Autor Wątek: Thief - symulator złodzieja  (Przeczytany 19722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thief - symulator złodzieja
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 03, 2014, 14:55:32 »
A jak mam sobie wyrobić opinię skoro dem gier już prawie nie uświadczysz? Kupić, a potem krytykować? Wolne żarty.
Dokładnie.
Poza tym przy dzisiejszym zatrzęsieniu gameplay'ów na YouTube i Twitchu naprawdę ciężko jest się pomylić z oceną gry przed jej zakupem. Zawsze też można obejrzeć fachowe recenzje w stylu tych, które robi TotalBiscuit aka The Cynical Brit. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że po zagraniu człowiek zmienia zdanie na temat gry, która po prześledzeniu materiałów dostępnych w sieci wydała mu się kiepska ale to są wyjątkowe wyjątki. :)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 03, 2014, 16:30:23 »
Przecież nie ma ciśnienia. Jak ktoś ma wątpliwości, ale tytuł go interesuje, to wystarczy poczekać - będzie promo i da się łyknąć za cenę kilku piw. Co do letsplayów i recenzji... można spokojnie po nich mieć pojęcie jaka gra jest, ale fabuły jakoś z reguły nikt nie zdradza. Zwłaszcza, że niektórzy wydawcy blokują filmiki, jak pokazuje się cutscenki (hello Nintendo).

Jeśli mam się więcej rozpisać na temat warstwy fabularnej Thiefa, to posłużę się porównaniem - jeśli wyżyny to powiedzmy Wiedźmin 2, albo Torment, to Thief ląduje gdzieś na poziomie Assasins Creed. Sam Garrett wydaje mi się jakąś szczególnie niewybitną postacią - jego legenda bierze się rzekomo z poprzednich części, ale piszę "rzekomo", bo na tyle ile w nie grałem, to ciężko mi cokolwiek o nim powiedzieć poza tym, że to uber-złodziej. Inne postaci są mniej więcej tak na tym samym poziomie - jest zły koleś, bo jest zły, jest jakiś tam inny koleś, który chce władzy, jest ta laska, która... no widzieliście pewnie trailery. Nie przeszkadzało mi to wcale dobrze się bawić, bo to jest skradanka, levele są długie i rozbudowane (jest jeden mocno inspirowany Imieniem Róży), są całkiem fajne zagadki i nie ma durnych motywów, gdzie trzeba walczyć z zombie i dinozaurami.

Ta gra mogła być lepsza - inny silnik, pozwalający na większe lokacje, bez doczytywania, może większa swoboda przemieszczania się choćby po hubie, nawet jeśli miało by to być kosztem grafiki oraz nieco więcej czasu poświęcone na lore świata (chociaż z drugiej strony, od 1998 twórcy kolejnych części byli na tyle kreatywnie, że nie wyszli poza jedno miasto, które dla niepoznaki nazywa się Miasto). Trzeba jednak pamiętać, że gra była w produkcji od 5 lat i wielokrotnie zmieniano koncepcję, bo co rusz jacyś fanatycy pruli japy, że im się nie podoba jak Garrett jest ubrany i to pewnie są skutki. Jestem raczej pozytywnie zaskoczony, że to jest całkiem dopracowany produkt w dniu premiery, czego nie można powiedzieć o wielu lepiej ocenianych tytułach z ostatnich kilku miesięcy.

Ja od siebie dodam, że bardzo mi się nie podoba jak Garrett jest ubrany od zawsze - prawdziwy infiltrator nie nosi skórzanych rzeczy, bo skrzypią. :P

« Odpowiedź #77 dnia: Marca 03, 2014, 17:33:07 »
Przecież nie ma ciśnienia. Jak ktoś ma wątpliwości, ale tytuł go interesuje, to wystarczy poczekać - będzie promo i da się łyknąć za cenę kilku piw.
Masz rację Mmaruda, można wrzucić luz i poczekać na promocję. Ja tak często robię i dzięki temu mam miliard gier, które czekają na uruchomienie. Niektóre dłużej niż rok. :roll: :090:

Co do letsplayów i recenzji... można spokojnie po nich mieć pojęcie jaka gra jest, ale fabuły jakoś z reguły nikt nie zdradza.
Jeszcze nie widziałem "letspleja" czy walkthrough, którego autor bawiłby się w usuwanie spoilerów.

Ta gra mogła być lepsza - inny silnik, pozwalający na większe lokacje, bez doczytywania (...)
Silnika nie musieliby zmieniać: http://udn.epicgames.com/Three/LevelStreamingHowTo.html
Wystarczyłoby nie iść na łatwiznę i zaprojektować poziomy jako jedną wielką całość a nie oddzielne, łatwiejsze w obróbce "klocki".

