Autor Wątek: Kingdom Come: Deliverance  (Przeczytany 31032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kingdom come: Deliverance
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 20, 2018, 08:48:16 »
Dzięki za recenzję. Grę mam, ale z braku czasu dopiero zaczynam się wgryzać w fabułę i mechanikę, ale pozwolę sobie ma małe uwagi.

1. Grafika jest może dobra lecz daleko jej do Wiedźmina 3.
2. Masz rację, ale to już było...w Wiedźminie. Nie wiem, czy w grze dostępna jest Praga, ale na moim obecnym etapie gry żadne z tych miasteczek nie dorównuje Oxenfurtowi z Wiedźmina o Novigradzie nie wspominając.
3. W pełni się zgadzam.
4. j.w.
5. Sterowanie koniem wzięte z Wiedźmina i niestety trochę gorzej wykonane, ale rozumiem, że pogodzenie pierwszej osoby i mechanika walki wymagały pewnych zmian.
W pozostałych przypadkach masz rację chociaż mi brakuje trochę humoru, który serwował CD Projekt w Wiedźminie, ale rozumiem, że tutaj mamy inny klimat i uwarunkowania.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 20, 2018, 22:50:15 »
Wciąż kombinuję z ReShade, zbliżam się do oczekiwanego finiszu:

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2018, 23:32:08 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 20, 2018, 23:13:11 »
Hmmm.... Ładnie to wygląda. Może jednak się skuszę... Mimo, że nie widzę szans na to, żeby te gra była lepsza niż Wiedźmin 3, to i to całkiem możliwe, że dostarczy całkiem niezłej zabawy. Pomysł z graniem po niemiecku - super.

Czy są w tym jakieś wątki fantastyczne (amulety, eliksiry, magia itp)?

Trochę więcej na temat systemu walki? Wygląda dość... nudnawo i mało widowiskowo. Można komuś np. odciąć kończynę? Są jakieś finishery czy coś w tym stylu?

@ YoYo - ten DOF jest domyślny taki, czy Ty przy tym majstrowałeś? Jak na mój gust jest za mocny. Czy to nie jest paradoks naszych czasów, że wydajemy fortuny na sprzęt by mieć ładną grafikę, a potem pół ekranu mamy rozmazane (DOF, motion blur itp.)?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 20, 2018, 23:38:42 »
DOF to efekt ReShade, jeszcze nad nim pracuję. Jak najbardziej można go zmniejszyć.
Trochę ciężko porównywać do Wiedźmina. To jak pisać o Gwiezdnych Wojnach w stosunku do obecnego konfliktu zbrojnego. To raczej tytuł, w którym trzeba szukać ultra realizmu, niż "fantastycznych" przygód (fabuła jednak jest całkiem niezła ale to mi za wcześnie oceniać).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 21, 2018, 08:29:32 »
Nie da się porównać tych dwóch gier, to dwa różne światy. Jestem fanem Sapkowskiego, więc w Wiedźmina wyjątkowo fajnie mi się grało, ale mieliśmy też w mieście odtwórców średniowiecznej szermierki, sam nie raz z nimi się w to bawiłem. Wiem jak wygląda realna wakna i przez to bardzo mocno rażą mnie jakieś fikołki i combosy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, wyglądające jak Kapitan Ameryka itd;).

Wiedźmin jeśli chodzi o fabułę, realia, grafikę jest świetny, ale niestety system walki w Wiedźminie to żart ;) Casualowe turlanie się i podskakiwanie jak w amerykańskim filmie fantasy, przecinania ostrzem miecza stalowych pancerzy, wymachiwanie mieczem kombosów i kładzenie pokotem całych grup wrogów... Nie mówiąc już o jedzeniu kurczaka w trakcie walki żeby podnieść zdrowie ;> W Kingdom Come za to walka jest zrobiona po prostu świetnie, bardzo dobrze to wszystko przemyśleli.

Kingdom Come jest dużo bardziej realny, pod każdym względem, systemu walki, łucznictwa, możliwości różnych postaci, braku magii, grafiki, ograniczeń. No i immersja przy widoku świata z 1-szej osoby jest po prostu inna, szarpiąc się na koniu z jakimiś bandytami, bijąc ich na oślep mieczem, mając pole widzenia ograniczone szparami w hełmie można poczuć jakby samemu się tam było. No i Twoja postać to nie super heros, ale realny człowiek z ograniczonymi możliwościami.

