Autor Wątek: Sturmovik: spojrzenie w przyszłość  (Przeczytany 19248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Odp: Sturmovik: spojrzenie w przyszłość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 03, 2012, 11:08:08 »
Ramm -> doskonale czuję o czym mówisz..

Dlatego nie rozumiem trochę wszystkich którzy jarają się ciągle nowymi maszynami o FM wziętym -skądś tam...
DB-3 palący się na całego i lecący w tym stanie jeszcze przez pół mapy.. itd...

Mam to szczęście że RoF wciągnął mnie całkowicie (niestety finansowo też) i w doborowym towarzystwie z 1PL spędzam chwile nad Piave...
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Października 03, 2012, 11:27:53 »
Dopóki nie będzie jednej zunifikowanej paczki modów to dalej będzie to co jest i choćby regularnie co tydzień wychodziły nowe to mało kto przez to nadąży i przebrnie. Przykład BMS, zrobili solidną paczkę i nowe życie. Nie mam czasu na eksperymenty z modami, nie mam miejsca na kilka instalacji IL-2. Fajnie, że coś się dzieje ale nie mam ochoty rzeźbić trzy dni żeby sobie polatać 10 minut tudzież na końcu polec na polu bitwy jak Ponury.

To tak tytułem wtrącenia.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #17 dnia: Października 03, 2012, 11:31:07 »
Tytułem wtrącenia - HSFX daje ci zunifikowaną paczkę z autoupdater'em, więc to juz masz. Twój klient będzie podążał za zmianami, takoż i serwery HSFX. S!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Października 03, 2012, 11:49:50 »
Tylko, że w tzw. międzyczasie równolegle funkcjonuje jeszcze kilka innych wersji i robi się kiszka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #19 dnia: Października 03, 2012, 12:21:59 »
Mazaku - zaczynasz przeczyć sam sobie. Nikt nie zmusza Cię do używania innych paczek modów niż HSFX. To, że są - komuś się chciało i sobie zrobił - coś jak z makietą Łosia, którego twórców tak lekko rozgrzeszasz.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Października 03, 2012, 12:43:37 »
Niby tak, ale w efekcie para idzie w rozwój wielu de facto różnych gier, niekompatybilnych ze sobą, z których każda ma coś czego nie ma inna. W efekcie mała i tak społeczność ulega jeszcze większej fragmentacji bo każdy lata tam, gdzie jest coś co go interesuje. Taka sytuacja część osób w ogóle zniechęca. Przypomina się sytuacja sprzed jakiegoś czasu w Falcon 4.0, gdzie w jednej wersji były dobrze odwzorowane systemy, w drugiej grafa, a trzecia była stabilna w multi.

Gdyby na przykład powstał mod zgodny z życzeniami Ramm'a, to poza masochistami  nikt po stronie red by go nie używał, mając do wyboru 5 innych wersji. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #21 dnia: Października 03, 2012, 13:33:46 »
Tylko, że w tzw. międzyczasie równolegle funkcjonuje jeszcze kilka innych wersji i robi się kiszka.

