Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #525 dnia: Października 16, 2020, 16:59:30 »
https://youtu.be/qGos4_s2pQ0?t=185

Są testy w DCS - szału nie ma.

D... nie urywa ale takie pytanie, na czym on to testował? Dał też Steam VR na 200%, więc pytanie na jakiej rozdzielczości jechał. Później mówi, że jak zszedł nieco z ustawień (tu dał High więc z MSAA) to miał średnio 90 fps w DCS, ale też zdaje się, że akurat o DCS nie ma pojęcia bo powiedział, że ten tytuł może wyciągać maksymalnie 45 fps w VR przy MR=off (?) więc też sobie zaprzeczył. Na plus na pewno w większości czasy, tu jest przeważnie ok, więc wrażenie przy takiej samej liczbie FPS może być o wiele płynniejszego obrazu, ale też z tego co widać to nie jest to 2x lepiej, a raczej średnie różnice. Podoba mi się za to optymalizacja Alyxa, a DCS - kaplica, zarżnięty GPU i CPU.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #526 dnia: Października 16, 2020, 17:09:38 »
Pozostaje mieć nadzieję, że Panowie z DCS-a w najbliższych miesiącach przestaną już pisać o nowych samolotach i mapach a zaczną gonić tzw. tą nową sprzętową rzeczywistość... Bo w nadchodzącym 2021 pole w zakresie tłumaczenia dramatycznie im się skurczy.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2020, 17:15:26 wysłana przez Dako »

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #527 dnia: Października 16, 2020, 17:41:17 »
https://youtu.be/qGos4_s2pQ0?t=185

Są testy w DCS - szału nie ma.

Zwróciłem uwagę, że na obu kartach DCS zabiera 9,1GB VRAM. To daje do myślenia, czy parcie na 3090 i 3080Ti ma sens (dla graczy DCS w VR), skoro zwykła 3080 z 10GB VRAM powinna mieć takie same osiągi?
Ale to może jest problem DCS-a, że nie potrafi więcej wrzucić do VRAM-u?

P.S. Dzisiaj widziałem na YT jakieś plotki (https://www.youtube.com/watch?v=zxXA4WylysY&t), że NVIDIA wycofuje się z procesu 8nm Samsunga i w 2021 roku przechodzi na 7nm TSMC. Nowa seria kart 3000 może być szybsza w 2021 roku. Mniejszy rozmiar ścieżki = możliwość większych częstotliwości taktowania. Zobaczymy...

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #528 dnia: Października 16, 2020, 17:58:16 »
Tia... miło jak się potwierdzają moje skromne obserwacje nt. 30x0, DCSa i wydajności i to chyba w całości  :evil:.

P.S. Dzisiaj widziałem na YT jakieś plotki (https://www.youtube.com/watch?v=zxXA4WylysY&t), że NVIDIA wycofuje się z procesu 8nm Samsunga i w 2021 roku przechodzi na 7nm TSMC. Nowa seria kart 3000 może być szybsza w 2021 roku. Mniejszy rozmiar ścieżki = możliwość większych częstotliwości taktowania. Zobaczymy...

A powyższe nazwałbym mega lolem przekrętem dekady. Przekładając to na ludzki, wszystkie niezrealizowane przedpłaty i "kolejki" pójdą w piz*u i obecna seria 3080/90 będzie diskontinued. Ja im się nie dziwię, że nie chcą sprzedawać po 600 baksów czegoś co od ręki idzie za 1000+ baksów. Widać potwierdza się to co pisałem powyżej, że papugi korporacyjne są bliskie ustalenia wspólnej wersji. Jak korpo będzie łaskawe, to i może cała kasa wróci do przedpłatowców ew. poczekają sobie kolejne pół roku na 3081/3091. Też to przewidziałem  8).

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #529 dnia: Października 16, 2020, 18:05:45 »
... Też to przewidziałem  8).

