Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #705 dnia: Stycznia 08, 2025, 18:08:06 »
Jeśli ten nowy DLSS4 pozbędzie się tego co najgorsze czyli efektu ghostingu i będzie miał lepsze wygładzanie przy zachowanej ostrości to kto wie. FG jest to świetna opcja i nie twierdzę jak działa, to jest fajnie. Ostatnio grałem w Indiana Jones, na laptopie. Z Path tracingiem miałem 80 FPS z DLSS3, ale z DLSS3 i jak włączyłem FG to już po 120-130 FPS w tych samych lokacjach. Przyrost niesamowity i w grach FPS to się sprawdza. W simach, zwłaszcza bojowych, gdzie mamy szybko poruszające się obiekty jak na razie wciąż jest do dopracowania, a w VR to dla mnie już w ogóle słabo, nie mówiąc, że FG tam nie działa w obecnej wersji.

PS. A jednak: NVIDIA App dostanie nową funkcję DLSS Override, która pozwoli na obsługę DLSS 4 w nieaktualizowanych przez deweloperów grach https://www.purepc.pl/nvidia-app-nowa-funkcja-dlss-override-obsluga-dlss-4-w-nieaktualizowanych-gry.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2025, 18:33:17 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #706 dnia: Stycznia 08, 2025, 19:45:24 »

A wiemy czy na pewno to nowe FG nie znajdzie zastosowania w VR? Z czego wynika to ograniczenie?

W VR już istnieje coś takiego od dawna (reprojekcja). Być może mechanizmy nVidii z całym tym AI wygenerowałyby trochę lepszy obraz bez artefaktów ale z drugiej strony mogą nie być zoptymalizowane pod VR. PCVR to dość niszowe zastosowanie, to i rozwój narzędzi i nowych technik trochę kuleje w ostatnich latach.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #707 dnia: Stycznia 08, 2025, 20:04:31 »
Oj tam, taka mała wtopa ;).

(chyba muszą cofnąć serię pudełek, te karty maja mieć po 16Gb).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #708 dnia: Stycznia 08, 2025, 20:51:54 »
Jeśli ten nowy DLSS4 pozbędzie się tego co najgorsze czyli efektu ghostingu i będzie miał lepsze wygładzanie przy zachowanej ostrości to kto wie.

Podobno widać zdecydowaną poprawę.

https://youtu.be/xpzufsxtZpA?t=297

To będzie akurat dostępne dla wszystkich kart RTX. Tylko multi FG jest na wyłączność serii 5XXX.

Oj tam, taka mała wtopa ;).

(chyba muszą cofnąć serię pudełek, te karty maja mieć po 16Gb).

No właśnie pisałem, że te 16 GB dla tej karty dla mnie jest bez sensu. Nie bardzo wiem kto to ma kupić. Logicznym wyborem wydaje się 5070Ti z tą samą ilością VRAM i na ten moment w tę kartę celuję (w zależności od tego jak będzie wyglądać rzeczywisty poziom cen u nas i jak wypadną recenzje).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #709 dnia: Stycznia 08, 2025, 23:46:08 »
Smużonko jednak dostępne na DLSS4 hehe, tak od 5:45: https://youtu.be/3a8dScJg6O0.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #710 dnia: Stycznia 09, 2025, 00:48:50 »
Pytanie na jakich ustawieniach DLSS to testowali. Bo artefaktów jest tym więcej, im skalowanie jest z niższej rozdzielczości. Ja raczej używam tylko DLSS na profilu Quality. Nie pamiętam dokładnie współczynnika, ale przy skalowaniu do 4K, rozdzielczość natywna jest chyba w okolicach 2K. Oczywiście na profilu Performance wygląda to gorzej. Ale mi osobiście jakoś nie specjalnie się to smużenie rzucało w oczy do tej pory. Najbardziej chyba w DCS na światłach pozycyjnych przy kamerze fly-by. Ale jeśli technologia skalowania ma działać lepiej niż do tej pory (co potwierdza wstępnie test Digital Foundry) i wszystkie karty i tak to obsłużą, to co to w sumie ma do rzeczy? Nie musisz korzystać ze skalowania DLSS by korzystać z multi frame generation.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2025, 00:53:51 wysłana przez Jascha »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #711 dnia: Stycznia 09, 2025, 08:46:29 »
Pytanie na jakich ustawieniach DLSS to testowali. Bo artefaktów jest tym więcej, im skalowanie jest z niższej rozdzielczości.

