Autor Wątek: Radom Air Show 2015  (Przeczytany 12643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Radom Air Show 2015
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 13, 2015, 10:39:43 »
Czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego od wielu lat nie mamy polskiego eFa solo ?

Ja wiem, że na każdych pokazach jest tych maszyn dużo, aż do znudzenia, ale krajowy akcent też by się przydał. To wynika z jakiś decyzji odgórnych ? Że nie, bo to nówka sztuka; bo się zarysuje; bo szkoda resursu....

Zdaje się, że to co piszesz na końcu. Zazwyczaj jest tak, że Państwo przed obywatelami chwali się tym co ma - w USA na pokazach nawet były super tajne B-2A, a u nas? Oni są w szoku, że ktoś tajemnice wojskowe publikuje w takim Falcon BMS....
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 13, 2015, 15:21:19 »
Czy ktoś mi może wytłumaczyć, dlaczego od wielu lat nie mamy polskiego eFa solo ?

Ja wiem, że na każdych pokazach jest tych maszyn dużo, aż do znudzenia, ale krajowy akcent też by się przydał. To wynika z jakiś decyzji odgórnych ? Że nie, bo to nówka sztuka; bo się zarysuje; bo szkoda resursu....

Dlaczego nie ma Polskiego F-16? Otóż nie ma ponieważ pilot na solo miał być szkolony już kilka lat temu ale nikt "nie ma czasu" na takie "zabawy". Nie pytajcie skąd to wiem, no chyba, że bardzo chcecie wiedzieć  ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 16:49:00 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:08:51 »
F-15 nie będzie.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:12:43 »
Będzie na statyce.

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:21:09 »
Niestety nie. AWACS-a też nie będzie.

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 13, 2015, 20:33:23 »
No rzeczywiście, wypadli z listy, aż musiałem sprawdzić.

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 13, 2015, 21:51:39 »
Na SoloTurka już nie było miejsca na płycie, zgłosił się za późno. Czy Polskie demo na F-16 jest niemożliwe? Nie powiedziałbym. Ma być jakaś niespodzianka, która ma pozostać tą niespodzianką do samego końca.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 13, 2015, 22:20:08 »
Ostatnio byłem w 2003 roku. Za długa przerwa nawet jak na "przynudnawe pokazy" :) Najbardziej żałuję, że nie ma żadnej (!) maszyny z drugiej wojny światowej. Wybieram się w sobotę.

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 13, 2015, 22:36:16 »
Na SoloTurka już nie było miejsca na płycie, zgłosił się za późno. Czy Polskie demo na F-16 jest niemożliwe? Nie powiedziałbym. Ma być jakaś niespodzianka, która ma pozostać tą niespodzianką do samego końca.

Wątpię żeby coś szykowali, raczej bym o tym wiedział, mieszkając w Poznaniu, mając ojca pracującego na Krzesinach, no chyba, że z Łasku ale to mało prawdopodobne.

http://www.prosteprzecinki.pl/przecinek-przed-ze
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2015, 12:27:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 14, 2015, 10:02:23 »
Jeśli miałbym jeszcze na coś narzekać  :021: to byłaby to cena biletów. Jest kilka imprez na świecie, o podobnych rozmachu, które są za darmo.
Wiem, że to jest raz na dwa lata, ale mimo wszystko. Tym bardziej, że do profesjonalizmu też można mieć pewne obiekcje. Dwie imprezy skończyły się tragedią, nie można tym zapomnieć.
Od razu zaznaczam, że nie mam podejścia pewnego Pana, który zasłynął zdaniem: "Kończą się pokazy z tytułu katastrofy, zaczynają się wcześniej występy i bawimy się dalej". Po prostu: płacąc relatywnie spore pieniądze, wziąwszy pod uwagę ilość ludzi, nie chciałbym patrzeć na tragiczną śmierć.

Może kontrowersyjna opinia, ale tych dwóch katastrof, na które miałem nieprzyjemność patrzeć, dało się uniknąć. A ja, podobnie jak większość, nie kupowałem biletu na igrzyska śmierci. Choć część pewnie tylko na to czeka.

Sorry za offtop.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 14, 2015, 10:12:27 »
@Piotrek
Miałoby to sens, gdyby w przypadku którejkolwiek z katastrof istniały przesłanki po stronie samej organizacji pokazów. O niczym takim nie słyszałem.

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 14, 2015, 10:18:46 »
Nie wiem jak to się odbywa. Ja, kupując bilet, jestem klientem. Kto jest odpowiedzialny, mało mnie interesuje. Natomiast fakty takie jak ten, że sześćdziesięcioletni Pan z nadciśnieniem, na proszkach, nie powinien wsiadać za stery do pokazu grupowej akrobacji, jest oczywisty. Myślę, że o takich przykładach się po prostu wie w świecie lotniczym i ktoś to powinien weryfikować zanim coś się wydarzy, bo po takich zdarzeniach cała impreza traci, ma zły PR.

Nie wspomnę o sławnej wodnej aferze  :evil:, która pachniała jakąś korupcją na kilometr.

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 14, 2015, 11:17:13 »
Panowie nie ma co psioczyć i narzekać ;) Impreza jest dobrowolna i jak komuś wybitnie nie odpowiada program czy organizacja to nie musi w niej brać udziału. Wiadomo że mogło by być lepiej pod różnymi względami, ale jest jak jest i z tego też się można w pewien sposób cieszyć. Co do samego programu to fakt że szału w tym roku nie ma, ale nie jest też najgorzej, nigdzie w kraju nie zobaczymy jednego dnia takich pokazów czy statyki. Mnie też trochę opuścił entuzjazm jak zobaczyłem że wczoraj wypadły F-15 i AWACS, ale to nie jest jeszcze powód do płaczu. Weź my pod uwagę że program nie leży tylko w kwestii organizatorów, termin pokazów jest w sezonie napięty i co kilka dni jest impreza w innym miejscu na świecie. To już raczej indywidualny wybór danego zespołu na które zaproszenie się decyduje, w grę wchodzą też pewnie jakieś priorytety.
Podawanie cen biletów jako argumentu do niezadowolenia pozostawię bez komentarza. 
Jedyne co mnie martwi na chwilę obecną to prognoza pogody, ale mam nadzieję że jednak dopisze i uda się nacieszyć oko ;)

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 15, 2015, 19:06:18 »
Dlatego o narzekaniu pisałem raczej w humorystycznym tonie, niemniej tak, żeby zwrócić uwagę na pewne rzeczy. Nie jadę tam po śmierć, tylko po rozrywkę. W światku lotniczym jest tak, że o wielu rzeczach się wie, ale się nie mówi albo udaje, że tematu nie ma. Każdy jest trochę hipokrytą. Ja też, przyznam się bez bicia, jak dowiedziałem się dzisiaj przez skaner(i zobaczyłem naocznie), że w jednym z Su-22, biorącym udział w defiladzie, wyszła tylko przednia goleń i może być gorąco, przeskoczyłem na inne miejsce, żeby lepiej widzieć potencjalne awaryjne lądowanie. To taka mała ciekawostka. Na szczęście podwozie wyszło i wszystko się dobrze skończyło.

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 16, 2015, 15:21:54 »
Biało Czerwone Iskry i IRA !!!! :580:
https://www.youtube.com/watch?v=wcSmv3JLrqA

Jeszcze 5 dni i Air Show !!!!  :woot:

A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.