widzieli jak nawet na ziemi różne strony walczą wzajemnie z dobrą grafiką 3D. Zresztą co tu gadać - jak masz z Kłodą? Maddox się ewakuował bo wiedział czym to śmierdzi, a Luthier od razu przyznał się, że trzeba opracować engine w zasadzie od nowa pod naciskiem światka iłkowego. Poza tym pamiętasz o pierwszych zmianach w CoD? O tym, że był na stałe włączony filtr antypadaczkowy i SSAO? Tak się wydaje gry? Jakoś wszyscy mieli wrażenie, że pominieto żmudne betatesty. Co ważne, nie pisz o sprzęcie lepszym lub gorszym w przypadku Kłody jak: „na sprzęcie średniej klasy CoD chodzi rewelacja, jest zajebisty!!!”. Po premierze ludzie na topowych grafach i i7 975 mieli czkawkę na ekranie. Kłoda różnie działa na różnym sprzęcie i nie ma zasady, że jak np. dam więcej RAM to będzie cool. Nie. Tytuł jest nieprzewidywalny i jak widać parę postów powyżej jest nadal.

Jest jedna różnica między wtedy a dziś, Ty już nie latasz i takie simy są Ci zbędne.
Tak, zgadza się, a wiesz czemu mi się znudził iłek po wielu latach grania? Bo już opanowanie wciskania "E" do uruchomienia silnika miałem opanowane do perfekcji i mogłem zrobić to bez patrzenia na klawiature! LOL. Mi to nie wystarczyło, ponieważ chciałem się rozwijać w tym temacie, co nie znaczy, że dla oób początkujących, czy szukających szybkiej rozrywki IL2 jest zły. Polecam go do tej pory raźno i otwarcie chociaż "E" mi nie wystarcza, ale innym może więc śmiało i to wcale nie znaczy, że ktoś jest lepszy, a ktoś gorszy.

Przyjdź na serwer polatamy razem potestujemy, przedyskutujemy i wtedy wyciągajmy wnioski.
Dziękuję, ale by zobaczyć jak coś działa nie muszę wchodzić aż na serwer. Poza tym dopóki nie ma oficjalnego patcha nie będę się bawił w te bety i hotfiksy do bet i potem kolejne bety i kolejne hot fixy, których już kilka instalowałem i dalej był gniot taki jak był przed instalacją. W CoD  pokładałem wielkie nadzieje, jeśli coś ma być przecież rozwinięciem czegoś co wybiło się ponad inne simy to musi być lepsze no nie? Tak na logikę. Szkoda mi czasu, wolę poklikać w DCS'a, FSX, TKOH czy ROF, poczekać na Combat Helo albo JT i mieć frajdę i zabawę niż trącić czas na bycie od pół roku betatesterem i za każdym razem odpalać Kłodę z nadzieją że będzie lepiej. Jak można ufać firmie, która wmawia, że CoD wykorzystuje 4 rdzenie i oficjalnie się to podaje, a potem pod naciskiem nawet wielu informatyków przyznać jednak, że tak... no w sumie raczej mają rację, ale chodziło autorom o menu. To co się zadziało z tym tytułem woła o pomstę do nieba. Wyjdzie coś na Steam, chętnie sprawdzę jak jest i zobaczę co nam 1C zgotowało nowego. To co mam u siebie na dysku SSD (!) z kartą (skoro już o tym mowa): HD6970 2GB, 8GB Ram, i7 930 3,56GHz i płytą z X58 jest czymś co najwyżej mogę włączyć bo pokazywać komuś jak sim-gra nie powinna wyglądać.

Nie odpisałeś też co się kryje pod definicją "pseudo pilota", a bardzo mnie to zaciekawiło w zdaniu "opinii o tej grze, często wyrobionej na bzdurnych wypowiedziach pseudo pilotów". Albo inaczej, czy nazywasz siebie Pilotem? Wciąż tego nie kumam więc jaśniej plisss  :001: .

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #308 dnia: Października 09, 2011, 22:33:35 »

Nie odpisałeś też co się kryje pod definicją "pseudo pilota", a bardzo mnie to zaciekawiło w zdaniu "opinii o tej grze, często wyrobionej na bzdurnych wypowiedziach pseudo pilotów". Albo inaczej, czy nazywasz siebie Pilotem? Wciąż tego nie kumam więc jaśniej plisss  :001: .

