Autor Wątek: Pomoc dla początkujących w DCS.  (Przeczytany 46779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących w DCS.
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 20, 2018, 17:20:51 »
To prawda. Przy takim poziomie grafiki jak jest obecnie przy wszystkim na full, to jakaś duża firma zoptymalizowałaby to wyciągając 100% wiecej fps... trochę szkoda że małym studio brakuje jednak wiedzy i mocy przerobowych co tym dużym. W DCS zabrnęli ze swoim silnikiem tu gdzie są teraz i chyba nie mają  pomysłu jak dostosować go dalej do nowych standardów.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 20, 2018, 17:29:49 »
Grafika to nie wszystko i mimo kiepsko zoptymalizowanego silnika komputer ma jeszcze sporo do zrobienia w zakresie symulacji.

Każda ramka symulacji (w moich testach wychodziło około 100-115 na sekundę) to obliczenie pozycji wszystkich obiektów na mapie (samoloty, śmigłowce, jednostki naziemne, pociski, rakiety, bomby) i ich szczegółów (pozycja, przechyły, systemy, radary, model lotu), do tego AI (115 razy sekundę, przypominam) oraz wyświetlanie kilku warstw dosyć skomplikowanego terenu na dystans dziesiątek kilometrów. Teren ma chociażby wpływ na wiązki radarowe, co musi zostać obliczone (115 razy na sekundę).

Nie wiem czy zauważyłeś ale ta gra "klęka" kiedy gapimy się w las albo kupę budynków, które w dodatku na obecne standardy i tak wyglądają żenująco i jest to problem z renderowaniem prostych obiektów na bliskim dystansie. Mi gra najgorzej działa gdy samolot stoi na lotnisku albo podziwiam efekty kraksy wśród drzew z bliska.
Nie ma co mydlić oczu bajkami o AI czy zawiłymi zagadnieniami symulacji.
Oczywiście z dwojga złego wolę, gdy studio zajmuje się symulacją olewając grafikę niż miałoby być odwrotnie, szkoda tylko że musi to nas tak uderzać po kieszeniach ;-)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 20, 2018, 18:07:03 »
No niestety. Chcąc cieszyć się przyzwoitą wydajnością z wysokimi detalami w tej grze, trzeba mieć dość dobrą kartę graficzną. I raczej poprawy sytuacji nie ma co się spodziewać.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:04:57 »
szkoda tylko że musi to nas tak uderzać po kieszeniach ;-)

Tegu typu psioczenie do mnie nie trafia. Symulatory to moje hobby i wydaję na nie pieniądze z przyjemnością, tak samo jak wędkarze wydają na wędki a modelarze na modele i.t.d.. Kupiłem GTX 1080 i latam sobie komfortowo w MP praktycznie na najwyższych ustawieniach. A od kiedy pamiętam a zaczynałem od 286 to do każdej nowej generacji symulatorów musiałem robić upgrade kompa.   
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:21:54 »
Ale jest cała masa ludzi, których po prostu nie stać na kartę za 3 i więcej koła. Dlatego są nieco rozgoryczeni wymaganiami DCSa.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:27:26 »
Stawiam serwer.

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:51:07 »
Tegu typu psioczenie do mnie nie trafia. Symulatory to moje hobby i wydaję na nie pieniądze z przyjemnością, tak samo jak wędkarze wydają na wędki a modelarze na modele i.t.d.. Kupiłem GTX 1080 i latam sobie komfortowo w MP praktycznie na najwyższych ustawieniach. A od kiedy pamiętam a zaczynałem od 286 to do każdej nowej generacji symulatorów musiałem robić upgrade kompa.

Zasadniczo się zgadzam, nie można ograniczać twórców , a symulatory to jednak nisza.

Tylko patrząc na to co silnik gry wyczynia, mam pewne wątpliwości co do tej "nowej generacji" ;-)

Devsi  zresztą chyba też to widzą i coś tam dłubią w tym temacie:

Version 2.5.1 for DCS World is currently in external testing and includes the new Offline Mode and improved memory management as its primary features. Now that it has been built, our valued 3rd parties are updating their aircraft to operating in version 2.5.1. Once this is complete, we will first move this version to the DCS World 2.5.1 Open Beta branch.

Until we can release 2.5.1 with improved memory management, we suggest looking at your System Options in DCS World. One setting that has been found to help out considerably is the Preload Radius setting, cutting that value in half can make a huge difference in load times for multiplayer servers, we suggest tweaking this setting and find what works best for you.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 20, 2018, 21:56:07 »
Ale jest cała masa ludzi, których po prostu nie stać na kartę za 3 i więcej koła. Dlatego są nieco rozgoryczeni wymaganiami DCSa.