Akurat to raczej może nie mieć wpływu na ghosting, ja pamiętam, że niezależnie co testowałem, to efekt jest taki sam, różnica w jakości DLSS polega w dużej mierze na odniesieniu się do rozdzielczości, a efektem tu był jedynie obraz bardziej wygładzony (i z mniejszym shimmeringiem) lub mniej (większa pikseloza, ale za to więcej FPS). Tak czy siak ghosting występuje, w prezentacji nie ma informacji, że tyko przy np. Performance ma go nie być. Po drugie to komp złożony i ustawiony przez NVidię, więc dali pewnie najlepiej wyglądającą opcję jak sądzę dla testów dla dziennikarzy, to co maksymalnie można by wyciągnąć. Osobiście też patrzę przez pryzmat VR. W 2D nie jest to tak denerwujące, bo piksel z "popiołu Feniksa" jest i tak mały, ale w VR to jakby samolot ciągnął za sobą smugę dymu, to wygląda tragicznie wręcz. W 2D gram przeważnie z DLSS w grach typu FPS/TPS i tam mi to nie przeszkadza, aż takim purystą nie jestem, chociaż w 2D może to przeszkadzać ludziom grającym jakoś bardziej profesjonalnie w jakieś multi strzelanki.

Podoba mi się za to, że karta wróciła do normalnych rozmiarów, chociaż nie wiem, czy niereferenty jednak znów nie będą wielkimi cegłami. Ta 5090 wyglada całkiem ok pod względem wialkości.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #712 dnia: Stycznia 09, 2025, 18:25:38 »
Całkiem fajne podsumowanko, do tego trochę się obśmiałem: https://youtu.be/K2tKNbU0aP8?si=tET7Sg-cwXf49CZv.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #713 dnia: Stycznia 10, 2025, 14:59:03 »
Fotki Founders Edition: https://www.ppe.pl/news/360993/ces-2025-nvidia-geforce-rtx-5090-na-prawdziwych-ujeciach-kompaktowa-budowa-mocarny-pcb-i-imponujace-osiagi.html. Całkiem ładnie im ona wyszła z tymi krągłościami. Na poprzednim filmiku widać podczas pracy, a do tego na plus od razu sławetne łącze pod kątem.

Ceny: https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/graphics-cards/50-series/

GeForce RTX 5090 - 10299 zł
GeForce RTX 5080 - 5199 zł
GeForce RTX 5070 Ti - 3899 zł
GeForce RTX 5070 - 2849 zł

Oczywiście 5070 wygląda tu mega korzystnie jak ktoś sobie gra w FPS, nawet jak dodaje fejkowe klatki, ale też nie sądzę, by takie ceny były na niereferentach jak tu (zwłaszcza właśnie 5070 i 5080, bo 5090 ma już i tak wyżyłowaną cenę i może być nawet taniej, tak jak było z premierą 4090). Obstawiam tak: 5090 - 9.000-12.000, tu będzie zbieżnie, 5080 - koło 6.000-7.500, 5070 - 3900 +. Nie mówię już o tym, że te FF to nie będą dostępne, albo w takich ilościach, że rozejdą się zanim wejdą do sklepu PL.  8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #714 dnia: Stycznia 10, 2025, 15:58:51 »
Obstawiam tak: 5090 - 9.000-12.000

4090 na premierę kosztowała u nas ponad 10k PLN z tego co pamiętam (i nadal tyle kosztuje w przypadku większości modeli). Cena MSRP dla 5090 jest wyższa aż o 500 USD w stosunku do MSRP 4090 na premierę. Więc na logikę, to raczej ceny będą u nas od 12k PLN w górę, a nie odwrotnie.