Pilot w naszym świecie to "wirtualny pilot"
"Pseudo  wirtualny pilot" - pilot mający "licencję" ale nie latający (w spoczynku) aktywnie, twierdzący że wie jak lecieć nowym nabytkiem "aeroklubu" , dający rady innym jak lata się nowym samolotem samemu nie znając tej maszyny.
Nazywam się pilotem bo mam do tego prawo tym bardziej "wirtualnym" (latam nie przerwanie od dawna)

Piszesz że iłek nie maił błędów i że było eh ah. Dokładnie pamiętam jak to było, na forum jestem od 2004 r, było nas a raczej Was mało ale przybywało. Pamiętam jak marudzili wszyscy. Co do CoDa poprzeczka wisi wyżej gdyż mamy porównanie. Iłek był jedyny , pierwszy, prosty, i nieskomplikowany.

Ktoś Wam płaci za to marudzenie? Jeśli tak zdradźcie kto Wam płaci i co nowego szykuje że tak walczycie o złą sławę i jak najmniejsza grywalność tego tytułu.

Piszą nowy silnik chwała im za to będzie jeszcze coś lepszego.... na razie trzeba się cieszyć tym co się ma.
Nie czuję się nabity w butelkę kupując ten tytuł (70 zł), jakoś bardziej mnie zabolało jak wyszedł FSX, kupiłem (chyba za 250zł) i do dziś nie mogłem sobie pozwolić na żaden ciekawszy lot poza lotem nad rozmazaną płachtą w kolorze sraczko-buraczkowym, to było ok..... Tak?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Października 09, 2011, 23:07:12 »
Ktoś Wam płaci za to marudzenie? Jeśli tak zdradźcie kto Wam płaci i co nowego szykuje że tak walczycie o złą sławę i jak najmniejsza grywalność tego tytułu.

My nie walczymy o złą sławę tej gry. Sam developer się o nią postarał wydając płatną pre-betę reklamowaną jako skończoną grę, testując ją na klientach i kończąc po premierze za pomocą wydawanych pokątnie patchy. :)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #310 dnia: Października 09, 2011, 23:22:47 »
I dodajmy - nie udostępniając żadnego demo, żeby przypadkiem gracze nie modli sobie zweryfikować jakości tego tytułu przed wydaniem na niego kasy.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #311 dnia: Października 10, 2011, 07:36:06 »
Ekipa Forum, podobnie jak kibice, którzy wynajęli autobus, powinna wyciągnąć z garażu Blitza i objeżdżać okręgi wyborcze. To by się działo :banan

A na serio. Mam ogromny kredyt zaufania do tego tytułu. Ma bardzo duży potencjał i włożono w niego ogromną pracę, dodając masę smaczków. Z tym że, z drugiej strony, jest tyle badziewnych niedoróbek, że czasami opadają mi ręce. Beta patche, na które trzeba robić hotfix, bo się gra wysypuje, niedoróbki w nowym terenie (skoro są nowe tekstury, to warto by pokolorować również te "low-res", a nie zostawiać w starej kolorystyce), tandetny interfejs, czy muzyka. Nowe efekty 3D, gdzie tymczasem nie potrafią zaimplementować starego iłkowego radio, które nadal nie działa. Może i się czepiam za bardzo, ale żeby nie było wątpliwości - wylatałem w Kłodę ponad 50 godzin i naprawdę chcę, żeby to był bardzo udany produkt. Niestety, Oleg zostawił tam taki bajzel, że Luthier będzie musiał chyba jeszcze blisko rok poprawiać olbrzymią ilość rzeczy - od optymalizacji, po zwykłe niedoróbki. Mam również nadzieję, że wynajmą porządnego Community Managera, który będzie miał kontakt z graczami, tak jak to jest w przypadku Hana i RoF. No i że dorobią się grupy porządnych testerów, lub testy będą przeprowadzane z uwzględnieniem uwag graczy.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #312 dnia: Października 10, 2011, 09:29:14 »
Noe na wyborach byłem... tyle w temacie.
Co do Kłody, to nurtuje mnie cały czas ta kwestia "płynnej gry", bo uparcie podajesz średnią wartość 25 klatek i ignorując pytania o wartość minimalną. Jak widzisz Empeck osiąga średnią 63,5FPS wypas prawda? Tylko, że to średnia wyciągnięta z wartości 120 FPS maks i 7 FPS min. Całkiem jak z naszą średnią krajową płacą, też można by odnieść wrażenie że jest całkiem nieźle znając tylko tę jedną wartość. Jak się teraz prezentuje kwestia płynności?

