Autor Wątek: Ukraina vol.2  (Przeczytany 138159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Ukraina vol.2
« Odpowiedź #465 dnia: Lipca 20, 2014, 15:07:09 »
Kwestia prawna wyjaśniona w artykule podlinkowanym kilka stron wcześniej:

http://www.defence24.pl/analiza_dlaczego-malezyjski-boeing-lecial-nad-donbasem

Pytanie kto wiedział, że separatyści mają Buka, jak ocenił ryzyko i czy przekazał informację do organizacji odpowiedzialnych za cywilny ruch w powietrzu nad tą strefą...
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #466 dnia: Lipca 20, 2014, 17:20:43 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #467 dnia: Lipca 20, 2014, 17:39:18 »
Rosja wciąga Polskę w wojnę. Twierdzą że wysłaliśmy oddział z 12 armatohałbicami DANA

http://topwar.ru/54512-polsha-vstupaet-v-boevye-deystviya-na-vostoke-ukrainy.html

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #468 dnia: Lipca 20, 2014, 17:57:17 »
Szkoda, że w SAM Simulator nie ma ani SA-11, ani SA-17. Można się jedynie przekonać jak łatwo jest strącić coś za pomocą np SA-8, szczególnie gdy nie przejmujemy się identyfikacją celu.

« Odpowiedź #469 dnia: Lipca 20, 2014, 23:02:52 »
ukraina (nie poprawiać wielkiej litery, napisane rozmyślnie) z premedytacją wciąga w SWÓJ konflikt cały zachodni świat. Mogli zgłosić ten obszar jako zagrożony, ale nie zrobili tego, co stawia ich na równi z tymi co nacisnęli "knopę" odpalenia, do końca nie wiadomo, czy to nie byli sami banderowcy, żerujący na rusofobicznych klimatach. ukraina, niezależnie od zielonych ludzików, jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo w swoje przestrzeni lotniczej, ale chachły tworzą żywe tarcze nad "swoim" terytorium.

« Odpowiedź #470 dnia: Lipca 20, 2014, 23:32:34 »
 W kontekście tego co pisze Toyo, separatyści to nie tylko super najemnicy i dywersanci. To zwykli ludzie którzy chcą jakoś żyć, Ukraina przez cały czas swojego istnienia nie umiała zapewnić im jakiejś stabilizacji. Tak naprawdę ten cały bałagan to tylko i wyłącznie wina tego pseudopaństwa (no dobra w 80%). Gdyby po prostu dbali o swoje tego by nie było. Tutaj moim zdaniem kłania się brak silnych tradycji, kultury konsolidujących coś co nazywa się narodem. Bardzo Polecam artykuł lotnictwa z początku tego roku. Mówiłem już o tym parę stron wcześniej. Rozpieprzyć takie siły powietrzne... to trzeba naprawdę umieć. Trzeci potencjał na świecie w 1992!
  Swego czasu Jacek Hugo-Bader nakręcił dwuodcinkowy film dokumentalny o wschodniej Ukrainie. Poili go tam spirytusem, odwiedzał biedaszyby, podglądał życie oligarchów i piłkarzy. Wyjaśniali takie pojęcia jak "krysza" na których opierał się handel, gospodarka. Jednymi słowy dzicz i nostalgia za sojuzem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #471 dnia: Lipca 20, 2014, 23:48:29 »
Rozpieprzyć takie siły powietrzne... to trzeba naprawdę umieć.

Nie trzeba umieć. Trzeba mieć tylko za co to utrzymać.

Jacy zwykli obywatele? Te dziesiątki ciężarówek przekraczających granice co dzień to powracający z Olimpiady z Soczi sportowcy mam rozumieć?
https://www.youtube.com/watch?v=ANXOpS-rZJY
Dlaczego za Janukowycza wszystko pasowało?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #472 dnia: Lipca 20, 2014, 23:54:24 »
  Jeszcze jedno, w akademiku mieliśmy paru Ukraińców mających po 17 lat (u nich w takim wieku rozpoczyna się studia, zazwyczaj w Polsce, daleko od domu nie zdają pierwszego semestru, wolą grać na komputerach i pić alkohol). Min. Jura, chłopak z zachodniej części kraju. Po mimo posiadania ichniej kategorii "D" bał się powołania do wojska. Jego ambicją jest zostać ...Polakiem aby mieć spokój z swoją ojczyzną. Do pewnej dziewczyny przyjechała matka, i wygląda na to, że zostaną u nas na dłużej. Inna z kolei panna której nie podobało się mieszkanie w Domu Studenckim, poprosiła tatę o... kupno mieszkania! I zrobił to, kupił jej kilku pokojowe mieszkanie w centrum miasta. Ona akurat pochodziła z tej kasty panów. Mówiła, że to normalne kiedy syn prokuratorki zabije kogoś na pasach, kasta nadludzi. Co ciekawe, "nasi" Ukraińcy bardzo cenili sobie spokój, ład i porządek panujący u nas w Polsce (sic!). Podobało im się nieomal wszystko.
   Pamiętam, że tylko jedna Ukrainka, która sprzedawała fajki bez polskiej akcyzy broniła honoru swojego kraju. Ale chyba również planowała dłuższy pobyt w Polsce...