Prorok, cy co?   :evil:

Zobaczymy jak to będzie. Oby Twoje proroctwa się nie spełniły. Pojawią się nowe karty konkurencji, to trochę zbalansuje rynek i mam nadzieję, że jak owe karty 3081 się pojawią to nie odpłyną cenowo.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #530 dnia: Października 16, 2020, 18:15:13 »
To że maja przejsc na 7 to juz w zasadzie nie plotki. Moga to wlasnie dac w wersjach 3080 i 3090 Super w 2021:
https://www.purepc.pl/nvidia-moze-odswiezyc-karty-graficzne-geforce-rtx-3000-w-7-nm .

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Października 16, 2020, 19:54:40 »
Mała tylko uwaga, teraz to zauważyłem, więc nie wiem po co tak odtrąbili to we wszystkich serwisach w PL. Wg. regulaminu:

Zaiste, kraje dobrane cudnie. Rejestrując się na chwilę się przeprowadź w związku z Covidem ;).

Tak na szybko próbowałem i lipton, tzn. podaje "Very sorry! This Product shipping country does not meet!.". Hmmmm.... może źle podaję jakiś PPID (podwałem serial karty), albo jeśli karta była na jakiś konkretny rynek krajowy, to nie można jej zarejestrować w innym kraju (zmieniłem VPN na Australię dla próby i to samo). W sumie temat olewam, bo gry od Ubikacji staram się omijać łukiem, ale jeśli robią takie kłopoty, zważywszy na żałosną dostępność kart i cały z tym smród związany, to jest gorzej niż myślałem. Powinno się ich wszystkich puścić z torbami. Porażka.

« Odpowiedź #532 dnia: Października 16, 2020, 20:39:09 »
Mniejszy rozmiar ścieżki = możliwość większych częstotliwości taktowania.
To nie rozmiar ścieżki. To proces technologiczny, który to w zasadzie nie ma nic wspólnego z wymiarami tranzystora. Teraz to tylko taka zabawa PR-owa. ;)
https://www.chip.pl/2018/12/22-14-12-10-7-nm/3/
https://ithardware.pl/blog/32_nm_22_nm_14_nm_te_okreslenia_to_klamstwo_sprawdz_dlaczego-5696.html

Przy zmianie i procesu i fabryki ciężko coś wywróżyć, zwłaszcza w zakresie MHz. Poza tym proces swoje a całość poszczególnych klocków złożona do kupy swoje. Hamulcowym może być nie proces a np. problemy z odprowadzaniem ciepła z mniejszego powierzchniowo układu. Zwiększa się zagęszczenie wydzielanej energii na mm2. Może trzeba będzie trzeba zacząć stosować "czapki" jak w procesorach. Będzie zagwozdka czy pod nią jest lut czy glut. :D
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #533 dnia: Października 19, 2020, 09:31:30 »
Tak na szybko próbowałem i lipton, tzn. podaje "Very sorry! ...

Jak chce Ci się, to możesz podrążyć temat, bo np. wszedłem na stronę w USA (Best Buy) i tu podaje, że jest za darmo Watch Dogs Legion:

Pomimo, że w tym regulaminie nie ma USA wymienionego. Jakis bajzel albo świadome wprowadzanie klienta w błąd :P.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #534 dnia: Października 19, 2020, 10:19:25 »
Redaktorze, to jakaś denna gra, którą po 30 minutach grania pewnie większość odinstaluje i zapomni. Szkoda czasu, popić wodą i zapomnieć...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #535 dnia: Października 20, 2020, 12:44:19 »
Ten sklep (taki duński odpowiednik naszych potentatów), prowadzi bardzo otwartą politykę informacyjną na temat dostaw 30xx. To mi się podoba, uczciwie, bez owijania w bawełnę. Natomiast dostawy wyglądają żenująco. Stocki uzupełniane są każdego dnia, więc można wnioskować co się dzieje ogólnie na rynku:

https://www.proshop.de/RTX-30series-overview

Za chwilę premiera 3070 i jakoś specjalnie nie widzę jednak, by NVidia coś zmieniła w przypadku podejścia i do tej karty. Szykuje się trzecia papierowa premiera. ???

