Ja dziś skończyłem. Gra jest świetna, można nawet kontynuować po skończeniu fabuły. Fajnie, bo nie wszystko poboczne zrobiłem.
Thief ma w zasadzie tylko 2 główne wady:
- miasto podzielone doczytywaniem i sposób w jaki czasami się przemieszczamy między obszarami, bo człowiek się ciągle gubi i marnuje czas na szukanie drogi
- fabuła - kompletnie nie wiem o co chodziło, albo inaczej - wiem i takie to jakoś płytkie i mało finezyjne
Ogólnie to dziwnie to wyszło, bo poziomy są po prostu wspaniałe, design, architektura, klimat niektórych z nich robią mocne wrażenie.
Co do AI i bugów. Ani jedno, ani drugie mnie jakoś raziło. Bugi widziałem całe 2 - raz BSOD (o ile to jako bug można zaliczyć), a drugim razem jakiś typ zaczął lewitować na 2 sekundy, ale potem coś się doczytało i wszystko wróciło do normy. Czy samo AI jest wiarygodne i realistyczne? W zasadzie kompletnie nie, jakby to miało być wiarygodne, to przy sytuacji jak coś jest nie tak - hałasy, trupy itp, powinno być "alarm" rodem z Commandosów i powinniśmy mieć przechlapane. Strażnicy oczywiście reagują i szukają nas nieco, ale jakoś słabo im idzie. Chociaż gdyby jechali na maksa z czujnością, to giera byłaby pasmem frustracji. Już pod sam koniec było ciężkawo i szczerze odechciało mi się przemykać - strzała w oko i po kłopocie. W końcu główny bohater wcale nie jest postacią pozytywną i w pierwszych 2 grach i tak mordował.
Ogólnie ta gra dla fanatyków poprzednich części nie będzie zadowalająca - jest po prostu "nowoczesna", ale to i tak świetna pozycja i cieszę się, że grałem.
Przy okazji, bardzie fajna analiza starych Thiefów:
https://www.youtube.com/watch?v=kIhEtXPGzgs