No ale właśnie ostatnio nauczka była taka, że te ceny podawana przez Nvidia niewiele później się mają do rzeczywistości. O wszystkim pewnie zadecyduje dostępność. Nie wiem na ile górnicy czy scalperzy będą odgrywali rolę. Też pytanie na ile sami zieloni nie będą wymuszać małej dostępności, by wszystkie karty serii 40 najpierw zeszły. To wszystko będzie determinować ceny.
Teraz wygrywamy właśnie kursem, dlatego stosunkowo dużych różnic nie będzie. Posiadacze 4090 będą musieli zejść dobrze z cen by je opchnąć, a niektórzy wciąż je sprzedają po 7-8k za używki. 
To, że po tyle są wystawione, nie znaczy że po tyle je ludzie kupują. Choć może faktycznie lepiej już teraz może tę kartę opchnąć. Tylko żeby później się nie dziwić, jak nieprędko się dostanie nową. Ja wciąż mam traumę z czasów 30XX.
Dla mnie akurat VR to podstawa i tylko to determinuje zakupy i chęci zmian. Natomiast pewnie jakbym siedział na 2D to umówimy sie, taka 5070Ti wystarczy w zupełności (nie mówiąc, że i obecne generacje w dużej większości).
Dla Ciebie tak, ale wg ostatniego badania Steam, ilość posiadaczy VR to bodajże ok. 2% użytkowników Steam. Trzeba wziąć jeszcze poprawkę, że w tych 2% nie każdy używa tego do symulatorów, gdzie wymagane jest jak najwyższe skalowanie i liczy się każda klatka. Poza VR do czego może się w sumie taka karta przydać? Do grania w 8K może, ale ta rozdzielczość to już sama w sobie też overkill.
Mi teoretycznie moja 4070Ti wystarcza do grania w 4K. DCS chodzi w 2D bardzo dobrze. Ale planuję nabyć 5070Ti bo jednak to 16 GB VRAM na pewno się przyda w tym moim okazjonalnym VR, a z multi frame generation będę mógł wykorzystać 240 Hz monitora.
Tak się jeszcze zastanawiam czy AMD może wprowadzić multi frame generation, które będzie dostępne dla wszystkich. Albo czy da się jakoś obejść ograniczenie multi frame generation do kart z serii 50.