Z prawie całym Twoim postem się nie zgadzam, ale tutaj to już pojechałeś na całego. Gdzie Ty to przeczytałeś, że Aliens jest uważany za zły film? o_0
Ilekroć gdzieś wyjdę ze znajomymi na piwo i zejdzie na Obcego, to zawsze trafi się jakaś sierota, co wyjedzie z taką opinią, czy inny intelektualista po filmoznawstwie.

W sumie to może i nieco racji mają, że "dwójka" to w zasadzie taki wygrzew. Ja bym nawet od siebie dodał, że mało wiarygodny, bo cała ta banda kipiących testosteronem i niegrzeszących inteligencją twardzieli nie daje sobie rady bandą prerośniętych mrówek. Najtwardsza osoba z tej ekipy, z której kipi najwęcej testosteronu nie ma nawet siusiaka, a klasę pokazuje niekoniecznie ogarnięta bojowo 100 letnia babcia.

Bardzo feministyczny film w sumie.
Jakbym miał się silić na obiektywne i krytyczne ocenianie całej serii, to najlepsza część to 3. Scenariusz ma sens, jest logiczny, oryginalny i a groza jest zupełnie innego rodzaju niż w poprzednich częściach. Warsztatowo, to zdecydowanie najlepszy film, albo inaczej - jedyny warsztatowo dobry. Ale zanim mnie tu wszyscy ukrzyżują, to powiem, że nie jestem wykształciuchem po filmoznawstwie i najlepiej mi się 2 ogląda.

Co do gier, to w AVP2 nie grałem w multi, a już tymbardziej z modem, ale mam dobre wspomnienia z Natural Selection zanim poszło standalone. Podobnie Alien Swarm do UT2004 był fajny (w sumie teraz pewnie też jest, trzeba sprawdzić, bo za darmochę).
Wracając do teamtu nowej gry - jak już mówiłem, jeśli to będzie otwarty gameplay, bez prowadzenia za rączkę i alien, który w czasie rzeczywistym na nas poluje i jest napędzany AI a nie skryptami, to ja to kupuję z miejsca. To mogłoby być rewolucyjne doświadczenie na miarę modnych ostatnio survivalowych gier typu DayZ czy Rust. Wątpię jednak, żeby gra AAA wydawana przez SEGĘ zrobiła taki rewolucyjny krok. To będzie zapewne skryptowane i na szynach do bólu, pewnie jeszcze dorzucą opcję "naciśnij guzik, żeby nie umrzeć". Takie po prostu wrażenie odniosłem po trailerze - jest zwyczajnie zbyt AAA i zbyt filmowy. Jak będę chciał obejrzeć film o Obcym, to mam trzy lepsze dzieła niż twórcy gier kiedykolwiek będą w stanie spłodzić, a jak obniżę standardy to nawet cztery.

PS A wyżyny filmowej grozy w kosmosie to jest Event Horizon - kto by się bał jakichś tam robali, kiedy trzeba się mierzyć ze statkiem z piekła!