Zrobiłem analizę możliwości sterowania ICP w nowym projekcie. Do kontroli przycisków oraz przełączników w ICP potrzeba matrycy 6x6. Kontroler joysticka BU0836 ma taką matrycę. W ICP jest 27 przycisków oraz dwa przełączniki z czterema przyciskami co daje 32 przyciski. Przełączniki są nazwane GAIN oraz DRIFT C/O, HUD RES.
Ponieważ matryca ma 6 kolumn oraz 6 wierszy to potrzebna jest łączówka z 12 stykami (są dostępne 14 pin). Zakładamy realizację przycisków oraz przełączników na druku dwustronnym, gdzie sygnały z przełączników są doprowadzone trzema przewodami do łączówek (3 styki) na pcb. LED-y są podłączone do napięcia np. +12V dwoma przewodami.
W tym projekcie zakładamy, że w czterech kółkach są umieszczone potencjometry albo na kątownikach enkodery. Zarówno potencjometry jak i enkodery są połączone z osobną łączówką umieszczoną na tylnej osłonie ICP. Na pcb jest tylko doprowadzenie zasilania LED (dwa styki) oraz matrycy (12 styków). W przypadku potencjometrów potrzeba łączówki 6 stykowej, w przypadku enkoderów 9 stykowej.
Ustosunkuję się do sterowników, które poznałem. Na początek klasyczny MJoy, który posiada wszystkie możliwości realizacji ICP. Ma matrycę, możliwość sterowania enkoderami i potencjometrami. Nie chcę wnikać w stabilność jego pracy, ten temat był omawiany w innych wątkach. Wspomnę tylko o programach z nim współpracujących. Podstawowy program SVMapper ma jedną wadę. Można nim programować przyciski, przełączniki oraz enkodery tylko dla określonych pozycji matrycy diodowej. Wiersze A do H (przyciski), wiersze I do J (przełączniki ) oraz wiersz K (enkodery). Można tę wadę wyeliminować stosując program Codeking HSC.
Kolejny sterownik DMKeys8 ma pewne ograniczenie polegające na tym, że nie ma wejść analogowych, dlatego można stosować tylko enkodery. Ma jednak dużo zalet. Podstawowa zaleta polega na tym, że jest widziany jako klawiatura i nie potrzebuje programowego wsparcia. Inny sterownik Damosa DMJoy będzie posiadał wejścia analogowe, ale jest w trakcie realizacji.
Kolejny kontroler joysticka BU0836 posiada odpowiednią matrycę oraz wejścia analogowe, ale nie można podłączyć enkodery (tak wynika z dokumentacji). Ten kontroler zastosował w swoim ICP kolega EGHI.
Na załączonym zdjęciu jest widok matrycy z BU0836.