Autor Wątek: Ukraina vol.2  (Przeczytany 138264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Ukraina vol.2
« Odpowiedź #390 dnia: Lipca 18, 2014, 14:57:28 »
Oczywiście (wg mnie), że nikt świadomie nie wystrzelił do linera. Ale... Kto miesza w tym tyglu zamaszyście? Kto dostarcza broń, zaopatrzenie i wsparcie "doradców"? Kto wreszcie wywołał całe to zamieszanie na Ukrainie (wcześniej Krym, teraz wschodnie obwody)? Chyba nie wierzycie w spontaniczną akcję obywatelską? Jak mówi stare przysłowie pszczół - kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Szkoda tylko, że ta burza szykuje się tak blisko.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #391 dnia: Lipca 18, 2014, 15:53:11 »
Rzadko się wypowiadam na forum ale przysłowiowy "nóż mi się w kieszeni otwiera" jak czytam niektóre nawołujące do "rzeczowego/spokojnego" spojrzenia na sytuację.

Będzie osobiście w stosunku do tzw. "obiektywnych wypowiedzi" na forum (może nożyce się odezwą).

Sytuacja jaką mamy jest tylko i wyłącznie winą Rosji i nikogo innego.
Nikt inny nie wysłał Specnazu na Ukrainę.

Trochę asertywności:

1. Ile czasu Angela Merkel potrzebowałaby aby wysłać swoje wojsko gdyby nasz Grom (lub ktoś inny) zaczął akcje na zachód od Odry (dawne NRD)w ramach działań separatystycznych ?
Leopardy i Tornado w 24 h zaorałby ten obszar (potem UE zwyczajnie w razie problemów została by poinformowana o obcięciu dotacji ze strony Niemiec) .
2. Ile czasu inne kraj tzw starej Unii potrzebowałyby czasu aby zdławić jakieś działania anarchistyczne na ich terenie?
3. Nazwali by to jak ? Terroryzmem czy działaniem separatystycznym?

Cokolwiek ktoś napisze zwyczajnie mamy do czynienia z agresją jednego kraju na drugi.
W przypadku wizyty "zielonych ludzików" w Bieszczadach lub na Mazurach w ramach powrotu do "Mateczki Rosji" ktoś nam pomoże ?
Zwyczajnie w UE skalkuluje się cenę gazu/sprzedaż Mistrali i inne deale o których "szara masa" nie ma pojęcia i stwierdzi się, że Polska to i tak duży kraj więc po co jej jeziora i lasy na wschodzie ...
Więc imho na tym forum co jak co ale tzw "poprawności politycznej" wystarczy.
Od tego mamy polityków ...
Ja jestem z tego rocznika co pamięta, że dzięki "bratniemu sojuszowi" zwyczajnie człowiek cieszył się z karpia, szynki, bananów i pomarańczy na święta (bo stał za nimi minimum 4 h w kolejce) a w ciągu roku to tego nie było ...
I zwyczajnie nie chcę aby mój syn i moje wnuki miały takie same powody do radości ...

« Odpowiedź #392 dnia: Lipca 18, 2014, 16:25:56 »
www.tvn24.pl/separatysci-zacieraja-slady-ale-dowodow-jest-duzo-maja-wyrzutnie-buk,451209,s.html

Z innej beczki, poczytajcie co Janusz Korwin Mikke wypowiada o tej katastrofie... Jemu chyba brakuje mózgu.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #393 dnia: Lipca 18, 2014, 16:27:44 »
Sytuacja jaką mamy jest tylko i wyłącznie winą Rosji i nikogo innego.
Nikt inny nie wysłał Specnazu na Ukrainę.

Oczywiście to Rosja dostarczyła/naprawiła im tego Buka bo ostatnio mocno obrywali od lotnictwa. A Boeing oberwał bo strzelali bez identyfikacji do wszystkiego co lata nie mając pojęcia o ruchu pasażerskim na 10 km.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #394 dnia: Lipca 18, 2014, 16:33:59 »
No super... kto zapraszał Polaków na Czechosłowację w 1938? Kto wysyłał tam "zielonych ludzików"? Kto zabrał Litwie stolicę? Wyluzuj, może jak za 50 lat sami będziemy duzi to sami wchłoniemy jakieś małe słodkie państewko. :evil: To jest wojna domowa, gdzie każdy ma rację, Ukraina nie chcę się dalej rozpadać, a mieszkańcy wschodniej Ukrainy mówiący po rosyjsku widząc marazm tego państwa chcą się odzielić i tyle. Putin dużo by stracił w oczach swoich obywateli gdyby nic nie robił. A teraz wyobraź sobie, że np. gdzieś żyje dużo Polaków oraz ludności obojętnej, ale mówiącej po polsku. Nie poszedł byś im pomóc? Nie jestem zwolennikiem Rosji, jak do nas przyjadą postarajmy się ich gorąco przywitać ołowiem, ale póki co postarajmy się ich też zrozumieć:-)

