Autor Wątek: Ziemia jest PŁASKA........  (Przeczytany 28539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Ziemia jest PŁASKA........
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:09:09 »
A ja natomiast wiem, że wewnątrz Kuli Ziemskiej jest faktycznie druga kula, o wiele większa od pierwszej!

dr hab. Zaratustra

« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:11:50 »
O Boski, Twoja większa kula i tak jest mniejsza od tej o której ja wiem, sorry.

Nikt tak nie rzekł.

Edit:
Chciałbym pójść spać, ale ciekaw jestem tego słowotoku, jaki zaproponuje eNwings, nie wiem czy przebrnę, bo nie ma w tym żadnej logiki, ale Monty Python też logiką nie grzeszy, a miliony go oglądają, więc Norbercie może w tym kierunku podążaj, to jest jakaś szansa dla Ciebie. :)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:16:14 »
Ja tam Waszymi kulkami bawił się nie będę.  Sami się bawcie.
:) :D
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:20:00 »
O przepraszam, ustalmy jedno jak dżentelmeni, każdy bawi się swoją kulą, ewentualnie kulami. :)

Offline Stratos FEAR

• Trolle
  • *
  • Make the atmosFEAR! thiner..
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:21:57 »
Sorry, ale z urojeniami nie dyskutuję. Jak przewidziałem w pierwszym poście w tym... temacie, nie zrozumiałeś.
Urojenia powiadasz. No chyba, że zbiorowe.....  :D
Pamiętaj, że agresja jest pierwszym i podstawowym objawem strachu. Każdy przeciętny (w sensie statystycznym) umysł zaneguje (negacja też przybiera różne formy, najczęściej agresji werbalnej) to czego nie rozumie. To tak jakby ludziom z 17 wieku pokazać startującego Concorde'a. Najpierw pomyśleli by, że mają halucynacje w drugiej kolejności, że to może jakaś magia i jest szansa, że niektórzy zaczęli by się do niego modlić nie mogąc zrozumieć tego co się dzieje. Spoko. Pozbywanie się swoich przekonań boli bo EGO, bo nikt nie chce się mylić, wszyscy to znamy. Ale pozbywanie się swoich przekonań i stanięcie wobec z rzeczywistości z otwartym umysłem to kamień węgielny nauki (a nie tej naukowej religii, dogmatów i decepcji z którą mamy doczynienia, panów pokroju Bill Nay czy Neil DeGrasse Tyson) i postępu więc możesz zacząć być powoli z siebie dumny.

Zróbcie swój research ludzie.
Jest takie powiedzenie. " Prawda cię wyzwoli. Ale najpierw cię wku... "

Cheers!  :icon_biggrin: Życzył bym Szczęśliwego Nowego Roku ale jestem Realianinem i nowy rok obchodze dopiero w lipcu  :|   
I shave myself with MACH 3! ™ ®
- Tower, request FL800.
- Eeeeee... how you suppse to get up there?
- I'm actually desceding.

« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:30:55 »
Nazwanie głupoty głupotą nie jest agresją, jedynie stwierdzeniem. Bo jeżeli czerpiesz wiedzę o krzywiźnie Ziemi z flightradaru24, to wybacz, ale nie dziwi mnie dlaczego nie spełniasz marzeń o lataniu (wiesz o czym piszę).
A życzenia... no cóż, złożę ci w lipcu, o ile nie zapomnę jako nieyoutubołatwowiercospiskowoteorainin.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:38:56 »
Zróbcie swój research ludzie.
A Ty zrobiłeś swój? Tzn., poza nasiadówkami przed monitorem i YT?
Pytam poważnie, jak naukowiec, kogoś kto poucza innych.
Zweryfikowałeś własnoręcznie rzeczone dowody z podstawami wiedzy na poziomie średnio-wyższym (tak to określmy) od geometrii wykreślnej (odwzorowanie powierzchni sfery na płaszczyźnie, wraz z oczywistymi błędami*), mechaniki, kinematyki, dynamiki, optyki, astronomii po wąską mechanikę płynów zawierającą np. modele atmosfery czy opisu wpływu sił inercyjnych na ruch płynów (gazów i cieczy) itp? Czy sam znalazłeś, a może wyjaśniłeś sobie i zrozumiałeś sprzeczności i zakłamania w wykładanych do tej pory opisach?

*na wielu zlinkowanych filmach porównywane są różne odwzorowania, co z definicji jest nieuprawnione.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 31, 2015, 01:44:49 »
O ile mnie pamięć nie myli, to na taki flightradar dobrze robi Kh-58?

