To nie jest tak, że się nie zgadzamy, bo ja też chcę ten FM, po prostu staram się przedstawić punkt widzenia, który tłumaczy, dlaczego go nie będzie. Jest tona rzeczy, której w Armie nie ma. Grając w mniej realistyczne gry typu Ghost Recon, Rainbow Six, czy Delta Force, masz takie opcje zabawy jak CQB, stealth, czy możliwość strzelania siedząc w drzwiach śmigłowca (to nawet BF ma). W Armie tego nie ma, no może poza CQB bo nowe animacja polepszyły sprawę. Większość ludzi lubiących realizm nie wyobraża sobie Army bez ACE i mają rację. Przelazłem chyba wszystkie kampanie w 2 za wyjątkiem tej Czeskiej i realizm rozgrywki jest... delikatnie mówiąc daleki od ideału. Nawet zwykła wymiana ognia z użyciem osłon była czymś dziwnym i słabo działającym do czasu nowych animacji z A3. Wciąż nie można przeskoczyć przez murek, który sięga Ci wyżej niż do pasa, samochody nie mają manualnej skrzyni biegów, czołgi nie mają nawet uproszczonej symulacji pancerza itd. Można tak godzinami, a jest jeszcze masa drobniejszy i bardziej palących spraw. Wprowadzenie tego FMu oznaczałoby pewnie, że inne sprawy pójdą na dalszy plan i ludzie będą jęczeć. Bo niby dlaczego piloci śmigłowców mają być klasą uprzywilejowaną?
Poza tym innym problemem jest animacja kokpitu. Wspomniałem już o przyrządach, ale np pedały i dźwignia skoku w ogóle się nie ruszają. Początkowo BIS chciał zrobić full wypas wnętrza i animacje, zresztą sam widziałeś jak wygląda taki Ifrit w środku. Wyszło jednak jak wyszło, zabrakło czasu i pozostaje nam żywić nadzieję, że BIS kiedyś do tego wróci. Myślę, że jeśli gracze będą chcieli i o tym pomarudzą, to tak się stanie, a jak nie to są jeszcze mody.