Autor Wątek: Projekt panelu ICP dla Falcona.  (Przeczytany 21620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Odp: Projekt panelu ICP dla Falcona.
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 15, 2013, 11:29:38 »
Jeżeli chodzi o Clonezilla to podeślę Ci jak wrócę do domu, bo teraz nie pamiętam jak to wszystko ustawiałem.

A jeżeli chodzi o G13 to tutaj wszystko ogarniam od strony projektu. DED chcę zachować z G13, tu nie ma problemu. Całe ICP będzie zrealizowane jakby poprzez wyciągnięcie samej klawiatury z G13 i umieszczenie jej w osobnej skrzynce, w której zrobię ICP. DED albo dam w osobnym module, tak jak w prawdziwym kokpicie, albo umieszczę nad ICP.

Mam tylko problemy techniczne. A w zasadzie brak wiedzy technicznej jak "wyciągnąć" tą klawiaturę z G13. W G13 klawiatura jest zbudowana na takich dwóch membranach, na których są naniesione styki elektryczne. Naciśnięcie klawisza powoduje zwarcie tych styków. Ale muszę zrezygnować z tym membran i w ICP muszę dać pod klawisze mikroprzełączniki. Cały problem (dla mnie) jest w tym, że te membrany są połączone ze sterownikiem/elektroniką G13, poprzez takie płaskie taśmy. Nie wiem jak to się fachowo nazywa. To są takie plastikowe paski folii, w których są zatopione ścieżki elektryczne. I nie wiem jakie elementy zastosować aby przejść sygnałem elektrycznym z tej taśmy na zwykły przewód. Nie wiem jak nazywają się takie złączki, taśmy, itp. i ciężko mi tego szukać... dlatego prośba o wsparcie  :)
Muszę dobrać i kupić dwie takie złączki/przejściówki oraz dwie taśmy.Tylko muszę zmierzyć jakiej są szerokości i ile mają ścieżek. Pewnie też ważna jest szerokość ścieżki na taśmie.
Bo mógłbym próbować wlutować się kablami bezpośrednio na płytkę G13 ale tu więcej mogę zepsuć.  :evil:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #31 dnia: Maja 15, 2013, 20:19:06 »
Prześledziłem jeszcze raz wątek. Są tam różne rady i pomysły, na chwilę obecną autor wykorzystuje to co ma nie zmieniając taśmy łączącej LCD, sterownik i klawisze. Nawet joy jest w innym miejscu (lewy górny narożnik-realizuje DCS). Ty masz zamiar zrobić przedłużacz taśm lub go zastąpić innymi przewodami. W tym temacie nie mam doświadczenia. Moon w wspomnianym wątku też zwraca na to uwagę. Co można zrobić w łatwy sposób. Z LCD oraz sterownika z oryginalną taśmą można zrealizować DED, można także wykorzystać joy jako DCS. ICP sterować z innego sterownika np. DMKeys8. Jeśli uda się zrobić dłuższą taśmę to można wykorzystać sterownik od G13 dla sterowania przyciskami. Ja zrealizowałem kiedyś DED z G15 tylko dlatego, że jest program przechwytujący dane z Falcona do sterownika klawiatury. Pozostałe elementy klawiatury wyrzuciłem. W przypadku G13 można rzeczywiście próbować wykorzystać klawiaturę. Może ktoś na forum robił przedłużenia taśm, lub może można je kupić.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 15, 2013, 20:46:36 »
Yoss.. nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chcesz zewnętrzne klawisze (płytkę z mikrostykami) podłączyć do taśmy w G13?
Jeśli tak, to może jest inne rozwiązanie.. Nie wiem jak to wygląda w środku (czy taśma G13 ma na obu końcach gniazdo/wtyczkę), ale może po prostu dałoby się zamienić (jeśli taką dostaniesz) całą taśmę na dłuższą, a oryginalną klawiaturę/membranę całkiem wywalić.
Wówczas można by dowolnie rozplanować położenie DED i panelu ICP w kokpicie.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 15, 2013, 21:36:00 »
No właśnie tak chcę zrobić. Muszę kupić nowe taśmy, bo te oryginalne tylko na jednym końcu są zwykłymi taśmami. Po drugiej stronie przechodzą płynnie w klawiaturę/membranę.
I może nie koniecznie bym chciał dłuższe taśmy bo przedłużanie klawiatury wygodniej zrobić na zwykłych kabelkach.  :)
Nową taśmę wepnę z jednej strony w stary slot na płytce G13, a z drugiej strony zrobię jakąś małą płytkę ze złączką, która umożliwi mi przejście na kabelki, długie kabelki, które pozwolą mi rozdzielić DED od klawiatury.  :D

Jak nie znajdę tych taśm i złączek to pozostaje metoda alternatywna ale nieodwracalna i drastyczna - nożyczki. Odetnę taśmy od membran, zeskrobię izolację i będę się bawił lutownicą. Tylko to jest trochę niepewne, bo nie wiem jak te taśmy przyjmują cynę i będzie to ciężko odizolować od siebie.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 15, 2013, 21:57:27 »
Chodzi mi o takie taśmy:

Na obrazku nazwane Upper/Lower Membrane PCB.