Offline Stratos FEAR

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 31, 2015, 02:58:51 »
(...) strasznie w....ia mnie jak ktoś chce wywalić do kosza cały dorobek fizyki i połączone z nią nauki przyrodnicze.

A mnie strasznie w....ia Poniedziałek. Może nowa władza, która słucha głosu zwykłych obywateli weźmie i zdelegalizuje Poniedziałek.  :001: Złożę obywatelski projekt ustawy.

Ps. Tam gdzie kognitywistyczny umysł zawodzi logika przychodzi z pomocą.... Wszystkim zainteresowanym zalecam logiczne podejście do problemu. Jest wiele rzeczy, które nie mieszczą się w wielu głowach co nie przeszkadza im istnieć. Jeszcze raz powiem, prawda jest dziwniejsza od fikcji. A przynajmniej na chwilę obecną wielu będzie odnosić takie wrażenie. Uprzedzam.

Prom kosmiczny i ten duży zbiornik paliwa mają bardzo różne charakterystyki aerodynamiczne.

O jakich "charakterystykach aerodynamicznych" mowa w "atmosferze" na wysokości 190-200km? ??? (MECO) LOL! :icon_rolleyes: :056:

Nazwanie głupoty głupotą nie jest agresją, jedynie stwierdzeniem.

O ile mi się wydaje zadałem Ci logiczne pytanie. A w odpowiedzi otrzymałem j.w. Jeśli nie jesteś w stanie udzielić logicznej odpowiedzi na logicznie zadane pytanie to po co fatygujesz kalwiature? :roll:

A Ty zrobiłeś swój? (...) Zweryfikowałeś własnoręcznie

Tak. Własnoumysłowo, że tak to może określę. Użyłem dostępnej obiektywnie weryfikowalnej wiedzy z zakresu logiki. Jeśli gwiazdozbiór Oriona widziany z Australii i Dajmy na to z Syberii w tym samym czasie "obraca się" o 180 stopnii w zależności od punktu obserwacji, to tak jakbyś wszedł do wielkiego pokoju i na suficie namalował jakiś symbol, niech będzie literke Y. Spod jednej ze ścian Y widoczne będzie tail first ;) a spod drugiej ściany arms first ;). Zwykła logika (geometria w tym przypadku ściślej mówiąc) implikuje, że żeby do takiej obserwacji mogło dojść obserwowany obiekt musi pozostawać w dużej bliskości, z pewnością nie miliardy i tryliardy km dalej.

Dalej.
Domniemana krzywizna Ziemi to mit.
Earth's curvation-horizon object dissaperance problem. This is not actual physical curve. This is eye-ball optics convergency/divergency referenced as a "vanishing point". Take a HD Camera, zoom in and you'll see the object in full apperance all the way from the bottom up..
Nie da się jej potwierdzić ani empirycznie (np. z pokładu samolotu) ani doświadczalnie. Co więcej, doświadczenia zdają się potwierdzać (tak!!!) że Ziemia jest p ł a s k a.
Po więcej szczegółów odsyłam do linków, zwłaszcza pierwszych dwóch-trzech gdzie główne argumenty są rzeczowo logicznie przedstawione.

Teoria płaskiej Ziemi ma tę jedną cechę, że nie da się jej podważyć ani odrzucić. Da się natomiast (odziwo!) podwarzyć i odrzucić teorię o kulistej okrągłej sferycznej Ziemi.

Dobranoc i Dzień dobry wszystkim we wszystkich strefach czasowych!  :D
- Tower, request FL800.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 31, 2015, 03:06:20 »
Hmmmm, a to ci feler, właśnie wielu z tych co uważali i uważają Ziemię za planetę kulistą, byli i są w logice biegli.... No chyba, że jest też jakaś płaska logika, a ta normalna jest sfałszowana przez NASA... Poza tym uważałbym z szafowaniem słowem logika, bo przeca to `nauka o ideach` i swoich praw nie czerpie z doświadczenia empirycznego....

Offline Stratos FEAR

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 31, 2015, 03:37:47 »
nieyoutubołatwowiercospiskowoteorainin.
Jestem pod wrażeniem. Napisanie tego słowa musiało pochłonąć jakieś 96% pamięci operacyjnej RAM. :o

Jak będziesz mi odpisywał to proszę, zapoznaj się najpierw z poniższym cytatem:
Logika jest niepokonana, gdyż aby z nią wygrać, trzeba posłużyć się logiką.

Wszystkim pozostałym ten oto dedykuje:
Logika wydaje się końcowym przystankiem ludzkiego myślenia. Potrafimy zredukować nauki przyrodnicze do matematyki, a matematykę do logiki, lecz wygląda na to, że nie ma nic, do czego moglibyśmy zredukować logikę.