Wiem, to nie zbyt reprezentatywna grupa, ale ... daje do myślenia.

« Odpowiedź #473 dnia: Lipca 21, 2014, 01:24:14 »
daleko od domu nie zdają pierwszego semestru, wolą grać na komputerach i pić alkohol
Jakby u nas nikt nie pił w akademikach i wszyscy zdawali...
Jego ambicją jest zostać ...Polakiem aby mieć spokój z swoją ojczyzną
Popatrz po krajach "zachodnich" ilu tam byłych polaków z podobnymi ambicjami...
Inna z kolei panna której nie podobało się mieszkanie w Domu Studenckim, poprosiła tatę o... kupno mieszkania
Stać go, kupił, mieszka sobie na "własnym". Czyżby zawiść czyli zwyczajny ból dupy?
kiedy syn prokuratorki zabije kogoś na pasach, kasta nadludzi
Może jak syn byłego prezydenta zrobi prawie to samo to lepiej?
"nasi" Ukraińcy bardzo cenili sobie spokój, ład i porządek panujący u nas w Polsce
Niemieccy polacy też byli zachwyceni ordnungiem ...

Jeżeli to są argumenty za tym, że im się własne Państwo nie należy, to jak w tym świetle my zasługujemy na własne?

Tutaj moim zdaniem kłania się brak silnych tradycji, kultury konsolidujących coś co nazywa się narodem
Wiesz, że przy rozbiorach miano o nas podobne zdanie ?

ukraina (nie poprawiać wielkiej litery, napisane rozmyślnie) z premedytacją wciąga w SWÓJ konflikt cały zachodni świat. Mogli zgłosić ten obszar jako zagrożony, ale nie zrobili tego, co stawia ich na równi z tymi co nacisnęli "knopę" odpalenia, do końca nie wiadomo, czy to nie byli sami banderowcy, żerujący na rusofobicznych klimatach. ukraina, niezależnie od zielonych ludzików, jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo w swoje przestrzeni lotniczej, ale chachły tworzą żywe tarcze nad "swoim" terytorium.

Wybacz, ale jak można zrównać strzelanie do ludzi z brakiem zamknięcia strefy? Jedno to działanie z rozmysłem, drugie raczej błąd. I choć oba brzemienne w skutki, to na pewno nie są tą samą kategorią.
Oczywiście że starają się "wciągnąć w konflikt" kogo się tylko da. W ich sytuacji potrzeba poparcia jest olbrzymia. Tylko czy można ich za to winić?
Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się takich wypowiedzi po ich autorze.

I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #474 dnia: Lipca 21, 2014, 07:24:39 »
Wybacz, ale jak można zrównać strzelanie do ludzi z brakiem zamknięcia strefy? Jedno to działanie z rozmysłem, drugie raczej błąd. I choć oba brzemienne w skutki, to na pewno nie są tą samą kategorią.
Oczywiście że starają się "wciągnąć w konflikt" kogo się tylko da. W ich sytuacji potrzeba poparcia jest olbrzymia. Tylko czy można ich za to winić?
Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się takich wypowiedzi po ich autorze.
Nie wiem, czy celowo nie zamknęli strefy całkowicie, czy byli przekonani, że ciężki sprzęt plot będzie użyty tylko przeciwko ich samolotom? pewnie nikt by nie uwierzył, że ktoś zacznie strzelać do cywilnych samolotów na 10 tys. metrów? Zgaduje iż myśleli, że taki sprzęt obsługują profesjonaliści współpracujący z systemem kontroli powietrznej zdolnym do identyfikacji celu.  Z drugiej strony - jeśli mamy pretensje do Ukrainy, że nie zamknęła strefy nad "nową republiką"  to tejże nowej republiki nie uznajemy?  Za kogo więc uważamy biegających tam z bronią ludzi?
Kolejne pytanie można zadać liniom lotniczym - dlaczego dla kilku tys. USD ryzykowali przelot przez obszar objęty działaniami wojennymi? Nie wszyscy tak robili. Tu nie ma jednego winnego.

