Lepiej napisz parę słów na temat joya, bo ciekaw jestem strasznie. Skrzypi coś, jakiej wielkości jest grip (jak duże łapska dała Ci bozia), jak z pracą mechanizmu, daje duży czy mały opór, jak duży jest zakres wychyleń drąga, trigger jest metalowy tak jak widać na większości zdjęć?
Nie skrzypi, chodzi bardzo płynnie. Mam wrażenie, że czułość nie jest liniowa a rośnie z wychyleniem - super sprawa.
Grip jest też wygodny - nie mam specjalnie wielkich łap (śródręcze szer. 9cm

), w każdym razie jest jeszcze sporo zapasu na powiedzmy 11-12 cm czyli na duże łapsko. Co do
oporu, porównam go do F.L.Y. 5/Cyborg X. Nie szło na cyborgu latać heli bez spięcia sprężyny trytytkami

tu jest super i fajnie lata się heli, starym DHC-2 (ten latający harley davidson w X-Plane jest super czuły na ruch joya a po ustawieniu trymu leci jak po stole

) i F-22 można ostro kręcić. Generalnie opór jak dla mnie jest super, w tym temacie mogę jedynie czepić się hat'a. Trochę ciężko chodzi (wolałbym taki jak w padach PS3).
Wychylenie też ok, jest nieco mniejsze niż w cyborgu ale sam joy jest 1000x bardziej stabilny przez to, że dolna płyta jest ze stali(?) cholernie ciężka i joy leży jak przyklejony. Na pochwałę zasługuje kabel w oplocie jak w myszkach Logitecha Gxxx. Podsumowując wg. mnie super stosunek jakość-cena.
Co do samego Javelin'a to faktycznie nawet instrukcja jest identyczna jak ta z VKB: