Autor Wątek: Thief - symulator złodzieja  (Przeczytany 19718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Thief - symulator złodzieja
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 01, 2014, 14:04:03 »
Zależy od pewnych ustawień, ale w większości współczesnych przypadków jest to 4GB.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #61 dnia: Marca 01, 2014, 15:24:13 »
Aplikacja 32-bit może zaadresować 2^32 bajtów pamięci. Nawet w 32-bitowym OSie. To, że w takim OSie nie da rady tyle wykorzystać, to inna sprawa. Część pamięci bierze OS, część inne programy, itd. Rodzina 32-bitowych Okienek ma ze zmienną Large Address Aware, jeśli program również ma w .exe ustawioną flagę Large Address Aware, to może skorzystać z większej ilość niż 2 GB pamięci.
W przypadku Thiefa zarówno 32-bitowy, jak i 64-bitowy (wiem, oczywistość) .exe mają ustawioną flagę Large Address Aware.

Z tego co czytam, to tą samą przypadłość (doczytywanie z dysku, zamulenie gry) mają zarówno posiadacze wersji Steam, jak i tej z Zatoki... Wyraźnie coś twórcy skopali przy tworzeniu gry. Być może za bardzo się zapędzili przy kompliacji i na jedno kopyto poszły dystrybucje konsolowe i PCtowa.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 01, 2014, 17:33:07 »
A mnie się nowy złodziej bardzo podoba. AI może i nie poraża, ale w sumie to jakimś Dishonored, czy podobnej produkcji nie widziałem lepszego. Nie jest prawdą, że można sobie wokół nich tańczyć w ciemności - jeśli patrzą w naszą stronę, to widzą ruch, nawet jak się dobrze schowamy w cieniu. Znajdźki mi nie przeszkadzają, ale nie mam parcia na zwinięcie wszystkiego - jak mówi sam bohater, ważne co się kradnie nie ile. Klimat jest ok, fabuła może nie porywa, ale jest wporzo. Jedyny poważny minus to doczytywanie leveli i ogólnie miejscami performance silnika - gra widać lubi dużo pamięci na tekstury. Aha no i strasznie setting przypomina Dishonored - zaraza, walka klas, nawet strażnicy są podobnie ubrani.

Ogólnie dobra gierka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 01, 2014, 20:07:43 »
Dzieki za linki do manuali, do tej pory nie bylo jak pograc, moze dzis mi sie uda, chociaz ten manual to o kant d... potluc. Spodziewalem sie czegos wiekszego.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 02, 2014, 00:01:50 »
Eee, nie jest tak źle. Owszem, dałem ten tryb mistrz i wyłączoną koncentrację, więc nawet proste zadania są zgoła inne. Grafa cudna, jak dla mnie klimat jest chociaż nie wiem, po co tak mam zbierać te wszystkie świecidełka. Oczy już bolą od tych błysków też na ekranie, a to w CoD był jakiś filtr przeciwepileptyczny, więc co dopiero tu powinno być ; >. Zobaczymy jak dalej, ale na razie mi się zaczyna to podobać.

www.yoyosims.pl

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 02, 2014, 00:54:46 »
Świecidełka zbiera się dla hajsu. Za hajs kupujesz sprzęt i ulepszasz umiejętności (u babci na cmentarzu). Ja jestem jakoś w połowie już, ale dopiero teraz zabrałem się za zadania poboczne, których jest od metra - ciągle brakuje mi kasy. Denerwuje mnie tylko poruszanie się po mieście - czasy doczytywania nie są może jakieś długie, ale w pewnych lokacjach na początku gra mocno chrupie, zwłaszcza tam przy wieży.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 02, 2014, 22:24:16 »
ale dopiero teraz zabrałem się za zadania poboczne,

A gdzie one są? Tzn. jak na razie to jedynie zadanie główne i liniowość jak cholera, ale dop. II Rozdział, więc jakieś 2-3h grania. Wyjść niejako poza misję nie mogę.

Co do doczytywania - ew. polecam wrzucić Thiefa na SSD, nowy obszar to dosłownie z 5 sek. wczytania. Z zapychaniem czegoś też nie zauważyłem. Jak do tej pory bardziej jestem na tak niż na nie. Owszem, AI, nawet na tym mistrzu czasem robi jakieś dziwne akcje, ale czy jakiś sim miał w dniu premiery dobre AI? Nawet w RoFie dłubali przy nich przez rok czasu. Kasy na pewno nie żałuję czy coś takiego.

Ps. Podoba mi się, że śrubokręt jest bardzo w cenie w tym świecie ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #67 dnia: Marca 02, 2014, 23:37:27 »
Po pierwszej misji masz z 5 subquestów, po drugiej - 7. Trzeba z Basso porozmawiać.
Przy włączonej opcji wyższej opłaty za gadżety, to paradoksalnie jedna z misji publicznej jest bardzo stratna - dwie strzały z liną kosztują 900 golda (po zniżce), a zarobek na tym koło 150...
Pre-orderowa misja w banku da się przejść praktycznie od razu, w zasadzie, to chyba nawet śrubokręta nie potrzeba. Ja przeszedłem ją po pierwszej misji. Jednak gdzieś, coś przegapiłem, bo nie zebrałem wszystkich widelców. ;)

A co jak co, ale nie mam zamiaru naprawiać błędów programowych twórców za pomocą SSD. Od tego k... są i po to biorą moje pieniądze, żeby to na dość mocnym kompie działało "normalnie", a nie jak na Pentium 4 z 2 GB RAM... Zwłaszcza, że jest dedykowana wersja 64 bitowa, która ma skorzystać z tych moich marnych 8 GB...
Pod tym względem przycięli w człona, a ich porady na forum supportu są ciekawe... zwłaszcza ta co do zmian streamingu danych wymuszające rozpoczęcie całej rozgrywki od nowa, bo po wczytaniu save'a będzie wywalać grę.
No nic, po którymś patchu może to poprawią...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 03, 2014, 03:56:43 »
Ja dziś skończyłem. Gra jest świetna, można nawet kontynuować po skończeniu fabuły. Fajnie, bo nie wszystko poboczne zrobiłem.