Jeśli chodzi o HSFX'a to zapewniam cię, że admini głównych serwerów robią update na bieżąco, informują graczy i dodają komunikaty in-game na serwerach. Jest dobrze.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #22 dnia: Października 03, 2012, 14:11:07 »
Sam Iłek zmodowany to faktycznie kłopot. Chcesz sobie z kolegą polatać i już zaczyna się... Powiedz mi co masz. Hmm... Nie wpuszcza, dobra, może to wywalę i zobaczymy. Można chyba powiedzieć, że jak w Sejmie, co polit... tfu, co pilot, to inna wersja ;)
Co do innej gry, która mi - laikowi, proszę to wziąć pod uwagę - przypomina Iłka. Ma błędy zapewne, sporo, ale sam Senior Sturmovik nie jest od nich wolny. Gdzie się przeniesie gawiedź? Tam niemal klik i jesteś, nie ma kombinowania z modami - całkowita unifikacja. Być może z czasem nastąpi migracja, bo możliwe, że zwycięży lenistwo czyste. Iłka musiałem usunąć, bo potrzebowałem miejsca na partycji. Niestety, do tego świeżego produktu podchodzi się z wodą w ustach, niewiele można napisać, a szkoda, bo ja chętnie bym poczytał opinie Wyjadaczy :) ; porównania, Dziadka do wnuka - nie wiem czy w pierwszej linii, ale jakieś powinowactwa jednak są dostrzegalne.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Października 03, 2012, 15:58:43 »
Z punktu widzenia offlinera, mnie za bardzo bałagan moderski nie przeszkadza, mam 2 instalki DBW i HSFX i zależnie od ochoty bawię się tym co mi odpowiada. Z braku czasu najwięcej siedzę w QMB, jest ok. Jak ktoś woli online, to większość chyba siedzi na HSFX i tu naprawdę nie ma problemu - jest jedna paczka, można sobie dodać jakieś dymki i efekty, ale na kompatybilność to nie wpływa.

Więszkość egzotycznych rzeczy z pierwszego posta jest pod DBW i tutaj nie ma problemu też, bo DBW jest robione pod offline, czyli można pod to pakować wszystkie dziwne moderskie eksperymenty, na które się trafi na stronce SASu.

Takie małe podsumowanie - wszystko co zostało złego napisane o Iłku to prawda. Ma swoje wady, ale wciąż jest rozwijany i to dość prężnie. Nie na darmo nazwałem ten wątek "spojrzenie w przyszłość" - obecnie jest sporo bajerów, ale jest też bałagan, natomiast nie jest wykluczone, że to wszystko kiedyś ładnie się połączy i poskleja w jeden kozacki symulator. Tak czy siak, nawet jeśli mody się nie uregulują, to samo to co robi TD jest imponujące - co roku jest darmowy dodatek: poprawki realizmu, AI, nowe samoloty... w świecie symulatorów to sporo. ED i 777 każą sobie za takie rzeczy słono płacić.

Myślę, że nawet jak ktoś nie gra, to warto być na bieżąco z tematem, bo każda kolejna wersja sporo zmienia i nie jest wykluczone, że 4.12 poprawi babole, o których pisał Ramm. Zwłaszcza, że na żółtym forum jest wątek o tym, że trzeba spaskudzić ruskie sklejko-loty, a TD ma to do siebie, że słucha odbiorców. Zresztą, do Iłka naprawdę łatwo się wraca.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Października 03, 2012, 16:36:49 »
Nigdy nie poskleja się, bo im dłużej osobne linie są rozwijane, tym więcej różniących różne dodatki zmian we wszystkich częściach kodu, więc tym trudniej będzie to potem połączyć. Jedyne rozwiązanie to takie, że jedna wersja stanie się kiedyś na tyle rozbudowana i stabilna, że zepchnie inne ze sceny.

« Odpowiedź #25 dnia: Października 03, 2012, 17:05:31 »
@mmaruda
Wiesz co, reprezentujesz chyba, bo nic nie chcę Ci wciskać, z szacunku dla Ciebie i tematu... to samo co ja, bo sam jestem ofiarą "wishfull thinking"... tylko na punkcie Silent Hunter V. Podstawka, koszmarny arcade, zmodowane... Cóż, jak pierwszy raz zszedłem pod pokład, odczucia klaustrofobii, tego, że jestem jeszcze pod wodą, nic nie odbierze. Pewnie, to symulator... nie realizm i chodząc pod pokładem nie obalę się z powodu nagłej zmiany ciśnienia na 20 metrach, ale... Hyh. Też czekam, aż to dopracują, tyle że, subsim wydaje się być bardzo dobrze zorganizowaną grupą i nie tak rozproszoną. Tam są może 3 główne linie modyfikacji, reszta drobnicy pasuje czasami do każdego większego modu.
Tego właśnie brak Sturmovikowi - nie, zapaleńców, ale jedynej, słusznej drogi rozwoju ;) Pewnie kiedyś znowu polatam... teraz latam sobie free style w on-line/off-line ;) Wrażenia, pozytywne :)

