Autor Wątek: Groza z monitora  (Przeczytany 44106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_michal

• Gość
Odp: Groza z monitora
« Odpowiedź #45 dnia: Września 20, 2013, 10:12:37 »
The Astronauts, nowe studio Adriana Chmielarza pokazało nowe obrazki z nadchodzącego "The Vanishing of Ethan Carter". Nie będzie to typowy horror, ale raczej mystery/weird fiction rodem z kart opowiadań Lovecrafta czy Blackwooda pomieszanego z klasycznymi opowieściami detektywistycznymi. Klimat jest.

http://www.theastronauts.com/2013/09/reveal-first-game-screenshots/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 08, 2014, 17:00:25 »
No, wygląda na to, że wreszcie będzie klimatyczny Alien.

Jeszcze ciepłe video z Alien: Isolation - powinno to być na końcówkę 2014 roku. Mało strzelania, a za to dużo kombinowania i bardziej to Groza z monitora niż coś innego, zresztą obejrzyjcie filmiki.

http://www.youtube.com/watch?v=JzG28UqQXxU

http://www.youtube.com/watch?v=jpqi1nLTu4k#t=36
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 10, 2014, 21:12:27 »
Nie mogę się doczekać  :evil:

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 11, 2014, 00:28:16 »
Colonial Marines też dobrze wyglądał na trailerach. W zasadzie nie wiem po co oni się silą na adaptację Obcego na giercomaty. Ostatnio dochodzę do wniosku, że robienie gier na podstawie filmów to kiepska opcja. Powtarza się schematy z kina, a często wychodzi coś trywialnego (ktoś np pamięta fabułę Jedi Academy?). Była cała jedna gra w historii, która powstała na podstawie filmu i nie trąciła myszką - Blade Runner (może jeszcze Diaspora, ale BSG to nie tylko walki w kosmosie, poza tym to fanowski projekt). Jeśli idzie o serię Aliens, to jedynie pierwszy AvP był spoko i to przed patchami, kiedy nie można było sejwować, a każdy jeden stwór mógł nas zamordować jednym pacnieciem. W tym wypadku należy dodać, że tylko kampania marinem miała sens, fabułę lepiej było ominąć.

Patrząć na ten trailer już palą mi się w głowie czerwone lampki. Po pierwsze fabuła - czy mi się zdaje, czy my mamy grać jako córka Ripley? Seriously?! Czyli gra będzie polegać na tym, że niby szukamy mamusi i pojawi się cały jeden obcy. Kto jest winny? HIPSTERZY! Dokładnie tak. Pokutuje teraz jakiś taki trend, że Aliens to wcale nie był dobry film, bo z rewolucyjnego konceptu "in space no one can hear you scream", zrobiono film akcji z dużą ilościa strzelania. Yyyych, mamy rok 2014 i koncepcja, że grupka ludzi w zamkniętym środowisku zmaga się z okrutnym potworem i wszyscy giną, bo są głupi, a jedna dziewica z kotem pokonuje zło jest... mało rewolucyjna. Tego typu bajki to Wallpole pisał jakoś w XVIII wieku. Tak Aliens to tylko film akcji, ale dobry, a Colonial Marines było porażką wcale nie dlatego, że autorzy wybrali sobie złą inspirację. Teraz wydawca chce dalej zgarnąć kase póki ma licencję, więc chcą złapać ludzi na haczyk nowego kierunku i pojechać nieco na dobrej opinii takich tytułów jak Amnesia.

Zanim na mnie wszyscy naskoczycie, że znów marudzę (taka praca) i zieję hejtem , obejrzyjcie trailer jeszcze raz i zadajcie sobie pytanie jak się w to będzie grać. Bo jeśli jesteśmy zamknięci gdzieś w Sewastopolu, z którego bez prowadzenia za rączke sami musimy wkombinować jak zwiać i ten cały jeden obcy ma dobrze napisane AI i sobie biega po całej stacji i na nas poluje, czyli w każdej chwili może wyskoczyć nam z tyłka i nas zabić to spoko - składam pre-order. Ale to co widać na filmiku pachnie mocno skryptowanymi scenami i grą na szynach.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 11, 2014, 01:03:19 »
Pokutuje teraz jakiś taki trend, że Aliens to wcale nie był dobry film, bo z rewolucyjnego konceptu "in space no one can hear you scream", zrobiono film akcji z dużą ilościa strzelania.

