Autor Wątek: Metro: Last Light (i inne z serii)  (Przeczytany 15856 razy)

mmaruda

• Gość
Odp: Metro: Last Light (i inne z serii)
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 22, 2013, 00:45:18 »
No właśnie nie wiadomo. Uziel jest twardym fanem, w końcu nawet dzwonił tam do nich z gratulacjami. :)
Mam nadzieję, że będzie to jakaś mini kampania przynajmniej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 22, 2013, 00:48:39 »
Tia... bo wpadłem w konsternację, jak poczytałem na Steam i same jakieś pierdoły, więc za co te 15Eu?

http://store.steampowered.com/app/238340/

Za gatki ze szmatki?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 22, 2013, 03:38:54 »
Wciąż nie wiadomo co te DLC będą zawierały, zobaczymy.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 22, 2013, 11:14:15 »
Ja jeszcze nie przeszedłem, bo na moim leciwym już kompie gra dostaje zadyszki, a innych ustawień jak max nie uznaję. Czyli czeka na lepsze czasy.  Wracając do dyskusji STALKER vs Metro... Ołowiany Świt Miszy Golkowskiego czytali? Nie??? No to Schnauze i do księgarni, auf marsch marsch!

ps. Metro 2033 było genialne i było tym czym miało być, cholernie klimatycznym story-driven fps. STALKER był cholernie klimatyczny, ale był tylko cieniem tego czym mógłby być naprawdę. Ja w ogóle po fascynacji post-apo a'la lata 50 w US, bardzo szybko kupiłem motyw ex-radziecki. Dodatkowo, poznanie uniwersum metro 2033 zbiegło się u mnie z podróżą po Rosji, od Moskwy po Irkuck. Dość powiedzieć, że dokładnie w tym samym czasie ja i Artjom dotarliśmy na Prospekt Mira ;)

« Odpowiedź #49 dnia: Maja 23, 2013, 09:35:50 »
Deczko więcej informacji o Season Pass. Na pierwszy ogień fabularne DLC, poza tym jakiś nowy tryb wyzwań i na koniec narzędzia deweloperskie.

http://www.gram.pl/news/2013/05/22/season-pass-do-metro-last-light-juz-dostepny-czego-gracze-moga-oczekiwac.shtml

Przy okazji, pragnę szczerze pogratulować wszystkim, którzy się nie bali. Ja, po wczorajszej, wieczorno-słuchawkowej sesji, w mieście duchów, zostawiłem w majtach coś bardzo nieprzyjemnego.  :651:

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 23, 2013, 20:45:06 »
Polecam sprawdzić majty dozymetrem - nigdy nic nie wiadomo. :)

Fajnie, że te DLC to nie będą jakieś brednie typu nowe skórki dla potworów, albo nie daj Panie multiplayer. Chociaż... fabularny coop mógłby być fajny, ale z drugiej strony przecież można Stalker-mody pobrać do Army np: http://www.youtube.com/watch?v=SRzywNO2C4Y

Tutaj link: http://forums.bistudio.com/showthread.php?115605-S-t-a-l-k-e-r-mod

Na forum Bohemii czytałem, że jakiś zacny jegomość montuje Stalker-mapę do AIII: http://forums.bistudio.com/showthread.php?142308-Large-S-T-A-L-K-E-R-inspired-Island

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 31, 2013, 23:48:28 »
Czytam nowe Metro, "Korzenie niebios". Ta książka nie jest o Metrze ;).
Nie jest zła, naprawdę, jestem na 350 stronie, jeszcze nie wiem czy jest najlepsza z serii. Na pewno jest inna, widać, że nie napisał jej Rosjanin. I z pewnością jest o wielokroć brutalniejsza niż dotychczas wydane w Polsce pozycji z serii Merto 2033 Uniwersum.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 01, 2013, 20:38:30 »
Przeszedłem grę na Ranger Hardcore, dla odmiany z dobrym zakończeniem. Niepewność co do stanu amunicji i to jak mało jej znajdujemy, dodaje wrażeń i wymusza nieco inne podejście (jak np. korzystanie z naboi wojskowych). Niemniej wydaje mi się, że jest łatwiej niż w 2033. Ani razu mi się nie zdarzyło, żeby zabrakło mi filtrów, a w poprzedniej części trzeba było momentami grać bez maski.  Poza tym obstaję przy swoim, że sprowadzenie realizmu do wyłączenia w całości HUD to mocne uproszenie. A już absurdalne są QTE bez informacji, kiedy należy przyciskać jaki klawisz (na szczęście jest tylko jeden wybór, więc jeszcze daje radę).

