Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #240 dnia: Lipca 04, 2014, 22:57:36 »
Szacunek, piękna robota i ekspresowe tempo. A co najważniejsze udało się zarazić pasją innych  ;D. Gratulacje.

Dzięki! Szacunek dla tych ludzi, którzy przez ostatnie 2 tygodnie przed godziną 0 (X MPL), siedzieli po 15 godzin. Skończyliśmy w piątek o 22.20. O 7 rano w sobotę ładowaliśmy całość na ciężarówkę ;) SZALEŃSTWO!

« Odpowiedź #241 dnia: Lipca 05, 2014, 08:35:59 »
Widzę, że rozwiązałeś problem mocowania monitorów. Byłoby łatwiej gdyby można było zrobić dłuższe kable (taśmy) łączące sterowniki z LCD. Kolejny problem to ograniczenia przestrzeni szczególnie dla HSI. Teraz widzę, że mogłem zrobić większy otwór z tyłu kolumny CP i mieć łatwiejszy dostęp do HSI.

« Odpowiedź #242 dnia: Lipca 07, 2014, 00:27:16 »
Fajny facet :)
.. a przy okazji - z jakiego samolotu jest ten kokpit?

Pewnie nikt by nie był w stanie zgadnąć: Fiat G91

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #243 dnia: Sierpnia 21, 2014, 22:58:19 »
Dawno nic nie było pokazywane w temacie MFS, ale wakacje musiały się skończyć ;)

Zamiast 3 paneli blank powstają dodatkowe panele do sterowania symulatorem: 2 z przyciskami do dowolnego przypisania i jeden do włączania zasilaczy.

Droga do celu jak zawsze podobna - najpierw plexi i laminat:

potem ozdobniki - tutaj przy okazji powstały wszystkie zabezpieczenia do przełączników na pozostałych panelach (pręt gwintowany + koszulka + lakier):

... i jest (przełączniki służą do włączania dwóch zasilaczy, kontrolka jest wyposażona w przycisk i 4 diody LED do testowania napięć 5 i 12 V):

« Odpowiedź #244 dnia: Sierpnia 21, 2014, 23:10:20 »
"Canopy Jettison Handle"

Niby prosta rączka, ale wymagająca sporo pracy - plexi, szlifowanie, malowanie, przyciski, podstawka, wiercenie, mechanizm naciskowy, ... i parę dni można spędzić na czekaniu na efekt końcowy.

Happy :D

« Odpowiedź #245 dnia: Sierpnia 22, 2014, 07:54:52 »
Miło Ciebie znowu zobaczyć na forum. Dodatkowe panele to dobry pomysł. Ja też mam u siebie dwa wyłączniki zasilania dla lewej i prawej strony, ponieważ mam 2 zasilacze. Pięknie zrobiłeś Canopy Jettison Handle, u mnie niestety jest prowizorka.
Ja też nie próżnuję i powróciłem po kilku miesiącach do modernizacji swojego kokpitu. Napiszę o tym w swoim wątku. Gratuluję i życzę powodzenia.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #246 dnia: Sierpnia 22, 2014, 08:19:32 »
Ale czarne paski na rączce do poprawy ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #247 dnia: Sierpnia 22, 2014, 10:17:57 »
Welcome back  :)

Drejku, mam pytanie nt. przycisku - czy przycisk jest tylko z podświetleniem, czy możesz go wciskać?
kontrolka jest wyposażona w przycisk i 4 diody LED do testowania napięć 5 i 12 V):

Jeżeli przycisk jest ruchomy, to czy mógłbyś podesłać fotkę od spodu panelu?

Dzięki

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #248 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:00:23 »
Drejku, mam pytanie nt. przycisku - czy przycisk jest tylko z podświetleniem, czy możesz go wciskać?
Jeżeli przycisk jest ruchomy, to czy mógłbyś podesłać fotkę od spodu panelu?

Rozwiązanie jest identyczne jak u Ciebie - płytka plexi z przełącznikiem przyciskanym od spodu panelu + osłonka z profilu kwadratowego, w środek włozony przycisk.

Diody LED 3 mm wciśnięte w rurkę igielitową 4 mm:

« Odpowiedź #249 dnia: Sierpnia 23, 2014, 11:05:27 »
Ale czarne paski na rączce do poprawy ;).

Eee tam, żeby tylko takie problemy były ;)
Oryginał nie jest ładniejszy - poobdzierany i wyglada jakby był malowany ręcznie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #250 dnia: Sierpnia 23, 2014, 12:10:38 »
Luz ale mogłeś sobie zamaskować taśmą nawet izolacyjną i machnąć czarne paski było by El0 Pr0 i tru3 :). Całośź bardzo profesjonalnie wykonana i te paski tak średnio pasują :). Psują efekt w moich oczach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #251 dnia: Września 23, 2014, 22:08:15 »
Wznawiam prace :)

W przyszły piątek 26.09.2014 w Krakowie odbędzie się kolejna Małopolska Noc Naukowców.
Jeśli ktoś jest zainteresowany spotkaniem się przy symulatorze, aby najzwyczajniej w świecie pogadać lub podpatrzeć naszą pracę, to zapraszam. Symulator będzie dostępny na Politechnice Krakowskiej, al.Jana Pawła II 37 - teren PK budynek nr 2 (napis nad wejściem "Filia biblioteki ..."), I piętro, Instytut Informatyki Stosowanej.
ZAPRASZAM!

« Odpowiedź #252 dnia: Września 23, 2014, 22:20:36 »
Dzięki przychylności Dowództwa 31. BLT mieliśmy okazję odwiedzić bazę w trakcie obchodów 60-lecia Polskich Skrzydeł na Krzesinach oraz dorocznego święta 2. SLT i 31. BLT.
Serdeczne podziękowania za zaproszenie :)

Obcowanie z naturą ( ;) ) - bezcenne!

« Odpowiedź #253 dnia: Września 23, 2014, 22:22:26 »
MFS - Gałki

Tym razem lepiej zamaskowałem ;)

« Odpowiedź #254 dnia: Września 27, 2014, 13:55:02 »
Noc Naukowców za nami :)

Dziesiątki dzieciaków i dorosłych mogło usiąść w kokpicie, a pewnie setki mogło dowiedzieć się więcej o lotnictwie, symulatorach i nas - budowniczych.

Serdeczne podziękowania dla naszych Pań, które wspierały mnie w przygotowaniu i organizacji imprezy oraz dla Maćka za przygotowanie świetnych posterów!