Autor Wątek: Polska w Falconie  (Przeczytany 43640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polska w Falconie
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 15, 2011, 00:11:02 »
Flanker,
 nie ma żadnej różnicy między teksturą oryginalna a moją, różnią się jedynie wyglądem. Na przykładzie Poznania jest tylko 60 płytek więcej do "załadowania", kilka setów więcej dla karty graficznej. Reszta to schemat, który jest nawet mniejszy niż oryginał, ale są to też foto-tekstury. Tutaj więc nie ma żadnego problemu z FPS. Problem może pojawić się jak przesadzę z obiektami typy lotnisko, infrastruktura, mosty itp. Jak dotąd wszystko jest OK, cały czas kontroluję wydajność. Choć przyznam, że kusi mnie zrobić eksperyment z importem obiektów z FSX do Falcona, chyba znalazłem na to sposób  :001:. Pomijam fakt, że musiał bym dorobić kilka Dod-ów typu "Damage" dla tych obiektów, bo mógłbyś sobie bombardować w nieskończoność, a te będą stać nietknięte ;), nawet jeśli silnik Falcona uzna za zniszczony. Temat powiązań obiektów statecznych, ruchomych itd. w silniku tego sima jest fascynujący i chyba długo żaden symulator nie dorobi się takich algorytmów. Tak czy inaczej import z FSX jest możliwy i może kiedyś zrobię test.
 Na dzień dzisiejszy w EPKS mam wykorzystane może 15% tego co posiada np. Kunsan, Osan, czy Seul. Postaram się nie przekroczyć z "dopuszczalną" ilością polygonów na obiektach w całym (CT) EPKS.

Napiszę więcej jak będą jakieś znaczące postępy.

« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 27, 2011, 18:45:39 »
Małe uaktualnienie.
  Będzie mała odmiana dla tych co lubią latać nocą. Jak dla mnie... Falcon nocą wygląda fatalnie, miasta oświetlone są kropkami i kreskami.  :004:
W oryginalnych teatrach (i innych też) wygląda to tak:

W Polsce będzie tak:

Lepiej? :001:

Przy okazji dwa pytania.
 Potrzebuję program do masowej konwersacji Bitmap na DDS, coś z opcją "Batch conversion".
 Modelarze 3D (3dsM) poszukiwani.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 27, 2011, 19:33:03 »
Modelarze 3D (3dsM) poszukiwani.
Ja mógłbym w Blenderze coś wymodelować

« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 27, 2011, 21:33:03 »
 Musi być 3Ds, tylko tędy droga do wpakowania czegoś w Falcona. 
  Chyba że ten Blender posiada jakiś plug-in eksportu do 3Ds ?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 27, 2011, 21:40:25 »
Musi być 3Ds, tylko tędy droga do wpakowania czegoś w Falcona. 
  Chyba że ten Blender posiada jakiś plug-in eksportu do 3Ds ?

Modele z Blendera do 3ds max można przerzucić bez problemu choćby za pomocą formatu .obj.

« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 27, 2011, 22:44:40 »
Michał dzięki.
Mam do Ciebie pytanie, chodzi o tekstury terenu. Nie wiem czy próbowałeś latać w innym teatrze np. Aegean, występuje tam drażniący efekt migotania foto-tekstur miast z większej odległości. U mnie niestety też, zastanawiam się czy da się coś z tym zrobić? Wszystkie przerabiam tak jak jest oryginalnie, ten sam format, rozdzielczość, tryb kolorów itd. Prawdopodobnie to wina używania jednej tekstury w wszystkich Lod, dokładniej chodzi o L3, L4, L5, tak mi się wydaje. Początkowo myślałem, że muszę dorabiać dla każdej tekstury dodatkową PCX w różnych rozdzielczościach i spakować to w ZIP. Tak jest w OF, FF, każda tekstura w odpowiedniej rozdzielczości do każdego Lod, czyli 16,32,64,128,256,512. W BMS też są spakowane PCX w Zip, ale wszystkie na jedno kopyto 32. Nie wiem czy one są używane, ale są w Folderze. Z resztą, sami twórcy BMS piszą tak:
TEXTURE DATA

Texture data is now found inside;

*Data/Terrdata/Korea/Texture

The following files are no longer used by BMS and can be removed.

Fartiles.dds
Fartiles.pal
FartilesN.dds
All M and L tiles
Texture.zip (pcx tiles)

WHAT ARE WE LEFT WITH?