Zainstalowałem ponownie 2033. Jak dla mnie, nadal wygląda rewelacyjnie. Nie wiem nawet czy metro nie podoba mi się w nim bardziej, bo są to głównie klasyczne, "surowe" tunele, podróż od stacji do stacji, natomiast w Last Light trochę zostało to rozmyte. Niemniej jeśli chodzi o wizualizację zniszczonej Moskwy, czy animacje i modele postaci z pewnością twórcy poczynili duży krok na przód. Przecieranie wizjera maski gazowej to świetny bajer, ale szkoda, że zrezygnowano z analogowego zegarka i opcji sprawdzania czasu. W 2033 również niezłe było to, że rzucając nożami trzeba było uważać, by nie trafić ekwipunku, bo się od niego odbijały. W LL nie zdarzyła mi się taka sytuacja.

Ale podsumowując, ciężko mi powiedzieć, która gra jest lepsza. Obie są świetne i zdecydowanie należą do najlepszych gier w jakie grałem. Dziwi mnie dlatego stosunkowo duża różnica w średnich ocenach obu gier.

Odnośnie książek, to ja w końcu wziąłem się za zalegającą od dawna na półce Metro 2034. Cóż... jest to jednak rozczarowanie w stosunku do części pierwszej, ale na razie przerobiłem 1/4, więc może moja ocena ulegnie zmianie. Warto nadmienić, że śmieszne jest polskie wydanie, gdzie wydawca robił chyba wszystko aby książka liczyła te 500 stron. Marginesy na pół strony, duża czcionka, puste strony między rozdziałami. Parodia. :)

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 01, 2013, 23:49:06 »
Również skończyłem i podobnie jak Jascha - wrażenia bardzo pozytywne. Historia niesamowita, Wszystkie postacie ciekawe, z rosyjskimi dialogami fantastycznie. Jesli chodzi o grafikę, to zwłaszcza lokacje na zewnątrz, to mistrzostwo świata. W tunelach wszystko dopracowane. Oczywiście najlepiej grać na trybie stalker bo własnie bark hud-a dopełnia całości.

Mi podobało się bardzo wrażenie dużej immersji (to chyba dobre słowo :) ). Cały czas coś grzebiemy - a to filtr, a to maskę się przeciera, a to na głowę zleci jak coś go porwie, do tego wywrotki, ogłuszanie, ładowanie baterii. Gracz czuje, że ma ręce i ciało w tej grze. Dobrze też zrobione są walki z potworami. Niektóre są bardzo dynamiczne - krótko, ale treściwie. Kolejny plus to możliwość skradania się. Niektórzy narzekają, że przemodelowane, ale dla mnie jest ok. Nie jest to Thief, ale i tak chowanie się za regałami i przemykanie w cieniu daje dużo satysfakcji.

Lokacje: perony, na zewnątrz, bazy itp mają wiele możliwych dróg przejścia. I nie jest to taki ciasny wybór - góra, dół, ale faktycznie całe kompleksy z wieloma drogami. Bardzo pod tym względem przypominało mi LL Dishonored.

Co do filtrów, to moim zdaniem lepiej, ze jest ich więcej. W pierwszej części to już wkurzało jak człowiek chciał sobie pobiegać, a tu cały czas w głośnikach się ślinił i dusił.

Ja tuż przed skończeniem LL grałem w 2033 i obie części uważam za rewelacyjne w swojej klasie. Dla mnie klasyk.

Krótko mówiąc, po cieniutkich (dla mnie) FarCry 3, Tomb Raiderze, BioShock: Infinite, dla mnie gra roku jak do tej pory. Z pewnością lepsza od Crysisa 3 pod względem fabuły. 
That's Vietnam music... can't we get our own music?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 16, 2014, 00:15:21 »
Pozwolę sobie odgrzać nieco kotleta, bo jakoś tak się złożyło, że nie miałem sobie co kupić na urodziny i nabyłem Season Passa do Last Light. Minęły 2 tygodnie i dopiero niedawno się zabrałem i muszę przyznać, że to jedne z najlepszych DLC z jakimi miałem do czynienia. Nie ma w zasadzie żadnej mini-kampanii, tylko misje i to przeróżne. Na pierwszy ogień idzie walka w D6 - robimy za "grubego" dla nazistów, typowe defense mission i w zasadzie mocno rozczarowuje. Dalej robi się ciekawiej - misja jako stalker z Polis - wyprawiamy się do biblioteki po fanty. Są nowe drogi do odkrycia, kasa, sklep, ulepszenia, no i sejwa można zrobić tylko w bazie. Trzeba liczyć filtry i planować ostrożnie każda wyprawę, żeby nie wtopić się w skażonym obszarze bez kombinezonu i filtrów (trzeba je kupować, a z każdym zakupem cena rośnie). No i oczywiście są bibliotekarze. Bardzo fajna też jest misja snajpera czerwonych, trzeba ostrożnie wybierać cele i szybko likwidować po kolei, bo jak spartolimy to zonk rodem z Commandos - Alarm! i Mission Failed.

