Autor Wątek: Wczesny dostęp już uruchomiony!  (Przeczytany 153661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Wczesny dostęp już uruchomiony!
« Odpowiedź #330 dnia: Marca 14, 2014, 21:59:24 »
Ładniusi.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #331 dnia: Marca 15, 2014, 11:08:18 »
Zawsze mnie rozwalała ta kabina. Wygląda jak jakiś koszmarny sen pijanego hydraulika, jakaś stara kotłownia, rurki, pokrętła, manometry... czasem nawet coś kapie albo dymi... masakra..
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #332 dnia: Marca 15, 2014, 11:48:27 »
Taaaa.., ja czuję się jak w przedziale silnikowym VIIc, tylko takim z dużymi bulajami :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #333 dnia: Marca 21, 2014, 11:47:02 »
Wygląda na to, że dziś rusza multi.
W sumie po 4 serwery (2 USA i 2 reszta świata) każdy po 64 graczy.
Latać można Bf 109 F -4 i Ju -87 do Luftwaffe LAGG - 3 i IL -2 przez Sowieci, w sumie 4 lotniska na mapie.

« Odpowiedź #334 dnia: Marca 21, 2014, 12:07:09 »
Znaczy 136 szczęściarzy będzie testowało, a reszta klikała "Join" i klęła na czym świat stoi, że się załapać nie może.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #335 dnia: Marca 21, 2014, 12:26:40 »
Trochę kiepsko, że ograniczą ilość osób. No chyba, że alfę kupiło 256 osób  :032: .

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #336 dnia: Marca 21, 2014, 12:36:43 »
No, to tworzą elitę elity, mogli przynajmniej sprzedawać wersję dodatkowo płatną z "miejscówką"
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #337 dnia: Marca 21, 2014, 21:03:04 »
Servery są dostępne, ale ...
Wchodzę, nawet się mapa ładuje, ale max co byłem to jakieś 30 sec.
Wyskakuje jakiś error i connection lost.
O co biega ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #338 dnia: Marca 21, 2014, 21:19:03 »
Beta?

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #339 dnia: Marca 21, 2014, 21:49:26 »
Udało mi się polatać. Połączyłem się z serwerem normalnie. Dlaczego teraz się udało - nie wiem.
Powiem tak - średnio jest ...
Wiem, że beta, że pierwszy raz udostępnili MP, zbierają materiał do dalszych prac.
Stabilizacja połączenia jest fatalna - kopie ludzi na okrągło. Samoloty skaczą w powietrzu, ja miałem ping na połączeniu około 140 - a skakało wszystko wokoło.
Ping 140 to nie tak całkiem źle, latało się z pingami powyżej 300 i było płynnie.
Nie wiem czy to nie wina dużej ilości obiektów i braku możliwości stopniowania grafiki.

Ramm.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #340 dnia: Marca 21, 2014, 22:48:02 »
No też trochę polatałem. Jak na razie kicha, nie wiem, czy to przez Multi czy co, ale ewidentnie sim stał się jakiś mocno ciężki na fps. W multi ale i w single. Np. poprzednio miałem właściwie stałe 50 fps przy takiej blokadzie, teraz bywa, że spadało do 22 (high).

Do tego ten motion blur, który chyba jeszcze powiększyli bardziej i już działa nawet przy drobnym ruchu głowy. Jakbym miał tak widzieć w realu to chyba bym dostał jakiegoś oczopląsu. Finalnie mnie wywaliło po 30 minutach latania więc nice. Niech chłopaki odpalą TF 4.3, zobaczą co dobre i zaczną dopinać wreszcie tę alfę. Chyba jednak dłuższa tutaj droga, może na gwiazdkę 2014 ewentualnie, a na pewno nie wiosna jak było zapowiadane.

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #341 dnia: Marca 23, 2014, 14:00:38 »
Polatałem trochę dłużej.
A więc po kolei.