Offline EMP

• *
« Odpowiedź #475 dnia: Lipca 21, 2014, 08:38:24 »
Jakoś tak bardzo szybko Ukraina dostarczyła dowody że to był BUK i separatyści. Podsłuchane rozmowy telefoniczne i to z tego co kojarzę z rosyjskimi wojskowymi. Tak więc bardzo trudno mi wierzyć w to, że nie wiedzieli o tej wyrzutni i jej gotowości do działania. No ale jakie korzyści miała by Ukraina z zamknięcia przestrzeni powietrznej nad terenami walk? Żadne. A tak to i była żywa tarcza i szansa na kompromitację separatystów i Rosjan. A że zginęło prawie 300 osób? Jak widać dla władz Ukrainy to nie problem. Wkurza mnie to, że nikt nie porusza tego tematu w mediach. I mam nadzieję, że pojawi się wkrótce cała rzesza prawników, którzy puszczą z torbami rząd Ukrainy za robienie żywej tarczy z ludzi.

« Odpowiedź #476 dnia: Lipca 21, 2014, 09:22:27 »
Jakoś tak bardzo szybko Ukraina dostarczyła dowody że to był BUK i separatyści. Podsłuchane rozmowy telefoniczne i to z tego co kojarzę z rosyjskimi wojskowymi. Tak więc bardzo trudno mi wierzyć w to, że nie wiedzieli o tej wyrzutni
O wyrzutni wiedzieli. Nawet mówili, że Rosjanie separatystom dostarczają sprzęt, ale reszta świata z Merkel na czele odpowiadała: "nie demonizujcie, Putin powiedział, że to nieprawda".
i jej gotowości do działania.
O jej gotowości do działania wiedziała tylko obsługa. Ukraińcy mieli prawo przypuszczać, że jeśli Rosjanie dali tam swój sprzęt i swoich ludzi to dopilnują aby strzelano do właściwych obiektów. To było również w interesie Rosji. Dla Rosjan obecna sytuacja jest ogromnie niekomfortowa.
A tak to i była żywa tarcza
Juz nie przesadzajmy z ta żywą tarczą. Nie chowali się za samolotami cywilnymi, zamknęli ruch do FL320. W tym roku już kilka razy latałem nad Afganistanem i Krymem - jakoś żyję.   
szansa na kompromitację separatystów i Rosjan.
Gdyby się kontrolowali to by kompromitacji nie było. Gdyby Rosjanie nie dali brzytwy małpie - też nie było by problemu.
A że zginęło prawie 300 osób? Jak widać dla władz Ukrainy to nie problem.
Dla władz Ukrainy większym problemem jest utrata własnych obywateli w ilości wiekszej niż 300 i częsci terytorium. Pewnie chętnie wpadli by tam z ciężkim sprzętem i zrobili porządek, ale wszyscy w koło im mówili: tak nie wolno! Teraz wszyscy mają pretensje: dlaczego nie zrobiliście z nimi porządku?
A Putin siedzi, patrzy i zaciera ręce.
Wkurza mnie to, że nikt nie porusza tego tematu w mediach. I mam nadzieję, że pojawi się wkrótce cała rzesza prawników, którzy puszczą z torbami rząd Ukrainy za robienie żywej tarczy z ludzi.
Jakoś takiej rzeszy prawników nie było, kiedy Rosja zajmowała Krym...
Ciekawi mnie, jak zareagowało by teraz dowolne państwo Europy zachodniej na próbę militarnego oddzielenia części jej terytorium przez lokalnych "aktywistów" wspieranych przez sąsiednie państwo? Mieliśmy przez wiele lat płonący kraj Basków i Irladnię Północną. Jakoś się wyciszyło. Jednak w żadnym z tamtych przypadków nie mieliśmy do czynienia z dostarczaniem ciężkiego, wyspecjalizowanego sprzętu z kraju trzeciego.
Dla mnie zaskakująca jest bierność Ukrainy i tolerowanie takich działań. Jak sadzicie - jest to spowodowane niewydolnością ich armii, systemu decyzyjnego, obawą o interwencję Rosji czy przeświadczeniem o braku dyplomatycznego, międzynarodowego poparcia dla takich działań?