« Odpowiedź #26 dnia: Października 03, 2012, 17:05:51 »
na żółtym forum jest wątek o tym, że trzeba spaskudzić ruskie sklejko-loty
Rzuciłem okiem, warto przeczytać co pisze człowiek o nicku Woke Up Dead http://forum.1cpublishing.eu/showthread.php?t=32463&page=5
Stąd też nie rozumiem ciągotek do zgracenia sowieckich samolotów, już teraz nikt nimi nie chce latać, jak były na serwerze "Spit vs. 109 MOD" mapki z frontu wschodniego, latało zazwyczaj dwa, trzy razy więcej niebieskich niż czerwonych, a ci którzy zdecydowali się na czerwoną stronę, w dużej części latali na maszynach z lend-leasu.
Już dawno doszedłem do jedynie słusznego wniosku, że to całe gadanie o modelach lotu jest bez sensu i nic dobrego z tego nie wynika, jeśli chodzi o online, samoloty czerwone i niebieskie powinny latać tak samo, mieć to samo uzbrojenie a różnić się tylko kształtem.

« Odpowiedź #27 dnia: Października 03, 2012, 19:13:53 »
Już dawno doszedłem do jedynie słusznego wniosku, że to całe gadanie o modelach lotu jest bez sensu i nic dobrego z tego nie wynika, jeśli chodzi o online, samoloty czerwone i niebieskie powinny latać tak samo, mieć to samo uzbrojenie a różnić się tylko kształtem.
      Zupełnie się nie zgadzam z tobą, ja od symulatora oczekuje jak najwierniejszego odwzorowania maszyny i to zarówno
FM jaki wizualnego z zewnątrz i wewnątrz modelu samolotu i tego co na ziemi. Generalnie zgadzam się z Zefirem że niema co się pchać w odrzutowce z okresu po Korei bo w Ił-ku latają one upiornie, zero z tego frajdy! Brak odwzorowania awioniki
nawet na poziomie WoV.
    WWI w Ił-ku też można sobie na razie odpuścić bo RoF jest w tym temacie zbyt dobry i para idzie w gwizdek.
Lepiej pododawać maszyny z lat dwudziestych i trzydziestych. Dopracować FM wszystkich samolotów,podciągnąć
grafikę. Klikane cockpity może nie aż tak ale miło było by zobaczyć jak wszystkie pstryczki pracują tak jak należy
jak w tym filmiku z Mietkiem G2  z histomoda, choć mogą być przełączane z klawiatury niekonieczni myszką jak w DCS.
     Do tego więcej mogło by się dziać na ziemi, tak ja to widzę.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #28 dnia: Października 03, 2012, 19:28:40 »
Sami widzicie, że o jedną wizję rozwoju iłka bardzo ciężko. Nam i tak jest łatwiej - reprezentujemy jedną mentalność, historię, pewne poglądy, język. Pomyślcie jak ciężko się dogadać ludziom z różnych stron świata, osiągnąć jakiś consensus by w spokoju ducha i z pasją poświęcać dziesiątki jeśli nie setki godzin na pracę nad grą. To w "demokratycznym" iłkowym świecie jest niemożliwe. Nie dziwcie się więc, że jest UP, HSFX, DBW, Histmod, samoloty z I WW jak i F-18. No i jeszcze namaszczone DT.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #29 dnia: Października 03, 2012, 20:09:38 »
http://www.youtube.com/watch?v=Zg76JI8mbzk&feature=player_detailpage#t=75s

Myślę, że TD powinno podziałać coś w tym temacie. Nocne pojedynki załóg Juhasów i Mosquitów... to byłaby definitywnie druga młodość  :icon_wink: