Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 04, 2012, 13:18:34 »
Jestem w trakcie realizacji pcb dla ICP. Ze względu na ograniczenia Eagla musiałem zrobić 3 odzielne projekty i je połączyć w jeden. Wynika to z ograniczenia wymiaru płytki w Eagle 100x80 mm. Wymiar płytki dla ICP wynosi 120x100 mm. To powodowało określone problemy, między innymi jak połączyć 3 projekty tak aby ścieżki łączące 3 płytki pcb były w tych samych miejscach. Zaprojektowałem punkty nazwane Pad-T oraz Pad-B tak aby to było możliwe. T dla warstwy górnej B dla dolnej. Ze względu na położenie oraz wymiary otworów musiałem zastosować przyciski smd co też wymaga określonego projektowania. Kolejny problem to ograniczenia w rozmieszczaniu elementów i prowadzeniu ścieżek wynikające z ściśle określonych miejsc przycisków na płycie czołowej. Założyłem, że robię druk dwustronny.
Projekt powstał i rozpocząłem jego realizację czyli domowy sposób wytrawiania płyty. Robiłem różne próby, używając 2 żelazek i nie udało się wykonać druku dwustronnego. Mogłem jeszcze zrobić próbę z użyciem lakieru na jednej stronie przy wytrawianiu warstwy górnej a następnie odbić ścieżki na dolnej zabezpieczając górną i wytrawiając dolną, ale z tego zrezygnowałem. Robię ścieżki na warstwie górnej ze wzgłędu na smd. Na donej będą mostki. Jeśli ktoś umie wytrawić druk na obu warstwach to będzie dostępna dokumentacja.
Aby wykonać druk ścieżek dla danej warstwy np.górnej (top) musiałem najpierw wydrukować na drukarce laserowej trzy odzielne projekty. Następnie je odpowiednio przyciąć tak aby po złożeniu i przyklejeniu taśmą tworzyły jeden projekt ICP. Następny etap to skanowanie w formacie pdf oraz wydruk w drukarce laserowej na papierze kredowym. Następnie użycie żelazka i nanoszenie ścieżek na laminat z miedzią.
Gdy wykonam ICP, montaż oraz uruchomienie to dokumentacja będzie dostępna na stronie EGHI. Jeśli ktoś ma odpowiedni program oraz umiejętności to może wykorzystać mój projekt i wykonać dokumentację dla zakładu wykonującego profesjonalnie pcb.
Załączan 3 schematy, rys. montażowy złożony z 3 projektów i następnie skanowany oraz jeden z projektów jako przyklad. Na ostatnim jest już gotowa płytka.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2012, 15:29:58 »
ICP już jest sprawdzone i działa. Ponieważ sprawa montażu enkoderów nie była do końca uzgodniona to trochę trzeba było zmienić połączenia na stronie "back". Enkodery są na kątownikach. ICP jest połączone z sterownikiem za pomocą taśmy 14 pin oraz z zasilaczem 12V dwoma przewodami.

Model płyty czołowej jest luźno położony na pcb. Cena elementów to około 100 PLN w zależności gdzie zostały zakupione. Jest to prototyp, który można samemu wykonać wytrawiając płytkę oraz montując elementy. Niestety trzeba zrobić mostki na stronie tylnej, ponieważ nie potrafię wykonać domowym sposobem trawienia miedzi z obu stron płytki.
Teraz Tomu musi wykonać obudowę, płytę czołową oraz grawerkę. Jak będzie projekt gotowy to dokumentacja będzie dostępna na stronie EGHI.

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 06, 2013, 12:22:46 »
To ja dołożę swoje "3 grosze".

załączam rysunki skp (sketchup) i stl ( drukarka 3d lub cnc ) z których można już wycinać lub drukować elementy. Polecam jednak metodę CNC chyba że ktoś ma bardzo małą głowicę w drukarce 3d do super precyzyjnych wydruków, ja takiej nie mam i to powoduje pewne problemy.

Ostatecznie podzieliłem płytę czołową na trzy części, które będzie trzeba skleić ze sobą. Rozdział powstał z kilku powodów.

Pierwszy to potrzeba umieszczenia po stronie wewnętrznej gniazd przycisków zabezpieczających przed wypadnięciem poszczególnych klawiszy. Klasyczna 3 osiowa CNC tego nie wykona drukarka 3D owszem ale precyzja takiego wydruku jest bardzo niska z powodu druku części elementu bez podtrzymania od spodu czyli w powietrzu. Drukarki 3D typu REP RAP bardzo tego nie lubią.

