Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350332 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1350 dnia: Lipca 26, 2016, 01:31:37 »
Chyba mamy beta testera, nie powiem kto, bo nie wiadomo czy się zdecyduje, ale duże prawdopodobieństwo że tak.

« Odpowiedź #1351 dnia: Lipca 27, 2016, 18:01:33 »
Hehe ;) Istotnie... orczyk podłączony, i oblatany, na razie na P-51, Uh-1 i Bf 109, w dodatku przy idealnej pogodzie, i nie prowadziłem żadnych działań bojowych, więc nie będą to miarodajne spostrzeżenia. Tym bardziej, że jest to moje pierwsze utelsylium tego typu. Faktycznie pedały są rozstawione dosyć wąsko, ale nie aż tak żeby był to "bardzo" dokuczliwy problem. Fakt, że nie mam doświadczenia z innymi orczykami powoduje, że moja opinia jest w tej materii bezwartościowa, ale załóżmy, że cośtam wniesie. Najwygodniej obsługuje mi się je na bosaka, i tu sprawdza się przyjemna faktura plastiku, z którego są zbudowane (w znakomitej większości). Prowadnice nie są osłonięte, więc trzeba będzie często je czyścić z kurzu. Solidność wykonania można porównać do saitekowego Cyborga, może nawet są nieco solidniejsze. Zważywszy na moją znikomą intensywność latania nie powinny się rozlecieć przed upływem gwarancji. Myślę, że za równowartość 100$ to całkiem przyzwoita propozycja. Chodzą gładziutko, i bardzo dokładnie. Zobaczymy po jakim czasie nabawią się szumów. Na razie wrażenia całkiem pozytywne. Mustang i Huey - rewelka, w Messerze zaliczyłem kapotaż przy lądowaniu, ale można się było spodziewać. I tak na razie muszę nauczyć się z nich korzystać.

Myślę, że tu jest więcej ciekawych informacji:

https://www.youtube.com/watch?v=lA7JglqZbVA

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1352 dnia: Lipca 27, 2016, 21:15:02 »
Także zakupiłem ale przetestuję jak je dostanę. Mam nadzieję w sobotę.

« Odpowiedź #1353 dnia: Września 21, 2016, 14:54:37 »
Odgrzeję kotleta, padł mi stary Cyborg X (teraz to się zwie Mad Catz F.L.Y. 5) mechanicznie katastrofa (rozklekotał się strasznie i wariuje po osiach).

Przyszła pora na coś nieco bardzie PRO.
Guziec od TM to lekka przesada, nie miałem z góry ustalonego budżetu ale 1500,- za joy'a z przepustnicą - come on :o
Uparłem się na VKB. Szukałem Defender Cobra M5 bez sukcesów, Fat Black Mamba cenowo wychodzi drożej niż Warthog.
Hmm... VKB Gladiator (nie Pro), cena przyzwoita ($99). Różnica jest w gripie i kołysce (pro ma aluminiową widać na flightsimcontrols).
VKB Gladiator Pro https://flightsimcontrols.com/store/joysticks/vkb-gladiator-pro-joystick/
VKB Gladiator Pro http://www.gostratojet.com/Gladiator/index.html
Już miałem go brać ale powstrzymał mnie koszt przesyłki.

Teraz ZONK :evil:
Jest sobie polska firma RAVCORE, która sprzedaje coś takiego:
RAVCORE Javelin https://www.ravcore.com/produkty/javelin/
 :o :evil: 8) ;) Whaaaat?!
Jeszcze raz dla porównania VKB Gladiator http://i.imgur.com/jFYCO85.jpg WTF?! :o
Oba (zewnętrznie) są identyczne!

WŁAŚCIWOŚCI
32-bitowy sterownik oparty na ARM o dużej mocy
• 4 osie (X, Y, przepustnica, ster pionowy) o regulowanej dokładności
(256/512/1024/2048/4096 kroki na oś)
• Regulowane strefy martwe
• Funkcja „Manual” i „Auto-kalibracja”
Osie X i Y z cyfrowymi, bezstykowymi czujnikami
• Oś skrętu z oporem
• Język spustowy z funkcją bezpiecznika
• 8-kierunkowy przełącznik widoków - „grzybek” HAT
• 29 przycisków z funkcjami trybu
• Przełącznik trybu cyklicznego
• Diody LED do wskazywania trybu
• Klawisz SHIFT
• Gniazdko do podłączania urządzeń zewnętrznych z interfejsem
cyfrowym
• Port USB o wysokiej prędkości
• Zainstalowane oprogramowanie z możliwością rozbudowy
przez port USB