Wiedźmin to raczej świetny, interaktywny film fantasy z super herosem zbawiającym świat w roli głównej, w słowiańskich klimatach.

Moim zdaniem te 2 gry nie są dla siebie konkurencją, za bardzo się różnią. Obie są świetne, ale Kingdom Come jest oprócz tego wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju. Wiedźmin to kolejny klon RPG w 3D, coś a'la Skyrim tyle, że dużo lepszy prawie pod każdym względem i w solidnym literackim uniwersum. Kingdom Come to pierwsza tego typu gra. Trzeba było niestandardowego finansowania z Kickstartera i baardzo specyficznej grupy twórców żeby coś takiego w ogóle mogło w skomercjalizowanym świecie powstać.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2018, 08:53:36 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 21, 2018, 09:10:29 »
KCD jest wyjątkowy. Wszystko jest przemyślane w najdrobniejszym szczególe, ale rozwiązanie walki nie należy, moim zdaniem, do najlepszego. Zasada zadawania ciosów, parowania i kontr jest ok, ale techniczne wykonanie to już inna sprawa. Na chwilę obecną jednoczesne kierowanie za pomocą myszy kierunku ruchu bohatera i kierunku ataku jest dla mnie ciężkie do ugryzienia.

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 21, 2018, 12:12:55 »
Na chwilę obecną jednoczesne kierowanie za pomocą myszy kierunku ruchu bohatera i kierunku ataku jest dla mnie ciężkie do ugryzienia.
Musisz "zalokować" na przeciwniku :) Wtedy kierunki ataków/obron będziesz kontrolował myszą, a poruszanie się klawiaturą, czyli tak jak w każdej grze komputerowej.

(Swoją drogą ilość i realizm animacji związanych z walką jest niesamowita, specjalnie na te potrzeby studio stworzyło salę do Motion Capture i zatrudniło profesjonalnych szermierzy do ich nagrywania.)

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 21, 2018, 13:27:19 »
Tak się właśnie zastanawiałem do czego służy przycisk blokowania przeciwnika. Dzięki  :)

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 21, 2018, 14:46:43 »
Teksty w stylu "bij Niemca" dobre :D, taka pro narodowościowa ta gierka. :-) Szkoda, że nie ma gadania w rodzimym języku :( Gram w tą grę trochę, ale w dniu premiery bym jej nie kupił. Trochę inaczej wyobrażałem sobie tą nie linearność. Póki co, gra jest dla mnie zwykłą "przygodówką".
307 "LWOWSKIE PUCHACZE" - Vrtual  Polish SQN

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 22, 2018, 11:13:50 »
Jeśli ktoś chce ten mój profil (po jeszcze lekkim tjuningu) do ReShade to wrzuciłem go na Nexusa:

https://www.nexusmods.com/kingdomcomedeliverance/mods/152/
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2018, 13:09:40 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 22, 2018, 13:35:29 »
Mógłbyś powiedzieć jak instalować mody w nexusie?
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2018, 16:46:54 wysłana przez YoYo »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 22, 2018, 15:06:46 »
Zapłaciłem za grę ze 4 lata temu (jako baron czy jakoś tak  :evil:)... więc jeszcze poczekam troszkę https://www.youtube.com/watch?v=bAFnijnPYGU (proporcjonalnie to będą ułamki procentów czasu jaki czekałem :-).

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 22, 2018, 15:56:35 »
Też polecam poczekać na patch 1.3 za 2-3 tygodnie, pewnie zlikwiduje 90% bugów.

BTW: Serwis Eurogamer oskarżył twórców Kingdom Come o rasizm, bo w grze nie ma Murzynów ...

http://www.eurogamer.net/articles/2018-02-20-kingdom-come-deliverance-review

Dokładnie ta sama historia była z Widźminem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 22, 2018, 16:47:31 »
Mógłbyś powiedzieć jak instalować mody w nexusie?

By coś ściągnąć z Nexusa trzeba mieć tam konto, jak ktoś nie chce to profil wrzucam i tu:
https://www.sendspace.com/file/tpp2l5 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 22, 2018, 16:48:50 »
BTW: Serwis Eurogamer oskarżył twórców Kingdom Come o rasizm, bo w grze nie ma Murzynów ...
http://www.eurogamer.net/articles/2018-02-20-kingdom-come-deliverance-review
Dokładnie ta sama historia była z Widźminem.
Ciekawe co by zrobili jakby murzyn był... niewolnikiem? Na inną rolę chyba nie mógłby liczyć.