Jestem w trakcie realizacji pcb dla ICP. Ze względu na ograniczenia Eagla musiałem zrobić 3 odzielne projekty i je połączyć w jeden. Wynika to z ograniczenia wymiaru płytki w Eagle 100x80 mm. Wymiar płytki dla ICP wynosi 120x100 mm. To powodowało określone problemy, między innymi jak połączyć 3 projekty tak aby ścieżki łączące 3 płytki pcb były w tych samych miejscach. Zaprojektowałem punkty nazwane Pad-T oraz Pad-B tak aby to było możliwe. T dla warstwy górnej B dla dolnej. Ze względu na położenie oraz wymiary otworów musiałem zastosować przyciski smd co też wymaga określonego projektowania. Kolejny problem to ograniczenia w rozmieszczaniu elementów i prowadzeniu ścieżek wynikające z ściśle określonych miejsc przycisków na płycie czołowej. Założyłem, że robię druk dwustronny.
Projekt powstał i rozpocząłem jego realizację czyli domowy sposób wytrawiania płyty. Robiłem różne próby, używając 2 żelazek i nie udało się wykonać druku dwustronnego. Mogłem jeszcze zrobić próbę z użyciem lakieru na jednej stronie przy wytrawianiu warstwy górnej a następnie odbić ścieżki na dolnej zabezpieczając górną i wytrawiając dolną, ale z tego zrezygnowałem. Robię ścieżki na warstwie górnej ze wzgłędu na smd. Na donej będą mostki. Jeśli ktoś umie wytrawić druk na obu warstwach to będzie dostępna dokumentacja.
Aby wykonać druk ścieżek dla danej warstwy np.górnej (top) musiałem najpierw wydrukować na drukarce laserowej trzy odzielne projekty. Następnie je odpowiednio przyciąć tak aby po złożeniu i przyklejeniu taśmą tworzyły jeden projekt ICP. Następny etap to skanowanie w formacie pdf oraz wydruk w drukarce laserowej na papierze kredowym. Następnie użycie żelazka i nanoszenie ścieżek na laminat z miedzią.
Gdy wykonam ICP, montaż oraz uruchomienie to dokumentacja będzie dostępna na stronie EGHI. Jeśli ktoś ma odpowiedni program oraz umiejętności to może wykorzystać mój projekt i wykonać dokumentację dla zakładu wykonującego profesjonalnie pcb.
Załączan 3 schematy, rys. montażowy złożony z 3 projektów i następnie skanowany oraz jeden z projektów jako przyklad. Na ostatnim jest już gotowa płytka.