Autor Wątek: Akrobat MX rozpiętości 2,2m  (Przeczytany 14315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Akrobat MX rozpiętości 2,2m
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 21, 2018, 20:29:17 »
Skrzydło z jednej strony oklejone, ale jeszcze nie oszlifowane. Na razie zabrakło mi lekkiej balsy na oklejanie drugiej powierzchni, może jak się wyrobię podskoczę w tygodniu do sklepu i powybieram lekką (mam nadzieję, że będzie).

« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 10, 2018, 11:52:38 »
Z tą lekką balsą, to okazało się, że nie taka prosta sprawa w W-wie i dopiero wczoraj byłem w Riku i jakiś miły Pan wyszukał mi 7 desek lekkiej. Mam więc nadzieję, że dziś, najpóźniej jutro okleję skrzydło. W międzyczasie przygotowałem i wkleiłem balsowe wzmocnienia pod zawiaski. Tak się ucieszyłem z zakupu tej lekkiej balsy, że zapomniałem o klocku balsowym 2x2 cm na natarcie, ale to już zostawię na później. Po oklejeniu skrzydła, wezmę się za budowę drugiego, a te klocki wkleję w oba na sam koniec przed ostatecznym szlifowaniem.

« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 11, 2018, 13:23:20 »
Prawe skrzydło prawie gotowe, zostało dokleić natarcie i wyszlifować, waga w chwili obecnej 392g. Zabrałem się za lewe, wkleiłem na żywicę wzmocnia i elementy łączące wręgi i teraz żywica łapie. Potem wsadzę w rury i połączę z sobą i dokleję resztę.

« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 12, 2018, 18:45:29 »
Ciąg dalszy budowy lewego skrzydła

« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 17, 2018, 12:53:02 »
Żeberka i spływ wklejone

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 10, 2018, 18:35:52 »
Korzystając z ładnej pogody podszlifowałem wstępnie pierwsze skrzydło, waga spadła do 387g, jeszcze trochę szlifowania i będzie gotowe do oklejania. Wkleiłem pasek balsy na natarcie, doszlifowałem i po dopasowaniu krzywizny z użyciem płynu do mycia szyb przykleiłem pierwszy pasek balsy pokryciowej, teraz klej łapie.

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 11, 2018, 11:29:06 »
Stan na dziś z rana. Potem dokleiłem jeszcze kolejny pasek balsy pokryciowej od strony spływu.

« Odpowiedź #82 dnia: Marca 11, 2018, 16:52:00 »
Jedna połówka skrzydła oklejona :)

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 17, 2018, 12:36:58 »
Kolejny mały kroczek. Przyklejony ogranicznik rury na bagnet, rama na serwo do lotek, wklejone wzmocnienie drewniane w pierwszą wręgę, do którego będzie wkręcony element (rodzaj haczyka) umożliwiający złączenie skrzydeł ze sobą za pomocą mocnej gumy (wiem, brzmi dziwnie, ale tak samo mam w Veloxie 2,2 i sprawdza się super :) )

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 18, 2018, 20:04:39 »
Skrzydła sklejone, nie oszlifowane natarcie, sklejone rusztowanie stateczników poziomych razem z kieszenią na bagnet i rurami ustalającymi.
I niestety od dawna nic budowa się nie posunęła. W kwietniu zaczął się sezon lotów i latanie zwycięża.
A oto jeden z moich "maluszków" :) 1,98m rozpiętości i długości, bardzo fajny akrobat od EF - Extra 78` :)