Logic: analogic, biologic, geologic, intelogic, neurologic, technologic, demagogic

Szczere Pozdrowienia z plaży na "dole" Piłki!  :682:
- Tower, request FL800.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 31, 2015, 07:55:35 »
Z tej pogiętej teorii, której uległeś wynika, że niezależnie, w którą stronę pójdę prosto (prosto czyli nie zataczając koła - wyjaśniam gdybyś nie rozumiał) dojdę do ściany lodu. Co się stanie gdy będę szedł jakimkolwiek równoleżnikiem wg teorii, którą podważasz? Nie trzeba być geniuszem aby dojść do właściwego wniosku.

« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 31, 2015, 08:00:31 »
Cytat: Stratos FEAR
A mnie strasznie w....ia Poniedziałek. Może nowa władza, która słucha głosu zwykłych obywateli weźmie i zdelegalizuje Poniedziałek.  :001: Złożę obywatelski projekt ustawy.

Powoli zaczynam rozumieć. Aplikujesz jako nowy doradca ministra Macierewicza ?
Człowieku jeśli Ty powołujesz się na biblie jako fakty historyczne to chyba niema już dla Ciebie ratunku.

Rozumiem że wszyscy piloci, żeglarze którzy okrążyli kulę ziemską są w zmowie z N.W.O., NASA, USA i Watykanem ?
A astronauci mieli zbiorowe nieustające omamy wzrokowe ?

Mogę zrozumieć że pierwsze lądowanie na księżycu kupy się trochę nie trzyma i sam nie jestem przekonany że hamerykańce nie sfingowali tego. Ale żeby twierdzić że ziemia jest płaska  ?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 31, 2015, 08:15:54 »
E tam, to jeszcze nic. Można przecież przyjmować solipsyzm (tylko ja istnieję), albo skrajny empiryzm - to co w umyśle, najpierw w zmyśle i jak nie ma tego w zmyśle, to nie mogę stwierdzić z pewnością, że istnieje w danej chwili (biskup Berkeley). Tak więc ja mam poważne wątpliwości, czy jeśli nie patrzę na Wrocławski ratusz, to on rzeczywiście istnieje? A może Bóg renderuje przed moimi oczami rzeczywistość na bieżąco? Oczywiście, pomijam swingowane relacje innych, którzy tak naprawdę nie istnieją poza moim umysłem.... I tak powoli dochodzimy do Kartezjusza i jego dubito, ergo sum lub bardziej znanego cogito, ergo sum. Będąc twardym `racjonalistą` trudno zrobić krok dalej.
Tak więc Kolego od płaskości Ziemi.... wierz mi, że zagłębiając się w systemy myślowe z przeszłości, znajdziesz dużo bardziej ekscentryczne wizje świata niż banalnie płaska Ziemia :-). Skoro jesteś takim `logikiem`, to proponuję od negacji poznania zmysłowego i geniusa malignusa, potocznie zwanego w XXw. matrixem.

A propos podpierania się logiką w kontekście rzekomych `faktów`, to proponuję daleko idącą ostrożność, bo to broń niezwykle ostra i - jak już wspominałem powyżej - nie jest ufundowana na empirii, tylko na przyjęciu pewnych aksjomatów, jak choćby takich, że nieprawdą jest, że coś jest i jednocześnie tego nie ma.
Dla mnie temat jest dość zabawny i oczywiście nikomu nie bronię wierzyć w co chce i budować odpowiednią do tego ontologię. Są różne strategie przetrwania, a `nauka` jest tylko jedną z nich.

Tako rzecze,
Zaratustra

PS. Przemyślałem sprawę i proponuję zacząć od eleatów i Parmenidesa wraz z Zenonem z Elei. Spodoba ci się w jaki sposób rozprawili się z poznaniem zmysłowym, wychodząc od - wydawałoby się banalnego - stwierdzenie, że byt jest, niebytu nie ma.  :evil: I teraz baczność! Eleaci to fundamenty współczesnej logiki, którą z taką lubością się podpierasz  :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 31, 2015, 08:37:27 »
Swoją drogą był już kiedyś w lolu lotniczym gość co to głosił. Tak w ramach przypomnienia:

http://fakty.tvn24.pl/fakty-ekstra,52/szejk-bandar-al-khaibari-naucza-ze-ziemia-nie-obraca-sie-wokol-wlasnej-osi,517239.html

Przez takie tematy ludzie stają się legendami w internecie (patrz. Galimex i oferta sprzedaży kokpitu Airbusa wystawiona przez brata itd.).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"