Autor Wątek: F-15C - pomoc przy nauce latania i walce.  (Przeczytany 5815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F-15C - pomoc przy nauce latania i walce.
« dnia: Kwietnia 13, 2017, 21:54:25 »
Witam serdecznie.
Czy jest wśród Was, drodzy użytkownicy DCSa ktoś, kto potrafi wytłumaczyć, a raczej nauczyć mnie walki w powietrzu z innymi samolotami?
Mam na myśli to, iż nie wiem kompletnie jak obsługiwać radar oraz jakich rakiet używać.
Jestem wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam i dzięki

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2017, 07:40:14 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: F-15C WALKA POWIETRZNA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2017, 23:12:22 »
Pierwsza sprawa to manual w którym jest sporo informacji nt. pracy radaru, jego trybów, możliwości itp. Rakiety - nie można wybrać jednego typu, trzeba dobierać sobie uzbrojenie do misji, bo raczej nie warto strzelać do jakiegoś Mi-8 z AIM-120 AMRAAM, lepiej mu posłać Sidewinder'a albo serię z działka. Kolejna sprawa to praktyka, najlepiej testować rzeczy w praktyce co możesz robić na serwerze np. =OPS= o którym info jest w tym temacie -> http://il2forum.pl/index.php/topic,15318.0.html kiedy jest postawiony i czy w ogóle będą loty. Pierwsza strona zawiera adres TS'a i hasło do niego jak i do serwera =OPS=. Jakbyś nas odwiedził i dostał łomot to się nie zniechęcaj tylko właśnie spróbuj poprawić to co trzeba. Jak masz jakieś pytania to pisz tutaj albo jak koniecznie chcesz mieć info ode mnie to PW, tyle z mojej strony.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2017, 23:31:25 »
Dzięki za link i pomoc. Mój angielski jest za słaby dla angielskiego manuala, ale będę się starał przetłumaczyć.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2017, 23:41:16 »
Też prawie całkowicie nie znam tego języka, no chyba że poprosić o piwo w knajpie itp. Jednak dałem radę z A-10C i F-15. Google pomaga, jest tam translator, jest dużo filmików w sieci na znanym portalu, no i tematów na tym forum. Tylko chcieć, chcieć i chcieć. Jeśli nie znasz terminologii  i przynajmniej zarysu podstaw to i tak nie zrozumiesz tego co powiedzą do Ciebie koledzy.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: F-15C - pomoc przy nauce latania i walce.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2017, 07:41:59 »
Bez chęci i samozaparcia nic nie zrobisz. Na forum była polska instrukcja do Lock Ona 1.02. Znajdziesz tam większość odpowiedzi na zadane pytania. Reszta to praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2017, 11:49:24 »
Sporo przed Tobą, ale się nie zniechęcaj. Zacznij od podstaw, czyli właściwości samolotu, wyposażenia (uzbrojenia) i jego parametrów. Pamiętaj, że tu obowiązuje system imperialny miar.
Tu masz poradniki PL:
http://il2forum.pl/index.php/topic,18080.0.html
No i zapraszamy na serwer =OPS=. Najszybsza nauka przez praktykę :).

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:16:06 »
Panowie dzięki. A teraz kolejne pytanko. Co rozumienie przez pojęcie terminologii dla tego samolotu?
Macie może na myśli jakieś specjalne słownictwo zrozumiałe że tak powiem, tylko dla wtajemniczonych?

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:27:32 »
W pytaniu weryfikacyjnym  Ju 87 to bombowiec... co należy wpisać?

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:50:54 »
Tak, dokładnie bombowiec nurkujący Ju-87 Sztukas,  w 1939r. podstawowy bombowiec Adolfa H. czyli z okresu II WŚ. No ale to mogłeś wiedzieć dzięki Google, lub lekcji historii. To jeden z tych samolotów, którego sylwetki nigdy się nie zapomina.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 14, 2017, 16:53:03 »
Terminologia czyli głównie skrótowce pewnych zwrotów, aczkolwiek nie zawsze ale np. MFD, HUD, TWS, AOA, A2A, A2G... tego jest pełno, można by wymieniać w nieskończoność.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 14, 2017, 17:04:09 »
Lub też inne: flapy, przeciągnięcie, beczka, nurkowanie, pułap, SOI, RWR itp.
Latamy dzisiaj?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2017, 19:26:43 »
Lub np. co to jest ścierwojad ? :)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 14, 2017, 19:28:18 »
Ooo! Też dobry przykład ;D.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 14, 2017, 19:43:31 »
W pytaniu weryfikacyjnym  Ju 87 to bombowiec... co należy wpisać?

Z nieba wczoraj spadłeś? Jedna z najbardziej charakterystycznych sylwetek, dźwięków już nie mówiąc o symbolu terroru we Wrześniu 1939 r. Pierwszy strzał w Google i masz odpowiedź. Myślałem, że bardziej banalnego pytania nie można wymyślić. Jeżeli takich rzeczy nie wiesz to idź graj w War Thundera, a nie głowę sobie zawracasz symulatorami.

Nie ukrywam, że zaczyna mi to pachnąć prowokacją/botem który szuka wjazdu na forum.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2017, 15:00:11 »
Szanowny KosiMazaki. Nie grałem w Ił 2 Sturmowik więc temetyka samolotów z okresu II Wojny Światowej jest mi zupełnie obca.
   Ja chcę pozyskać wiedzę niezbędną do pilotowania F-15 i tylko taka wiedza mnie interesuje. Oczywiście każda pomoc jest cenna, nawet
jeśli nie jest bezpośrednio związana z tym symulatorem. Kiedyś jednak może się przydać. Wracając do tematu, czy któryś z Panów kolegów
może stworzyć poradnik z którego dowiem się co włączyć i jakimi skrótami klawiszowymi, aby móc wykryć cel, namierzyć i zestrzelić?
  A co to jest ten ścierwojad?