Jeśli ktoś chce powrócić do Metra, to polecam, nie jest to może solidny fabularny dodatek, jakiego by się chciało, ale misje są bardzo klimatyczne. W sumie szkoda, że Metro nie ma jakiegoś multi, choćby coop, bo dostrzegam pewien potencjał. Tak czy siak, przednia zabawa i te DLC tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że to najlepszy FPS zeszłego roku (tak wiem, STALKER ma więcej swobody, tak gram, tak próbowałem MISERY, tak dalej wolę Metro - lepszy klimat i już!).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 16, 2019, 01:28:40 »
Metro Exodus. Mam, nabylem, pierwsze wrazenia bardzo pozytywne (ze 3h gry).
Najwazniejsze ze jest klimat. Grafika fajna i robi wrazenie. Serie lubie, ale tez chcialem tutaj zobaczyc nowe wodotryski.

Troche przeszkadza mi FOV. Za maly, a nie ma suwaka. Znalazlem cos takiego https://www.pcinvasion.com/change-metro-exodus-fov-motion-blur/ .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 16, 2019, 11:13:48 »
Ja na razie również mam pozytywne wrażenia. Niestety znikające ciała to rzecz, która dla mnie rujnuje imersję w grze. Duże rozczarowanie pod tym względem. Nadal nie rozumiem po co developerzy decydują się na takie rozwiązanie.

Mam też problem z zawieszaniem się gry, a właściwie komputera (tylko reset zostaje) przy graniu w DX12. Zmiana na DX11 rozwiązuje sprawę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 16, 2019, 11:23:31 »
W trakcie gry nie miałem żadnej zwiechy, ale zaliczyłem przy ładowaniu filmiku z logo, albo w Benchmarku. Potem wszystkie ustawienia się zresetowały.
Tak to działa bardzo przyjemnie. Próbowałem zainstalować ReShade, wrzuciłem ale nie działa hmmm.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 20, 2019, 11:12:25 »
Pograłem godzinkę z hakiem. Gra potrafi wydusić z gratów poty, z DLSSem i RTXem utrzymuje 50-60 fpsów w 4K, więc nie ma co narzekać. Estetycznie jest dość przyjemna (nie to co paskudny kolorystycznie remake RE2), choć może odrobinę przeciapana. W sumie tytuł dobry, a pewnie po kilku poprawkach, będzie jeszcze lepszy. Na pewno pozycja o niebo lepsza od BF5.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 23, 2019, 07:56:15 »
Pograłem godzinkę z hakiem. Gra potrafi wydusić z gratów poty, z DLSSem i RTXem utrzymuje 50-60 fpsów w 4K, więc nie ma co narzekać....

Tym razem Ty Papug, nie wytrzymał ;D.
Ps. Poszedł pierwszy po premierowy patch https://www.metrothegame.com/news/patch-notes-pc-hotfix/ . Bardzo poprawili technikę DLSS, poprzednio wyglądało to fatalnie (rozmyte tekstury), teraz jest ostro i wyraźnie (lekki szmer na efekcie ognia, ale może to jeszcze wyprostują kiedyś). Prawie nie ma różnic w stosunku do innych technik wygładzania (chociaż dalej pewne rzeczy są zauważalne, a BFV dalej "super blurry"...). U mnie z RTX "on" (wysoki) działa bardzo dobrze na 2,5K, klatki oscylują na poziomie 80-100 FPS, naprawdę w porównaniu do BFV to mucha tutaj nie siada (bez DLSS, z tym jeszcze lepiej, ale na razie wolę bez, ładniej jest ;)). Grafika jest naprawdę piękna, szczerze to warto grać nawet dla niej. Czegoś takiego nie widziałem, nie wiem tylko jak zrobić screena, nie działa. Oczywiście klimat robi też swoje.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2019, 10:53:55 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl