Teren - zależy. Siatka terenu pozostała stara, więc szczyty typu origami z paru powierzchni sklejonych na krzyż wciąż górują nad Gruzją

. Bardziej szczegółowych miast nie uświadczysz z tego samego powodu. Nikt z ED nie będzie już zużywał czasu i pieniędzy na "pimpowanie" tej mapy. Teksturowo jednak jest o wiele lepiej, bo zaimplementowali oficjalnie mod Mustanga (mniej więcej majową kompilację, najfajniejszą moim zadanem z jego modów). Budynki oteksturowane są chyba po staremu, nie przyglądałem im się mocno.
Niebo bardzo ładnie, głęboki błękit, gwiazdy i zakrzywiony horyzont w trakcie lotów na pułap ogląda się przyjemnie. Romantyczne zachody słońca są jeszcze bardziej romantyczne

. Nowe szejdery ogólnie ciekawie zmieniają grafę, choć kontrast jest teraz większy (bywa bardzo kłopotliwe w niedoświetlonych kokpitach), a i duża składowa niebieska w palecie może nie wszystkim przypaść do gustu - cóż, zawsze można podpierać się SweetFXami itp.
Przyrost wydajności nowego silnika pozwala na nonszalanckie włączanie większej liczby drzew i krzaków, zwiększanie zasięgu widzialności, włączanie "uber-wody" i inne manewry, na które w 1.2.16 nie mogłem sobie pozwalać dążąc do stabilnych 60 fps-ów. Z drugiej strony np. cienie drzew wieczorną porą (gdy jest ich dużo i są wydłużone) trochę jednak cisną grafę, lepsza optymalizacja byłaby wskazana. Jedyny bajer, jaki jednak odpuszczam, to ruch cywliny, bo po jego włączeniu mam na dzień dobry od 15 do 20 fps-ów w plecy w MiG-u-21, który i tak pozostaje najbardziej zasobożernym modułem w 1.5.