Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #120 dnia: Listopada 15, 2018, 14:33:39 »
Przyznam, że przeczytałem podsumowanie techpowerup drugi raz, ale dalej nie widzę tych czynników tłumaczących niby niską wydajność RTX w BFV.

Już po pierwszych sygnałach, że po włączeniu RTX w Tomb Raider karta ledwo zipie w 1080p widać było co się święci. Technika może i fajna, ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie się to nadawało do użytku.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #121 dnia: Listopada 15, 2018, 14:44:50 »
Odnośnik do oryginalnego tekstu na PPC jest, więc jeśli ktoś będzie zainteresowany to zgłębi temat dalej. Wiadomo, że to musi być piguła. To jest nius, a szczegóły tak jak piszesz są w oryginalnym tekście. Nie zmienia to faktu, że jest słabo. Nawet jeśli DICE część rzeczy wyprostuje łatkami to wydajność nie wystrzeli w kosmos. Z pewnością coś będą musieli zrobić. To samo tyczy się Nvidii i ich optymalizacji w sterownikach. Czas pokaże co z tego wyjdzie. Poza tym do tej pory BF-y działały bardzo dobrze, w zasadzie każdy sprzęt sobie z nimi radził. Natomiast ja po przeczytaniu tego niusa od razu pomyślałem o DCS-e. Reasumując jak owy się tego dobrodziejstwa doczeka to będzie to działało jak kupa. Dlatego bardziej mnie interesuje DLSS o czym już kiedyś wspominałem :).

Smutne jest to, że za sześć koła nie możesz liczyć na spokój i to, że RTX (w BFV) był przedstawiany jako nowy zbawca w świecie gier. No a wyszło jak zawsze. Oczywiście nie twierdzę teraz, że wszyscy są "be", jak żyć i w ogóle... zachowuję dystans. Po prostu daję znać co w branży piszczy, a co kto z tym zrobi to już jego sprawa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: Listopada 15, 2018, 14:55:22 »
Ciekawe czy już do końca rozwiązali kwestie awarii kart serii RTX? Czy za zgłaszane awarie odpowiada wadliwa partia pamięci GDDR6 firmy Micron. Niektorzy użytkownicy kart Founders Edition, którzy odesłali karty na gwarancje otrzymywali modele z kośćmi pamięci Samsunga. Ale gdzieś widziałem, że uszkadzały się nawet takie karty. Masakra przy produkcie premium za prawie 6000PLN...
F-16C Block50 driver...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Listopada 15, 2018, 15:18:58 »
Przyznam, że przeczytałem podsumowanie techpowerup drugi raz, ale dalej nie widzę tych czynników tłumaczących niby niską wydajność RTX w BFV.

"However, given most Battlefield V maps are not set in an urban scenario, the likelihood of you encountering reflective surfaces in nature is fairly slim; the exception is the Rotterdam city map, which has plenty of those on cars and shop windows, for example. The performance hit for DXR seems to always be there, no matter if shiny surfaces are visible on screen or not." Pogrubienie moje.

Z drugiej strony jest to pierwszy tytuł dostępny dla ludu i to na razie przedpremierowo. Przypominam, że nasz ulubiony DCS, po 10 lat rozwoju silnika graficznego, jest w stanie zarżnąć całkiem mocne karty graficzne i to znaczy, że te karty są megafailem? Inne symulatory też nie grzeszą wydajnością w stosunku do gier AAA. Czy zatem po 2 dniach (!) dostępności RTX w jednej grze możemy jednoznacznie ocenić tę technologię? Purepc robi to już w tytule swojej sensacji. Oczywiście nie mam zamiaru bronić RTX tylko dlatego, że go mam. Natomiast ocenianie czegoś na huraaaaa! albo łeeeeeee! po jednym tytule, lub po opinii tabloida, jest nieco zbyt pochopne i przed tym przestrzegam potencjalnych odbiorców tego tekstu. Ja przez długi czas uważałem PPC za dość rzetelne źródło informacji, szczególnie, że starali się zwracać uwagę na metodologię swoich testów. Najwyraźniej to już przeszłość. Zalinkowany przez Mazaczka artykuł mnie rozwalił swoją dennością. Klasyczny clickbait. Mnie osobiście ani grzeje ani ziębi RTX, ot taka ciekawostka, za którą dopłaciłem pewnie ze 2 koła, ale kto mi zabroni? Ja swojego zakupu nie próbuję racjonalizować na siłę, bo mi to wisi i powiewa, proste.  :P

