Autor Wątek: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 259138 razy)

jimm

• Gość
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #375 dnia: Czerwca 22, 2006, 20:46:06 »

Właśnie właśnie. Ja już montuję płytke MJoy16 .Mam nadzieje ze będzie działać.
Jak wszystko się powiedzie, to zamieszczę dokładny opis budowy.  :021: :021:

Samo zrobienie płytki to pestka, ale okablowanie to jest już zupełnie inna bajka (do dzisiaj śni mi się lutowanie po nocach) :004:.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: Czerwca 22, 2006, 21:10:09 »
Myślę, że na razie zrobię gameport, a jak PolBaj urodzi swój opis, jak złożyć MJoya, to może spróbuję go ruszyć :D Jak na razie przeraża mnie to trochę ;)

Przy okazji, kupiłem sobie niechcący dwie prowadnice kulkowe. No cóż, nie mam wyjścia, trzeba będzie robić orczyk ;)

« Odpowiedź #377 dnia: Czerwca 22, 2006, 21:45:21 »
Przy okazji, kupiłem sobie niechcący dwie prowadnice kulkowe

Oj  :118: to dokup jeszcze dwie takie same, bo tylko dwie to za mało na stabilną konstrukcję. Ja zrobiłem najpierw na dwóch prowadnicach i po tygodniu użytkowania mi się rozpadły. Teraz mam na czterech i jest super. Zresztą na pewno przejrzałeś już ten temat i trafiłeś na moje relacje z warsztatu.  :020:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: Lipca 14, 2006, 22:40:19 »
Mały update

Przepustnica ma już gotową elektronikę - wziąłem ze starego joya na USB (jednak miałem dość gameporta), parę fotek

Wszystko działa jak powinno, podłączałem już do kompa. Zwisają jeszcze dwa poty suwakowe (nieużywane osie, ale o nich później), coś z nimi zrobię.

Zabrałem się też przy okazji za dociążenie obudowy, żeby nie latało. Ciężarki wyciągnałem z dwóch starych joysticków i jednej przepustnicy sv-242 :) Część dokleiłem wewnątrz, po stronie przeciwnej od rączki (żeby równoważyły ciężar spoczywającej dłoni)

Część (dwa krążki) poszły pod spód, do tego dokleiłem tam krążki z gumy i pasek z uszczelki, żeby się nie ślizgało

Waży to teraz pewnie z kilogram :D Zobaczymy, jak się sprawdzi, może nie trzeba będzie kleić taśmą do biurka.

Została mi w zaasadzie jedna rzecz, a mianowicie wywiercić (wypiłować itd.) dziurę na kabel.

Przepustnica jest podpięta pod oś Slider (Z). Mam szatański plan wykorzystania osi Y jako orczyka (prace już ruszyły, ale na razie to tajemnica). Zarzućcie sugestią, co zrobić z osią X? Nie wiem, czy się centruje (deadzone na środku).

« Odpowiedź #379 dnia: Sierpnia 05, 2006, 11:46:47 »
No to może i ja się pochwale J co prawda w porównaniu z konstrukcjami zamieszczonymi na forum ten mod do cyborga ewo to dziecinna zabawka ale co tam.

Jak widać na zdjęciach polutowana elektronika z logitecha i zamontowane na cyborgu dodatkowe klawisze + poty. Całości brakuje jeszcze wykończenia ale działa. Obecnie na tym cyborgu jest 18 klawiszy (mam jeszcze miejsce na 2) oraz 6 osi. Całość hula aż miło w

Niestety jakość zdjęć jest bardzo niska (robione komórką) 

\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #380 dnia: Sierpnia 05, 2006, 12:31:41 »
     Każda przeróbka jest godna pochwały.
Sądząc ze zdjęcia jesteś praworęczny - nie lepiej było umieścić pokrętła z jednej strony podstawy? Z lewej? Było by wygodniej manipulować.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: Sierpnia 05, 2006, 13:23:39 »
Pewnie ciężej by było upchnąć. Gratulacje pomysłu!

Tymczasem, zrąbał mi sie układ USB w tej przepustnicy, chyba od wiercenia w obudowie (drgania). Może jakiś lut puścił, będę jeszcze sprawdzał, ale jeśli to coś poważniejszego, to chyba nie będę miał wymówki od MJoya ;) Na razie jest podłączona awaryjnie gameportem.