The only texture files needed are as follows

*Data/Terrdata/Korea/Texture

Texture folder containing all H day/night tiles
Texture.bin

Mniejsza z tym, skoro w oryginalnej Korei też jest kilka foto-tekstur i nie mienią się jak brylanty ;) to chyba coś robię nie tak( i chyba nie tylko ja)? Może źle zapisuje DDS? 

_michal

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 27, 2011, 22:48:50 »
Nie wiem jak BMS wyświetla tekstury które są w oddali. Jeżeli nie używają osobnych fartiles (a tak to wygląda z Twojego posta), to problem prawdopodobnie leży w mipmapach. Sprawdź czy Twoje ddsy mają mipmapy, jeśli nie to prawdopodobnie tutaj leży problem, jeśli je mają to nie mam pojęcia gdzie może leżeć problem. :/

« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 27, 2011, 23:30:03 »
Screen 1

Screen 2

Moje nie mają mipmap. Zrobiłem coś na szybko, nie wiem czy o to chodzi, ale wyszło jak na screenie 2. Jeśli ponownie załaduję tak przerobioną teksturę ale bez opcji "Load MIP maps" wygląda jak przedtem, czyli jak na screenie 1.
   Teraz pytanie, czy tak powinna wyglądać mipmapa? Pytam zanim się porwę na kilkaset tekstur :). Pomocy!! ;)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 27, 2011, 23:37:48 »
Każda kolejna mipmapa to jest obrazek główny zmniejszony. Zakładając, że podstawowa tekstura ma 1024x1024, to kolejne mipmapy powinny być 512x512, 256x256, 128x128, 64x64, 32x32, 16x16, 8x8, 4x4, 2x2. Na każdej powinno być to samo, ale mniejsze. Dzięki temu zmniejsza się efekt 'yoyommeringu' (shimmering), ale pod kątami obraz robi się lekko rozmyty - na to radą jest anizo.

Czyli to powinno wyglądać jak na drugim, ale z jakiegoś powodu nie masz tam kopii swojej tekstury, tylko coś innego.

« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 27, 2011, 23:47:27 »
Chyba problem tkwi w zapisie, nie wiem jak to zrobić, jak ustawić ten panel:

Wybieram paletę zgodną z oryginałem,więc tutaj chyba dobrze. Jak ustawić generowanie mipmap?

« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 28, 2011, 01:58:14 »
Potrzebuję program do masowej konwersacji Bitmap na DDS, coś z opcją "Batch conversion".

http://www.imageconverterplus.com/
http://eliteforce2.filefront.com/file/;29412
Pierwszy działa bez problemu.
Ten drugi u mnie nie działa - nie chcą się załadować pliki do konwersji i przycisk Convert zawsze jest nieaktywny. Inni użytkownicy jednak go sobie chwalą, może u Ciebie też będzie działał.

« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 28, 2011, 02:31:24 »
I po problemie z mipmapami. Jak się okazało był on spowodowany pewną "pluskwą" Photoshopa. Mój stary CS2 niezbyt dobrze współpracuje z procesorami wielordzeniowymi. Wywaliłem wtyczkę Multiprocessor Support, pobrałem nową i przez chwilę działało. Skoro stary dziad nie lubi wielordzeniowych to wylądował na jednym, przy pomocy CPU-Control (prosty, przydatny programik http://www.koma-code.de/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=93). Od tej pory wszystko jest ok. :banan
Teraz panie Michale mipmapa wygląda tak:

Dobrze?  :001:
Jutro sprawdzę, czy teren nadal będzie migotać.

zirael,
 dzięki linki, sprawdzę co to jest.

« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 28, 2011, 14:49:03 »
Michał,
wielkie dzięki!! :001:
Teraz wszystkie tekstury nie mrugają, jest idealnie. Przerobiłem też na próbę jakieś miasto w teatrze Aegean, tam też tego paskudnego efektu nie ma. Tym jednak teatrem nie przejmuję się, może jego twórcy wpadną kiedyś na to, jak wielki błąd popełnili.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 28, 2011, 14:54:13 »
Cieszę się, że mogłem pomóc. Sorry, że nie odpisywałem na poprzednie posty, ale po prostu nie było mnie przy kompie i nie miałem zasięgu na komórce :D

« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 28, 2011, 16:40:09 »
Ja też się cieszę, że prace idą do przodu. Szkoda, że nie potrafię pomóc, ale się na tym nie znam. Dobrze, że na forum jest kilku kolegów, którzy kojarzą o co chodzi.