Tu teŻ więcej danych o dostawach:
https://www.scan.co.uk/shops/nvidia/rtx-30-series-faqs
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2020, 01:27:51 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #536 dnia: Października 20, 2020, 13:02:09 »
Nvidia sprzedaje co wyprodukuje - co mogą jeszcze zrobić?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #537 dnia: Października 20, 2020, 17:05:23 »
Nvidia sprzedaje co wyprodukuje - co mogą jeszcze zrobić?

Wiesz, NVidia to nie jest firma krzak Janusza i Krystyny z pod Radomia. To się nazywa strategia planowania po prostu i są tam takie wysoko opłacane głowy od tego. To jakby najpierw narobić szumu, że ma się extra szczepionkę na Covid i udawać, że wszystko jest ok, a potem okazuje się, że jest tylko dla Prezydentów państw, sztuk 200 na świat, wiedząc od dawna, że wirus nadejdzie i mając wpływ na to kiedy. Zdaje się, od takiego potentata No.1 na rynku kart i z wieloletnim doświadczeniem ludzie oczekiwali czegoś więcej niż zapewnienie zaledwie kilku procent popytu i to na premierę, nie mówię o dłuższej sprzedaży rozciągniętej w czasie. Chyba, że popyt będzie to nic nowego, a do tego wcale nie jest on taki, że wszyscy są zszokowani jakimiś ilościami i przerósł on o 1000% inne premiery poprzednich linii. Tych gości co zaplanowali papierową premierę powinni wy...ć na zbity pysk. Od 12.10, kiedy urealniły się problemy z dostępnością od innych graczy firma leci po równi pochyłej. I dobrze, może ktoś tam się stuknie w głowę. Teraz jest, że Janusze pracujący w sklepach po cichu sami kupują jak coś wpadnie i wystawiają na Alledrogo. No model biznesowy rewelacyjny. 8) Takiej premiery mogliby nie ogłaszać bo z 3070 jest to samo (przykładowa realizacja - 6,7%). Powinni poczekać sobie do stycznia i wtedy zrobić nie papierową premierę.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2020, 18:25:28 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #538 dnia: Października 20, 2020, 18:27:43 »
Jeśli spojrzysz to od drugiej strony barykady - wygląda to nieco inaczej. Po pierwsze są akcjonariusze i ich oczekiwania. Akcjonariusze, czyli właściciele firmy. To może truizm, ale wart przypomnienia. Po drugie - takie ssanie rynku buduje też wizerunek firmy wytwarzającej bardzo pożądany produkt. Ludzie sami się nakręcają - nie ma potrzeby inwestowania w marketing i reklamę. Można by wymienić pewnie jeszcze kilka pozytywów obecnej sytuacji patrząc od strony Nvidia. Wyprzedzający AMD debiut nowej generacji kart też pewnie ma spore znaczenie.
Żeby nie było - mi taka sytuacja (mimo, że nie planuję obecni żadnych zakupów) również się nie podoba. Ale cóż... Bezkrytyczni kupujący sami trochę sobie winni rozbestwienia się firmy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #539 dnia: Października 20, 2020, 18:46:33 »
Gadacie tak jakbyście nie pamiętali czasów deficytów PRLowskich. Kto powiedział, że to może nie wrócić - właśnie wróciło, ludzie rzucili się na wszelką elektronikę, bo siedzą w domu i męczą gruchę. Ja miałem szczęście, bo akurat przechodziłem jak "rzucili" karty. Wcale bym się nie zdziwił jakby następna generacja była na specjalne asygnaty/talony. A jak kogoś kasa swędzi, to z chęcią podam nr konta, bo na karcie się świat nie kończy i można sobie 1000 innych fajnych gratów/książek/płyt/hgw czego za podobną kasę kupić.  :evil:

Tako rzecze,
Zaratustra