W każdym razie; kupiłem tego Javelin'a na Allegro :evil:, niecierpliwie czekam na przesyłkę i dam znać czy jest wart tych 250 zł.
Eurocopter AS350 B3 Plus

« Odpowiedź #1354 dnia: Września 21, 2016, 23:06:57 »
Gratuluję zakupu, nawet nie miałem pojęcia że coś takiego jest na rynku. Daj znać koniecznie jak to się sprawuje, czytając dane techniczne przez pryzmat ceny to wygląda rewelacyjnie  :o Ciekaw jestem strasznie tego joy'a. Miałem kiedyś Cobra M5 i dla mnie był rewelacyjny biorąc pod uwagę ile kosztował. Mam nadzieję że tutaj będzie jeszcze lepiej :)

« Odpowiedź #1355 dnia: Września 25, 2016, 23:23:27 »
Daj znać koniecznie jak to się sprawuje, czytając dane techniczne przez pryzmat ceny to wygląda rewelacyjnie  :o Ciekaw jestem strasznie tego joy'a.

Napiszę tak: urywa d*pę. Jest ciężki, solidny i meeega precyzyjny. W X-Plane polatałem śmigłowcem i w końcu to jest TO. Wydaje mi się, że to jest to samo co VKB Gladiator. Aż wyślę do nich maila, bo ciekaw jestem jakim cudem znalazł się w polskiej dystrubucji :D.

W pudełku znalazłem też brelok ;D.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2016, 07:53:31 wysłana przez KosiMazaki »
Eurocopter AS350 B3 Plus

« Odpowiedź #1356 dnia: Września 25, 2016, 23:55:06 »
To jest na bank to samo co Gladiator, tylko przebrandowany  ;) A jak się znalazł w dystrybucji za pośrednictwem rodzimej firmy? To proste, dogadali się na wyłączność w PL, podpisali umowę na zakup odpowiedniej liczby egzemplarzy pod własnym logo i cała filozofia :)
Lepiej napisz parę słów na temat joya, bo ciekaw jestem strasznie. Skrzypi coś, jakiej wielkości jest grip (jak duże łapska dała Ci bozia), jak z pracą mechanizmu, daje duży czy mały opór, jak duży jest zakres wychyleń drąga, trigger jest metalowy tak jak widać na większości zdjęć?
To co mnie zaciekawiło to praca gimbala, wygląda to naprawdę obiecująco:

https://www.youtube.com/watch?v=J7L_AmneTuU

Szkoda tylko że nie pozostali przy początkowym projekcie tego joya, jak na poniższym obrazku. Wtedy pewnie kosztował by nie wiele więcej a funkcjonalność poszła by dużo do przodu.

« Ostatnia zmiana: Września 26, 2016, 08:00:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1357 dnia: Września 26, 2016, 09:45:01 »
Lepiej napisz parę słów na temat joya, bo ciekaw jestem strasznie. Skrzypi coś, jakiej wielkości jest grip (jak duże łapska dała Ci bozia), jak z pracą mechanizmu, daje duży czy mały opór, jak duży jest zakres wychyleń drąga, trigger jest metalowy tak jak widać na większości zdjęć?

Nie skrzypi, chodzi bardzo płynnie. Mam wrażenie, że czułość nie jest liniowa a rośnie z wychyleniem - super sprawa. Grip jest też wygodny - nie mam specjalnie wielkich łap (śródręcze szer. 9cm :P), w każdym razie jest jeszcze sporo zapasu na powiedzmy 11-12 cm czyli na duże łapsko. Co do oporu, porównam go do F.L.Y. 5/Cyborg X. Nie szło na cyborgu latać heli bez spięcia sprężyny trytytkami :D tu jest super i fajnie lata się heli, starym DHC-2 (ten latający harley davidson w X-Plane jest super czuły na ruch joya a po ustawieniu trymu leci jak po stole :P) i F-22 można ostro kręcić. Generalnie opór jak dla mnie jest super, w tym temacie mogę jedynie czepić się hat'a. Trochę ciężko chodzi (wolałbym taki jak w padach PS3). Wychylenie też ok, jest nieco mniejsze niż w cyborgu ale sam joy jest 1000x bardziej stabilny przez to, że dolna płyta jest ze stali(?) cholernie ciężka i joy leży jak przyklejony. Na pochwałę zasługuje kabel w oplocie jak w myszkach Logitecha Gxxx. Podsumowując wg. mnie super stosunek jakość-cena.