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #124 dnia: Listopada 15, 2018, 15:52:43 »
Ale z PPC nic się nie zmieniło. To dalej rzetelne źródło testów i niusów. Osobiście mam troszkę inne odczucia co do tego artykułu i serwisu. Nie widzę tej "przeginki" i to nie kwestia tego, że nie mam RTX-a i jestem związany z PPC od wielu wielu lat. Ot nius jak nius. Wszyscy je piszą w taki sam sposób i z tych samych źródeł. Dla równowagi jeszcze benchmark.pl:

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/battlefield-v-dostal-wsparcie-ray-tracingu.html

Natomiast PClab.pl robi własne testy, więc niebawem sami się przekonamy jak to wygląda :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #125 dnia: Listopada 15, 2018, 16:03:07 »
Ponad 60 klatek w 1080p to jeszcze nie koniec świata, a to przecież pierwsza karta ze wsparciem RTX. Wszyscy biadolą jakby 4k było już standardem. Mnie bardziej rozczarowała marna wydajność w VR.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #126 dnia: Listopada 15, 2018, 16:29:23 »
Ja również podobnie jak Mazak nie widzę problemu z newsem na PPC. Rzucasz qrdl epitetami, zarzucasz że to clickbait, a nawet sam tytuł "Ray Tracing w Battlefield V - GeForce RTX serii 2000 ledwo zipią" jest zgodny z prawdą. Niby jak inaczej nazwać fakt, że po włączeniu Ray Tracingu wydajnością cofamy się niemal o dwie generacje kart wstecz i nawet w 1080p karty bez dopisku "Ti" nie zapewniają płynności.

Pogrubiony przez Ciebie fragment też został przytoczony w tekście na PPC. Mniejsza, że to tylko obserwacja a nie wytłumaczenie słabej wydajności. Może to wina BF, może problem po stronie Nvidii czy nawet MS. Czas pokaże czy coś się zmieni, na razie sytuacja jest taka a nie inna. Mnie wnioski testu na techpowerup nie napawają optymizmem.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #127 dnia: Listopada 15, 2018, 16:33:57 »
Proszę tu niczego nie imputować, bo zaraz wyjdzie, że cała seria ma zwalone DDR albo co innego.
Śmiem powiedzieć, że cała polska dystrybucja nowych RTX 2080Ti jest wolna od wad ;).
Co do samego RT w grach, przecież dlatego są opóźnione premiery jego wprowadzania, w Tomb Rider jeszcze dalej nie ma by nie było większego obciachu niż na premierę. Też pisali o połowie klatek (w BFV też, że robią downgrade), no ale nikt zdaje się z nas nie brał RTX'a dla RT, który raczkuje i może dopiero kolejna seria za 2 lata udźwignie to na 144 klatkach.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Listopada 15, 2018, 16:42:16 »
Rzucasz qrdl epitetami, zarzucasz że to clickbait, a nawet sam tytuł "Ray Tracing w Battlefield V - GeForce RTX serii 2000 ledwo zipią" jest zgodny z prawdą.

Gwoli ścisłości, to premiera BFV jest przewidziana na 20.11.2018, a to oznacza, że formalnie gra jeszcze nie została wydana, ergo nic z niczym na razie nie zipie - jeśli mamy być precyzyjni. To tak jakbyś napisał, że Hornet do DCSa jest pozbawiony podstawowych systemów i praktycznie niegrywalny. Prawda? Oczywiście PPC już wszystko wie, jak to tabloid z clickabaitami.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 15, 2018, 17:37:57 »
Skoro tak stawiasz sprawę, to po co w ogóle ta dyskusja? Jak na kogoś, kto twierdzi, że ma wywalone na cały ten RTX, strasznie się przejąłeś.