Thief ma w zasadzie tylko 2 główne wady:
- miasto podzielone doczytywaniem i sposób w jaki czasami się przemieszczamy między obszarami, bo człowiek się ciągle gubi i marnuje czas na szukanie drogi
- fabuła - kompletnie nie wiem o co chodziło, albo inaczej - wiem i takie to jakoś płytkie i mało finezyjne

Ogólnie to dziwnie to wyszło, bo poziomy są po prostu wspaniałe, design, architektura, klimat niektórych z nich robią mocne wrażenie.

Co do AI i bugów. Ani jedno, ani drugie mnie jakoś raziło. Bugi widziałem całe 2 - raz BSOD (o ile to jako bug można zaliczyć), a drugim razem jakiś typ zaczął lewitować na 2 sekundy, ale potem coś się doczytało i wszystko wróciło do normy. Czy samo AI jest wiarygodne i realistyczne? W zasadzie kompletnie nie, jakby to miało być wiarygodne, to przy sytuacji jak coś jest nie tak - hałasy, trupy itp, powinno być "alarm" rodem z Commandosów i powinniśmy mieć przechlapane. Strażnicy oczywiście reagują i szukają nas nieco, ale jakoś słabo im idzie. Chociaż gdyby jechali na maksa z czujnością, to giera byłaby pasmem frustracji. Już pod sam koniec było ciężkawo i szczerze odechciało mi się przemykać - strzała w oko i po kłopocie. W końcu główny bohater wcale nie jest postacią pozytywną i w pierwszych 2 grach i tak mordował.

Ogólnie ta gra dla fanatyków poprzednich części nie będzie zadowalająca - jest po prostu "nowoczesna", ale to i tak świetna pozycja i cieszę się, że grałem.

Przy okazji, bardzie fajna analiza starych Thiefów:
https://www.youtube.com/watch?v=kIhEtXPGzgs

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 03, 2014, 09:03:09 »
mmaruda - to co opisałeś to kompletny niewypał, a nie świetna gra. W sumie to dziwię się jak można dobrze oceniać grę, a przynajmniej taką grę, jeżeli fabuła jest tragiczna - może w kolejnej części Crysisa to by przeszło, ale w Thiefie? W każdym razie dzięki za informacje, teraz wiem na 100%, że od tego tytułu trzeba się trzymać z daleka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 03, 2014, 10:01:20 »
mmaruda - to co opisałeś to kompletny niewypał, a nie świetna gra. W sumie to dziwię się jak można dobrze oceniać grę, a przynajmniej taką grę, jeżeli fabuła jest tragiczna - może w kolejnej części Crysisa to by przeszło, ale w Thiefie? W każdym razie dzięki za informacje, teraz wiem na 100%, że od tego tytułu trzeba się trzymać z daleka.

Tzn? Grałeś, czy czytałeś sobie?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #71 dnia: Marca 03, 2014, 10:29:26 »
Czytałem (m.in. to co pisaliście w tym wątku) i oglądałem.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 03, 2014, 10:43:00 »
Dobra, może inaczej - fabuła nie jest tragiczna, po prostu nie robi wrażenia. Mnie to szczególnie nie przeszkadzało się dobrze bawić, bo to gra i to taka ze sporą grywalnością, a historyjki w najlepszych pozycjach z tego środka rozrywki zazwyczaj i tak są na poziomie filmów klasy B.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 03, 2014, 12:51:00 »
Czytałem (m.in. to co pisaliście w tym wątku) i oglądałem.

Ale to chyba z lekka za mało, by wyrabiać sobie tak radykalne opinie, nie grając samemu i nie testując? Jednym się podoba innym nie. Mi, jak na 6h grania podoba się bardzo, a dziś nic, absolutnie nic - w dniu premiery nie jest perfekcyjne. Mamy coraz więcej bet, devsi sięgają już po alpha, bugi to chleb powszedni. Przy np. takim Rome 2 w dniu premiery to Thief wygląda na mega dopracowany. Opinie gra ma od 9/10 do 3/10 - każdy może mieć inne oczekiwania od tego tytułu. Zresztą, na szczęście, nikt kupować nie wymaga.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #74 dnia: Marca 03, 2014, 13:30:51 »
A jak mam sobie wyrobić opinię skoro dem gier już prawie nie uświadczysz? Kupić, a potem krytykować? Wolne żarty.
To co napisałem jest moją absolutnie subiektywną opinią, Tobie się oczywiście gra ma prawo podobać. Rzeczy, które mnie odstręczają od Thiefa nie mają nic wspólnego z błędami graficznymi itd. i raczej nie zostaną poprawione, chyba że wyjdą odpowiednie mody.