Z prawie całym Twoim postem się nie zgadzam, ale tutaj to już pojechałeś na całego. Gdzie Ty to przeczytałeś, że Aliens jest uważany za zły film? o_0

Alien i Aliens to są genialne filmy, jedynka to klasyczny horror w settingu SF, a dwójka jest świetnym przykładem sequela zrobionego dobrze. Do tego oba mają genialnie zaprojektowane postaci. Przez litość milczeniem pominę wszystkie pozostałe filmy nawiązujące do tych dwóch pierwszych.

« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 11, 2014, 01:36:41 »
Da się natknąć na opinie, że Cameron zrobił z perfekcyjnego organizmu, nie znającego strachu, litości i  wyrzutów sumienia zwykłego robaka, ale to nie jest przecież zbyt powszechne przekonanie. Czy te filmy były dobre nie trzeba mówić, ale  co do gier, to jest coś lepszego od milionów respawnujących się bezmyślnych, jęczących obcych biegnących wprost pod lufę M56- AvP2 z AJL mod w multiplayerze. Z odpowiednimi ludźmi ciągle pozostaje najlepszą grą jaką kiedykolwiek widziałem i nic lepszego już pewnie nie zostanie wymyślone. Atmosferę można nożem ciąć (tak, mówię o 13 letniej grze, bez dynamicznego oświetlenia i innych bajerów!)
Jednak to ciągle strzelanka, nawet jako słabiutki malutki żołnierzyk miało się pod ręką 750 nabojów do smarta. Tutaj jest inaczej. Nie masz nic. Mam nadzieję, że dobra opinia Amnesii, po premierze Isolation nie będzie już taką dobrą. Że colonial był słaby każdy wie, ale to nie znaczy, że wszystko nowe, co będzie miało jakikolwiek związek z tym universum, trzeba od razu skreślić...

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 11, 2014, 03:32:55 »
Z prawie całym Twoim postem się nie zgadzam, ale tutaj to już pojechałeś na całego. Gdzie Ty to przeczytałeś, że Aliens jest uważany za zły film? o_0

Ilekroć gdzieś wyjdę ze znajomymi na piwo i zejdzie na Obcego, to zawsze trafi się jakaś sierota, co wyjedzie z taką opinią, czy inny intelektualista po filmoznawstwie. :) W sumie to może i nieco racji mają, że "dwójka" to w zasadzie taki wygrzew. Ja bym nawet od siebie dodał, że mało wiarygodny, bo cała ta banda kipiących testosteronem i niegrzeszących inteligencją twardzieli nie daje sobie rady bandą prerośniętych mrówek. Najtwardsza osoba z tej ekipy, z której kipi najwęcej testosteronu nie ma nawet siusiaka, a klasę pokazuje niekoniecznie ogarnięta bojowo 100 letnia babcia. :) Bardzo feministyczny film w sumie.

Jakbym miał się silić na obiektywne i krytyczne ocenianie całej serii, to najlepsza część to 3. Scenariusz ma sens, jest logiczny, oryginalny i a groza jest zupełnie innego rodzaju niż w poprzednich częściach. Warsztatowo, to zdecydowanie najlepszy film, albo inaczej - jedyny warsztatowo dobry. Ale zanim mnie tu wszyscy ukrzyżują, to powiem, że nie jestem wykształciuchem po filmoznawstwie i najlepiej mi się 2 ogląda. :)

Co do gier, to w AVP2 nie grałem w multi, a już tymbardziej z modem, ale mam dobre wspomnienia z Natural Selection zanim poszło standalone. Podobnie Alien Swarm do UT2004 był fajny (w sumie teraz pewnie też jest, trzeba sprawdzić, bo za darmochę).

Wracając do teamtu nowej gry - jak już mówiłem, jeśli to będzie otwarty gameplay, bez prowadzenia za rączkę i alien, który w czasie rzeczywistym na nas poluje i jest napędzany AI a nie skryptami, to ja to kupuję z miejsca. To mogłoby być  rewolucyjne doświadczenie na miarę modnych ostatnio survivalowych gier typu DayZ czy Rust. Wątpię jednak, żeby gra AAA wydawana przez SEGĘ zrobiła taki rewolucyjny krok. To będzie zapewne skryptowane i na szynach do bólu, pewnie jeszcze dorzucą opcję "naciśnij guzik, żeby nie umrzeć". Takie po prostu wrażenie odniosłem po trailerze - jest zwyczajnie zbyt AAA i zbyt filmowy. Jak będę chciał obejrzeć film o Obcym, to mam trzy lepsze dzieła niż twórcy gier kiedykolwiek będą w stanie spłodzić, a jak obniżę standardy to nawet cztery. :)