Z Hornetem kiepska analogia, bo to akurat prawda.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 15, 2018, 18:06:51 »
Tutaj akurat niczym się nie przejąłem, w szczególności RTXem, bo raczej nie ciągnie mnie do biegania cycatą Larwą lub zabijanie gimbazy z BFie i jednoczesne podziwianie odbić w kałużach czy lakierze na starodawnej cytrynie  ;D. Natomiast jeszcze czasami, ale już coraz rzadziej, przejmuję się dziadostwem i brakiem rzetelności, a tym jest artykuł w PPC, który to portal już wydał werdykt (i to jakiś czas temu - tak, tak, też go czytuję), a teraz będzie grał do jednej bramki, "udowadniając" z góry przyjętą hipotezę. Wcześniej jeszcze trochę owijali w bawełnę, a teraz już pojechali po całości, niestety, kosztem rzetelności. Ot i tyle - jakby ktoś dalej chciał uprawiać domorosłą psychoanalizę na moim przypadku  :P.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #131 dnia: Listopada 15, 2018, 18:39:55 »
Cóż, mnie bardziej "martwi" sytuacja na rynku sprzętu komputerowego niż to, że ktoś tam w internecie na prywatnym portalu ma czelność opatrzyć informację własnym komentarzem. Ale kto bogatemu zabroni, każdy może się przejmować czym chce.  :evil:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #132 dnia: Listopada 15, 2018, 18:45:39 »
Qrdl przecież wszyscy tak piszą, a uwziąłeś się na PPC. To zupełny przypadek, że dałem link akurat do tego serwisu. Werdykt wydał Techpowerup, poza tym BFV jest wyznacznikiem trendów jeśli chodzi o strzelanki i na kilka lat ustala poziom. Dlatego takie wyniki są rozczarowujące, nawet w FHD (pomijam fakt, że kogoś kogo stać na taki sprzęt raczej już siedzi w 4K). Na demie wyglądało to o wiele lepiej. Oczywiście znam kilku ludzi którzy nieźle się wkur... no ale takie jest życie. PPC nic niczego nie udowadniają, bo i po co? Jak ktoś jest nieufny i chce być lepszym cwaniakiem niech nie czyta tylko sam sobie po swojemu zinterpretuje wyniki. Wtedy cała ta dyskusja jest niepotrzebna. Z drugiej strony gdyby nie było w tym krzty prawdy to nikt by o tym nie pisał i nie ma co lać pomyj na portal PPC czy jakiś inny. Przypominam, że RTX jako karta został wydany po to aby rozwalić system swoją nową technologią i stąd nowa nazwa, podział na karty wspierające i nie wspierające, cały marketing na tym się opierał, BFV to reklamował, a życie pokazało, że nie jest tak kolorowo i tyle.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #133 dnia: Listopada 19, 2018, 10:17:09 »
Ciekawe czy już do końca rozwiązali kwestie awarii kart serii RTX? Czy za zgłaszane awarie odpowiada wadliwa partia pamięci GDDR6 firmy Micron. Niektorzy użytkownicy kart Founders Edition, którzy odesłali karty na gwarancje otrzymywali modele z kośćmi pamięci Samsunga. Ale gdzieś widziałem, że uszkadzały się nawet takie karty. Masakra przy produkcie premium za prawie 6000PLN...

Takie tam rozwinięcie tematu:
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_rtx_2080_ti_wadliwe_karty_naprawiano_przed_sprzedaza

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: Listopada 19, 2018, 12:37:00 »
Niezłe jaja... Czyli już bez obawy można zamawiać 2080Ti? ;)
F-16C Block50 driver...