1. Zmniejszyli liczbę graczy na serwerach do 25. Bardzo dobrze się lata, gra nie klatkuje, wszystko chodzi płynnie tak jak na single player mode.
2. Serwerów jest w sumie 8. Cztery na US i cztery na EU. Są fajnie podzielone: "Expert" i "Expert Light" oraz "Normal" i "Normal Light". Latałem na Expert Light - bez ikon w powietrzu, bez ikon na mapie (Rutkov - zgubiłbyś się po 30 sekundach lotu znając Ciebie :-P ), Najprawdopodobniej jest to server z "podgrzanym" silnikiem na starcie - ale tak do końca nie jestem pewien, bo nie latałem na "Expert". W sumie jest 100 miejsc na Europę.
3. Nie działa lobby w grze tak więc za bardzo nie wiadomo kto jest na serwie.
4. Ping w granicach 110-140 na wejściu. W grze z powodu braku lobby - nie wiem, być może jest jakiś inny wskaźnik, ale ja go nie znalazłem.
5. Standardowo ruscy latają trochę po niebie i czasem przemieszczają się skokami, ale to raczej nic nowego ...
6. Wchodzenie i nawigacja na serwerze jest prosta jak budowa cepa. Cztery bazy - dwie bardzo blisko siebie "airstrip start" - dwie oddalone ze startem w powietrzu. Na tych dwóch bliskich vulcz możliwy, ale to już zależy od graczy. Nie stwierdziłem AAA - ani dużego ani małego kalibru. Wchodzimy wybieramy samolot (F4 lub Ju-87) - ustawiany bomby, pody, windscreen czy ilość paliwa i .. startujemy.
7. Sama walka to już jest coś co chyba wszyscy znamy. Ale ... nowicjusz nie ma szans. Wg. mnie nie ma możliwości aby gość, który kupił grę w czwartek, w piątek wymiatał na serwerze. Jednak opanowanie samolotu trwa jakiś czas, szczególnie na małych prędkościach i w okolicach przeciągnięcia. Jeżeli ruscy się nie zbuntują i zostawią radzieckie szmatoloty jak są teraz, to wszyscy będą latać na F4. Trzy razy miałem łagga za sobą - dwa razy w górę po spirali i po drugiej śrubie facet elegancko zawijał się do ziemi. Raz zszedł chyba z naprawdę dużej wysokości, po jednej śrubie w górę nadal się trzymał i był naprawdę blisko, dałem nura w dół  i tyle mnie widzieli. Uciekałem też nisko do bazy z łaggiem na ogonie - gość odprowadził mnie wzrokiem, chociaż potem był zajęty dwoma mietkam, więc nie do końca wiem czy odpuścił bo, musiał walczyć, czy nie starczyło mocy w klimowie.
8. Kontakty pięknie widać na tle ziemi - zobaczymy co będzie na letnich mapach. Na niebie też jest nieźle - pojawia się kropka, a potem kształt. Antyalising (czy ja kto zwał)  u mnie na 2 i wszystko było pięknie widać, rozróżnianie kształtów bez kłopotów.
9. Pomimo płynnej pracy gry - naprawdę przydała by się możliwość regulacji grafiki w szerszym zakresie. W multi drzewa nie są konieczne :-P
10. Strzelanie. Były dwa abschuss'y więc nie jest źle, jak na pierwszy poważny raz, ale  ... strzela się dziwnie. Być może to wymaga wprawy, ale bujanie mietkiem w zakresie małych ruchów joy'a "trochę" wk##wia ... Jeden poszedł w objęcia matuszki ziemi w płomieniach po ataku centralnie od tyłu - seria bardzo krótka. Drugi dostał w przelocie w kabinę i pk. Ale - nie ma informacji na panelu kto kogo. Jest informacja tylko kto zginął. Pierwszego jestem pewny, ale ten drugi zginał dokładnie w momencie kiedy otworzyłem ogień do łagga i potem poszedł pionowo do ziemi.
Oczywiście był jeden taran, byłem zbyt blisko i wpakowałem się w gościa - Ci co mnie znają wiedzą, że to moja stała przypadłość :-D
11. Bardzo ładnie odwzorowane wybuchy na samolotach i dym z maszyn. Jak się ktoś pali to naprawdę to widać. A małe dymki bardzo gustowne. Piszę o tym ponieważ czasami grafika spowalnia ping, a tu tak nie jest. Po trafieniu gościa i zaobserwowaniu wybuchów na nim - żadnych przyciachów, wszystko płynnie.
12. Brak trymów, licznika amunicji, paliwa - denerwuje w walce online.
13. Nie przekraczać za długo 25k obrotów, bo pomimo otwartych wszystkich chłodnic jakie są - silnik zaczyna dymić na czarno, a po paru minutach zaciera się i staje.
14. Naprawdę nie wyobrażam sobie latania czymś co nie ma automatycznego skoku i mieszanki. Niech się ruscy martwią brakiem tego i owego ;-)

Reasumując.
Bardzo mile spędziłem ponad godzinę czasu, przypominając sobie to i owo. Brakowało mi tylko ..."gdzie się bijecie ??", albo "czy ja prosiłem o pomoc ?!?!" na radyju  ;D ;D ;D
Jak dopracują mietka z tym bujaniem oraz rozwiążą problem większej ilości ludzi na serwerach - nie będzie źle.
Czekam na Fafkulca i jakiś rozsądny serwer w multi.

Ramm.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #342 dnia: Marca 23, 2014, 14:42:00 »
14. Naprawdę nie wyobrażam sobie latania czymś co nie ma automatycznego skoku i mieszanki. Niech się ruscy martwią brakiem tego i owego ;-)

Skok u ruskich też jest automatyczny. Po prostu do regulacji obrotów jest osobna dźwignia, ale nie ma ona większego zastosowania w walce, ustawia się maksymalne obroty i nie kombinuje.
Co do mieszanki nie wiem, czy Klimov M-105 miał automatyczną, ale mam wrażenie, że gra jest w tej kwestii bardzo tolerancyjna.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #343 dnia: Marca 28, 2014, 17:27:48 »
http://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/page-2#entry101794

No wreszcie nie trzeba będzie się spieszyć, tym bardziej, że szykuje się ładny łikend. Starują z dostępem 7/24, a dojdzie także QMB.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #344 dnia: Marca 28, 2014, 21:38:03 »
Witam. Znów mam "failed to update". Ktoś ma to samo ?