Drugi to podświetlenie - nawet jeżeli użyjemy ostatecznie mlecznej plexi do wykonania elementów wycinanych CNC to obawiam się że nie wytłumi ona dostatecznie pewnych obszarów i będzie widać jaśniejsze punkty nad led'ami aby tego uniknąć pomiędzy warstwy wstawimy folię tłumiącą i rozpraszającą światło led tak aby uzyskać efekt rozmycia światła ( patent stosowany w telefonach gsm Nokia serii 3210 3310 ).

Dzisiaj będziemy dopasowywać panel do PCB z Vito o efektach poinformujemy wspólnie.

linki do plików sketchup:

tomuservice.home.pl/forum/ICP5-1_bottom_plate.skp
tomuservice.home.pl/forum/ICP5-1_top_plate.skp

linki do plików STL dla drukarki 3d lub cnc

tomuservice.home.pl/forum/ICP5-1_bottom_plate.stl
tomuservice.home.pl/forum/ICP5-1_top_plate.stl

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 09, 2013, 10:15:51 »
Testy wypadły pozytywnie. Teraz trzeba dopracować szczegóły i ICP będzie gotowe do realizacji.

Nasze rozwiązanie będzie stosunkowo tanie w porównaniu do innych.
http://viperpits.org/smf/index.php?topic=8654.0;topicseen

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 01, 2013, 12:09:42 »
Witajcie.
Nie chcę zaśmiecać tego wątku swoim projektem. niemniej jednak wiele spraw jest zbieżnych, z tym co teraz robię, czyli panele do mojego Bombardiera.
Wzoruję się na rozwiązaniu firmy Hispapanels - http://hispapanels.com/tienda_old

Panel składa się z trzech płytek z plexi - dwie to plexi przezroczyste ( 3mm), zewnętrzna to plexi "mleczna".

Narysowałem już większość paneli i szykuję rysunki do wycięcia ploterem (kolega ma ploter laserowy)
I tu mam pierwszą zagwostkę - plexi zewnętrzna przed grawerowaniem została pokryta lakierem - po wygrawerowaniu napisy będą podświetlane.

Czy macie doświadczenia z grawerowaniem polakierowanej plexi - czy laserem jest to do zrobienia, czy tylko ploterem wycinającym mechanicznie (np CNC). Czytałem w którymś z wątków, że temperatura w trakcie graweru/wycinania laserem jest zbyt duża i lakier puchnie.

Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 01, 2013, 15:26:38 »
Swoje panele robiłem inną techniką, nie grawerowałem. Większość płytek kupiłem gotowych z grawerką, musiałem tylko wykonać montaż elementów. ICP zrobi Tomu, nie znam jego techniki. Jak będzie panel gotowy to jestem pewien, że opisze technologię jego wykonania.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 01, 2013, 15:44:50 »
Dzięki - niestety muszę zrobić sam, bo tych paneli jest około 50-ciu - każdy kosztuje od 20 do 50 EUR. Myślę, że w PL cena za sztukę będzie zbliżona. Na razie narysowałem w Corelu gdzieś 75% wszystkiego, więc tylko dobór technologii dla wierzchniej warstwy.
Jeszcze zastanawiam się nad lamiantem grawerskim do grawerowania laserem - tyle, że nie wiem, jaki ewentualnie dobrać, aby w miejscach wygrawerowanych, przepuszczał światło (podświetlenie)

Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 01, 2013, 16:52:22 »
Myślę, że Tomu tobie coś doradzi, ponieważ musi też rozwiązać ten problem. Chwilowo jest niedostępny, ale mam nadzieję, że wkrótce prace nad ICP będą kontynuowane. Ja w moich panelach też miałem 3 warstwy pleksi podobnie ja u ciebie, ale na ostatniej warstwie była folia przeźroczysta dla drukarek atramentowych na której zrobiłem wydruk opisu panelu. Potem lakier bezbarwny. Gdybym miał kolorową drukarkę laserową to zrobiłbym to na laserze. Te kupione panele były grawerowane, ale tak jak wspomniałeś trochę kosztowały. Poszukaj jeszcze w innych wątkach np. tutaj
http://il2forum.pl/index.php/topic,14608.0.html

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 02, 2013, 23:17:53 »
OK, dzięki.
Tak czy inaczej plexi mam pomalowane - w tygodniu będziemy pewnie robić próby z ploterem laserowym.
Dam znać jak poszło.

Pozdrawiam
Leszek

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 14, 2013, 10:00:32 »
Witam,

Obserwuję ten wątek i mam trochę inny pomysł na panel ICP. Ciekaw jestem waszej opinii i porady.

Obecnie posiadam zestaw G13 Logitech'a pracujący z oprogramowaniem AIC. I tu poza wyglądem zewnętrznym jest prawie wszystko co do ICP potrzeba: wyświetlacz DED, wszystkie przyciski i nawet ten czteropozycyjny przełącznik konfiguruje się na małym joysticku. Oczywiście dla budowniczych kokpitów takie rozwiązanie nie jest atrakcyjne.