PS A wyżyny filmowej grozy w kosmosie to jest Event Horizon - kto by się bał jakichś tam robali, kiedy trzeba się mierzyć ze statkiem z piekła! :D

_michal

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 11, 2014, 13:27:25 »
Trzeciej części Obcego nie było, umówmy się. Czwartej i popłuczyn w postaci AvP i Prometeuszów też nie. :P

Co do Aliens, jaka była alternatywa? Powtórzyć schemat jedynki? Wg mnie Cameron wybrnął całkiem zręcznie, a to, że Ksenomorfy okazały się bardziej ekstremalnymi mrówkami niż przerażająco inteligentnym bytem z jedynki trudno, jestem w stanie ponieść tę ofiarę. :)

Bardzo feministyczny film w sumie.

Zgadza się, dla mnie kolejna zaleta. Ripley jest jedną z najfajniejszych postaci w SF.

Wstępnie A:I robi mi mocno, do tego gra na zajawkach ma fenomenalne oświetlenie, ja chcę to z Oculusem. ;)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 11, 2014, 13:28:27 »
Jakbym miał się silić na obiektywne i krytyczne ocenianie całej serii, to najlepsza część to 3.
Mam takie samo zdanie. Każdy film z serii jest inny, inny reżyser, inny scenarzysta. Każdy można "zaszufladkować" inaczej. Nie dziwię się osobom, którym Aliens się nie podobają, bo jeżeli nie lubią kina szeroko rozumianej akcji, z niezbyt rozbudowaną i przewidywalną fabułą, to po prostu im się nie spodoba. Poza Elektronicznym mordercą (super tytuł ;) ) fanem filmów Camerona nie jestem raczej. Część trzecia to David Fincher, jak dla mnie mistrz, który obecnie (od +/- 5 lat) obniża loty wybierając IMO nieciekawe, mało thrillerujące tematy ale wówczas, Siedem, The Game, Fight Club...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 11, 2014, 22:06:10 »
Jeśli już mówimy o Obcych i swoich preferencjach to trójka jest baaaardzo dobrym filmem. To pierwszy film Finchera i jeden z jego najlepszych. Jedynka i dwójka również świetne. Natomiast część czwarta powinna zostać spalona i zapomniana. W ogóle nie pasuje klimatem do wcześniejszych części. 
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 11, 2014, 22:56:38 »
Obejrzałem cały gameplay i... nawet jeżeli gra będzie oskryptowana to i tak raczej mi się spodoba. Jeżeli będzie to survival horror, w którym stoimy goli jak przysłowiowy święty turecki wobec ksenomorfa/ksenomorfów, to już mi się zaczyna podobać ;).

Nota bene - Alien 3 dziś w C+ o 00:30.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

_michal

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 14, 2014, 15:24:22 »
Aby było ciekawiej, w Alien: Isolation nie będzie broni. Wow.

https://www.youtube.com/watch?v=Qbv9rs9bVOE

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 14, 2014, 17:44:39 »
Aby było ciekawiej, w Alien: Isolation nie będzie broni. Wow.

https://www.youtube.com/watch?v=Qbv9rs9bVOE

No tak, już było to we wcześniejszych zapowiedziach właśnie - dlatego to Groza z monitora - coś jak Amnesia ale w świecie Aliena. Oby tylko rozgrywka nie zajęła 6h finalnie, chociaż w całym tytule to chyba ma być jedna stacja i jeden obcy, łamigłówki, zagadki, chowanie się po kątach.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 14, 2014, 19:56:53 »
No tak, już było to we wcześniejszych zapowiedziach właśnie - dlatego to Groza z monitora - coś jak Amnesia ale w świecie Aliena. Oby tylko rozgrywka nie zajęła 6h finalnie, chociaż w całym tytule to chyba ma być jedna stacja i jeden obcy, łamigłówki, zagadki, chowanie się po kątach.

6h, a nawet i 4h w zupełności mi wystaczy jeśli gra będzie intensywna, ciekawa i pełna emocji bez zbędnych wypełniaczy. Najwyższy czas zerwać z mitem, że jakość gry == jej długość. Tylko wówczas oczywiście nie za pełną cenę $60, ale te $20 czy $30 to z chęcią zapłacę.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 15, 2014, 00:43:56 »
Może sobie mieć pełna cenę pod warunkiem, że będzie miało to replay value - coś czego niestety obecnym grom często brakuje.