Tymczasem, dla rozbudzenia ciekawości, sneak peak na mój przyszły orczyk ;)

« Odpowiedź #382 dnia: Sierpnia 06, 2006, 13:31:07 »
Świetny pomysł z ta osią orczyka (zawias - proste i skuteczne) Całość wygląda solidnie...i dobrze, w końcu po tym się depcze  :020:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Sierpnia 06, 2006, 15:27:25 »
Planuję wymienić spręzyny na takie od stopy perkusyjnej

Jakby ktoś chciał kupić, to tu http://drumcenter.pl/product.php?where[id]=1630&ord=cena_dc&how=asc&where[grupa]=75&where[producent]=92&sid=3fef0c898a1e09cb2590ee8ae504d30e

Są krótsze i twardsze, lepiej będą centrować. Potem dam na pedały skórę, żeby nogi nie leżały na gołej stali i jeszcze muszę potencjometr zdobyć i przymocować (ten na zdjęciu okazał się logarytmiczny :) zresztą i tak leży luzem)

A Tobie Polbaj jak idzie z Mjoyem?

DocPL

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: Sierpnia 07, 2006, 13:48:15 »
Witajcie.
Pytanie do obeznanych z elektroniką.
Jakiś czas temu wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie tzw " skrzyneczkę" pomocną do kontroli samolotu w simie.
Oczywiście żeby zastapić funkcję przycisków na joysticku czy klawiaturze potrzebne są: elektronika od joya ( te mam nawet trzy) i przyciski monostabilne. No ale chyba fajniej jest mieć przełączniki bistabilne bo wtedy można nawet zrobić kontrolkę podającą np stan podwozia itp. Znalazłem w necie opis jak zrobić dodatkowy układzik tak aby wykorzystać przycisk bistabilny typu ON-ON - link http://www.flightsim.com/cgi/kds?$=main/howto/switches.htm .
Jestem zielony jeżeli chodzi o elektronike i nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem schemat nr 9.
A mianowicie: 1) żródło napięcia 5V - skąd mam wziąć ?, 2) nie mam dostępu do transoptronu (fototranzystora ?) H11AA2 może znacie jakiś zamiennik ( ja znalazłem H11AA1 ale nie wiem czy się nadaje).

Ponadto robię sobie coś na kształt CH throttle quadrant i poszukuje plastikowych kółek do przekładni tak aby zwiększyc zakres ruchu gałki (kólka jak np tu - http://www.flightsim.com/cgi/kds?$=main/howto/throt.htm ) ma ktoś pojęcie gdzie można takie kółka zębate kupić np online ale w Polsce?

Pewnie znacie tę strone z fajnymi poradami ale może podam link : http://www.flightsim.com/cgi/kds?$=main/m-howto.htm

Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam Doc PL

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #385 dnia: Sierpnia 07, 2006, 14:01:22 »
5V DC jest podawane na port USB, możesz się podłączyć do elektroniki joy'a, w miejscu w którym jest podłączony kabel, na pewno jest podpisane.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: Sierpnia 07, 2006, 15:12:32 »
Ja znalazłem H11AA1 ale nie wiem czy się nadaje

Możesz spróbować, według karty różnice są niewielkie.
Ale jak coś wybuchnie to ja nic nie mówiłem. :004:

« Odpowiedź #387 dnia: Sierpnia 07, 2006, 15:58:24 »
Pewnie znacie tę strone z fajnymi poradami ale może podam link : http://www.flightsim.com/cgi/kds?$=main/m-howto.htm

Genialna stronka, kopalnia pomysłów.....ja jej nie znałem , a wy?   Polecam !!!

HL- EKG_Polbaj

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: Sierpnia 08, 2006, 16:09:51 »
poszukuje plastikowych kółek do przekładni

Zaglądałeś do najbliższego sklepu z częściami AGD?
Znajdziesz tam mnóstwo różnych kółek zębatych do mikserów, malakserów, maszynek do mielenia mięsa itp...

Drugi sposób, to stare zabawki... Twoje, lub Twoich dzieci.
Te po młodszym rodzeństwie też się nadają.

Powodzenia...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Sierpnia 09, 2006, 00:42:59 »
Odrębna sprawa to jak te kółka przyczepić do potencjoemtru i ośki :)