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 03, 2014, 20:35:08 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 04, 2014, 23:34:52 »
Przy okazji, bardzie fajna analiza starych Thiefów:
https://www.youtube.com/watch?v=kIhEtXPGzgs
Mały offtop - mmaruda, jeśli lubisz Errant Signal polecam Ci też kanały
MrBtongue
https://www.youtube.com/user/MrBtongue/videos
i Super Bunnyhop
https://www.youtube.com/user/bunnyhopshow/videos

Ja od siebie dodam, że bardzo mi się nie podoba jak Garrett jest ubrany od zawsze - prawdziwy infiltrator nie nosi skórzanych rzeczy, bo skrzypią. :P

http://www.escapistmagazine.com/articles/view/comicsandcosplay/comics/critical-miss/11072-Thief-Its-Always-a-Sex-Thing

:)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 05, 2014, 03:43:08 »
Dzięki za kanały, właśnie takich rzeczy ostatnio szukam. Critical Miss za to czytam regularnie i jeden najlepszych stripów w repertuarze. Dla mnie to w ogóle jest problem z postaciami z gier - stylizuje się ich ubiór taki "osom & kewl", ale jak człowiek pomyśli chwilę, to wygląda to często komicznie - chyba jakiś relikt stylówy lat 90-tych. :)

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 17, 2014, 22:33:05 »
AMD Mantle i TrueAudio w Thief od jutra!
http://pclab.pl/news56896.html

Zrobiłem sobie małą przerwę. Zobaczę czy patch doda też coś z optymalizacji a nie tylko samo Mantle...
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 17, 2014, 23:34:36 »
Ooo fajnie. Ja chwilowo (raczej dłuższa chwila) też odłożyłem Thiefa, ale jedynie przez brak czasu i inne priorytety na kompie ;), ale grało się b. mi miło akurat.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 19, 2014, 20:59:40 »

« Odpowiedź #84 dnia: Marca 19, 2014, 23:13:23 »
Bo dobrali "odpowiedni" procesor do testów.
http://pclab.pl/art56897-3.html - przy i5-4670K szału nie ma, bo procesor przestaje "przeszkadzać".
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #85 dnia: Marca 21, 2014, 21:05:31 »
Mając wolną chwilę chciałem sprawdzić jak to z tym Mantle będzie u mnie.
W opcjach konfiguratora włączyłem Mantle, uruchomiłem grę. Pierwsze zdziwienie - uszkodzony najnowszy save w czasie 5. misji, możliwy do wczytania save z czwartej misji (chyba to hub). Po wyłączeniu Mantle - znów mogę wczytać najnowszy zapis. Niech zgadnę, czyżby mieli kłopot z prerenderowanymi elementami? Jako użytkownik, nie wyobrażam sobie w jaki sposób można uniemożliwić wczytanie save-a po zmianie interfejsu odpowiedzialnego za komunikację na linii procesor - karta graficzna. Jak dla mnie, to kosmos. Chociaż Thief powinien mnie już do tego przyzwyczaić.

Wbudowany benchmark potwierdził test z pclab - posiadam Radeona 7850 w połączeniu z niepodkręconym i5-4670k (nie było po co go kręcić do tej pory). Większa ilość FPS jest generowana przy wykorzystaniu DirectX niż Mantle o około 3 - 5 %.

Jak lubię skradanki oraz nie zwracam aż tak wielkiej uwagi na grafikę, to Thief mnie zraził od strony technicznej (te szatkowanie huba, brak realnej obsługi 64-bitowej przestrzeni adresowej). Pewnie go jeszcze "domęczę" do końca i odinstaluję ciesząc się z tego, że zakup był dokonany na wyjątkowo korzystnych warunkach cenowych.
A tym czasem, wolę "poklikać" w promocyjnie zakupionego Diablo 3 i tracić czas na "jeszcze tylko tą jedną misję". ;)
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 22, 2014, 07:54:03 »
A jakich sterownikow uzyles pod Mantle? Chyba jeszcze tych beta?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #87 dnia: Marca 22, 2014, 08:32:41 »
Najnowsze betki (14.3 v1), które dodają obsługę Mantle w Thief.
Taaaa...

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #88 dnia: Marca 24, 2014, 23:16:24 »
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 24, 2014, 23:32:07 »
Ciekaw jestem takiego zestawienia na słabszych procesorach. Mantle jest otwartym API, nvidia spokojnie może z niego skorzystać, ale pewnie "duma" im na to nie pozwala. ;)

Swoją drogą, "niech się biją", my - użytkownicy - zyskujemy. :)
Taaaa...