Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #690 dnia: Lutego 10, 2007, 16:08:43 »
Problem z MJoyem

Jak podpiąć przyciski? W manualu stoi, że np. przycisk 1 należy podpiąć do pinów 33 i 34 w środkowej kolumnie, ale kiedy zwieram te piny pęsetą, w okienku kontrolerów gier nie zapala się ten button. Działają tak, jak mają działać przyciski HATu i są w tych miejscach, które opisuje manual (piny 9,10 - 15,16 pierwszej kolumny), ale pozostałe guziki się nie zapalają.

Testuję to na windowsie 98SE w tej chwili, czy to może mieć związek z jakimś niepoprawnym wykrywaniem tej kosmicznej ilości buttonów? Ale przynajmniej te pierwsze 32 powinny reagować na zamknięcie obiegu?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #691 dnia: Lutego 10, 2007, 19:47:56 »
Znalazłem na allegro kolejną (już chyba trzecią) aukcję z tym francuskim joystickiem. Tym razem mam nadzieję wreszcie ją wygrać (nie przebijać _Big_Mac_'a na allegro do ciężkiej i niespodziewanej!). W związku z tym pytanka - czy da się tę rączkę odkręcić i na jej miejsce dać własną? Czy jest na stałe?

Czy te dziwne potencjometry da się zmienić na pospolite telpody?

« Odpowiedź #692 dnia: Lutego 10, 2007, 22:04:11 »
Ad.1. Tak, da się odkręcić i to bardzo łatwo.
Ad.2. Możliwość taka istnieje, ale chyba nie warto tego robić.Uchwyt pod poty jest w tym ustrojstwie specjalny.Pod konkretny pot choć da się zamontować i inne.Sprawą najważniejszą jest fakt, że na wale potencjometra osadzona jest zębatka.Natomiast moment przełożenia jest spory.Telpody mogą sobie z tym nie poradzić.Można rozebrać potencjometry oryginalne i potraktować je jako oś przedłużającą oś pota właściwego.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #693 dnia: Lutego 10, 2007, 23:46:58 »
A sprawdzałeś już jak się zachowują orginalne poty? Jaka precyzja, jak współpracują z MJoyem? Może wcale nie trzeba będzie wymieniać...

« Odpowiedź #694 dnia: Lutego 14, 2007, 20:20:52 »
Witam,
ponieważ jestem nowy w tym temacie to mam podstawowe pytania.Czy MJoy jest zasilany z zew.zasilacza jeśli tak to jaka moc?Czy kontroler jest w obudowie typu DIP 40 (prostokątny)?Czy parametry kwarca 12MHz są obojętne (chodzi mi o typ rezonansu)?
pozdrawiam
vito_zm

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #695 dnia: Lutego 14, 2007, 20:27:48 »
1. Mjoy podobnie jak każdy pozbawiony FF joystick zasilany jest z gniazda USB, czyli nie potrzebuje żadnego dodatkowego zasilacza.
2. Tak obudowa to DIP40.
3. W zasadzie obojętne, poprosiłem o kwarc 12MHz i taki dostałem nikt się o więcej nie pytał i działa ;)

« Odpowiedź #696 dnia: Lutego 14, 2007, 21:19:19 »
Dziękuję za wyjaśnienia
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #697 dnia: Lutego 14, 2007, 21:28:12 »
Problem z MJoyem

Jak podpiąć przyciski? W manualu stoi, że np. przycisk 1 należy podpiąć do pinów 33 i 34 w środkowej kolumnie, ale kiedy zwieram te piny pęsetą, w okienku kontrolerów gier nie zapala się ten button. Działają tak, jak mają działać przyciski HATu i są w tych miejscach, które opisuje manual (piny 9,10 - 15,16 pierwszej kolumny), ale pozostałe guziki się nie zapalają.

Testuję to na windowsie 98SE w tej chwili, czy to może mieć związek z jakimś niepoprawnym wykrywaniem tej kosmicznej ilości buttonów? Ale przynajmniej te pierwsze 32 powinny reagować na zamknięcie obiegu?

Problem rozwiązany, to kwestia starej windy. W XP przyciski się zapalają jak powinny.

« Odpowiedź #698 dnia: Lutego 18, 2007, 00:16:50 »
Witam wszystkich !
Czytam ten watek z przerwami od kilku miesiecy i jestem naprawde pod wrazeniem ! Sam kombinuje nad ulepszeniem drazka - jak dotad jako ze zbyt utalentowanym ani doswiadczonym konstruktorem nie jestem wykombinowalem ze moze dobrym podejscem do wykonania kolyski jest poprostu skopiowanie jej z jakiegos sprawdzonego drazka ? Oczywiscie taka kopia mialaby docelowo powstac z bardziej wytrzymalych materialow niz ogolnie stosowany plastik (ABS).
Pozdrawiam !
P.S. Bylem szczesliwym opsiadaczem TM F16 FLCS i na jego rozwiazania konstrukcujne nie moglem nigdy narzekac.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #699 dnia: Lutego 18, 2007, 01:16:02 »
Tylko jak ją wykonać? Odlać? U kogo?
Czy są jakieś firmy wykonujące odlewy w dobrej klasy plastiku zgodnie ze schematami? Albo rezają w metalu? Ile to może ksoztować?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #700 dnia: Lutego 18, 2007, 01:58:45 »
Odlewy z plastiku wykonuje sie zwykle metodą wtryskową... co oznacza, że najpierw trzeba wydac kilka tysięcy złotych na formę, więc raczej nie nastawiałbym się na to rozwiązanie ;)

Jedyna możliwość to wykonanie na obrabiarkach: frezarkach i tokarkach, uniwersalnych albo sterowanych cyfrowo, ale to tez nie jest tanie, no i trzeba miec projekt, a praktycznie wszystkie kołyski w joy'ach są projektowane z myślą o wykonaniu z plastiku... tak, zgadliście - poprzez odlewanie w formach wtryskowych.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #701 dnia: Lutego 25, 2007, 00:34:45 »
W MJoyu Rotary switch - jak to się nazywa po naszemu? Tzn. o co prosić w sklepie elektronicznym? Wyguglałem hasło "enkoder" i wywaliło strasznie drogie ustrojstwa, w dodatku kilka rodzajów.

Najfajniej, żeby dało się to ładnie przymocować do plastikowej obudowy, z drugiej strony nałożyć gałkę i gotowy trymer (gałka do UHF/VHF etc.).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #702 dnia: Lutego 25, 2007, 01:01:07 »
Enkoder mechaniczny - jak np ten - kosztuje 17,90zł

« Odpowiedź #703 dnia: Lutego 27, 2007, 20:46:14 »
Czy port USB typu B w MJoyu jest gniazdem czy wtykiem.Czy są problemy z zakupem sznura do tego portu
pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #704 dnia: Lutego 27, 2007, 20:47:56 »
Jest gniazdem i z zakupem kabla nie ma najmniejszych problemów gdyż są wykorzystywane przy drukarkach - koszt, u mnie 5.20 zł