Autor Wątek: Kingdom Come: Deliverance  (Przeczytany 30988 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kingdom Come: Deliverance
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 04, 2025, 18:49:37 »
KCD II launch trailer: https://youtu.be/d48SupO0PmM?si=iJcqeqvsGvCEyAGG. Dziś premiera :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 05, 2025, 08:39:48 »
Kutwa, co to jest? :-X

Coś mi się przewinęło parę tygodni temu na reddit, ale myślałem, że ktoś trolluje. Generalnie unikałem czytania za dużo o KDC2, by sobie nie spojlerować.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 05, 2025, 08:44:49 »
Kutwa, co to jest? :-X

A "ono" też jest? ;D. No cóż ... widać Henryka nie do końca znaliśmy ;> ale podejrzewam, że jak umiejętnie poprowadzisz postać, to takiej opcji nawet nie będzie o ile to nie fake nawet jakiś bo też mi trudno nieco w to uwierzyć.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 05, 2025, 10:35:13 »
Nie wiem. Na razie dopiero zacząłem. Ciężko stwierdzić na ile ten wątek będzie nachalny. Mam obawy co do tego i nie podoba mi się ta zagrywka. To nie jest jakaś postać RPG, którą tworzymy od zera, tylko konkretny bohater, który ma swoja historię z pierwszej części. Po co wciskać teraz takie rzeczy? Ludzie piszą "w czym problem, przecież to jest opcjonalne". Ale jeśli mam teraz uważać by przypadkiem nie kliknąć w coś co skończy się całowaniem Ptaszka (nomen omen), to to jest dla mnie niepoważne. Podobnie jeśli gra będzie dawać taki podtekst, bo przecież takie opcje dialogowe nie mogą być z czapy wzięte.

Uważam, że powinna być opcja opt-out w ustawieniach i po prostu tego typu zawartość jest pomijana.

A zastanawiałem się dlaczego ostatnio zniknął mi KDC2 z wykazu najlepiej sprzedających się tytułów na Steam. A teraz patrzę na stronie sklepu:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 05, 2025, 11:30:11 »
Ciężko stwierdzić na ile ten wątek będzie nachalny.

Wszystko zależy od kontekstu być może. Wcale nie znaczy, że Henio miał i ma skłonności przecież. Może to być to taki NPC, który akurat jest gejem i do czegoś go tam zachęcił ;), a gracz może na to przystać albo nie. To akurat jest możliwe, kwestia czy się w to wejdzie. To tak jak w życiu. Bywało, że zdarzało się trafiać na takiego typa, ba kiedyś chodziłem do fryzjera, który okazał się gejem. Czy mi to potem przeszkadzało? Nie, ale pewne opcje dialogowe się pomijało, tak ja w grze :P, chociaż strzygł nieźle hehe. Więc wcale nie musi być to wielkie "ach i och", że hetero-Henio spotyka kogoś takiego na swojej drodze. W końcu to już istniało przed Neronem, a skoro gra 18+ to mogli wpleść i takie sytuacje.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 05, 2025, 20:22:06 »
Nie rozmawiamy o IRL tylko o wciskaniu pewnych rzeczy w grach, które ostatnio są wciskane nagminnie i z pobudek czysto ideologicznych (nikt się z tym nawet nie kryje). Pewnie stąd wyczulenie wielu graczy, w tym moje, na tego typu kwiatki. Ale ok, nie ma co się nad tym rozwodzić. Tym bardziej, że na tym etapie ciężko stwierdzić z czym dokładnie ma się do czynienia.

Moje pierwsze wrażenie jest takie, że bardzo podoba mi się, że interfejs został utrzymany z KDC1, tylko został po prostu lekko podrasowany, ulepszony. To dobrze, że nie robi się rewolucji na siłę, tylko raczej idzie się w ewolucję. Niemiecki voice acting ma tych samych aktorów, przynajmniej na pewno jako Henryka i Jana. Zdecydowanie lepiej Heniek brzmi mi po niemiecku. Ten rzeczywisty aktor udzielający swojej facjaty, w wersji angielskiej zupełnie mi nie leży. Kiedyś bardzo chciałem grać z audio czeskim, ale gdy w końcu dodali je po wielu latach do KDC1, to jednak doszedłem do wniosku, że ciężko zachować powagę gdy ktoś po pepiczkowemu zapodaje. Całość brzmi po prostu kabaretowo. Szkoda trochę, że gra nie ma polskiego dubbingu. Zrobiony porządnie, byłby naprawdę ciekawą opcją. No ale oczywiście rozumiem, że się nie kalkuluje. 

Natomiast jakoś nie mogę się przyzwyczaić do nowego wyglądu Henryka. W szczególności pewnie dlatego, że dopiero co kończyłem KDC1, a akcja KDC2 zaczyna się dokładnie w tym samym momencie.

Dziwi trochę brak zaawansowanych opcji skalowania i frame generation. Da się wymusić DLSS override w Nvidia app, choć nie wiem jak sprawdzić czy to działa. Jeśli chodzi o frame generation, to można je wymusić programikiem Lossless Scaling.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 05, 2025, 22:15:46 »
Dziwi trochę brak zaawansowanych opcji skalowania i frame generation. Da się wymusić DLSS override w Nvidia app, choć nie wiem jak sprawdzić czy to działa.

Możesz sobie sprawdzić jakich bibliotek używa gra edytując rejestr: https://youtu.be/q7bsFr9vFJw?si=NPzH0JrS4OUdBzv8&t=228.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #127 dnia: Kwietnia 27, 2025, 20:35:40 »
Fajny viral (?) z KDC2: https://youtu.be/hUT11CR2Myw?si=aWqmvjHD0EAwAcRT. W sumie pewnie kwestia czasu, by tak postacie wyglądały w grach.

www.yoyosims.pl