Autor Wątek: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych  (Przeczytany 14479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: VPC MongoosT-50 - nowa wajcha dla czerwonych
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 17, 2019, 14:42:41 »
Testowałem wszystkie 3 CAMy i obie sprężyny. Niestety nie pamiętam, który nr. CAM był który, więc podam opisowo.
Sprężyna oczywiście ta mocniejsza, w konfiguracji w wajchą od Wathoga i przedłużką nie ma co nawet tej słabszej sprawdzać.
Domyślny CAM centruje wyraźnie, ale daje dziwaczne odczucia. Centruje nie do środka, ale dla każdej osi oddzielnie, kiedy kręcisz wajchą naokoło, czujesz po drodze 4 centrowania.
Może ma to jakieś swoje plusy, mnie irytowało.
Pozostałe 2 CAMy z przedłużką mają bardzo miękkie centrowanie. W praktyce jakby go nie było. Raz na jakiś czas trzeba robić rekalibrację, gdy sprężyny puszczają lub zmienimy położenie zestawu. Te 2 CAMy różnią się natomiast tym, jak rośnie opór po odchyleniu drąga. W jednym CAMie rośnie liniowo, w drugim im dalej od środka tym opór mocniejszy. W symulatorach bardziej klimatyczny jest CAM, w którym ostro rośnie opór, wymaga jednak dobrego mocowania, na podstawce się nie sprawdzi. Ja niestety zostałem zmuszony do tego drugiego, trochę gram w ED i niestety gdy trzeba ostro i szybko szarpać drągiem, lepiej sprawdza się CAM o liniowym wzroście oporu. Podsumowując, drąg trzyma się centrum, ale jest totalnym flakiem i ja praktycznie trymowania nie używam. Należy to zaliczyć do minusów, zmniejsza realizm, choć jest bardzo wygodne, za to przy śmigłowcach to wajcha marzenie.

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 17, 2019, 16:31:32 »
Jeżeli były to CAM typu hard center to wtedy wyczuwalne były cztery centrowania, cztery "kliknięcia", wiadomo na środku każdej osi przy robieniu kółka, kiedy łożysko na swożniu wpada w zagłebienie w CAM. Takim półśrodkiem jest użycie CAM typu hard center dla steru wysokości i soft CAM dla lotek, kompromis dla samolotów typu 2WŚ - trymowalny ster wysokości i luz na lotkach, ale taka konfiguracja już nie pasuje za bardzo do śmigłowca. Czytałem o tym na forach ale chciałem wiedzieć jak wygląda ten "luz centralny" w przypadku Virpil WRBRD. Dzięki.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 16, 2019, 20:38:55 »
Nowy uchwyt T-50CM2. Dołożony HAT pod kciukiem, wszystkie HATy zamienione na takie z dodatkową funkcją przycisku oraz przeprojektowany składany spust, który teraz będzie wysyłał też sygnał do gry. Czyli grip "do wszystkiego", chyba już nikomu nie powinno zabraknąć funkcji, nieważne czym lata.

https://virpil.com/en/blog/152-introducing-the-vpc-mongoost-50-cm2

Jedyne co mnie zastanawia to jakość tych nowych HAT'ów, przeważnie jeśli są wciskane to trochę bardziej się telepią.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline some1

• Global Moderator

« Odpowiedź #34 dnia: Marca 12, 2019, 09:00:49 »
Wygląda fajnie. Współpracuje to z softem Target od TM?

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 12, 2019, 09:28:05 »
Wygląda fajnie. Współpracuje to z softem Target od TM?

Fajnie to by było dopiero wtedy jakby on zaczął robić te drążki metalowe....  ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Marca 12, 2019, 09:35:48 »
Można podpiąć metalowego Warthoga. Dla mnie to wystarcza na tą chwilę. Tylko żeby nie musieć tworzyć nowych profili...

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 20, 2019, 12:57:17 »
Pre-order na gripy i bazy otwarty od niedzieli 17 marca. Zżera mnie ciekawość :) czy ktoś "coś" zamawiał z forum?
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 27, 2019, 09:24:03 »
Virpil dla wszystkich złożonych "pre-orderów" na nową bazę VPC Mangoos T-50CM dorzucił gratis stopkę dla łatwiejszego montażu. Dodatkowo każdy otrzymuje 10% zniżki na zapowiedziany, nowy produkt Virpil VPC Rudder Pedals.
Virpil Facebook page
7WEDS

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 21, 2019, 19:16:29 »
Zapowiedź nowego gripa od Virpil Controls, "Tomcat style":
Virpil V.F.X. Grip
7WEDS

« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 21, 2019, 20:50:32 »
Ciekawe czy będzie tak "udany" jak ten ostatni, co na niego już 20% jest przeceny.

« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 21, 2019, 23:09:27 »
Ten dla statków kosmicznych?  Myślę, że wszyscy zainteresowani już je kupili, czyli jakieś 5 osób ;-)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 22, 2019, 00:49:45 »
Największy problem z tego typu manufakturami, czy też małymi firmami, który mnie skutecznie zniechęca do zakupów, polega na tym, że jest mnóstwo zapowiedzi, jakieś przedsprzedaże, a jak się wejdzie do sklepu, to można zamówić 1 rzecz z 30, bo reszta jest `[temporary] out of stock`, czy coś w tym stylu. Oczywiście pomijając szczegół, że realizacja zamówienia nie liczy się dniami ale tygodniami. Moim skromnym zdaniem goście powinni skoncentrować się na 2-3 produktach max, które tworzą jakąś użyteczną całość (joy+przepustnica) i zapewnić odpowiednią ilość sztuk w dostawie, a nie heblować w …. asortymentem jak małomiasteczkowa pizzeria.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 22, 2019, 07:10:23 »
Ten dla statków kosmicznych?  Myślę, że wszyscy zainteresowani już je kupili, czyli jakieś 5 osób ;-)

Wydaje mi się, że duże ilości tych wajch (a tam najlepiej lata się na dwóch joy-ach) posprzedawano graczom grającym w Elite Dangerous oraz Star Citizen ... ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2019, 07:21:03 wysłana przez Dako »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 22, 2019, 07:26:58 »
Przecena jest na tej najnowszy uchwyt wzorowany na F-5. Ten to akurat może się słabo sprzedawać, bo mało kto myślę kupuje high endowy joystick, żeby podłączyć bieda uchwyt z kilkoma przyciskami. Ale F-14 ma na tyle specyficzny hotas, że zainteresowanie powinno być spore, VKB już dawno zapowiadało taki, ale jak zwykle nic się jeszcze nie zmaterializowalo.

Qrdl, realizacja zamówienia jest bardzo szybka pod warunkiem, że zamówisz tego jednego dnia w roku kiedy coś jest na stanie. :D

Edit: a tak na serio, to widzę że niedawno był restock i większość produktów jest dostępna, można skompletować cały hotas z przepustnicą.