Autor Wątek: Wypadek MiGa-29  (Przeczytany 21689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 20, 2017, 18:15:06 »
Skoro sie nie wystrzelil to mozna zakladac watek z kategorii cudow w lotnictwie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 20, 2017, 23:26:11 »
Teoretycznie jest to możliwe, jak był nisko i bez paliwa z prędkością umożliwiającą jeszcze szybowanie i w miarę łagodnie próbował go posadzić.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 21, 2017, 00:20:34 »
Na drzewach bez widoczności? No ja bym się strzelał od razu (byle nie kierować samolotu na światła domów).

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 21, 2017, 00:56:51 »
Jeżeli mamy już budować pewne teorie... a może pilot chciał do końca ocalić maszynę?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 21, 2017, 01:24:30 »
Teorie możemy co najwyżej próbować obalać mając szczątkowe informacje. Fakt jest tylko taki, że w rejonie wypadku były niskie chmury, mgła i ujemna temperatura. Gdyby coś było nie tak z maszyną, próbowałbyś w takich warunkach po zmroku ocalić maszynę? Nie było nas tam. Wiemy niewiele. Bez sensu tak gdybać. Zaczekajmy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 21, 2017, 13:03:13 »
Wśród pilotów krąży teoria, że rozbity Mig-29 pod Mińskiem mógł spaść z powodu braku paliwa. Przemawia za tym kilka okoliczności. Niestety ja nie wiem jakie. Tak mi powiedzieli.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 21, 2017, 13:52:36 »
Dokładnie, nie inaczej.

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 22, 2017, 15:45:02 »
Jakbyście słyszeli,_że chcą sprzedać wrak dajcie znać na priv. Miałem kupić żonie samochód, ale migi tak często nie spadają, wiec będzie okazja :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2017, 15:46:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 22, 2017, 16:16:49 »
Teraz nie sprzedadzą bo zajmie się nim pewnie "komisja" smoleńska. A sam Minister wojny widzi racjonalny związek między obiema katastrofami.
Wygląda na to, że "prezent świąteczny" spadł im wcześniej i dosłownie z nieba.
http://natemat.pl/225911,to-jest-racjonalne-macierewicz-widzi-zwiazek-katastrofy-smiglowca-mig-29-i-rzadowego-samolotu-tu-154

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Wypadek MiGa-29
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 22, 2017, 16:37:24 »
Sokół Millennium też przeorał las - i był cały.  Czyżby nasz geniusz militarny nie widział jeszcze tego filmu? :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2017, 16:44:44 wysłana przez Mekki »

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Wypadek MiGa-29
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 22, 2017, 16:49:31 »
Wydzieliłem posty dotyczące MiGa, bo temat pewnie będzie dłużej wałkowany. Jednocześnie przypominam, że od luźnych dyskusji jest bar, a moderacja dostała na mikojajki całą pakę od Blitza argumentów 9x19.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 22, 2017, 22:29:57 »
Też skowronki mi coś tam zaśpiewały. Brak paliwa. Ciekawa kwestia. Był to lot ćwiczebny, miał być jednym z z ważniejszych dla tego pilota, bo dłuższym. Natomiast pytanie czy nie doszły w trakcie ćwiczenia dodatkowe niespodziewane zadania do realizacji, które spowodowały, że zakładana wcześniej ilość paliwa nie wystarczyła. Albo za dużo latał na dopałce w trakcie. Nie wiem. Zabrakło niewiele, opary za wcześnie się skończyły. Fakt, MiG-29 po sygnalizacji o małej ilości paliwa nie pozwala już na zbyt długi lot. Wskazuje wszystko na jednak błąd pilota, ew. coś doszło w trakcie ćwiczeń. Ogólnie, szczęściarz i wygrał w totka, ale teraz to szczerze współczuję mu tego co będzie przechodził, tym bardziej obecnie, w dobie obecnych władz. Już widzę, ten scenariusz "przez 8 lat Polcy i Polaki mieli źle szkolonych pilotów myśliwskich". LOL. Szczerze współczuję.

Co prawda w mediach mamy: https://wiadomosci.wp.pl/prokuratura-wszczela-sledztwo-ws-katastrofy-mig-a-29-zabezpieczono-min-zapis-rozmow-z-wieza-6201156429575809a
a ilość paliwa pozwalała na lądowanie na lotnisku zapasowym"
tylko co rozumieją przez zapasowe, może jak latał nad morzem to chodziło o Malbork dla przykładu. Pokrętna wypowiedź. Powinno być "docelowym" czyli w Janowie, więc jakby już ktoś zaczynał się zabezpieczać i potem zwalać winę, że na zapasowe powinien lecieć.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 23, 2017, 02:59:53 »
Sokół Millennium też przeorał las - i był cały.  Czyżby nasz geniusz militarny nie widział jeszcze tego filmu? :)
Teraz nie sprzedadzą bo zajmie się nim pewnie "komisja" smoleńska. A sam Minister wojny widzi racjonalny związek między obiema katastrofami.
Spekulacje spekulacjami, każdy lubi się w nie zabawić. Ale uciekanie się do niestety popularnych teraz wątków około politycznych znaczy, że chyba niewiele się ma do dodania w temacie.

Na drzewach bez widoczności? No ja bym się strzelał od razu
Co do pozostania w samolocie. Wyobrażam sobie, że mimo ćwiczenia katapultowania się i tak nie jest to przysłowiowe hop-siup dla lotnika. Szczególnie, że w sytuacji nie bojowej , kiedy aż tak się nie pali. Dosłownie i w przenośni. Wszyscy pamiętają sytuację pani pilot, która miała trochę oporu przed strzeleniem się z Orlika. A warunki były jednak sporo lepsze. Że jakaś możliwość "awaryjnego" lądowania jest, zapewne gdzieś tam w głowie z tyłu się ma. Być może w jakiś sposób pilot MiGa zablokował się psychologicznie i między innymi z tego powodu został w samolocie. Jeśli pilot faktycznie miał świadomy zamiar lądowania to pokazał, że się da.

Nie było nas tam. Wiemy niewiele. Bez sensu tak gdybać. Zaczekajmy.

I to chyba najlepsza możliwa konkluzja.

« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 23, 2017, 04:44:08 »
Spekulacje spekulacjami, każdy lubi się w nie zabawić. Ale uciekanie się do niestety popularnych teraz wątków około politycznych znaczy, że chyba niewiele się ma do dodania w temacie.

Natomiast rozważania pseudo psychologiczne bez znajomości rzeczywistych podstawowych faktów a dotyczące zachowania pilota w momencie katastrofy wnoszą niewątpliwie wiele ;)
Jestem pewien, że w najbliższych miesiącach jeszcze wiele razy dzięki tej komisji usłyszymy o katastrofie MIG-a i będziemy zaskoczeni wyciągniętymi przez nią wnioskami i teoriami.

« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 23, 2017, 14:44:16 »
Oj nie bądź taki urażony. Zawsze możesz dodać kilka "rzeczywistych podstawowych faktów" zamiast "rozważań pseudo" uprzedzających działania komisji.