Offline EMP

• *
« Odpowiedź #477 dnia: Lipca 21, 2014, 09:44:09 »
Nie rozumiem co ma to co mówiła Merkel czy ktoś tam do zagrożenia dla lotnictwa jakim jest wyrzutnia BUK? Co do gotowości to też wg. mnie nietrafiony argument bo samo jej istnienie to realne zagrożenie, poza tym przecież skoro to Rosja ją dostarczyła wraz z obsługą to logiczne że była sprawna (a taka jest wersja Ukraińska).
Dla mnie to właśnie jest chowanie się za samolotami cywilnymi. Co z tego że część przestrzeni jest zamknięta? Otwarta została ta która jest przeznaczona dla ruchu tranzytowego i to na wysokości uniemożliwiającej łatwą identyfikację celu.  Co do Afganistanu to akurat rozpatrujemy przykład Ukrainy.
Małpa z brzytwą? A kto odpowiada za te terytoria i bezpieczeństwo na nich? Rosja? Separatyści? Czy Ukraina?
Mam bardzo dużą wątpliwość czy dla władz Ukrainy jest problemem utrata iluś tam własnych obywateli. Jak dotąd odnoszę wrażenie że przede wszystkim problemem jest utrata władzy. I wątpię w możliwość użycia ciężkiego sprzętu bo wątpię w sprawność i lojalność armii Ukraińskiej. Wątpię też w to, że tak naprawdę Ukraina chce zadzierać z Rosją. Zbyt dużo interesów osób na wysokich stanowiskach by na tym ucierpiało.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #478 dnia: Lipca 21, 2014, 10:51:39 »
Te tereny są kluczowe dla ukraińskiej władzy, tam jest większość kopalń, a także rafinerie (należące także do Rosji), nic dziwnego, że traktują też je jako oczko w głowie po utracie Krymu. Z tym, że tyle samo ma tu interesów Rosja i po prostu jest to walka o wpływy, na zasadzie mieć albo nie mieć. Jedni walczą o utrzymanie swojego drudzy o nowe ziemie bogate w złoża. Jak zawsze liczy się $$$, a te ewentualne „walki wyzwoleńcze” i 10% rdzennej ludności, która w tym uczestniczy, często na żołdzie organizatora spektaklu na terenach objętych bezrobociem - więc też można polemizować jakimi to jest uszyte pobudkami (reszta to "turyści" napływowi ze wschodu), są po prostu do tego wykorzystywane.

Małpa z brzytwą? A kto odpowiada za te terytoria i bezpieczeństwo na nich? Rosja? Separatyści? Czy Ukraina?

Na terenach objętych regularną wojną nikt nie odpowiada za bezpieczeństwo. Nad tym terenem - owszem, uważam, że powinno się wcześniej zareagować, już po strąceniu An-26 na 6.500m powinno zamknąć się całą przestrzeń powietrzną by zbadać tę sprawę (zdecydowano wtedy o zamknięciu tylko do 10k.). Tyle tylko, że i ICAO jak się okazuje, nie widziała w tym zagrożenia, a to organizacja niezależna od Ukrainy i mogą sami znacznie szybciej zareagować na takie sytuacje i przesyłać je bezpośrednio do lecących samolotów (aktualizacja online). Też nie widzieli w tym niestety zagrożenia. Tam some1 podał dobry artykuł jak to wygląda. Wydaje się, także, że ten zestaw SA-11 był niekompletny, który nie pozwalał zidentyfikować celu i składał się z maks 2 pojazdów, to też możliwe, że ekipa go obsługująca była na wpół ślepa w co popadnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #479 dnia: Lipca 21, 2014, 11:25:58 »
 EMP ładnie wypowiedział się w kwestii lojalności ukraińskiej armii. W "Raprorcie" gdzie komentowano utratę Krymu, zauważyli, że utrzymanie małpy w Kijowskim zoo drożej wychodzi niż utrzymanie poborowego. Ciężko taką armią cokolwiek atakować, kiedy połowa z nich pójdzie do domu, lub przejdzie na stronę separatystów. Rozwiązaniem było by budowanie odziałów złożonych z nacjonalistów, ale tym raczej brakuje obycia wojskowego, a i przy okazji mogą coś spalić, ukraść. Pamiętajmy, że na Krymie z 20 tys. żołnierzy aż ok. 1000 wróciło na Ukrainę. Aż 30% kadry zawodowej zostało w ukraińskiej armii.

Moim zdaniem problemem dla Rosji, po wchłonięciu wschodniej Ukrainy, może być postawa Ukraińców mieszkających na stałe w Rosji, a tych trochę jest. Zaś żółto-niebieskich chyba czeka jeszcze kilka rewolucji w ciągu najbliższych 20 lat. Chciałbym im dobrze życzyć, ale jakoś w nich nie wierzę. Pożyjemy, zobaczymy...