Pytasz dlaczego tak uparcie niektórzy z nas krytykują Kłodę? Bo to jest jedyny sposób wyrażenia protestu, przeciwko takiemu traktowaniu graczy przez koncerny pokroju UBI. Czym innym jest uczciwe poinformowanie graczy: "słuchajcie, brakuje nam kasy na skończenie tytułu. Dajemy Wam możliwość płatnego wcześniejszego zapoznania się z wersją beta, i pomocy w ukończeniu ostatecznej wersji" jak to zrobiło ED, a czym innym wychwalanie pod niebiosa tytułu i sprzedawanie jako ukończonej gry tytułu, który koło bety nawet nie stał. To nie jest pierwsza ani zapewne nie ostatnia gra, którą UBI zniszczyło. Też mnie to boli, bo chętnie polatałbym w dobry sim WWII, niestety nie mam złudzeń, że Kłoda kiedykolwiek się takim stanie. Pozostaje mi czekać na lepsze czasy w temacie, na szczęście nie brakuje obecnie na rynku dobrych i bardzo dobrych simów, które warto wspierać. Niestety nie są to tytuły z okresu WWII, ale cóż zrobić. A jeśli dla Ciebie Kłoda jest pierwszym tytułem, w którym walka polega na czymś więcej, niż kręceniu się w kółko, to winszuję. Tak jak Mazak napisał - nie wiem w jak głębokiej jaskini do tej pory siedziałeś.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #313 dnia: Października 10, 2011, 09:39:43 »
O ile osobiście nie znoszę filozofii Ubi Softu, to tutaj jednak niespecjalnie powinno się tegoż winić...

Psy powinno się wieszać na 1C  :121:

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #314 dnia: Października 10, 2011, 10:35:25 »
Pytacie o klatki minimalne........

Powiem tak swoją ocenę płynności gry oceniam trochę inaczej.
Po latach treningów w PAT wyrobiłem sobie oko bardzo dobrze.
Wsiadam w samolot na danym symulatorze koledzy w inne samoloty i lecimy w formacji. Jeśli po 10 minutach lotu nisko nad ziemią, nad miastami  nadal lecimy w formacji ciasnej to oznacza tylko jedno, jest dobrze, jest płynność.
Nie interesuje mnie pomiar fps gdy mam płynnie. Jeśli byłoby źle (jak wcześniej na kłodzie) szukałbym przyczyny między innymi w fps ale skoro lecimy w formacji i nie ma zaciachów utrudniających lot w formacji to chyba nie jest źle. Walczymy w kilku i żadnemu z nas nie przeszkadzają w walce zaciachy czy zwiechy gry. To chyba o czymś świadczy. Do tej pory nie było nawet możliwości polatać, ze względu na problemy z płynnością. Nie wiem może jest to fakt posiadania przeze mnie konfiguracji sprzętowej która wyjątkowo podeszła temu simowi nie wiem...
Może mam super zdolności i potrafię tak skonfigurować sprzęt i sima że jest dobrze....
Może jestem wybrańcem..... kto to wie.
Przekazuje Wam moje spostrzeżenia i opinie które są wypracowane na podstawie wielu godzin, konfiguracji, lotów, testów online.
To że moje zdanie jest różne od innych musi być napiętnowane.....?
No dobrze dam radę, swoich spostrzeżeń będę bronił bo nikt mi nie wmówi że to co widzę jest czarne jeśli ja widzę że jest białe. Tak wyglądają tu przepychanki.

Nie wmawiam Wam nic innego niż to co widzę, proponuję wspólne loty, testy może wzajemnie sobie pomożemy i spędzimy miło czas testując coś co jest bublem ale nic innego na razie nie mamy. Jeśli daje się latać to już jest dobrze.

Oczywiście nie mam nic przeciw aby twórcy usłyszeli głos niezadowolenia ale jeśli zaprzestaniemy testów i żądań bo tytuł odłożymy do śmieci to co nam z tego przyjdzie? Wydawca też temat oleje.Nie będzie już nawet chęci prac nad bublem. Musimy powiększać grupę zwolenników tytułu a nie pomniejszać, nawet niech będą niezadowoleni ale niech będą.

Nadal aktualne zaproszenie do wspólnych testów online. Chętnych zapraszam na PW.