Widocznie nie są prawdziwymi fanami. ;)  Żartuję, oczywiście rozumiem że są rożne życiowe sytuacje ale mam wrażenie że obecnie dla normalnie pracującego człowieka 2500 zł to nie jest zawrotna suma. Ale to temat na zupełnie inną dyskusję.

"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:06:00 »
Ja mam GTX1080, jednak myślę , że 2500zł to dla wielu z nas jest jednak sporą sumą, często to cała wypłata. Nie wspominając już o tym, że są jeszcze inne sprawy na głowie niż DCS. Może dla Ciebie to grosze na waciki, jednak nie dla wszystkich.  :cry:
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:09:13 »
Ja mam GTX1080, jednak myślę , że 2500zł to dla wielu z nas jest jednak sporą sumą, często to cała wypłata. Nie wspominając już o tym, że są jeszcze inne sprawy na głowie niż DCS. Może dla Ciebie to grosze na waciki, jednak nie dla wszystkich.

Kasa to nie jedyny problem przy takich konfiguracjach. Nie każdy lubi siedzieć przy połączeniu farelki z małym silnikiem odrzutowym ;-)
Swego czasu zrezygnowałem z pro zestawu, właśnie z tego powodu.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:14:39 »
Jest jak jest. Może czas dać sobie spokój z symulatorami w takim razie. Nie ma alternatywy, pieniędzy, karty wyją i grzeją - po co się tak męczyć? Sytuacja nie zmieni się przez najbliższe lata. :evil:

« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:21:47 »
Jest jak jest. Może czas dać sobie spokój z symulatorami w takim razie. Nie ma alternatywy, pieniędzy, karty wyją i grzeją - po co się tak męczyć? Sytuacja nie zmieni się przez najbliższe lata. :evil:

Ostatnio zaraziłem się symulatorami i jak mi nie przejdzie to najwyżej przeproszę się z chłodzeniem wodnym.  Jeszcze w piwnicy mam zestaw który potrafił sprowadzić wszystko do temperatury  pokojowej.
Człowiekowi na stare lata głupoty w głowie  :evil:

Poko

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 20, 2018, 22:29:08 »
Całe szczęście, że lubię ciepło, a w słuchawkach nie słyszę wycia karty ;D

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 21, 2018, 12:52:59 »
Kupiłem sobie Flaming Cliffs 3 . Czy samoloty które wchodzą w skład tego modułu poza brakiem klikalnego kokpitu  mają też mocno uproszczoną obsługę ?
Trochę zdziwił mnie wbudowany samouczek startu Su-27, który sprowadza się właściwie do: elektryka, zamknij budę, włącz silniki, klapy i wio.  ( trzeba jeszcze uruchomić sterowanie przednim kołem ale o tym samouczek milczy ;-)  )

W którym momencie mogę użyć bonusu który jest przyznawany przy zakupie ? Gdy wrzuciłem sobie mustanga do koszyka nie widzę, żeby został uwzględniony.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2018, 12:58:56 wysłana przez gcze »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 21, 2018, 14:13:54 »
Kupiłem sobie "Flaming Cliffs 3". Czy samoloty, które wchodzą w skład tego modułu, poza brakiem klikalnego kokpitu mają też mocno uproszczoną obsługę? Trochę zdziwił mnie wbudowany samouczek startu Su-27, który sprowadza się właściwie do: elektryka, zamknij budę, włącz silniki, klapy i wio (trzeba jeszcze uruchomić sterowanie przednim kołem ale o tym samouczek milczy ;-)  ).
Tak, dokładnie. Zdziwiłem się, że się zdziwiłeś :). Uproszczenia to podstawowa różnica dzieląca zaawansowane moduły DCS i arcade'owe FC3. Należy sprawdzać dokładnie opis i wymagania, bo często czytamy tu opinie ludzi, którzy mają pretensje do optymalizacji sima, a sami nie posiadają sprzętu spełniającego minimalnych wymagań (to, że są one mocno wygórowane to inna sprawa, ale w końcu to sim, a nie FPS na małej mapie).

W którym momencie mogę użyć bonusu, który jest przyznawany przy zakupie? Gdy wrzuciłem sobie mustanga do koszyka nie widzę, żeby został uwzględniony.
Bonus jest dodawany przy kompletowaniu zamówienia (podstrona "Complete Order") - tam, gdzie wpisuje się dane, na dole strony jest żółty guzik "USE BONUS POINTS", a pod nim "COMPLETE ORDER". Discount na stronie swojego koszyka po rozpoczęciu procedury zakupu (który pewnie pomyliłeś z bonusem) wynosi obecnie 0%, bo nie ma w tej chwili żadnej przeceny.