« Odpowiedź #35 dnia: Maja 15, 2013, 22:00:06 »
Czy to jest coś podobnego do taśmy na rysunku  #683 http://il2forum.pl/index.php/topic,9985.675.html
U mnie taśmę trzeba było wcisnąć do złącza i zablokować z obu stron. Jak jest u Ciebie, może jakieś zdjęcie pomoże. Jeśli jest tak jak u mnie to wystarczy mała płytka przejściowa z złączem pod tę taśmę a z drugiej strony zwykłe kable.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 15, 2013, 22:16:33 »
To jest taka cienka taśma jak u Ciebie na zdjęciu ta pomarańczowa:

Nie jestem pewien czy ta taśma zakończona na niebiesko też jest u Ciebie taka cienka.
Zazwyczaj takie taśmy wychodzą z paneli LCD do elektoniki sterującej monitorem.

I złączki są, tak jak pisałeś, blokowane z obu stron.
Tylko jak fachowo nazywają się te złączki i te taśmy...?

« Odpowiedź #37 dnia: Maja 15, 2013, 22:19:27 »
Jak nie znajdę tych taśm i złączek to pozostaje metoda alternatywna ale nieodwracalna i drastyczna - nożyczki. Odetnę taśmy od membran, zeskrobię izolację i będę się bawił lutownicą. Tylko to jest trochę niepewne, bo nie wiem jak te taśmy przyjmują cynę i będzie to ciężko odizolować od siebie.

Obawiam się, że takie taśmy nie zawsze nadają się do lutowania - folia się stopi i zdeformuje od wysokiej temperatury. Dlatego wymyślono dla nich złącza wciskane, ewentualnie bywają zagniatane metalowe końcówki. Niektóre folie dają się lutować, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie i łatwo zepsuć tasiemkę ;(
Reasumując, jak napisał @vito - lepiej poszukać odpowiedniego złącza.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 15, 2013, 22:28:29 »
złącza i tasiemki....

Tasiemki chyba znalazłem:
http://www.tasmy-dvd.impelshop.com/

Tylko muszę poszukać odpowiedniej szerokości i ilości ścieżek. A jak taśmę znajdę to ze złączką też nie powinno być problemu.

P.S. Złączki też tam są. Teraz tylko muszę zrobić pomiary i do roboty. :-)

« Odpowiedź #39 dnia: Maja 16, 2013, 07:39:04 »
Jest duży wybór taśm oraz złączy od 25 do 50 pin można coś wybrać. Co do realizacji na odzielnej płycie ICP to można to zrobić albo na płycie uniwersalnej albo zaprojektować pcb. Tutaj jest przykład realizacji na płycie uniwersalnej http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=8955.0 #1
Płytę na której będzie ICP można połączyć albo nową dłuższą taśmą, albo zrobić przejściówkę z taśmy na zwykłe przewody. Po demontażu matrycy z przyciskami musisz zrobić na podstawie ścieżek na pcb schemat połączeń przycisków tak aby zrobić podobne połączenia na nowej płycie z nowymi przyciskami.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 16, 2013, 10:03:49 »
Pewnie będę robił coś na płytce uniwersalnej.

A teraz jeszcze kilka pytań:
1. Jak i gdzie powycinać te panele pod ICP? Robicie to lokalnie w waszych miejscowościach czy wysyłacie zlecenia przez internet?
2. Tomu, Vito_zm, czy można korzystać z Waszych projektów, zarówno płytki jak i pozostałe elementy?
3. Czy te projekty zawierają grawerkę napisów na płycie czołowej i przyciskach?
4. Jak to później pomalować? Najpierw szary spray a później ręcznie pędzelkiem nanosić czarną farbę na napisy?

Mój pomysł na ICP opiera się na elektronice z G13. Ale to ma jedno ograniczenie, brak możliwości podłączenia potencjometrów pod boczne pokrętła i pewnie zabraknie mi wejść na 2-3 klawisze, które i tak nie sa wspierane w Falconie.
To nie jest jakiś wielki minus ale jak się patrzy na wasze rozwiązanie to już sam nie wiem...  :)

Możecie napisać jaki jest orientacyjny koszt samej elektroniki i jakie elementy i oprogramowanie musiałbym kupić aby ją zbudować?