Co do samego Javelin'a to faktycznie nawet instrukcja jest identyczna jak ta z VKB:
Eurocopter AS350 B3 Plus

« Odpowiedź #1358 dnia: Września 26, 2016, 10:44:28 »
Witam.

Nie skrzypi, chodzi bardzo płynnie. Mam wrażenie, że czułość nie jest liniowa a rośnie z wychyleniem - super sprawa. Grip jest też wygodny - nie mam specjalnie wielkich łap (śródręcze szer. 9cm :P), w każdym razie jest jeszcze sporo zapasu na powiedzmy 11-12 cm czyli na duże łapsko. Co do oporu, porównam go do F.L.Y. 5/Cyborg X. Nie szło na cyborgu latać heli bez spięcia sprężyny trytytkami :D tu jest super i fajnie lata się heli, starym DHC-2 (ten latający harley davidson w X-Plane jest super czuły na ruch joya a po ustawieniu trymu leci jak po stole :P) i F-22 można ostro kręcić. Generalnie opór jak dla mnie jest super, w tym temacie mogę jedynie czepić się hat'a. Trochę ciężko chodzi (wolałbym taki jak w padach PS3). Wychylenie też ok, jest nieco mniejsze niż w cyborgu ale sam joy jest 1000x bardziej stabilny przez to, że dolna płyta jest ze stali(?) cholernie ciężka i joy leży jak przyklejony. Na pochwałę zasługuje kabel w oplocie jak w myszkach Logitecha Gxxx. Podsumowując wg. mnie super stosunek jakość-cena.

Co do samego Javelin'a to faktycznie nawet instrukcja jest identyczna jak ta z VKB:

Mam pytanie ten Joy  RAVCORE ma orczyk   (czyli ster kierunku na Joystiku obrót osi Z prawo, lewo ) ?

« Odpowiedź #1359 dnia: Września 26, 2016, 11:12:26 »
Na obrazku z instrukcji jest TWIST RX AXIS czyli na 99% ma ;)

« Odpowiedź #1360 dnia: Września 26, 2016, 15:10:27 »
Na obrazku z instrukcji jest TWIST RX AXIS czyli na 99% ma ;)

Potwierdzam jest i działa miodzio.

EDIT
Znalazłem więcej fotek bebechów:
http://forum.vkb-sim.pro/viewtopic.php?t=2282
Aż korci żeby dołożyć pedały steru z VKB akurat na allegro ktoś sprzedaje :P

EDIT2
Sprawdzę wieczorem czy działa z nim VKBDevCfg  :evil:
http://ftp.vkb-sim.pro/Programms/
Eurocopter AS350 B3 Plus

« Odpowiedź #1361 dnia: Września 26, 2016, 15:49:53 »
Aż korci żeby dołożyć pedały steru z VKB akurat na allegro ktoś sprzedaje :P

Nie ktoś a Użytkownik z naszego forum ;)
http://il2forum.pl/index.php/topic,17835.0.html

« Odpowiedź #1362 dnia: Września 26, 2016, 21:20:38 »
Jak to jest identyczny jak Gladiator ( VBK SIM)  to może istnieje  możliwość wymienić  wolant z kołyską na kołyskę metalową  tak jak w tych  GLADIATOR PRO

« Odpowiedź #1363 dnia: Września 26, 2016, 23:44:12 »
Jak to jest identyczny jak Gladiator ( VBK SIM)  to może istnieje  możliwość wymienić  wolant z kołyską na kołyskę metalową  tak jak w tych  GLADIATOR PRO

Na 99% da się, zaglądałem do środka :evil: i nie ma bata to jest to samo :)

Jutro pobawię się softem z VKB można sporo przeprogramować ;)
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?act=url&depth=1&hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=pl&u=http://forum.vkb-sim.pro/viewtopic.php%3Ff%3D15%26t%3D2112&usg=ALkJrhjnNaafEgmZhu3SxSvmMwcD5XPakQ (źródło po RU ale translate daje radę)
Eurocopter AS350 B3 Plus

« Odpowiedź #1364 dnia: Września 27, 2016, 10:48:49 »

Wymienić na pewno się da. Natomiast ciekawe czy firma RAVCORE będzie w stanie pomóc w nabyciu tego metalowego gimbala z Gladiator Pro?