Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #900 dnia: Marca 08, 2011, 01:56:30 »
Witam!

Jakiego joya byscie polecili do A-10C Warthog DCS'a ? Tak do 500zl.
Dodam jeszcze ze dopiero raczkuje w lataniu ale jest silna chec latania pro! :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #901 dnia: Marca 08, 2011, 07:30:24 »
W tym przedziale cenowym nie masz dużego wyboru, w zasadzie tylko Saitek X-52. Nie to żeby w ogóle był jakiś specjalny wybór na tym rynku  :020:

« Odpowiedź #902 dnia: Marca 08, 2011, 13:08:35 »
W tym przedziale cenowym nie masz dużego wyboru, w zasadzie tylko Saitek X-52. Nie to żeby w ogóle był jakiś specjalny wybór na tym rynku  :020:

X-52 kosztuje okolo 380zl a wersja Saitek X-52 PRO ok. 530zl. Czy te prawie 200zl jest warte tego PRO?

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #903 dnia: Marca 08, 2011, 20:10:37 »

X-52 kosztuje okolo 380zl a wersja Saitek X-52 PRO ok. 530zl. Czy te prawie 200zl jest warte tego PRO?
Dla mnie było warte.
Pomijając kolorystykę plastiku obudowy, zarówno przepustnicy jak i drążka oraz kształtu wszystkich przycisków i pokręteł, to jest zmieniony design MFD z umieszczonymi obok pokrętłami oraz przyciskami, wzbogacony w dodatkowe funkcje wyświetlania. Po za tym, w x52 PRO jest możliwość ustawienia osobno jednego z 3 kolorów (czerwony, amber albo zielony) pod każdy podświetlony przycisk. Podświetlona została skala podziałki pozycji przepustnicy i jej kolor podświetlenia, zmienia się w trakcie przesuwania dźwignią. Poza tym, są niewielkie zmiany w systemie kierowania (w tym przypadku to odgrzany kotlet) i dodany lepszy kabel.

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6

« Odpowiedź #904 dnia: Marca 15, 2011, 21:26:01 »
Czyli poza zmianami w MFD reszta to kosmetyka, a i te w MFD do niezbędnych nie należą...... Zostaję przy moim X52...bez Pro
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #905 dnia: Marca 21, 2011, 15:22:44 »
Mam pytanie odnośnie Saiteka x45:
otóż sam joystick działa trochę ciężko. Czy jest możliwość aby to zmienić, inna niż skracanie sprężyny. Jeżeli nie ma, to o ile trzeba skrócić tę sprężynę aby nie przedobrzyć ?

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #906 dnia: Marca 21, 2011, 22:19:39 »
Żeby nie przedobrzyć z tą sprężyną, to spróbuj zamiast skracani ściśnięcie jej za pomocą opasek samozaciskowych. Daje to takie same efekty jak skracanie, i daje możliwość do powrotu do stanu wyjściowego.

« Odpowiedź #907 dnia: Marca 22, 2011, 10:40:24 »
Masz na myśli takie plastikowe opaski ?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #908 dnia: Marca 22, 2011, 10:45:22 »
Posmarowałeś sztycę jakimś smarem (nie olejem)? Bez tego x45 będzie chodził ciężko, skrzypiał i przycinał się. Pytam, bo raczej Saiteki mają opinię "miękkiej buły" a nie ciężko chodzących, więc zmiękczanie sprężyny jeszcze bardziej wydaje mi się dziwnym zabiegiem (a posiadam i użytkuję 2 egzemplarze x45).

« Odpowiedź #909 dnia: Marca 22, 2011, 14:28:53 »
Pytam, bo raczej Saiteki mają opinię "miękkiej buły" a nie ciężko chodzących, więc zmiękczanie sprężyny jeszcze bardziej wydaje mi się dziwnym zabiegiem (a posiadam i użytkuję 2 egzemplarze x45).
Vowtyn wcale nie. Używałem i X45 i X52 i muszę powiedzieć, że nawet pojedyńcze egzemparze np. X52 potrafia różnić się "trwardością" sprężyny / nie wiem dlaczego  :008: /. Jednemu to pasuje twardsza fajcha, innemu nie. Fakt, ze saitki do trwardych dragów sie nie zaliczaja, ale zbyt twarda sprężyna powoduje większy docisk tależyka i szybsze wycieranie się smaru. Proponuje i nasmarować drąga / smar silikonowo-teflonowy - takie białe mazidło / i zmniejszyć twardość sprężyny tak jak mówi Orzeł, ale zamiast plasktikowych opasek proponuję użyć cienkich pasków blachy / może być z puszki po browarze  :002: /; tak ze 3 szt. na jeden obrót zwoju. U mnie taki pomysł działa bez problemów  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #910 dnia: Marca 22, 2011, 19:16:56 »
Masz na myśli takie plastikowe opaski ?
Tak, mam na myśli takie opaski, lub jak napisał Destracto jakieś blaszki. Wybór należy do Ciebie. Dodatkowo ilością tych opasek, blaszek masz możliwość regulacji twardości sprężyny, no i nie zapomnij o smarze, bo kto nie smaruje ten nie jedzie  :002:.

« Odpowiedź #911 dnia: Marca 24, 2011, 02:38:03 »
Jak na gościa trzymającego w dłoni twardą wajchą - często smaruję wazeliną... techniczną oczywiście. Dotychczas używałem Saitek CyborgEvo. Ten, smarowany od młodości dzisiaj jest miętki i extra trzyma się w locie.
Parę dni temu przerzuciłem się na X45 i ten mimo dokładnego nasmarowania nie popuścił zbyt wiele. Być może dla wielu z Was jego kultura pracy była by OK. Dla mnie jest on wciąż twardszy od mojego wyrobionego CyborgEvo.
Dodatkowo nie potrafię się przyzwyczaić do kołyski sterującej orczyk. Zastanawiam się na kupnem T.Flight Hotas X.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #912 dnia: Marca 24, 2011, 07:38:59 »
Kup lepiej kierę z pedałami, np Saitek R220 - ok. 40zł na allegro.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #913 dnia: Marca 24, 2011, 12:02:31 »
Ta idea też mnie kusi. Zastanawia mnie tylko długość skoku tych pedałów. Czy jest on wystarczający do w miarę dokładnego sterowania orczykami ?
Widzę, że na allegro są dwa egzemplarze tego saiteka, za 49 i 40 zł.
Da się wyciągnąć z takiej kiery bebechy i podkleić w jakimś pudełku do pedałów ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #914 dnia: Marca 24, 2011, 12:07:25 »
Skok jest ok, rozdzielczość szału nie robi, ale zawsze to lepsza precyzja niż jakakolwiek kołyska czy skrętna rączka.

Wydaje mi się, że pudełko po butach zajmuje więcej miejsca niż kierownica. Ja w każdym razie swojej nie rozkręcałem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"