Przeglądając ten wątek zobaczyłem panele http://hispapanels.com/tienda_old/product_info.php?cPath=56_38_43&products_id=112 i zaświtała mi pewna myśl. Może wykorzystać te hiszpańskie panele, podłożyć pod nie płytkę z przełącznikami (wykonaną od podstaw pod te panele) i podłączyć 1:1 kablem z zestawem G13. A z zestawy G13 wyciągnąc panel LCD i zbudować osobny moduł DED.

Pewnie podświetlanie klawiszy też można zrobić, bo znalazłem na ich stronie takie elementy:
http://hispapanels.com/tienda_old/product_info.php?products_id=335

Koszt całego rozwiązania to 40 Euro za panele ICP +  ok. 50 Euro za te podświetlanie klawiszy + płytka i przełączniki - tu nie mam pojęcia jaki to byłby koszt.
Muszę rozkręcić to G13 i zobaczyć czy można to jakoś normalnie zrealizować.

Co o tym myślicie?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 14, 2013, 15:48:41 »
Tutaj facet realizuje ICP na bazie G13  http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8955.0
Jest to tańsze rozwiązanie od Twojej propozycji.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 14, 2013, 15:54:28 »
Wielkie dzięki. O coś takiego mi chodziło.  :)

+1

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 14, 2013, 21:44:52 »
Do zamówienia z Hispapanels jeszcze trzeba dorzucić koszt przesyłki.
Możesz to samo wykonać samemu - rysunek panelu w Corelu, grawerowanie i wycinanie np. laserem - bez problemu realizują to firmy reklamowe  (patrz na panele, które zrobiłem do swojego projektu - cały koszt 26-ciu paneli to koszt ok 250 zł)

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 15, 2013, 09:33:45 »
Lechtej masz rację, w sumie to tylko sama pleksi.

Wczoraj wieczorem rozkręciłem tego swojego G13. No i nie wiem... Połączenia matrycy klawiatury z płytką sterownika jest poprzez dwie taśmy. Jedna do górnej membrany, druga do dolnej.
Trochę nie orientuję się w tych nowych elementach montażowych w elektronice. Zrobienie płytki z mikroprzełącznikami nie jest trudne ale nie wiem gdzie szukać złączek, które pozwolą mi dolutować kabelki pod taśmę. Bo musiałbym zrobić taki mostek pomiędzy oryginalną płytka sterownika G13 a nową płytką z mikroprzelącznikami. Mikroprzełączniki podłączyłbym kabelkami pod jakieś złącze, do którego podłączyłbym taśmę, która będzie łączyła sygnały do płytki G13. Musiałbym kupić dwie taśmy o takiej samej ilości połączeń i takiej samej szerokości jak taśmy w G13, oraz dwie złączki pod te taśmy.

Druga sprawa to muszę wywnioskować jak działają te membrany. Domyślam się, że naciśnięcie klawisza powoduje zwarcie górnej membrany z dolną i przekazanie sygnału do sterownika.
Te połączenia widać na zdjęciach na tym forum, które podał vito_zm:
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8955.0

Będę wdzięczny z jakieś sugestie i porady. Gdzie można kupić złączki pod taśmy, same taśmy, itp.

Znalazłem też inną hiszpańską firmę http://www.realsimulator.com/.
Tutaj jest trochę zdjęć:
http://www.phaser-dbs.de/phaser-dbs/pe_par_icp.htm
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=5050.0

Tylko to raczej nie jest tanie rozwiązanie. Napisałem do nich z prośbą o podanie ceny ale odpisali, że obecnie sprzedają to tylko w zestawach z całym symulatorem.

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 15, 2013, 10:30:06 »
Nie analizowałem tego projektu, ale domyślam się, że autor chce połączyć DED z ICP korzystając z G13. Co można zrobić? Zapytać na pw jak on to widzi, jest zainteresowanie tym tematem. Można z G13 wymontowac tylko LCD i sterownik i zrobić DED. ICP zrobić jako osobny panel lub połączyć to razem, ale sterowanie przycisków zrobić na innym sterowniku nie z G13. Ja zrobiłem kiedyś DED z wyświetlacza klawiatury, ale była to stara wersja i sterownik miał duże gabaryty. W mojej wersji była tylko jedna taśma. Rozpocznij od zapytania na viperpits. Jeśli chcesz to mogę zapytać. Załącz zdjęcia może coś się wyjaśni. Wspomniałeś w inny wątku o Clonezilla. Czy możesz przesłać na pw swoje ustawienia.