Tego panelu nie mam u siebie, ponieważ mam niepełny kokpit. Musisz na początek określić co jest przyczyną tego zjawiska.
Wspomniałeś, że masz MJoy. Masz tam możliwość zaprogramowania 4 enkoderów. Przyporządkuj klawisze i testuj obserwując lampki w SVMapper. W ten sposób nie masz OC oraz BMS4 tylko klawiaturę, enkoder oraz SVMapper. Jeśli będą przekłamania to wina enkodera.
Gdybyś miał DMKeys8 to jest możliwy podobny test albo w programie konfiguracyjnym albo w programie DIView.
Jeśli w SVMapper jest ok to wina jest w OC lub BMS4. Jeśli masz inny symulator to można to rozstrzygnąć. Jeśli winny OC to można zmienić kontroler, jeśli BMS4 to problem pozostaje. Można zapytać na viperpits, ponieważ ten panel jest stosowany. Można też próbować tę wadę ograniczyć, ale po rozpoznaniu przyczyny tak jak napisałem. Jeśli generuje ciąg impulsów zamiast jednego to można zastosować funkcję warunkową IF oraz dodatkowy warunek np. pętlę LOOP (np. 3- 4 impulsy), wiesz o co chodzi. Istotne jest określenie co powoduje wadliwe działanie. Przyszło mi teraz do głowy coś takiego jak zastąpienie enkodera dwoma przyciskami tylko dla testów, może warto się tym pobawić.