Warto też wspomnieć, że niestety pobór mocy dla wszystkich kart cały czas idzie w górę... Kijowo biorąc pod uwagę co się dzieje z cenami energii. :/

Oczywiście 5070 wygląda tu mega korzystnie jak ktoś sobie gra w FPS, nawet jak dodaje fejkowe klatki

Myślę, że wygląda mega korzystnie nie tylko w FPSów (tam akurat może być to problematyczne w strzelankach sieciowych z uwagi na opóźnienie), ale generalnie we wszystkich tytułach które korzystają z frame generation Nvidii (czyli ogólnie we wszystkim nowym co wychodzi). Jak 5070 (przy 250W) da tyle klatek w MSFS 2024 co 4090 (przy 450W), to raczej nie powinno to robić różnicy który układ karty graficznej odpowiada za ich generowanie i która klatka jest bardziej fajna, a która mniej, skoro obie wyglądają tak samo.

VR to inna para kaloszy oczywiście, ale zupełnie niszowa sprawa dla ogółu PCMR.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2025, 16:06:09 wysłana przez Jascha »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #715 dnia: Stycznia 10, 2025, 16:25:43 »
Ceny za najbardziej podstawowe modele będą takie jak podał Yoyo, wyższe modele z "OC" i mocniejszym chłodzeniem będą odpowiednio droższe. Producenci też notorycznie ograniczają dostępność najtańszych modeli na premierę, w końcu na pozostałych mają wyższą marżę.

W 2022 dolar był po 5 PLN, więc premierowe ceny u nas nie wzrosły tak bardzo mimo podwyżek.

« Odpowiedź #716 dnia: Stycznia 10, 2025, 16:55:56 »
No fakt, zupełnie nie wziąłem pod uwagę kursu dolara. Ale też trzeba wziąć poprawkę, że te 5 PLN to absolutny "pik" z początku  października 2022, kiedy te karty nie były nawet u nas ogólnodostępne. W styczniu 2023 kurs dolara już był na takim poziomie jak dziś, później wahał się między ~4.00 a 4.50 PLN. Więc to nie jest jakaś diametralna różnica w stosunku do tego co mamy dziś.

W każdym razie będę w szoku, jeśli to 5090 będzie dostępna poniżej 10k PLN. Jeśli się mylę, to oczywiście się nie obrażę. ;) Choć nawet wtedy nie widzę siebie w roli potencjalnego nabywcy tych kart. Dla mnie ta karta ma sens tylko do VR, a to dla mnie nieistotny gadżet (nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz korzystałem ze swojego zestawu).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2025, 17:03:24 wysłana przez Jascha »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #717 dnia: Stycznia 10, 2025, 17:06:38 »
Ale MSRP było ustalone właśnie wtedy. Nawet pierwsze informacje prasowe podawały 9399 PLN, a potem ze względu na rosnący kurs dolara urosło do 9699 PLN.
Jak już urosło to nikt nie spieszył się z obniżaniem. Zwłaszcza w styczniu, gdy popyt na karty nadal przewyższał podaż na rynku. Jakoś w okolicach wakacji najtańsze zeszły już na 7-8 tys.

Ostatnio znowu były drogie, bo po prostu nie było ich na rynku, nvidia jakiś czas temu zakończyła produkcję.

5090 nie będzie poniżej 10k, skoro masz wyżej podane msrp 10299 PLN. Nikt nie będzie robił wyprzedaży na towar, który i tak na premierę i tak się wyprzeda.  Może za kilka miesięcy.

« Odpowiedź #718 dnia: Stycznia 10, 2025, 17:21:06 »
No YoYo napisał, że typuje ceny 5090 między 9K a 12K PLN, a Ty napisałeś że się z nim zgadzasz. Odnosiłem się do tego poziomu poniżej 10K. ;)

Osobiście wydaje mi się, że najtańsze będą kosztować w okolicach 11-12K na premierę.

Ciekawe czy będzie taki problem z dostępnością jak przy premierze serii 40...

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #719 dnia: Stycznia 10, 2025, 17:50:15 »
Napisałem, że będą takie jak podał, a nie jak obstawia :)

Ceny: https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/graphics-cards/50-series/

GeForce RTX 5090 - 10299 zł
GeForce RTX 5080 - 5199 zł
GeForce RTX 5070 Ti - 3899 zł
GeForce RTX 5070 - 2849 zł

Taniej na premierę nie będzie. Zawsze może być drożej. Ale podstawowego Palita, Gainwarda czy Zotaca powinno za tyle się znaleźć.