Autor Wątek: Nowe mapy w DCS  (Przeczytany 116199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe mapy w DCS
« Odpowiedź #675 dnia: Lipca 12, 2024, 09:18:14 »
FOB
A co to jest ten FOB?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #676 dnia: Lipca 12, 2024, 09:20:29 »
A co to jest ten FOB?

Bazy wojskowe - "Forward Operating Base".
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2024, 09:51:59 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #677 dnia: Lipca 12, 2024, 09:27:25 »
Bazy wojskowe, Forward operating base.
Pewnie będą dodawać przez następne 7 lat. :)
Tak się zastanawiam nad tą ich mapą całego świata i mam takie przeczucie że przez następne 10 lat nie powstanie. Chociaż pewnie zajmie im to 20 lat.

« Odpowiedź #678 dnia: Lipca 12, 2024, 10:43:04 »
Z tych fotek słabo to wygląda. No cóż już kilka razy obiecywałem sobie nie kupować niczego w przedsprzedaży. Chyba w końcu się nauczę ;)

« Odpowiedź #679 dnia: Lipca 26, 2024, 12:17:10 »
Szarpnąłem się na mapę Afganistanu - co jak co ale czuję, że będę w nią sporo latał. Jakoś nie trafiłem na te problemy z teksturami, oczywiście, są rejony lepiej odwzorowane, są i gorzej ale pewnie całość będzie rozwijana i poprawiana. Możliwości tworzenia misji są tu chyba największe ze wszystkich map, które mamy w DCS. Każdy coś dla siebie znajdzie, ja oczywiście ostrzę sobie zęby na latanie naszymi śmigłowcami Mi-17 czy Mi-24, i tu od razu kieruję uśmiech w kierunku YoYa i jego zdolności kampaniotwórczych ;) Oby tylko dość szybko wypuścili drugą część z rejonem Bagram to będzie super.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #680 dnia: Lipca 26, 2024, 12:37:36 »
YoYa ..

Ciepło, ciepło, ciepło ;).

www.yoyosims.pl

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #681 dnia: Lipca 28, 2024, 21:31:13 »
...Oby tylko dość szybko wypuścili drugą część z rejonem Bagram to będzie super.

W Bagram, co prawda, SGPSz za długo nie przebywała ale ja "życzyłbym sobie" nasz FOB "White Eagle" w Ghazni z 400 metrowym asfaltowym RWY 35/17 i małą infrastrukturą lądowiskową (TWY, płaszczyzny postojowe, hangary). To z tego FOB-a, podczas polskiej obecności w Afganistanie, najwięcej operowały śmigłowce SGPSz, sporo lotów na południe prowincji, wzdłuż "Highway 1" w ramach osłony patroli/konwojów czy rozmaitego wsparcia jednostek naziemnych (logistyka, QRF, CAS, rozpoznanie, wsparcie dla US medevac, casevac, transport, operacje specjalne) między innymi do FB/FOB Warrior, COP Four Corners, Giro, Qarabagh, Arian, FOB Sharana, Bagram Airfield czy też do Kabulu.
Oczywiście nie sądzę aby samo lądowisko w Ghazni było zawarte na mapie, trzeba będzie zbudować je samemu ;).
Poniżej linki do chyba najlepszego pro filmu zrealizowanego o Samodzielnej Grupie Powietrzno-Szturmowej w Afganistanie oraz szerszego omówienia tematyki SGPSz w AFG:
https://youtu.be/F6IEAAtDods?si=jUNAET6KvyxJi2vc
https://www.nowastrategia.org.pl/sgp-w-afganistanie/
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2024, 07:39:03 wysłana przez KosiMazaki »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #682 dnia: Sierpnia 11, 2024, 12:57:54 »
O co chodzi z tym zamieszaniem z mapą Synaj? Podobno usunęli cześć mapy obejmującą północny Izrael. Z uwagi na protest Ugra, że pokrywa się z ich mapą, czy o co chodzi?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #683 dnia: Sierpnia 11, 2024, 14:21:50 »
Może jest coś w umowach, że jeden producent nie powinien wchodzić na teren drugiego i ma jakaś wyłączność. Czyli, np. jak HB zrobił F-4E to już nikt nie może zrobić tej wersji Phantoma. Podobnie może być z mapami. Inny producent nie może np. wydać Koli itp. Z tego co widać dotyczy to także fragmentów i to jest ok, ale nie jest ok, że Ugra, ale przede wszystkim ED skapowało się z tym po ponad roku ;D (część mapy Syrii zahacza o teren mapy Sinai). To powinno być wyłapane przed premierą.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #684 dnia: Sierpnia 11, 2024, 19:04:37 »
No dziwna sytuacja, biorąc pod uwagę ile czasu od premiery minęło. I z tego co pamiętam, mapa Synaj obejmowała lotniska tylko w południowym Izrealu.

Ale z tego co teraz doczytałem na forum DCS, ta "zniknięta" część mapy zostanie przywrócona.

https://forum.dcs.world/topic/355680-northern-israel-southern-lebanon-detail-removed/page/10/#comment-5500344

Ogólnie te mapy dość solidnie się pokrywają:

https://dcs-web-editor.github.io/dcs-web-viewer-deploy/

« Odpowiedź #685 dnia: Sierpnia 11, 2024, 22:26:41 »
Ogólnie te mapy dość solidnie się pokrywają:

https://dcs-web-editor.github.io/dcs-web-viewer-deploy/
Ciekawe jest na tym co podlinkowałeś (DCS Web Viewer) że pracują nad Wietnamem i Koreą.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #686 dnia: Sierpnia 12, 2024, 09:15:32 »
Ciekawe jest na tym co podlinkowałeś (DCS Web Viewer) że pracują nad Wietnamem i Koreą.

Było kiedyś, że Wietnam będzie, ale to na zasadzie, że koniec świata też kiedyś będzie ;). Dobrze by było, o Korei za to pierwsze słyszę.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #687 dnia: Października 01, 2024, 00:07:40 »
Mapka Koli po dzisiejszym patchu nabrała kolorytów. Może na niskim pułapie nie ma tu wciąż jakiejś dużej rozdzielczości (i raczej nie ma na co liczyć), ale jest to jedna z lepszych i klimatycznych map obecnie moim zdaniem. Tak już od 1.500 metrów wygląda naprawdę świetnie. Pojawiło się też więcej różnorodnych tekstur i kolejna dawka miasteczek i wiosek.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #688 dnia: Października 01, 2024, 18:40:56 »
Szczerze mówiąc, większe wrażenie zrobiło na mnie, że Ugra nadal dłubie przy Syrii.

The scenes of 51 airfields have been improved.

Improved scenes of 50 military bases:

Syria 30
    Israel 8
    Lebanon 3 (UN bases)
    Turkey 2
    Cyprus 7

61 new military bases have been added:

Syria 24
    Israel 17
    Jordan 5
    Lebanon 15

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #689 dnia: Października 01, 2024, 20:31:47 »
Szczerze mówiąc, większe wrażenie zrobiło na mnie, że Ugra nadal dłubie przy Syrii.

Teraz temat mocno na czasie po prostu ;).

www.yoyosims.pl