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 16, 2013, 11:54:04 »
Dobrze, że zapytałeś ponieważ to motywuje do zakończenia projektu.
Ad1. Płyta czołowa oraz klawisze są wycinane za pomocą drukarki 3D, robi to Tomu.
Ad.2 Oczywiście można z tego korzystać.
Ad.3 oraz 4. Tutaj Tomu jest ekspertem. Napisy będą na płycie czołowej oraz klawiszach. Technologię opracuje Tomu.
Schemat jest uniwersalny tzn. matrycę można podłączyć pod dowolny sterownik w którym można na wyjściach deklarować przycisk, przełącznik lub enkoder. U mnie jest DMKeys8 Damosa. Jest on widziany jako klawiatura i nie potrzeba do niego programu. Można go zamówić u Damosa lub zrobić samemu, jest dostępna pełna dokumentacja.
Na płytce są diody LED do podświetlania klawiszy. Enkoder w Poznaniu kosztuje 8zł, potrzeba 4 szt co daje 32zł. Enkodery można implementować dla innych celów ponieważ jest ich nadmiar, podobnie z klawiszami. Wszystkie elementy są wyprowadzone na zewnątrz pomimo braku implementacji. W przybliżeniu można założyć, że koszt elementów na pcb będzie poniżej 80zł. Pcb zaprojektowałem na druku jednostronnym tak aby można było go wykonać w warunkach domowych. Sterownik Damosa może kosztować około 110zł, ale można go zrobić samemu, będzie tańszy.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 16, 2013, 13:32:16 »
Bardzo dziękuje za informacje. Myślę, że niszczenie G13 nie ma sensu, bo za ok. 200 zł zrobię niezależny ICP.

I jeszcze kilka pytań:  :)
1. Jak robicie wyświetlacz DED? Jakie są tego koszty, co tutaj potrzeba kupić z elektroniki (orientacyjnie, oczywiście)? Czy wykorzystujecie do DED oprogramowanie AIC? Bo jak kupie elektronikę do ICP aby nie niszczyć G13 to poszedłbym dalej...
2. Jakie przełączniki potrzeba na Drift C/O/WARN Reset i na GAIN/Auto? Domyślam się, że ten pierwszy powinien być trójpozycyjny z czego jedna skrajna pozycja przełącznika (pod WARN Reset) powinna być bistabilna a pozostałe pozycje stabilne. A ten drugi przełącznik pod GAIN/Auto powinien być dwupozycyjny stabilny. Zgadza się?
3. Jaki przełącznik czteropozycyjny kupujecie pod RTN/SEQ? *)
4. I jeszcze pytanie trochę z innej beczki. Mam panele Saiteka do FSX'a. Czy ktoś słyszał aby można je było wykorzystać w Falconie? Szukałem kiedyś w internecie ale nic nie znalazłem. Szczególnie Instrument Panel (http://www.saitek.com/UK/prod/fip.html) można by fajnie wykorzystać jako HSI.

*) Co do przełącznika czteropozycyjnego to mam też inny pomysł. Na płytce można zamocować pionowo cztery mikroprzełączniki a w środek pomiędzy nie zamocować tylko wajchę ze sprężynka do centrowania.

« Odpowiedź #43 dnia: Maja 16, 2013, 13:51:50 »
Wszystkie elementy dla ICP sa na zdjęcie odp. #16 w tym wątku. Dla DCS dorabia się tylko drążek, nie ma z tym problemu. Nie ma także problemu z przełącznikami pod reset czy gain.
Co do DED to są różne rozwiązania. Miałem kiedyś dla AF zrobiony z G15, program jest dostępny na viperpits, stosują także LCD z Z10. Są gotowe projekty DED, ale są drogie. Drejku ma inne rozwiązanie można to sprawdzić w jego wątku.
Ja mam zrobione na LCD tym od prawego MFD za pomocą programu MFD-E. MFD jest sterowane z BMS4. Musisz trochę poszukać na viperpits. Ich rozwiązania nie są tanie, dlatego zrobiłem wersję ICP dla ubogich.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 16, 2013, 17:43:34 »
Yossa :) :) :)

Napiszę Ci teraz to co kiedyś napisałem Vito, jak też chciał zrobić tylko ICP (jeśli dobrze pamiętam :) , w każdym razie nie planował odrazu ACES II ;) ) Oczywiście nie posłuchał, bądź nie uwierzył ;) ;)

Jak zaczniesz, to Cię tak wciągnie budowa, że na ICP się nie zatrzymasz. Perspektywa odrobiny (np. ICP) własnego kokpitu jest jak heroina: wystarcza jedna mała dawka i już jesteś w szponach nałogu :)
A skończysz, jak będziesz miał schodki do kabiny i odpowiednie naklejki na burtach :)

Ja na swoje i swojej rodzinki szczęście nie mam warunków lokalowych, żeby zaczynać tą "zabawę", ale jak widać, ciągle w tych tematach grzebię i z zazdrością spoglądam co tu Panowie sobie majster(szty)kujecie ;)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel