Polatałem trochę dłużej.
A więc po kolei.
1. Zmniejszyli liczbę graczy na serwerach do 25. Bardzo dobrze się lata, gra nie klatkuje, wszystko chodzi płynnie tak jak na single player mode.
2. Serwerów jest w sumie 8. Cztery na US i cztery na EU. Są fajnie podzielone: "Expert" i "Expert Light" oraz "Normal" i "Normal Light". Latałem na Expert Light - bez ikon w powietrzu, bez ikon na mapie (Rutkov - zgubiłbyś się po 30 sekundach lotu znając Ciebie

), Najprawdopodobniej jest to server z "podgrzanym" silnikiem na starcie - ale tak do końca nie jestem pewien, bo nie latałem na "Expert". W sumie jest 100 miejsc na Europę.
3. Nie działa lobby w grze tak więc za bardzo nie wiadomo kto jest na serwie.
4. Ping w granicach 110-140 na wejściu. W grze z powodu braku lobby - nie wiem, być może jest jakiś inny wskaźnik, ale ja go nie znalazłem.
5. Standardowo ruscy latają trochę po niebie i czasem przemieszczają się skokami, ale to raczej nic nowego ...
6. Wchodzenie i nawigacja na serwerze jest prosta jak budowa cepa. Cztery bazy - dwie bardzo blisko siebie "airstrip start" - dwie oddalone ze startem w powietrzu. Na tych dwóch bliskich vulcz możliwy, ale to już zależy od graczy. Nie stwierdziłem AAA - ani dużego ani małego kalibru. Wchodzimy wybieramy samolot (F4 lub Ju-87) - ustawiany bomby, pody, windscreen czy ilość paliwa i .. startujemy.
7. Sama walka to już jest coś co chyba wszyscy znamy. Ale ... nowicjusz nie ma szans. Wg. mnie nie ma możliwości aby gość, który kupił grę w czwartek, w piątek wymiatał na serwerze. Jednak opanowanie samolotu trwa jakiś czas, szczególnie na małych prędkościach i w okolicach przeciągnięcia. Jeżeli ruscy się nie zbuntują i zostawią radzieckie szmatoloty jak są teraz, to wszyscy będą latać na F4. Trzy razy miałem łagga za sobą - dwa razy w górę po spirali i po drugiej śrubie facet elegancko zawijał się do ziemi. Raz zszedł chyba z naprawdę dużej wysokości, po jednej śrubie w górę nadal się trzymał i był naprawdę blisko, dałem nura w dół i tyle mnie widzieli. Uciekałem też nisko do bazy z łaggiem na ogonie - gość odprowadził mnie wzrokiem, chociaż potem był zajęty dwoma mietkam, więc nie do końca wiem czy odpuścił bo, musiał walczyć, czy nie starczyło mocy w klimowie.
8. Kontakty pięknie widać na tle ziemi - zobaczymy co będzie na letnich mapach. Na niebie też jest nieźle - pojawia się kropka, a potem kształt. Antyalising (czy ja kto zwał) u mnie na 2 i wszystko było pięknie widać, rozróżnianie kształtów bez kłopotów.
9. Pomimo płynnej pracy gry - naprawdę przydała by się możliwość regulacji grafiki w szerszym zakresie. W multi drzewa nie są konieczne

10. Strzelanie. Były dwa abschuss'y więc nie jest źle, jak na pierwszy poważny raz, ale ... strzela się dziwnie. Być może to wymaga wprawy, ale bujanie mietkiem w zakresie małych ruchów joy'a "trochę" wk##wia ... Jeden poszedł w objęcia matuszki ziemi w płomieniach po ataku centralnie od tyłu - seria bardzo krótka. Drugi dostał w przelocie w kabinę i pk. Ale - nie ma informacji na panelu kto kogo. Jest informacja tylko kto zginął. Pierwszego jestem pewny, ale ten drugi zginał dokładnie w momencie kiedy otworzyłem ogień do łagga i potem poszedł pionowo do ziemi.
Oczywiście był jeden taran, byłem zbyt blisko i wpakowałem się w gościa - Ci co mnie znają wiedzą, że to moja stała przypadłość

11. Bardzo ładnie odwzorowane wybuchy na samolotach i dym z maszyn. Jak się ktoś pali to naprawdę to widać. A małe dymki bardzo gustowne. Piszę o tym ponieważ czasami grafika spowalnia ping, a tu tak nie jest. Po trafieniu gościa i zaobserwowaniu wybuchów na nim - żadnych przyciachów, wszystko płynnie.
12. Brak trymów, licznika amunicji, paliwa - denerwuje w walce online.
13. Nie przekraczać za długo 25k obrotów, bo pomimo otwartych wszystkich chłodnic jakie są - silnik zaczyna dymić na czarno, a po paru minutach zaciera się i staje.
14. Naprawdę nie wyobrażam sobie latania czymś co nie ma automatycznego skoku i mieszanki. Niech się ruscy martwią brakiem tego i owego
Reasumując.
Bardzo mile spędziłem ponad godzinę czasu, przypominając sobie to i owo. Brakowało mi tylko ..."gdzie się bijecie ??", albo "czy ja prosiłem o pomoc ?!?!" na radyju

Jak dopracują mietka z tym bujaniem oraz rozwiążą problem większej ilości ludzi na serwerach - nie będzie źle.
Czekam na Fafkulca i jakiś rozsądny serwer w multi.
Ramm.