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #395 dnia: Lipca 18, 2014, 16:37:39 »
Jak podciągniesz się trochę z historii to pogadamy.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #396 dnia: Lipca 18, 2014, 16:43:43 »
Nie wiem.
Może dziś siedząc przed monitorem z zimnym piwem lub z "wiskaczem z lodem" w ręce stać Cię na takie poglądy.
Ja wolę jednak swoje.
Życzę powodzenia w pełnym rozumieniu człowieka z dalekiego wschodu stojącego z przysłowiowym kałachem za drzwiami Twojego mieszkania/domu bo mu gdzieś ktoś kazał, że ma zdławić/zabić polską szlachtę/ciemiężyciela/kapitalistę w imię równości i  sprawiedliwości społecznej.
Ile potrzeba aby zmienić człowieka w zwierzę ?
Rozpad więzi społecznych.
Cywilizacja?
Kończy się w momencie braku prądu, wody i żywności ...
Przy świadomości, że pomoc nie nadejdzie sprawy toczą się bardzo szybko ...
Każdy zaczyna dbać o najbliższych lub siebie samego.

« Odpowiedź #397 dnia: Lipca 18, 2014, 16:52:20 »
Myślę, że jestem cynicznym gnojkiem nazywającym rzeczy po imieniu. Bardzo mnie boli, że my nie wchłaniamy jakiegoś państewka. Agresja jest agresją jak kolwiek jej nie nazwiemy, niemniej jak na niej skorzystamy to kupa mnie obchodzą nasi przeciwnicy. Lubię Rosjan, ale nasze państwa mają daleko odmienne interesy, a oni chcą wrócić do dużej gry co dla nas jest niebezpieczne.
  Ale mamy za sobą przynajmniej namiastkę Ukrainy. Wysłaliśmy GROM do Iraku i nam nikt nie miał o to za złe:-) a była to agresja na suwerenne państwo.

« Odpowiedź #398 dnia: Lipca 18, 2014, 16:56:03 »
W przypadku wizyty "zielonych ludzików" w Bieszczadach lub na Mazurach w ramach powrotu do "Mateczki Rosji" ktoś nam pomoże ?
Zwyczajnie w UE skalkuluje się...

Czego Ty oczekujesz od UE? Przecież to nie pakt wojskowy jak NATO! Jakby Ci to umknęło to Polska jest członkiem tego drugiego, w przeciwieństwie do Ukrainy.

« Odpowiedź #399 dnia: Lipca 18, 2014, 17:01:59 »
Czego Ty oczekujesz od UE? Przecież to nie pakt wojskowy jak NATO! Jakby Ci to umknęło to Polska jest członkiem tego drugiego, w przeciwieństwie do Ukrainy.

No właśnie niestety niczego.
Ani od NATO ani od EU.
I właśnie w mojej wypowiedzi chodziło mi o takie czepianie się szczegółów na forum - kilka liter i już :D.
Bo NATO to co jakiś twór funkcjonujący poza EU ?
A kto obcina budżety krajów na sojusz?
Skąd płyną pieniądze jak nie z krajów EU?

« Odpowiedź #400 dnia: Lipca 18, 2014, 17:05:03 »
ale póki co postarajmy się ich też zrozumieć:-)

Przekonaj o tym jeszcze rodziny pasażerów i załogi nieszczęsnego 777.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #401 dnia: Lipca 18, 2014, 17:11:59 »
Turcja i Norwegia i USA nie są w EU a są w NATO.

Co do B777 czas pokaże kto go walnął i w jakich okolicznościach. Po co w ogóle puszczano tam samoloty pasażerskie. Głupota totalna.

« Odpowiedź #402 dnia: Lipca 18, 2014, 17:20:30 »
Po co w ogóle puszczano tam samoloty pasażerskie. Głupota totalna.
Zbrodnicza głupota!
Twierdzę, że osoby odpowiedzialne za ten stan rzeczy, powinny ponieść większą odpowiedzialność od tych, którzy zestrzelili ten samolot, o ile oczywiście nie zdawali sobie sprawy, że strzelają do cywilnej maszyny.

« Odpowiedź #403 dnia: Lipca 18, 2014, 17:22:47 »
Turcja i Norwegia i USA nie są w EU a są w NATO.  Co do B777 czas pokaże kto go walnął i w jakich okolicznościach. Po co w ogóle puszczano tam samoloty pasażerskie. Głupota totalna.

Ok.
Nie będę już pisał bo po co?
Zawsze jakiś fakt/szczegół pominę a ktoś go wytknie aby poczuć się lepiej/mądrzej :D
Macie racje. Ja się mylę ( prosty człowiek ze mnie ).
NATO i EU nas zawsze obroni. Śpijcie spokojnie.
Jak nie będzie internetu bo zabraknie prądu zawsze zostaną gołębie aby poskarżyć się EU lub NATO ....
A samoloty zwyczajnie latały bo nikomu w Europie nie przyszło do głowy, że w XXI wieku można je zestrzelić.
Zresztą wg EU na Ukrainie wojny nie ma, Rosjan nie ma są tylko działania separatystów z czołgami/rakietami z Biedronki ...
Może teraz gdy ich to niestety dotknęło zrozumieją, że to nie tylko obrazki w tv do porannej kawy lub przed wieczornym wyjściem na imprezę w pub-ie.

« Odpowiedź #404 dnia: Lipca 18, 2014, 17:28:07 »
...Czy może prędzej zrobi to S_T_R?
Kusz masz jakiś problem, coś cie niepokoi?